Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzeba monitorować jak kolega wyżej napisał słodyszka bo to czas nalotów, jakiś  pyretroid by na razie starczył. A potem fungicyd jak zacznie  kwitnienie.

Opublikowano

Ale u nas są przymrozki i zimno, a raczej nie widać na nim robaków. To chyba ten tydzień pryskać nie trzeba? A pozniej fungicyd jak już faktycznie kwiatki będą się pojawiać?

Opublikowano

Na co dziesiątej roślinie siedzi słodyszek w pąku głównym , można w środę polecieć kontaktowką ( delmetros) jak we wtorek w  nocy będzie -1 stopień czy to nie przeszkadza ? W środę już noc ciepła 

Opublikowano
18 minut temu, wilkołak napisał(a):

Rzepak się nie obsypuje , niema potrzeby na to pryskać

Dużo się wysypuje przy żniwach jak niczym nie opryska. W zeszłym roku trochę za późno koszone i zgubiony bardzo dużo. A rzepak był piękny. 

Opublikowano (edytowane)

Po prostu trzeba zasiac jakas lepsza odmiane. Ja mialem pt297 to jego trzeba bylo napie*dalac jakąś sztacheta aby sie cos otworzylo. Predzej cale luszczyny spadly 🤷

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
3 minuty temu, camo napisał(a):

Dużo się wysypuje przy żniwach jak niczym nie opryska. W zeszłym roku trochę za późno koszone i zgubiony bardzo dużo. A rzepak był piękny. 

Lepiej go odpowiednio zabezpiecz od szkodników łuszczynowych i nic Ci się nie osypie.

Opublikowano
34 minuty temu, Czesku napisał(a):

Na co dziesiątej roślinie siedzi słodyszek w pąku głównym , można w środę polecieć kontaktowką ( delmetros) jak we wtorek w  nocy będzie -1 stopień czy to nie przeszkadza ? W środę już noc ciepła 

Środek wykazuje średni poziom zwalczania szkodników w rzepaku ozimym

Opublikowano
Godzinę temu, camo napisał(a):

Ale u nas są przymrozki i zimno, a raczej nie widać na nim robaków. To chyba ten tydzień pryskać nie trzeba? A pozniej fungicyd jak już faktycznie kwiatki będą się pojawiać?

Siedzą schowane wewnątrz pąków, jak je rozchylisz to będziesz widział mędy w takim uśpieniu. Jak tylko trochę ciepła poczuje to zaraz będzie żerował to bym się nie oglądał tylko pyretroid i zabieg. Jeśli się prognoza sprawdzi to w środę jadę tępić robactwo.

Godzinę temu, kapec22 napisał(a):

Po tym mrozie liście pokręcone i jakby uwiędnięte, przeżyje to? 

Dostanie ciepła to się pozbiera, normalna reakcja na chłody. Nawet na farmerze jest artykuł dzisiaj o systemach obronnych roślin na niskie temperatury.

Opublikowano
1 godzinę temu, camo napisał(a):

Przecież nawet na tym zdjęciu co wstawiłeś siedzą słodyszki , to czemu mówisz że nie widać robaków  ? albo słabo patrzysz , albo ich nie chcesz zobaczyć 

3 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Trzeba monitorować jak kolega wyżej napisał słodyszka bo to czas nalotów, jakiś  pyretroid by na razie starczył. A potem fungicyd jak zacznie  kwitnienie.

Trzeba opryskać i to nie tylko kontaktówką , ale i dodać coś mocniejszego, tym bardziej że idzie duże ocieplenie i nalot na pewno będzie tak że u mnie pewnie w sobotę perytroid żeby z rzucić to co siedzi +np acetamipryd żeby zabezpieczyć na następny bardzo ciepły tydzień , bo w obecnej fazie słodyszek może narobić największe straty , 

Opublikowano
32 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Przecież nawet na tym zdjęciu co wstawiłeś siedzą słodyszki , to czemu mówisz że nie widać robaków  ? albo słabo patrzysz , albo ich nie chcesz zobaczyć 

Trzeba opryskać i to nie tylko kontaktówką , ale i dodać coś mocniejszego, tym bardziej że idzie duże ocieplenie i nalot na pewno będzie tak że u mnie pewnie w sobotę perytroid żeby z rzucić to co siedzi +np acetamipryd żeby zabezpieczyć na następny bardzo ciepły tydzień , bo w obecnej fazie słodyszek może narobić największe straty , 

Dlatego pisałem że na razie czyli po przejściu przymrozków kontakowy starczy na to co już siedzi ale i tak trzeba się z czymś mocniejszym szykować a przy obecnych temperaturach na szybko to jedynie pyretroid.

Opublikowano
16 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

I co na płatek potem skoro teraz Acetamipryd to na płatek znów acetamipryd bo nic nie ma 

No niestety tak jak stwierdziłeś nic innego nie ma (poza  sivanto ), więc co zrobisz jak nic nie zrobisz acetamipryd ponownie i tyle , bo co wymyślisz innego . To co było to drogie 

Opublikowano
Godzinę temu, andrzej78 napisał(a):

Obecnie nie wygląda aby rzepak ucierpiał od mrozu , delikatnie pokuliło górne liście. Dla znawców tematu , czy szara plama obok monety to sucha zgnilizna ? 

IMG_20250407_180911698(1)_copy_918x1340.jpg

Moim zdaniem tam się wgryzł chowacz. Jak widzisz talia sytuację zerwij i obejrzyj w środku ta roślinę. Wszystko się wyjasni

• Thanks 1