Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, kampl napisał(a):

Tak. Tusk siedzi i ręcznie klika które powiaty mogą pryskać a które nie. 

Wcale a wcale nie robi tego komputer z bazą danych odczytywana z urządzeń pomiarowych. 

Boże. Widzisz to i na takie coś pozwalasz...

Niektórzy mają za dużo czasu na to żeby stwierdzać ze zrobili go w uja z azotem 🤣  nie było takiej sraczki z tymi nawozami chyba nigdy tutaj na forum, zawsze jakoś normalnie pod koniec lutego ta zabawa ruszała, za parę lat to w sylwestra co niektórzy będą siać bo kto wtedy zobaczy

• Thanks 1
  • Haha 3
Opublikowano
Godzinę temu, kampl napisał(a):

Tak. Tusk siedzi i ręcznie klika które powiaty mogą pryskać a które nie. 

Wcale a wcale nie robi tego komputer z bazą danych odczytywana z urządzeń pomiarowych. 

Boże. Widzisz to i na takie coś pozwalasz...

Masz rację. Komputer wszystko załatwia i jest nie omylny. I nikt nie ingeruje w to jak wylicza poszczególne dane. Samo się wszystko robi. Urządzenia pomiarowe też same się stawiają . Nikt ich nie buduje ani nie kalibruje. Z tego co pokazało img średnia 3.3 jak dobrze pamiętam. Za poprzednie dni ponad 6 stopni. Że też ludzie są jeszcze tak naiwni. Masakra. Zresztą  juz zostało to pokazane w aplikacji suszowej. Pola przez miedzę. Jeden 8% strat w kukurydzy a zaraz obok 59%.  I to w całej Polsce takie cyrki. Chcesz powiedzieć ze deszcz padał tylko do granicy ??? 

• Haha 1
Opublikowano
54 minuty temu, Gimmeshelter napisał(a):

Niektórzy mają za dużo czasu na to żeby stwierdzać ze zrobili go w uja z azotem 🤣  nie było takiej sraczki z tymi nawozami chyba nigdy tutaj na forum, zawsze jakoś normalnie pod koniec lutego ta zabawa ruszała, za parę lat to w sylwestra co niektórzy będą siać bo kto wtedy zobaczy

Nie wszyscy mogą .

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1174824281312016&set=a.552177246910059

image.png

• Like 1
Opublikowano

Sraczkę  na terminy to mają młodociani , bo ferie . Ten co zapłacił za nawóz to sraczkę ma pod kontrolą na okrągło nie dlatego że jeszcze nie posiał tylko czy mu się to wróci

Opublikowano
51 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Masz rację. Komputer wszystko załatwia i jest nie omylny. I nikt nie ingeruje w to jak wylicza poszczególne dane. Samo się wszystko robi. Urządzenia pomiarowe też same się stawiają . Nikt ich nie buduje ani nie kalibruje. Z tego co pokazało img średnia 3.3 jak dobrze pamiętam. Za poprzednie dni ponad 6 stopni. Że też ludzie są jeszcze tak naiwni. Masakra. Zresztą  juz zostało to pokazane w aplikacji suszowej. Pola przez miedzę. Jeden 8% strat w kukurydzy a zaraz obok 59%.  I to w całej Polsce takie cyrki. Chcesz powiedzieć ze deszcz padał tylko do granicy ??? 

Tu Cię popre. Nie wiem jak tam szacowali te szkody. Z tego co coś wyczytałem to możliwe właśnie że wirtualnie. To bez sensu. O ile pomiar temperatury i średnia liniowa to prosta sprawa tak ocena szkód komputerowo niewykonalna. Wysłać tam ludzi to wyniki bardziej uczciwe, no ale tyle ludzi opłacić żeby milion hektarów ocenili. A z tymi szkodami to wiadomo. Mieli budżet. To się musieli dopasować wynikami do niego.. i wyszło że nikomu nie przysługuje bo budżet na 2 gminy... 

Opublikowano

Ja dziś założyłem rozsiewacz, w poniedziałek albo wtorek atakuje. U mnie już dziś się pokazały pierwsze traktory, tylko dziś jest na plusie i trochę mokro. Na pierwszy strzał mocznik, jakiś wschodni ale duża granulacja i nie ma pyłu.

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, rocco0987 napisał(a):

Śmieszkujecie że azoty w ch...lecą z cenami a mnie doszła informacja z wiarygodnego źródła że GA teraz zatrzyma produkcje. Pewnie na najwyzszych szczeblach juz wiedzą że cła są przesądzone i sprzedaż ruszy po klepnięciu nowych przepisów jak ceny wywindują w góre.

Pisane było o tym przez nowym rokiem. Pytanie tylko kiedy to pierdyknie i sprzedadzą zaklad .

Godzinę temu, XTRO napisał(a):

ja w zółtym i nie jadę z N. Całe 10 dni do przodu w nocy po -5. 

Ja też czekam, widzę że dobrze zrobiłam podając późną jesienią trochę azotu w rzepaki.

Opublikowano
13 minut temu, Badwolf napisał(a):

Ja dziś założyłem rozsiewacz, w poniedziałek albo wtorek atakuje. U mnie już dziś się pokazały pierwsze traktory, tylko dziś jest na plusie i trochę mokro. Na pierwszy strzał mocznik, jakiś wschodni ale duża granulacja i nie ma pyłu.

No i kiedy liczysz na dostępność azotu z tego mocznika? Ostatnia dekada marca czy pierwsza kwietnia jeśli ciepło będzie?

Opublikowano

Wiosna idzie... nasz okoliczny dostawca sporo nawozu wywiózł w tym tygodniu a i sporo ludzi zboże sprzedawało....

2 minuty temu, Agrest napisał(a):

No i kiedy liczysz na dostępność azotu z tego mocznika? Ostatnia dekada marca czy pierwsza kwietnia jeśli ciepło będzie?

Jacusia trzeba pytać on wyliczy 🤭😁

Opublikowano

To jak ja, zboże sprzedałem nawozy po części wysiałem🤣

Opublikowano
21 minut temu, Badwolf napisał(a):

Poniedziałek i wtorek posieje saletrę po pszenicach w dzień na plusie po przymrozku zrobi się mokra ziemia saletra się rozpuści . Zanim przemieści się do korzeni będzie po 20 lutym jeśli popada w tym czasie . Wir polarny gwałtownie słabnie będzie ciepło .

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Strongman napisał(a):

Grupa azoty jak ma straty to znaczy ze nawóż za tani aż strach pomyśleć do czego to idzie.

Za mało dyrektorów jest...I za mało ekologi w podatkach. Co by było gdyby zimy do k9nca marca trzymały jak dawniej ? Ludzie co roku więcej kupują, oni więcej sprzedają i raptem bankrut? 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

No to teraz czyta to dyrektor ARiMR i już wie, że trzeba wysłać białe rydwany w teren. Ja się zastanawiam czy dobrze zrobiłem że siarczan część wysiałem a tutaj cała Polska już z azotem leci 😂

Edytowane przez Tigon
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tigon napisał(a):

No to teraz czyta to dyrektor ARiMR i już wie, że trzeba wysłać białe rydwany w teren.

Aby wysłać białe rydwany, trzeba miać podpisany donos albo rozstrzygnięty przetarg dla firmy zewnętrznej, bo sama agencja ma plan kontroli na rok do przodu i nikogo nie wyśle. To nie prywatna zagroda, tam wszystko według planu.

Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Ludzie co roku więcej kupują, oni więcej sprzedają i raptem bankrut? 

U mnie co roku tyle samo 80N na oziminy, 70N pod jare i 90N pod kukurydzę ;)