Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Chłopie rzepak jak ma w trakcie kwitnienia metr wysokości to tam nie ma sensu juz z niczym wjeżdżac

A kto bogatemu zabroni jak ma taką ochotę. 

Opublikowano
17 godzin temu, yacenty napisał(a):

z mojej perspektywy była woda, w kwietniu, maju czerwcu, a teraz?

to się wprost przekłada na plon

dziś przeglądając łan, mam wrażenie ze więcej jak połowa łuszczyn jest pusta lub chora i to nie zależnie od odmiany, a mam ich z 10 w tym roku

Ale nadal rozkład ma tutaj największe znaczenie, bo co z tego, że masz ponad 30 litrów w marcu i kwietniu, jak w tym pierwszym opady są np. na początku miesiąca, a w tym drugim w środku lub na końcu, a pomiędzy opadami przez bite 4 tygodnie bez deszczu, z mocnym słońcem, wysoką temperaturą, jak na te miesiące i silnym parowaniem wody. 

Teraz ten deszcz, który w końcu przyszedł to niestety dla pewnych upraw to i tak jest już za późno. W załączeniu zdjęcia mojego przewódkowego jęczmienia na działkach, gdzie mam takie place, w których jak opady są za rzadko, to jest wielkie nic, a w żniwa jeszcze w tych miejscach są zielone pędy nowych roślin, bo stare już dawno uschnięte. Reszta plantacji wygląda jak ten kawałek za trampoliną czy te "zielone oazy".

DSC_2601.JPG

DSC_2736.JPG

• Sad 1
Opublikowano

Typowa mozaika, też tak mam na jednej działce z pszenżytem. Jak pod spodem jakiś spiek czy żwir to norma.

41 minut temu, masa24 napisał(a):

widzę że teraz jak hektar wiedzy coś powie  w swoich majakach to każdy bierze to za pewnik i powtarza jeden do jednego 

"Bo wszystko co napiszą czy pokażą w internecie to prawda" Zbigniew Kopernik - twórca internetu.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, odrion napisał(a):

Daj znać później jak podanie w takiej fazie azoksy wpłynie na termin zbioru. Jestem bardzo ciekawy. Ile tego azoksy chcesz dac?

Chodzi mi po głowie tak 75-100g

Opublikowano

Ja chce dac 100g azoksy i 250g tabu plus robal sy ilona dopiero.konczy kwitnac na opadanie 1 maja poszedl pictor revy 1l . Myslicie ze odpuscic azoksy czy te 100 gram nie przedluzy za mocno wegetacji ? Ktos ma doswiadczenia z azoksy ?

Opublikowano

to jesli fungi przy okazji, to 100 g protio bedzie lepsze, po co przedluzac zielonosc lisci? one i tak po zawiazaniu strakow beda oddawaly skladniki na ziarno, az do pelnego zasuszenia. po drugie azoksy, penetruje do tkanek i szuka szybkodzielacych sie komorek, np stozka wzrostu, ktory juz nie rosnie. hmmmm, musicie to przemyslec, bo sama lodygga moze byc zielona, taka mloce co roku, ale nie daj boze by byly zielone listki na gorze, bo we wrzesniu to wymlocicie. chyba ze macie chwasty w rzepaku i opryskacie glifosatem.

Opublikowano

Lepiej 80 max 100    gram azostrobiny plus 75 piotiokonazol lub defikonazol, jeśli kwiat jest.

Tebukonazol absolutnie nie teraz. 

Ja polece piotio i mekto bo  już mi przekwitł, nie mam kwiatu. 

Ważne najlepiej 300 wody i duze ciśnienie,  żeby środek doleciał do liści, nie na stąrki. 

Do tego Mospilan

Opublikowano
49 minut temu, yacenty napisał(a):

głównie robak, fungi przy okazji

Rzepak ma już łuszczyny , jeśli robak nie weszdł już , to raczej nie wejdzie , u mnie na kontroli przy warzywniku przydomowym , gdzie nieopryskane widać pryszczarka w łuszczynach , tam gdzie pryskane  jest OK

Opublikowano
49 minut temu, tomek73 napisał(a):

Lepiej 80 max 100    gram azostrobiny plus 75 piotiokonazol lub defikonazol, jeśli kwiat jest.

Tebukonazol absolutnie nie teraz. 

Ja polece piotio i mekto bo  już mi przekwitł, nie mam kwiatu. 

Ważne najlepiej 300 wody i duze ciśnienie,  żeby środek doleciał do liści, nie na stąrki. 

Do tego Mospilan

A może być siwanto energi bo mi zostało 

Opublikowano

Z Hestii dostałem informację, że szkoda została wytypowana do likwidacji bez oględzin (zgłoszone że względu na przymrozki) mam przedstawić takie dokumenty:

- opis zakresu uszkodzeń 

- zdjęcia przedstawiające miejsce, zakres i rodzaj uszkodzeń 

- stopień uszkodzenia roślin wyrażony procentowo

- rodzaj i termin nawożenia i zabiegów ochrony roślin

Ktoś może już wysyłał podobne dokumenty? Chodzi głównie o opus zakresu uszkodzeń,  zdjęcia uszkodzeń i jak obliczyć stopień procentowy uszkodzeń - przy zgłaszaniu szkody podawałem orientacyjnie 20%

Z góry dziękuję 

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysw5 napisał(a):

Z Hestii dostałem informację, że szkoda została wytypowana do likwidacji bez oględzin (zgłoszone że względu na przymrozki) mam przedstawić takie dokumenty:

- opis zakresu uszkodzeń 

- zdjęcia przedstawiające miejsce, zakres i rodzaj uszkodzeń 

- stopień uszkodzenia roślin wyrażony procentowo

- rodzaj i termin nawożenia i zabiegów ochrony roślin

Ktoś może już wysyłał podobne dokumenty? Chodzi głównie o opus zakresu uszkodzeń,  zdjęcia uszkodzeń i jak obliczyć stopień procentowy uszkodzeń - przy zgłaszaniu szkody podawałem orientacyjnie 20%

Z góry dziękuję 

To jeśli chcą likwidacje szkody zrobić bez oględzin , a ty w zgłoszeniu podałeś 20% , to teraz znów napisz że szkody wyliczasz na 20% 

• Like 1
Opublikowano

Nie szedłbym na takie coś. Śmierdzi na odległosć próbą kombinatorstwa