Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Już i chętnych na budowy brak. Wraca normalność i karyna z sebkiem z dwóch minimum to sobie co najwyżej kawalerkę będą mogli wynająć, a nie domy budować 

Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał(a):

Już i chętnych na budowy brak. Wraca normalność i karyna z sebkiem z dwóch minimum to sobie co najwyżej kawalerkę będą mogli wynająć, a nie domy budować 

Eee, tam, w nowoczesnej Polsce A podobno cały czas się budują, tylko zastanawiają się gdzie po środku podwórka walnąć kupkę gówna xD 

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Sławek, ale ta teoria ma się nijak do tej Twojej ostatniej transakcji🤔

Tak. Z prostej przyczyny. Jak sobie coś umyślę to staram się realizować. A myślałem już o tym 4 lata temu. Cena spadła a pieniądze tyle straciły na wartości , że podjąłem decyzję. Robię to dla zaspokojenia swoich potrzeb i ekonomia z rozsądkiem schodzą na drugi plan.

Wydając pożyczony grosz nawet bym chwili się nie zastanawiał nad taką transakcją..

Opublikowano

Mi się wydaje ze będzie tylko drozeć dużo na wsi jest zakapiorów do roboty,a tez życie pokazało ile rozmaitej ziemi było do kupna i zawsze było drogo w danym roku a teraz jeszcze drozej, czyli głupi ze nie kupił 

Opublikowano
3 minuty temu, ahten napisał(a):

rozwin

Wchodzą miejscowe plany zagospodarowania i ograniczenia w przekształcaniu działek.

9 minut temu, mirro napisał(a):

A to się ludziska zdziwią.

Zwłaszcza miastowi którzy uwierzyli że wąska działka w trzeciej linii zabudowy 10km od miasta z 5tys ludności to marzenie wielu i receptą na pewny zysk. I jeszcze zapomnieli przekształcić na budowlaną

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał(a):

I jeszcze zapomnieli przekształcić na budowlaną

Spoko loko. Dokładnie wiedzieli co kupują i jak sprawa wygląda. Tylko jak se kupili rolne, to niech se mają rolne.

Opublikowano

Ciekawe czy nie będzie tak że ludzie przekształcą a później zrobią podatek wysoki od działek budowlanych niezabudowanych i ludzie będą musieli szybko sprzedać tę działkę lub płacić podatek wysoki 😂

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, jacus napisał(a):

ja wylosowalem badanie gleby..

i zbadali Ci?
Też mnie wylosowali.
Przyjechał przedstawiciel pogadał.
Powiedział, że się odezwą na pobranie i do tej pory cisza.

Edytowane przez Michall51
  • Confused 1
Opublikowano
53 minuty temu, Alpacino napisał(a):

Ciekawe czy nie będzie tak że ludzie przekształcą a później zrobią podatek wysoki od działek budowlanych niezabudowanych i ludzie będą musieli szybko sprzedać tę działkę lub płacić podatek wysoki 😂

czyli jak wyglądają te zmiany ktoś kupił działkę rolną o pow. poniżej 1 ha i co mają zmniany do tego?

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał(a):

Mi się wydaje ze będzie tylko drozeć dużo na wsi jest zakapiorów do roboty,a tez życie pokazało ile rozmaitej ziemi było do kupna i zawsze było drogo w danym roku a teraz jeszcze drozej, czyli głupi ze nie kupił 

Wystarczy dwóch potencjalnych kupujących i nawet byle jaka działka rolna robi się mega droga...

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, FarmerDyzio napisał(a):

Przeliczał ktoś z was co obecnie bardziej się opłaca. Chodzi o polofoske 6 czy sianie oddzielnie soli i dapu ? 

100 kg poli 6 6-20-30 275 brutto

korn kali 75 kg x1580- 115 pln brutto

polidap 45 kg x 3100- 139,5 pln brutto 

razem  około 255 brutto gdzie polifoska 275 brutto . 

Warto dodać że wysiewając moją propozycje realnie mamy 8N-20P2O5-30K2O-10 SO3-4,5 MgO gdzie polifoska to 6-20-30-7

i ogólnie jak ktoś ma do wysiania 20 ha po 100 kg i slaby rozsiewacz to bym sie nie bujał tylko kupił polifoske bo to zdrowie nie warte tyle co ta roznica 

Edytowane przez Zefir
Opublikowano
8 godzin temu, alvaro2 napisał(a):

czyli jak wyglądają te zmiany ktoś kupił działkę rolną o pow. poniżej 1 ha i co mają zmniany do tego?

gmina okresla potencjalny zakres możliwosci użytkowania danego gruntu , dla obecnych posiadaczy nic to nie zmienia ,bo jak działka jest przy drodze asfaltowej to i tak w większosci przypadków przeznaczenie jest pod zabudowe lub działalnosc 

Opublikowano
Godzinę temu, wille napisał(a):

Na jakie nawozy nakładają te cła

Nie wiem ale na wszelki wypadek jade dzisiaj zapłace a jutro wezme te resztke co sie zbieralem kupic juz 2 miesiace🤣🤣🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, Michall51 napisał(a):

i zbadali Ci?
Też mnie wylosowali.
Przyjechał przedstawiciel pogadał.
Powiedział, że się odezwą na pobranie i do tej pory cisza.

nie dostales meila za nic z tego ??

chyba w grudniu rozsylali..

kasy nie ma i nie bedzie-juz w lecie pozwalniali przedstawicieli.

• Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano

Mówicie o programie grunt to wiedza?

Dwa razy korzystałem i nie z losowania a po prostu ze zgłoszenia się.

Opublikowano

tak. raczej losowali bo wystarczylo kupic nawozu za 1000 zl a watpie zeby nie bylo tysiecy chetnych.

z tymi badaniami to jest tak ze obecne wyniki niewiele sie roznia od tych ojca z 83 r.😂.

nawozenie duzo nie zmieni.. warstwa orna gleby to  tysiace ton na ha.

Opublikowano
13 godzin temu, Strongman napisał(a):

Za 20 nawet jak piach to warto to jest bardzo niska cena jak na Polskę na 100% na tym wygrasz nawet jak nie zechcesz gospodarzyć czy jak to sprzedaż za jakiś czas znacznie drożej a teraz też taka moda że ludzie jeżdżą po 20 km od gospodarstwa kupują i jeżdżą i obrabiają

Tanio , tylko na uj komuś takie piachy ( chyba że jakiś piaskowiec otworzy ,czy coś takiego) jak nie jest to w jakiejś lokalizacji żeby to pod jakieś wiatraki oddać czy fotowoltaike  czy inne biznesy robić to uprawa tego nie ma sensu . A niech jeszcze zabiorą dopłaty,  to nikt na to nie będzie chciał spojrzeć,  a nie że sprzeda to potem dużo drożej 

• Like 3
  • Root Admin
Opublikowano
9 minut temu, Zapracowany napisał(a):

W powiatach w których wystąpiła powódź w tym roku badania podstawowe i węgiel oschry robią za darmo

gdzie to jest napisane?

brałem próby 2 tygodnie temu i normalnie pełna faktura

Opublikowano
Godzinę temu, jacus napisał(a):

tak. raczej losowali bo wystarczylo kupic nawozu za 1000 zl a watpie zeby nie bylo tysiecy chetnych.

z tymi badaniami to jest tak ze obecne wyniki niewiele sie roznia od tych ojca z 83 r.😂.

nawozenie duzo nie zmieni.. warstwa orna gleby to  tysiace ton na ha.

Raz sprzedawca podał moje dane przedstawicielowi, drugim razem sam zadzwoniłem do przedstawiciela GA by mnie wpisał. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v