Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedy robicie robaka , wczoraj 10 szt w wiaderku ? Jak zrobię dziś Inazuma to będzie trzymać ten oprysk przez weekend  bo pewnie w weekend będzie główny nalot na dolnym Śląsku bo ma być piękna pogoda . 

1741257223605788890462036817728.jpg

1 minutę temu, Czesku napisał(a):

Kiedy robicie robaka , wczoraj 10 szt w wiaderku ? Jak zrobię dziś Inazuma to będzie trzymać ten oprysk przez weekend  bo pewnie w weekend będzie główny nalot na dolnym Śląsku bo ma być piękna pogoda . 

Tak wyglądał 2 dni temu 

IMG-20250306-WA0000.jpg

Opublikowano
18 minut temu, Czesku napisał(a):

Tak wyglądał 2 dni temu 

IMG-20250306-WA0000.jpg

Ja jestem z Dolnośląskiego i mam zamiar robić zabieg na chowacza niedziela/poniedziałek. Jak już wszystkie się zlecą. 

Opublikowano
16 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Ja jestem z Dolnośląskiego i mam zamiar robić zabieg na chowacza niedziela/poniedziałek. Jak już wszystkie się zlecą. 

To one nie złożą jaj ? Wtedy to już chyba za późno ?

Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał(a):

dodaj: "u mnie", albo "w naszym regionie"

U mnie też nie ruszył , ten jeden kawałek mam taki że z dala to nie wiadomo czy coś tu rośnie.

Mimo wszystko jestem nastawiony że 3-3,5 tony z ha będzie tak go prawie nie widać,  ale jak się wyrwie , to mały ale wariat , korzeń na ponad 30 cm a i po wyrwaniu te liście się wydają większe niż jak rośnie 

Azot podany miesiąc temu (ponad) korzeń widać że już nowych korzonków ma dużo 

20250306_132202.jpg

20250306_132237.jpg

20250306_132311.jpg

20250306_132343.jpg

A i obsada jest ok , jaka ma być 

Opublikowano
30 minut temu, mysza103 napisał(a):

U mnie też nie ruszył , ten jeden kawałek mam taki że z dala to nie wiadomo czy coś tu rośnie.

Mimo wszystko jestem nastawiony że 3-3,5 tony z ha będzie tak go prawie nie widać,  ale jak się wyrwie , to mały ale wariat , korzeń na ponad 30 cm a i po wyrwaniu te liście się wydają większe niż jak rośnie 

Azot podany miesiąc temu (ponad) korzeń widać że już nowych korzonków ma dużo 

20250306_132202.jpg

20250306_132237.jpg

20250306_132311.jpg

20250306_132343.jpg

A i obsada jest ok , jaka ma być 

Chyba późno go posiałeś? U mnie liście odrzucił ale przez to ziemi nie widać 

Opublikowano (edytowane)

Mysza tak kiepskiego rzepaku na wiosne to nie widziałem, gole pole, ale rzepak potrafi zrobić cuda, o 13 nie było żadnego szkodnika , o 15- 3szt., max 17 stopni było obecnie w dół idzie 16 jest, pewnie w poniedziałek przed ochłodzeniem trzeba będzie opryskać

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

mam poprawkę chabra, chcę go potraktować chlopyralidem (major) mogę jechać już czy czekać aż wegetacja lepiej ruszy (jestem z lubelskiego) i druga sprawa dorzucić bor czy lepiej w oddzielnym zabiegu

Opublikowano
6 godzin temu, yacenty napisał(a):

dodaj: "u mnie", albo "w naszym regionie"

Raczej w wiekszości kraju, twój rejon specyficzny, na rośnięcie , szkodniki , nie zazdroszcze

Opublikowano
7 godzin temu, yacenty napisał(a):

Ten pierwszy rzepak raczej polecę w sobotę klasyczną t1, ten drugi raczej pójdzie pakiet mikro i siarka systemiczna plus oczywiście robactwo. Wczoraj jak o 17 wyskoczyłem z ciągnika za potrzebą to moment i w kabinie miałem pełno wszelkiej maści muszek, w żółtych naczyniach już też pojawiło się pełno gówna.

A co planujesz w tym roku na grzyba szczególnie teraz ? Kiedyś pisałeś,  że masz spore problemy z ochroną to podobnie jak u mnie. Ja na t1 zazwyczaj leciałem samo Tebu , ale to za słabe. Protio z Tebu ? Tylko co potem, chyba to samo.😄

Opublikowano
20 minut temu, Dastan napisał(a):

A co planujesz w tym roku na grzyba szczególnie teraz ? Kiedyś pisałeś,  że masz spore problemy z ochroną to podobnie jak u mnie. Ja na t1 zazwyczaj leciałem samo Tebu , ale to za słabe. Protio z Tebu ? Tylko co potem, chyba to samo.😄

Co potem?  Hmm z 10 s.a. masz do wyboru jak nie więcej. 

Opublikowano

U mnie rzepak dopiero po mrozie odbija. Liści bocznych nie ma bo zmarzły a te co były to spaliłem rsm takze regulacja koniec marca początek kwietnia 

• Like 1
Opublikowano

Mój także odrzucił prawie wszystkie liście. N1 wysiane 18 Lutego, po czym spadło w ciągu kilku dni 20mm deszczu. 

Dzisiaj poszło N2 na wilgotną glebę.... zobaczymy co z tego będzie.

Resize_20250306_170050_0691.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Mysza tak kiepskiego rzepaku na wiosne to nie widziałem, gole pole, ale rzepak potrafi zrobić cuda, o 13 nie było żadnego szkodnika , o 15- 3szt., max 17 stopni było obecnie w dół idzie 16 jest, pewnie w poniedziałek przed ochłodzeniem trzeba będzie opryskać

To musiałbyś się przejechać po moich stronach to byś dopiero był w szoku , u mnie co wstawione to zdjecie to bym powiedział że bajka , bo chociaż obsada jest , a są plantacje u ludzi że sam się zastanawiam czy coś z tego będzie bo naprawdę obsady brakuje bardzo i też malutki , a mimo nawozy już podane więc będzie rósł , choć sam bym tez nie kasował , jaki by nie był 

2 godziny temu, Lukas3512 napisał(a):

Chyba późno go posiałeś? U mnie liście odrzucił ale przez to ziemi nie widać 

Ten wyżej ze zdjęcia akurat był posiany 13 września,bo czekałem za deszczem ,   ale ten co teraz wstawiam też był siany 13 tą samą odmiana i wszystko to samo , tylko troszkę inna ziemia 

20250306_161750.jpg

20250306_161621.jpg

20250306_161449.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

w tym roku będę testował architekta.

Ja raczej na t1 dam tebu+protio z uwagi na cenę,  potem pewnie strobi może i z protio ponownie , bo cenowo wychodzi w tym roku śmiesznie.