Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jan88 napisał(a):

Na robaka nic nie dodawaleś? Jaka dawka azoksy?

ja robiłem T1 metkonazol i mepik w niepełnych dawkach 14 kwietnia a na T2 poszło 140 gram boskalidu i 200 azoksystrobiny bez żadnych dodatków tuż po przymrozkach z na końcu kwietnia i wydawało mi się że się bujnie od tamtego czasu bo miał 1,2 metra wysokości a on stoi jak zaczarowany , największy plon rzepaku w historii gospodarstwa to był sezon 22 i udało się wtedy 5,05 t/ha i jeszcze trochę przeleciało przez kombajn i wtedy rzepak nie był regulowany ze względu na zimno ,miał 2 metry i koszony był w pas na metr 

Opublikowano
14 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Zrobiłem Empartisem 2,5 ha w tym roku (bo akurat zostało z jęczmienia ozimego) + protio 120 g + tebu 125 g. Reszta Propulse 1,1 l/ha, chociaż patrząc na koszt i zaw. substancji, to pierwsza opcja wypadła zdecydowanie lepiej.. Się zobaczy 😉

Jest różnica duża między empartis i protio a propulse ? 

Opublikowano (edytowane)

Na efekty trzeba będzie jeszcze poczekać 😄  Co do kosztów, to 0,9 Empartis + protio + tebu, wyszło jakieś 162 zł/ha, gdzie Propulse w dawce 1,1 wyszedł ok. 260 zł/ha

Edytowane przez boogie7
Opublikowano

A jak ogólnie jest z pryskaniem tego rzepaku od strony prawnej? Która ustawa reguluje czy ja mogę wjechać czy nie mogę? Dziś pochmurny dzień, rano 6°, o 14:00 13°. Nie widzę żadnej pszczoły, na rzepaku, na bzie. Można jechać czy nie można 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, andrzej78 napisał(a):

Jadę jutro wueczorem. Ma być cieplej niż dziś. Rzepak - ma ok 40- 50 ,% kwiatu na pędzie głównym , odrosty boczne zaczynają kwitnąć.

I jedziesz dzisiaj? Wczorajszej nocy spadło do 4/5 stopni, dzisiejszej nocy na być bezchmurnie i spaść do -2/-3 stopni (LU). Jak na razie te prognozy co do temperatury się sprawdziły

Edytowane przez Roxer
Opublikowano
44 minuty temu, Roxer napisał(a):

I jedziesz dzisiaj? Wczorajszej nocy spadło do 4/5 stopni, dzisiejszej nocy na być bezchmurnie i spaść do -2/-3 stopni (LU). Jak na razie te prognozy co do temperatury się sprawdziły

Jednak nie, już jest tylko 11⁰C czekam tydzień.

Opublikowano

Robić płatek czy nie? Wczoraj byłem wręcz pewien żeby nie robić a dzisiaj znajomy rano pryskał i zacząłem się bić z myślami.

Z głównego pędu płatki opadają, łuszczyny na głównym pędzie są.

Przy gruncie będzie pewnie poniżej 0.

Screenshot_2025-05-06-19-36-12-12_fc8e1ef54472d809e5e4c1946e89f0cc.jpg

Opublikowano

Ja na jednym zrobiłem a na jednym miałem jechać w tym ale patrząc na pogodę pojadę dopiero w przyszłym tygodniu. Bo nie będę wjeżdżał w rzepak po 20 jak jest poniżej 10stopni a rano mróz 

Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

tydzień temu warunki były idealne teraz są złe my ci odpowiedzialności nie weźmiemy 

Gdzie były idealne? Na suche liście które ledwo zipia? Walnij w ścianę barana

Opublikowano

Jakie suche liście ? Co Ty chrzanisz ?!

Opublikowano (edytowane)

Na płatka: Boskalid 100g, tebukonazol 150g i 110g fluoksastrobina.  
Może być?
Warto dodać zwilżacz silikonowy do tego?
Plus oczywiście robak, np acrtamipryd z perytroidem

Edytowane przez Michall51
Opublikowano

Czy warto dodać boskalid do azoksystorbiny z protiokonazolem czy z czegoś zrezygnować? A jeśli warto to w jakich proporcjach

A bo jest trochę czasu to bym ten boskalid zamówił i jeszcze zdąży na dobrą pogode 

Opublikowano

Ostatni zabieg w rzepaku 19 kwietnia azoksystrobina jechać płatka czy nie w dzień temperatura 12 stopni w nocy 2 stopnie najbliższe ocieplenie za dobry tydzień 

Opublikowano
2 godziny temu, piotrk8212 napisał(a):

Czy warto dodać boskalid do azoksystorbiny z protiokonazolem czy z czegoś zrezygnować? A jeśli warto to w jakich proporcjach

A bo jest trochę czasu to bym ten boskalid zamówił i jeszcze zdąży na dobrą pogode 

W Pictor było 100g boskalidu i 100g dimoksystrobiny, w nowym jest 200g boskalidu, jak chcesz robić mieszankę z protiokonazolem to 200g boskalidu i 150g protiokonazolu. A połączenie z azoksksystrobiną, 150g azo, 150g boskalidu, 150 protio.

Opublikowano
3 minuty temu, metrax12 napisał(a):

W Pictor było 100g boskalidu i 100g dimoksystrobiny, w nowym jest 200g boskalidu, jak chcesz robić mieszankę z protiokonazolem to 200g boskalidu i 150g protiokonazolu. A połączenie z azoksksystrobiną, 150g azo, 150g boskalidu, 150 protio.

Mam niestety już kupiona azoksydtorbine a boskalid zamierzam kupić bo oprysk się przeciągnoł to mogę zamówić w sklepie internetowym i jeszcze przyjdzie no i emerytura mamy przyjdzie bo się spieszyłem to kupiłem po taniości... A boskalidu u nas nikt nie ma ale chcę to wyczyścić bo może rzepak będzie na to pole wracał... To żeby zarazy nie rozsiewać na przyszłe lata trzeba zrobić dobre....

Opublikowano
16 godzin temu, Michall51 napisał(a):

Na płatka: Boskalid 100g, tebukonazol 150g i 110g fluoksastrobina.  
Może być?
Warto dodać zwilżacz silikonowy do tego?
Plus oczywiście robak, np acrtamipryd z perytroidem

Zwilżacz oczywiście ma sens, zwłaszcza że kapustowate są słabo zwilżalne przez czystą wodę (oczywiście że w części preparatów są dodatki, czasami śladowe ale jednak, adiuwantów).

• Thanks 1
Opublikowano

Rzepaki dostaną ostro w d*pę u mnie. W sumie już dostaly. Zabieg na płatka nie zrobiony ze względu na mrozy.

Od dzisiaj przez cały tydzień do 14.05. w nocy po -3, nawet -5

• Sad 1