Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano
25 minut temu, tomek73 napisał(a):

Przy saletrze zawsze dawałem 400 na start i 200 po 7-10 dniach RSM 220-250 lirów 150-180 RSM 32w tym roku myśłe 170 N na wiosnę 

ile odstępu przy rsmie? Też mam cel w tym roku dać 400l RSM32.

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Na interi jakoś wybitnie ciepło niema być , na poczatku marca przymrozki widać, 

U Ciebie pękają , bo macie szybciej ciepło rzepak szybko rośnie i tkanki nie nadążają z wzrostem pędu 

Niczego nigdzie nie widać na marzec, bo takie prognozy po prostu nie istnieją 20 stycznia 😆  A co do przymrozków, to równie dobrze jak początkiem marca (co jest jak najbardziej normalne), mogą wystąpić w połowie kwietnia 😎  

Opublikowano (edytowane)

Parę sezonów wstecz rozsiałem N1. Spadł śnieg za parę dni i wszystko fajnie zadziałało. A kto potem to już było widać spóźnienie, po roztopie ciężko wjechać. Jeśli było by można to ja ruszam z wysiewem saletrosanu. Przymrozić może równie dobrze w połowie maja. Niby wir polarny jest taki, że u nas luty ładna pogoda, to będzie szybciej czy wolniej ale wegetowało

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

A to 400 l na raz to za dużo dla rzepaku ? Też tyle planuje dać. I myślę że na raz będzie lepiej. Dzielić to na dwa to i tak poparzy później co się odbuduje to znowu druga dawka by się popalilo. Także chyba lepiej na raz. I do tego idealnie byłoby właśnie przed śniegiem. Później jak się roztopi to idealnie azot wciągnie w ziemię. 

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Na interi jakoś wybitnie ciepło niema być , na poczatku marca przymrozki widać, 

U mnie też jakiegoś ciepła nie widać tydzień ma być tak a potem spadek temperatury, to raczej nie ma szans żeby wskoczyło ze mozna siać 

20250122_105800.jpg

• Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Na raz na raz 🤦‍♂️

Odchodzę w tym roku, śmiem twierdzić ze to może być przyczyna pękania łodyg.

Będę próbował jednak wrócić do starego nawożenia i raczej ze względu na rsm będzie to rozkład: 115 i 55kg N

Opublikowano
12 minut temu, yacenty napisał(a):

Odchodzę w tym roku, śmiem twierdzić ze to może być przyczyna pękania łodyg.

Będę próbował jednak wrócić do starego nawożenia i raczej ze względu na rsm będzie to rozkład: 115 i 55kg N

Jak granule rzucają w ten sam dzień to nie pękają?? 

Opublikowano
54 minuty temu, mysza103 napisał(a):

U mnie też jakiegoś ciepła nie widać tydzień ma być tak a potem spadek temperatury, to raczej nie ma szans żeby wskoczyło ze mozna siać 

20250122_105800.jpg

5 stopni w lutym to też nie zimno 

• Root Admin
Opublikowano
13 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Jak granule rzucają w ten sam dzień to nie pękają?? 

Nie wiem, nie chodzę po polach sąsiadów.

Ja dawałem dużo więcej azotu na sam start, lub wręcz cały azot w rsmie. Rzepak pęka w cholerę. 

5-6 lat temu korzystałem z saletrosanu i saletry to wtedy rzepak pękał bardzo sporadycznie, ale wtedy był saletrosan - 3tygodnie przerwy - saletra, w podziale 100 i 80kg N.

Oczywiście 5-6 lat temu był inny przebieg pogody.

Chodzi mi tez po głowie pół rzepaku zrobić na strzała, a pół rzepaku właśnie z rozkładem miesięcznym. Tylko tutaj musiałbym to zrobić na innych odmianach, a to nie byłby super test porównawczy.

Apropos wjazdem z azotem widać jak widać.

https://www.agrofakt.pl/termin-nawozenia-azotem-wjazd-w-pole-jeszcze-w-styczniu-2025-r/

Opublikowano

Mam taki plan nawożenia 100 kg mocznika poszło pod koniec grudnia, saletrosan 300 kg na pierwszy rzut pójdzie i drugi wjazd saletra 32% 200kg czy zwiększyć do 300 kg?

Opublikowano (edytowane)

Niema różnicy to co tańsze , wole mocznik bo ma inhibitor, a latem wiadomo że parowanie duże, no i szybciej rozsieje i tak rozsiewacz juz zachaczony , bo dap i corncali sieje na ściernisko

Edytowane przez wilkołak
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie rzepak  po strączkach idzie to na ściernie nic nie daje, tylko się zastanawiam z tą drugą dawką. Już nie jeden się wypowiadał że podwyższona dawka azotu dała jedynie drenaż kieszeni a nie zwyżkę plonu.  Byłem jeszcze dzisiaj zobaczyć na jęczmień jary jak się trzyma po tych ostatnich minusowych temperaturach to zaraz spojrzałem na rzepak u siebie i u kolegi, obok ma zasiane to widać białe przyrosty na korzeniu.  Nie było ich zbyt dużo ale mimo wszystko są. Wegetacja pełzająca jak w zeszłym sezonie.

Edytowane przez arnoldino
Dodanie wiadomości
Opublikowano

Panowie pytanie do Was.

Jesienią rzepak dostał 1l tebu w dość późnej fazie bo był bardzo nierówny. 

Na wiosne w planie mam zamiar dać toprex w dawce okolo 0.45l i chciałem dodać mepik ale tak 0.3l. Do tego  siarczan magnezu chciałem dorzucić i ewentualnie mała dawke mocznika?

Pozniej na płatka protiokonazol 300tka 0.7l+0.7 azoksystrobiny 

Ewentualnie później tebu znowu?

Ma to jakiś sens w waszej ocenie? 

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Niema różnicy to co tańsze , wole mocznik bo ma inhibitor, a latem wiadomo że parowanie duże, no i szybciej rozsieje i tak rozsiewacz juz zachaczony , bo dap i corncali sieje na ściernisko

Ja wolę rsm bo doleje od razu bakterie i nie rzucam sąsiadom i po drogach i rowach. 

Opublikowano
W dniu 22.01.2025 o 09:24, yacenty napisał(a):

ile odstępu przy rsmie? Też mam cel w tym roku dać 400l RSM32.

10 dni przeważnie. 400 na raz nie  nie podoba mi się to. A ja raz dziennie nie jem. 

Opublikowano

Czytam i czytam o tych strategiach, widzę różne podejścia i doświadczenia. Jednemu sprawdza się azot "na raz" inny dzieli, jeszcze inny stosuje RSM i sam nie wiem co lepsze:)

Ja jeszcze miesiące temu miałem plan dać na raz Mocznik z inhibitorem i saletrosan. Ale teraz już nie wiem co zrobić.

Czy jechać z tym mocznikiem początkiem lutego, a saletrosan początkiem marca czy jak? Wegetacja u nas raczej się nie zatrzymała, dni z mrozem można na palcach jednej ręki policzyć. Wszystko rośnie...

Doradzicie coś?