Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, Samsung123321 napisał(a):

Bardzo chętnie bym go skasował ale inazumy nie działają. Moge se pryskać. Jakiś pomysł? Sivanto już użyty też 

20250417_081356.jpg

Kiedy ostatnio pryskałeś i czym?

Opublikowano
5 godzin temu, Samsung123321 napisał(a):

Bardzo chętnie bym go skasował ale inazumy nie działają. Moge se pryskać. Jakiś pomysł? Sivanto już użyty też 

20250417_081356.jpg

W poniedziałek pryskalem sumicidin było ich po kilka na pąku patrzyłem wczoraj i chyba ich wzięło bo gdzie nie gdzie trafia się jeden maksymalne dwa na pąku 

Opublikowano (edytowane)

Byłem przed chwilą. Wczoraj było po kilkanaście sztuk na pąku, dziś zajeżdżam od 1 do 3 max. Zostawiam to, nie jeżdżę już więcej w tym tygodniu. Jedynie że od tego ciepła to rzepak jak by zdechł 😅 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Dokladnie, rośliny wiotkie jakby ugotowane 😎  Słodyszka jednego znalazłem, po poniedziałkowym wieczornym oprysku. Pewnie wiatr je zdmuchnął bo wieje dziś mocno.. 😋

Opublikowano
20 minut temu, boogie7 napisał(a):

Dokladnie, rośliny wiotkie jakby ugotowane 😎  Słodyszka jednego znalazłem, po poniedziałkowym wieczornym oprysku. Pewnie wiatr je zdmuchnął bo wieje dziś mocno.. 😋

Pewnie się ciebie przestraszyły i uciekły przyjedź do mnie to i ja pryskał nie będę 😃 tyle co oprysk ci zapłacę i flaszkę wypijemy

Opublikowano

Ale w czasie, i po oprysku, nie powinno się spożywać 😆

Opublikowano
4 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Genetycznie hybryda posiada większy potencjał plonowania. Jeśli populacja plonuje wyżej, to znaczy że potencjał mieszańca nie został wykorzystany. Amen.

Jak ja uczyłem się czytać, to ty na gówno "a a" mówiłeś

Brawo, w komentarzach potrafisz się popluć do innych a jakiekolwiek merytoryki zero. Rozmowa normalnie jak gra w szachy z gołębiem.  

Opublikowano
1 godzinę temu, Claas88 napisał(a):

Dwa tygodnie temu robione t1 toprexem dzisiaj mam lecieć z mikroelementami dodać to tego azoksy czy lepiej poczekać i dać już na płatek?

Następnym razem daj mikro razem z t1. W rzepaku nie przypalisz. Oblicz sobie ile masz do zabiegu na płatek. Jak dasz teraz azoksy to co dasz na platek? Każda opcja ok, byle dostosowana do Twojego pola I oczekiwania. Forum nie da Ci w tym odpowiedzi - za dużo zmiennych. 

• Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Jeśli rzepak na dziewiczym polu, to zapomnij o twardzikowej. To jest choroba .ujowego płodozmianu 😎

Nie pomyślałem , bo u nas rzepak wszyscy sieją od pokoleń

Opublikowano
9 godzin temu, karat7 napisał(a):

We wszystkich opracowaniach jakie czytałem  publikowanych przez różne firmy czy uczelnie rolnicze azoksystrobina 250  jest uważana jako substancja  dobrze zwalczająca zgniliznę twardzikową i jako  bardzo dobrze wspomagająca działanie innych środków  na na w/w chorobę  rzepaku. Możesz  poprzeć  czymś swoją teorię. Stosuję od lat Kiera na początku opadania płatków i  AsPik na t3 i uzyskuję plony na poziomie 4,8 - 5,3 t/ha na średnich gruntach klasy 3b -4b. Łan jest czysty , jasny i nie kurzy się podczas zbioru , co świadczy o dobrej ochronie na t2 i t3.

Ja pryskam propulse , kto opryska azoksy , to ma  twardzikową , ale to jednostki już , bo wyleczyli sie z tej substancji na kwiat , przed kwitnieniem ti OK , jako drugi zabieg

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, karat7 napisał(a):

We wszystkich opracowaniach jakie czytałem  publikowanych przez różne firmy czy uczelnie rolnicze azoksystrobina 250  jest uważana jako substancja  dobrze zwalczająca zgniliznę twardzikową i jako  bardzo dobrze wspomagająca działanie innych środków  na na w/w chorobę  rzepaku. Możesz  poprzeć  czymś swoją teorię. Stosuję od lat Kiera na początku opadania płatków i  AsPik na t3 i uzyskuję plony na poziomie 4,8 - 5,3 t/ha na średnich gruntach klasy 3b -4b. Łan jest czysty , jasny i nie kurzy się podczas zbioru , co świadczy o dobrej ochronie na t2 i t3.

Prosze.

substancje na zgnilizne.jpg

rzepak zgnilizna.jpg

Sucha zgnilizna i azoksystrobina.jpg

Edytowane przez odrion
Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Nie pomyślałem , bo u nas rzepak wszyscy sieją od pokoleń

Taa, nawet jeszcze kosami go kładli i kieratem wymłacali 🤣  Ty to jak dopie.dolisz do pieca, to ruszt wygina 🤣🤣🤣

5 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Brawo, w komentarzach potrafisz się popluć do innych a jakiekolwiek merytoryki zero. Rozmowa normalnie jak gra w szachy z gołębiem.  

Nie czytaj, nie fafluchteruj, i po prostu.. spier... 

Opublikowano
4 godziny temu, Łukaszek napisał(a):

Czytając niektóre wpisy zastanawiam się czy aby na pewno to banderowskie zboże i rzepak jest taki skażony i czy ładują tyle chemi co niektórzy użytkownicy tego forum.

Byłyby dopuszczone środki te co na UA to nie trzeba by tyle tej chemi ładować. Raz a dobrze i spokój a tu trzeba co chwilę jeździć bo skuteczność zerowa na szkodniki. 

• Like 2
Opublikowano
36 minut temu, boogie7 napisał(a):

Taa, nawet jeszcze kosami go kładli i kieratem wymłacali 🤣  Ty to jak dopie.dolisz do pieca, to ruszt wygina 🤣🤣🤣

Nie czytaj, nie fafluchteruj, i po prostu.. spier... 

Idź wytrzeźwiej, potem wróć jak się zastanowisz trochę nad sobą i tym co wypisujesz. Poziom dziecka z podstawówki co się dorwało do telefonu i bzdury wypisuje.

Opublikowano
Godzinę temu, Aroo22 napisał(a):

Byłyby dopuszczone środki te co na UA to nie trzeba by tyle tej chemi ładować. Raz a dobrze i spokój a tu trzeba co chwilę jeździć bo skuteczność zerowa na szkodniki. 

Jeśli chodzi o szkodniki to masz rację ale o ochronę grzybowa co 2 tygodnie  ma to sens według Cb ?