Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja na jednej działce mam około 0,5 ha z dziurami i wciagnietymi rzepakami zjedzonymi. Dodam że pole rok temu przeorane, ale sasiedztwo kukurydzy i długie trzymanie ścierniska chyba zapewniło mi plagę myszy na dole pola bo im wyżej to nie ma tego problemu

Opublikowano

Na dołku jak pole szerokie jakieś 10-15 metrów od rowu koła po 2-3 metry co 25-40 metrów. Tylko że nornice. Trutka załatwiła sprawę. A brzeg rowu tam gdzie mieli kukurydzę to dziur jak w serze. Co ciekawe po drugiej stronie od rowu 4 metry droga trawiasta i na tych polach śladu po żerowaniu nie ma. Brak zimy, sporo resztek po kuku zostaje i się ma gdzie dziadostwo mnożyć 

Opublikowano

Za to saren przybywa. Kiedyś to ludzie kłusowali i była regulacja. Teraz już nie znam nikogo co kłusuje na tą chwilę. Już konkretne stada latają... I widzę że za rzepak się biorą gdzieniegdzie

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, jacek37 napisał(a):

Dodajesz do tego jeszcze bor ?

Zależy ile dasz dr green bo jak 2 kg to masz już 200g boru a to na raz wystarczająca 

Opublikowano
10 godzin temu, anto napisał(a):

czy macie duże nasilenie mysz w rzepaku?

w zbożach jakoś nie widać

Jest trochę tego, w zbożach też, u znajomego orka i tak samo jak w uproszczonej uprawie .

Opublikowano
11 godzin temu, Samsung123321 napisał(a):

Jesienią na ph dałem adiuvare ph siarczan bor z fortisu sirena toprex leptosar i jak dupneło kolorem to byłem w szoku. Z ciemnej zieleni na czarne 

Teraz też na t1 uderze podobnie tylko fungi inne 

Kolor się zrobił od regulacji 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Badwolf napisał(a):

Za to saren przybywa. Kiedyś to ludzie kłusowali i była regulacja. Teraz już nie znam nikogo co kłusuje na tą chwilę. Już konkretne stada latają... I widzę że za rzepak się biorą gdzieniegdzie

U mnie jest ogromny problem z sarnami. Wiedziałem o stadzie ponad 40szt przy gospodarstwie, bo os dwóch miesięcy wyganiam je z rzepaku kilka razy dziennie, ale wczoraj lejąc rsm na innych działkach oddalonych o 2-3km od gospodarstwa widziałem jeszcze trzy inne stada po około 10-15szt. Szkode w rzepaku robią naprawde bardzo dużą u nas. 

IMG_6612.png

IMG_6613.png

IMG_6615.png

Edytowane przez Rowan
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Rowan napisał(a):

U mnie jest ogromny problem z sarnami. Wiedziałem o stadzie ponad 40szt przy gospodarstwie, bo os dwóch miesięcy wyganiam je z rzepaku kilka razy dziennie, ale wczoraj lejąc rsm na innych działkach oddalonych o 2-3km od gospodarstwa widziałem jeszcze trzy inne stada po około 10-15szt. Szkode w rzepaku robią naprawde bardzo dużą u nas. 

IMG_6612.png

IMG_6613.png

IMG_6615.png

No u mnie kiedyś to były stada po 5 sztuk.jak jechałem ciągnikiem to uciekały daleko. Teraz jak jadę to się spokojnie pasą 100 m od drogi i nic sobie z tego nie robia. Są już takie stada jak kolega Rowan pokazal

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano

Parę lat temu byliśmy z myśliwymi szacować szkody łowieckie wyrządzone przez dziki na użytkach zielonych i wracając do domu obok nas przebiegło stado ponad 30 saren. Mówię do nich że do tych też powinniście strzelać. Odpowiedzieli mi że sarny to praktycznie nie wyrządzają żadnych szkód, a tak w ogóle to mięso z sarny jest suche i do niczego się nie nadaje. Czasem jakąś upolują żeby pomieszać to z mięsem dzika (żeby było mniej tłuste). Ręce mi opadły. 

Opublikowano
22 minuty temu, Marl napisał(a):

@Rowan Sarny uciekają gdy nisko przefruniesz dronem na nimi? Tez mam problem z sarnami.

Tak, ganiam je dronem, dźwięk jaki skrzydła robią słychać naprawde z daleka, więc spokojnie można latać na wysokości 20m i je gonić. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Ziel napisał(a):

Mocznik zakwasza.

Wlewając do opryskiwacza 10 litrów np bormax trzeba by sypać setki kilogramów mocznika żeby to zakwasić,  więc mocznik nie jest brany wogule pod uwagę 

• Root Admin
Opublikowano
12 minut temu, mysza103 napisał(a):

Wlewając do opryskiwacza 10 litrów np bormax trzeba by sypać setki kilogramów mocznika żeby to zakwasić,  więc mocznik nie jest brany wogule pod uwagę 

lepiej dać adiuwant albo jak ktoś bardzo chce tyylko zakawaszac to kwas cytrynowy, on kosztuje grosze kupujac worki 25kg

Opublikowano

Dokładnie ja jak chce coś żeby obniżyć pH cieczy to mam kwasek cytrynowy 25 kg i dodaję trochę,  a do mocznika to się odniosłem bo gościu napisał żeby mocznikiem zakwaszać miksturę 

Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał(a):

lepiej dać adiuwant albo jak ktoś bardzo chce tyylko zakawaszac to kwas cytrynowy, on kosztuje grosze kupujac worki 25kg

Troche więcej 180 brutto

• Root Admin
Opublikowano

Ja po jesiennych testach kupiłem teraz adiuwant, bo jednak kwasek tylko zakwasza a adiuwant jeszcze zmiększa wode, a jak mi wyszło z testów mamy hiper twardą wodę

1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

Troche więcej 180 brutto

ale to i tak grosze biorąc pod uwagę ze go sypiesz gramy na 1ha

Opublikowano
Godzinę temu, Damian_B napisał(a):

17 zł za 120g a adob 12 zł za 150 g

Pomyliłem z rzepakowym. Adob bor 200zl za 20l u mnie na gospodarstwie. 

To 7zl i tak różnicy za boru mniej. 

Opublikowano
57 minut temu, yacenty napisał(a):

Ja po jesiennych testach kupiłem teraz adiuwant, bo jednak kwasek tylko zakwasza a adiuwant jeszcze zmiększa wode, a jak mi wyszło z testów mamy hiper twardą wodę

ale to i tak grosze biorąc pod uwagę ze go sypiesz gramy na 1ha

A ile taki adiuwant kosztuje powiedzmy na 1-2 tys litrów cieczy ?

U mnie woda też bardzo twarda z wodociągu czy ze studni  , ale ja dokładam kwasek bo jeśli tylko w miarę deszcze przechodzą to opryski robię deszczówką (czyli woda mięciutka ) np 2 lata temu 100% oprysków było deszczówką , w tamtym roku chyba tylko 2 razy posiłkowałem się wodą z wodociągu po 700-800 litrów 

Zobaczymy jak będzie w tym roku , 5 tys litrów wody z deszczówki już schomikowane