Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Alpacino napisał(a):

A jakby dosuszyć rzepak jakimś mocznikiem czy siarczanem amonu w wysokim stężeniu przy ostrym słońcu dopali ? 

Nie ma szans, w temacie o uprawie grochu pisali, że pryskanie przed żniwami roztworem saletry nic nie spaliło.

Opublikowano
5 minut temu, misio3p napisał(a):

Nie ma szans, w temacie o uprawie grochu pisali, że pryskanie przed żniwami roztworem saletry nic nie spaliło.

Weź opryskiwacz plecakowy i w słońcu mocnym popsikaj trawę wypali do gołej ziemi więc myślę że tutaj może byłby podobny efekt 

Opublikowano
49 minut temu, arnoldino napisał(a):

Możesz nawet z wilgotnością 25% zawieźć i też wezmą tylko tak z ceny upierdo...ą że na końcu wyjdzie że byś musiał jeszcze skupowi dopłacić za to że wezmą. 

Weź pomyśl zanim uderzysz palcem w klawiaturę, zazwyczaj przy 10-11 kręcą nosem do 9 procent bez potrąceń.

Opublikowano

A pro po dosuszania rzepaku np. Kosòw lacki bada ziarno na obecność roundupu ? Czegoś jeszcze ktoś jest zorientowany jak to wygląda? Do tej pory nie dosuszalem ale dzis u mnie kwitnie jak szalony i hgw co bedzie do żniw

Opublikowano
6 minut temu, d4rek napisał(a):

W tym roku uj nie wydajność bedzie u mnie, mus magazynowac luty/maj i sprzedawac, w zniwa 2200 a później pojdzie pod 3k 

To zabierz odemnie dwa tiry po tej cenie .

Opublikowano

Z tym jaką wilgotność biorą na skupie nie ma reguły , są duże skupy z suszarnią, które wezmą i 12-13%, są skupy które nie mają suszarni i nie wezmą nic powyżej 9%, a są i takie którym mimo posiadania suszarni nie chce się jej odpalać na pojedyncze partie mokrego towaru. Także najlepiej zadzwonić i zapytać co biorą i na jakich warunkach 

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Łukaszek napisał(a):

To zabierz odemnie dwa tiry po tej cenie .

W zniwa byl 1900-2000, w maju sprzedalem 2500 netto na kontrakt a cena dnia byla nawet 2580

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Możesz nawet z wilgotnością 25% zawieźć i też wezmą tylko tak z ceny upierdo...ą że na końcu wyjdzie że byś musiał jeszcze skupowi dopłacić za to że wezmą. 

guzik prawda, tak biorą tylko skupy z suszarnią, u nas dominują bez i 10% i wracasz do domu

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

guzik prawda, tak biorą tylko skupy z suszarnią, u nas dominują bez i 10% i wracasz do domu

To chyba normalne, pracowałem w agro-efekt przez parę ładnych lat a firmę powinieneś kojarzyć bo Dolny Śląsk  to ich teren działania, gdzie każdy punkt skupowy który brał rzepak  miał suszarnie. To mogli sobie takie wartości ustalać a że za każdy procent powyżej 9 upierdalali dość sporo to mało kto się decydował przywozić z wilgotnością powyżej 11%

Opublikowano
2 godziny temu, Łukaszek napisał(a):

Weź pomyśl zanim uderzysz palcem w klawiaturę, zazwyczaj przy 10-11 kręcą nosem do 9 procent bez potrąceń.

To że masz tylko takie skupy w okolicy to nie znaczy że wszędzie tak jest, w okolicy praktycznie każdy skup ma własną suszarnie ponieważ każdy skupuje kukurydze 

Opublikowano
3 godziny temu, misio3p napisał(a):

Może by spaliło ale to musi być spora dawka a to też są koszty 100kg saletry to ok 150 zł a efekt nie pewny... 

Opublikowano

Za niedługo będzie drugi raz szacowany rzepak w temacie przymrozków. Przy poprzeczniaku widać kilka takich roślin z łuszczynami. To temat przymrozków, czy coś innego ?

IMG-20250608-WA0057.jpg

IMG-20250608-WA0059.jpg

IMG-20250608-WA0055.jpg

IMG-20250608-WA0053.jpg

Za niedługo będzie drugi raz szacowany rzepak w temacie przymrozków. Przy poprzeczniaku widać kilka takich roślin z łuszczynami. To temat przymrozków, czy coś innego ?

Opublikowano
10 godzin temu, Andpol napisał(a):

Mizuki

Ślicznie Ci dziękuję bo mi chowacz załatwił 2 hektary  odbiło nowych pędòw i teraz kwitnie i myślę że jeszcze do 2 tygodni będzie kwitło i naprawdę nie wiem czy się cieszyć czy płakać? Mam nadzieję że on te strąki wykarmi a Randapu się boję zresztą Randap też trochę kosztuje...

4 godziny temu, Tigon napisał(a):

od 3 do 4 to tak normalnie, czasem są i lepsze plantacje ponad 4, koszty uprawy mniejsze, dopłata większa i można sobie nabić te 20% we wniosku. Ze zbytem problemu nie ma, wiadomo ze najlepiej mieć na Tira ale jest kilka skupów co biorą. Do tego klimat sprzyja, nawet w tym roku nie ma problemów z wschodami i zimnem, nawet qq bym powiedział że bardziej oberwała długo stała mała i dużo uszkodzonej przez ploniarke.

A jaka to okolica daleko do Podlaskiego?

Opublikowano
Godzinę temu, ROLOMAZ napisał(a):

IMG-20250608-WA0057.jpg

IMG-20250608-WA0059.jpg

IMG-20250608-WA0055.jpg

IMG-20250608-WA0053.jpg

U mnie przy szacowaniu wymyślił , że to susza te niewykształcone łuszczyny.

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, piotrk8212 napisał(a):

Ślicznie Ci dziękuję bo mi chowacz załatwił 2 hektary  odbiło nowych pędòw i teraz kwitnie i myślę że jeszcze do 2 tygodni będzie kwitło i naprawdę nie wiem czy się cieszyć czy płakać? Mam nadzieję że on te strąki wykarmi a Randapu się boję zresztą Randap też trochę kosztuje...

A jaka to okolica daleko do Podlaskiego?

Drugi koniec Polski podkarpacie