Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, farmer1236 napisał(a):

Jakieś opinie?

Zaglądaj czasami do skrzynki 

41 minut temu, MaXtzTS napisał(a):

wczoraj nie robiłem regulacji bo mi się wydawało za wcześnie, pąk siedzi na ziemi, planowałem w okolicy środy ale na sobotę mówią przymrozek -3 robić jutro jak będzie 11stopni?

Jak u Ciebie z prognozą na przyszły tydzień? Fajnie jakby ze 3 dni przed przymrozkami udało Ci się zrobić.

Ja regulację zrobiłem dzisiaj ale ze względu że może będę musiał jeszcze wyjechać z Corvetto przed ochłodzeniem.

Opublikowano
19 minut temu, kamil800 napisał(a):

Jutro nie nadaja deszczu? Od srodu do soboty to jest duzo czasu.

Ja dzis bylem to niektore sztuki dopoero ruszyly z pedem niektore maja ze 3cm. Mysle, ze we wtorek sie pojedzie 🤔

Zobacz pogody dla swojego regionu pod koniec tygodnia coś o -5 wspominają.

Opublikowano
15 minut temu, Rowan napisał(a):

Bodziszki 6dni po zabiegu Korvetto.

IMG_6882.jpeg

IMG_6881.jpeg

U mnie maki tak wyglądały dwa dni po oprysku. Po tygodniu nadeszło ochłodzenie (zamiast zapowiadanych 2 nocy z temp. -1-2, były 4 noce z temp. minus 6 - 7) i mak ruszył w górę.

Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Myślisz że protio będzie ok. ?  Sam miałem zamiar na jednym kawałku 2.2 ha. dać na płatek Empartis (akurat 2l. zostaną z jęczmienia oz) plus protio, ale po lekturze etykiety Pictora Revy widzę że boskalid trochę słabo z czernią... ciekawe czy krezoksym wykazuje jakieś działanie, ale jego tylko 100 g. w litrze.. 

Żeby odtworzyć coś o podobnym  składzie jak był normalny PICTOR to pasowało by dać coś ze strubiluryn , choć protiokonazol też mile widziany 

Ja u siebie w tamtym roku dawałem właśnie coś takiego boskolidu 100 g + azyksostrobiny 125g + protiokonazolu 120g, w tym roku również coś takiego pójdzie z tym że na części pola będzie szedł właśnie duet , czyli będzie 

100g boskalidu +50 krezoksyn metylowy 50g +azyksostrobina 100g +protiokonazol 120g 

Opublikowano
W dniu 27.03.2025 o 11:46, lukasz493 napisał(a):

lubelskie rzepak odmiana Timothy też ładnie zaczyna już rosnąć (ostro dostały po ostatnich mrozach -10)

za tydzień po tym ochłodzeniu trzeba się brać za grzybówkę

IMG_20250327_104617.jpg

IMG_20250327_104713.jpg

też zauważyłeś te stare liście i te nowe (te które wypuścił przed tymi mrozami -10) są takie poskręcane ( niektóre wyglądają jak mszyca na burakach, takie pozawijane śmieszne) , zdeformowane trochę  te które wypuścił przed tymi mrozami -10

Opublikowano

Miałem się wstrzymać z regulacją bo deko za mały,  ale widząc na horyzoncie przymrozki 2-3 dni temu jednak podałem 

Dobrze zrobiłem bo za te 2-3 dni przyrósł bardzo dużo 

20250330_172023.jpg

20250330_172635.jpg

• Like 1
Opublikowano

U mnie  różnica piątek do dziś jest bardzo duża. 

W piątek zielone pąki  bardzo schowane były. Dziś praktycznie na każdej roślinie są widoczne z góry bez odsłaniania liści.

Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał(a):

U mnie maki tak wyglądały dwa dni po oprysku. Po tygodniu nadeszło ochłodzenie (zamiast zapowiadanych 2 nocy z temp. -1-2, były 4 noce z temp. minus 6 - 7) i mak ruszył w górę.

Więc ja się wstrzymuje i po mrozach dopiero.

Opublikowano

To jak się pogoda sprawdzi to trzeba się szykować na zgłaszanie szkód jak już dziś widoczne pąki dobrze , ja niby ubezpieczone , ale karencja się skończy chyba 11, lub 12 kwietnia , czyli po przymrozkach 

Opublikowano
35 minut temu, mysza103 napisał(a):

Miałem się wstrzymać z regulacją bo deko za mały,  ale widząc na horyzoncie przymrozki 2-3 dni temu jednak podałem 

Dobrze zrobiłem bo za te 2-3 dni przyrósł bardzo dużo 

20250330_172023.jpg

20250330_172635.jpg

Będzie lux rzepak

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Tigon napisał(a):

labradorem to może pryskać do kwitnienia tak?

Do zoltego pąku chyba tylko fusilade ma. Labradorem juz na zielony pąk bym nie jechal

@Claas88mozesz

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
37 minut temu, mysza103 napisał(a):

To jak się pogoda sprawdzi to trzeba się szykować na zgłaszanie szkód jak już dziś widoczne pąki dobrze , ja niby ubezpieczone , ale karencja się skończy chyba 11, lub 12 kwietnia , czyli po przymrozkach 

Negatywne skutki przezimowania obejmują uszkodzenia pąków?

U mnie w agro ubezpieczenia wiosenne przymrozki są od 15 kwietnia

Opublikowano

Mam pytanie odnosnien sor. Są perytroidy co działają szybko ale krótko, jest acetamipryd który działa systemicznie, a co na daje lambda i gama cyhalotryna w czym się wyróżnia kiedy warta ja stosować? Zostało mi trochę i ta leży i leży.

Opublikowano
7 minut temu, magtom36 napisał(a):

Mam pytanie odnosnien sor. Są perytroidy co działają szybko ale krótko, jest acetamipryd który działa systemicznie, a co na daje lambda i gama cyhalotryna w czym się wyróżnia kiedy warta ja stosować? Zostało mi trochę i ta leży i leży.

To też perytroidy. Tylko inna substancja.

Opublikowano
2 minuty temu, magtom36 napisał(a):

Ale w czym są lepsze od deltrametryny czy cypermetryny? 

Nie mówiłem że lepsze. Inne. Nie możesz poprostu stosować 3x tego samego środka.  Musisz zmieniac

Opublikowano
5 godzin temu, boogie7 napisał(a):
7 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Czemu słabo , skoro pictora polecają i jest to jeden z lepszych substancji (boskalid ) to niby czemu by nie można czym innym go zastąpić skoro wyjdzie taniej ?

To się stosuje co lepiej wychodzi finansowo

W Pictorze (tym "starym) robotę przeciwko czerni robiła chyba dimoksystrobina, podobnie jak w zbożach przeciwko czerniom na kłosach.. Nawet etykieta nowego Pictora głosi, że preparat wykazuje średni poziom zwalczania tego patogenu... 

Boskalid oczywiście działa na czerń. Strobiluryna wzmacnia jego efekt. Wg mnie odpowiednią dawka boskalidu będzie wystarczająca. Poza tym skoro kerokzysym to strobi,  to tez cos pewnie podziala. A jak ktoś chce się super zabezpieczyć przed czernią, to niech doda tebu, które samo wykazywało takie działanie jak boskalid+piraklostrobina. 

Tak samo jest z propulse gdzie oczywiście też można spokojnie dawać na pszenicę. 

Opublikowano
9 minut temu, Okisz napisał(a):

Nie mówiłem że lepsze. Inne. Nie możesz poprostu stosować 3x tego samego środka.  Musisz zmieniac

Potrzebne do rotacji. Ok dzieki

Czy do t1 dodajecie adiuwant? Np. Caryx plus triazol.

Czy do t1 dodajecie adiuwant np caryx plus triazol