Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

ja sie nie zgodze - ale to tylko na czuja ze mocno przypalony rzepak nie odbija na plonie.
Musiałbyś obok miec ten sam rzepak nie przypalony i powiedziec ze dał tyle samo. Jaka pewność ze nie zauważysz ze sypnał 400kg mniej?

Opublikowano

jak mocne przypalenie to na pewno wpływa trochę 

bo czasu straci trochę aż obduduje rozetę a jak się trafi słaby rok z opadami to wtedy będzie pewnie widać, bo w mokrym to wątpię 

• Like 1
Opublikowano

Ja nie raz lałem na oszronione rośliny i potem było słońce i nie było przypaleń czy to w rzepaku czy to w pszenicy. A kiedyś rozsialem saletrosan to zrzucił wszystkie liście. Także nie wiem czy jest już taka reguła że jak lejesz w mróz a potem słońce to od razu przypalone. Zresztą ja tam na to nie patrzę. Rzepak i tak odbiję 

Opublikowano
Godzinę temu, XTRO napisał(a):

jak mocne przypalenie to na pewno wpływa trochę 

bo czasu straci trochę aż obduduje rozetę a jak się trafi słaby rok z opadami to wtedy będzie pewnie widać, bo w mokrym to wątpię 

Rzepak raczej rozety nie odbudowuje , tylko po prostu idzie dalsza wegetacja , a nie że liście boczne mu odrastają,   które są zresztą do niczego nie potrzebne ( poza tym że mają w sobie deko składników pokarmowych  

Opublikowano
28 minut temu, Jarek22B napisał(a):

Pierwszy raz będę uzupełniał potas wiosna w postaci Korn-Kali

Kiedy wysiewać? Ile przed azotem?

Grudzień- styczeń,  max luty . Potas jakoś bardzo nie współgra z azotem tak jak siarka- z azotem , więc potas kiedy dasz to będzie dobrze , ale wysiew na już że tak powiem 

Opublikowano
51 minut temu, misio3p napisał(a):

Jak chcesz. Jeśli uda ci się przypalić siejąc saletrę to wyślę flaszkę w ramach pogratulowania.

Przymrozek potem pełne słońce i jest. 

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał(a):

bardzo czesto przymrozek = piękna pogoda tego samego dnia,

jak łapiesz pochmurny dzień -> nie ma przypaleń!!! Słońce robi przypalenia

na 2 zdjęciu polałem w słoneczny dzień

A ile razy jest tak, że tylko na przymrozku są się wjechać?😉

Też używam ram, ale nie zawsze jest najlepszy.

Opublikowano
13 godzin temu, mysza103 napisał(a):

2 czy 3 razy przez całą wiosnę też nie jesz , więc wychodziło by z tego co piszesz że trzeba by cykać azot dolistnie co parę dni ,żeby się rzepak nie przejadł porównójąc go z odżywieniem człowieka 

Nie idźmy w skrajność. Rzepak porównaj  do jednego dnia,  zjedz  bardzo mocne treściwe śniadanie i potem obiad jesz  o 16-18  wiecej nie musisz. Potem możesz drinki walić. 

Takie właśnie takie porównanie  słyszłem nie raz na szkoleniach i pytania czy dawać raz wszystko, czy dzielić,  po tej odpowiedzi  pytania umilkły. 

Opublikowano

Ja od 4 lat na rzepak tylko Bor, może  mangan, i jak zostaje mi Navi Mikro to po 1 litrze na start. Movznik wcale nie daję z 15 lat. Jak już to RSM z 20 litrów na pszenicę. 

• Like 1
Opublikowano

rzepak to nie pies, ze musi dojadac, bo jak sie za duzo napcha to potem zwroci! daje sie azot, on lezy, te rzepak pobiera, jesli nie wezmie wszystkiego zostawi dla pszenicy. ostatecznie zbyt duza ilosc saletry w postaci soli moglaby zaburzyć cisnienie osmotyczne. jedynie to mogloby byc przeslaniem do dozowania azotu.

• Root Admin
Opublikowano
53 minuty temu, tomek73 napisał(a):

Ja od 4 lat na rzepak tylko Bor, może  mangan, i jak zostaje mi Navi Mikro to po 1 litrze na start. Movznik wcale nie daję z 15 lat. Jak już to RSM z 20 litrów na pszenicę. 

ja daje jesienią pakiet mikro, mangan + bor.

wiosna podobnie przy t1: pakiet mikro, mangan, bor

przy t1.5 i t2 też idzie bor

Opublikowano
13 godzin temu, Jarek22B napisał(a):

Pierwszy raz będę uzupełniał potas wiosna w postaci Korn-Kali

Kiedy wysiewać? Ile przed azotem?

Dziś rankiem poszło po ok. 120 kg/ha KK.

Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

rzepak to nie pies, ze musi dojadac, bo jak sie za duzo napcha to potem zwroci! daje sie azot, on lezy, te rzepak pobiera, jesli nie wezmie wszystkiego zostawi dla pszenicy. ostatecznie zbyt duza ilosc saletry w postaci soli moglaby zaburzyć cisnienie osmotyczne. jedynie to mogloby byc przeslaniem do dozowania azotu.

Czasami warto zamiast się mądrzyc to posłuchać kogoś co na tym się naprawdę zna, a tomek73 jako mniejszość na tym forum zna się na rzeczy ze strony praktycznej i na pewno lepiej kogoś takiego posłuchać i spróbować u siebie niż filozofować o zaburzeniach ciśnień 😝

Opublikowano (edytowane)

Ta a dr Witold Szczepaniak jeszcze lepiej się zna i mówił jak są warunki to pakować azot na raz mowa o 3 formach azotu nie ważne w jakiej formie tj czy rsm czy granula 

Kto ma rację? 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
7 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Mówicie że przypalony niema wpywu na plon ,OK ale przy nawożeniu wyzszym , przecież jak rzepk straci liście w zimie to 30-40 N musi dostać więcej

Nie do końca tak jest choćiażby dlatego że z tych liści straconych zimą te składniki nigdzie nie wyfruną z pola , tylko wrócą do obiegu na nowo , a taki liść to nie słoma że odda składniki w następnym roku , tylko na pewno jeszcze pobierze te składniki z powrotem rzepak 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Ta a dr Witold Szczepaniak jeszcze lepiej się zna i mówił jak są warunki to pakować azot na raz mowa o 3 formach azotu nie ważne w jakiej formie tj czy rsm czy granula 

Kto ma rację? 

Nie znam żadnego Witka a co dopiero Szczepaniaka 😝 kto ma rację to każdy musi pod siebie sam jakoś do tego dojść, ja osobiście podzielam zdanie Tomka że lepiej podzielić w rzepaku, a w zbożach to już na pewno. Może w tamtym roku jak rzepak kwitł w kwietniu to taka jedna dawka na raz było i lepiej, ale ile razy było że azot na początku marca dany i prawdziwie zaczął rosnąć dopiero jakoś w połowie kwietnia, a byli tacy co dopiero wtedy pierwszy raz siali i nie było różnicy.