Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, jahooo napisał(a):

dziś w szkołach nie uczy się ekonomii, mimo, że ma wiele wspólnego z matematyką, to dla większości absolwentów szkoły  ekonomia to czarna magia

proste sprawy, typu rozliczenie PIT, naliczenie VAT - to po szkole średniej każdy powinien potrafić, prowadzić prostą księgowość jednoosobowej firmy, niestety, jak widać - ciemnym narodem łatwiej się rządzi

skoro już o ekonomi to łudziłem sie żę PO zlikwiduje podatek Belki , wpadli na pomysł OKI i to jest przekęt obywateli lub na obywatelach pod pozorem ulgi w podatku belki kwoty do 100 tys trzeba cześć zainestować na giełdzie a jak dobrze zainwestujesz to i tak zapłacisz 19 % I Jjwszcze 1 % od nadmiaru 100 tys . 

Opublikowano
57 minut temu, mysza103 napisał(a):

To się akurat o saletrę nie pytałem ,tylko o mocznik , ale w Wamexie kupiłem taniej 

Handluje z CN, bo robie im materiał, ale ceny na nawozy zawsze niższe ma Wamex nawet mowiac o całych autach albo z Wialanu biore. Jakos oni nie potrafia na nawóz zrobic dobrej ceny nawet niby z rabatem dla plantatora. I to nie świeżaka, tylko takiego stałego od 25 lat.

Opublikowano
Godzinę temu, HF86 napisał(a):

To były tylko spekulacje giełdowe i realizacja. 

Wszyscy handlują niewidzialnym towarem i bawią się cenami w chmurce, a my jak te ludki z gierek zapindalamy i zbieramy punkciki 

Miałem kiedyś kontakt z osobą która handlował cukrem, cukier był wirtualnie a ona potrzebowała dużej ilości fizycznie był nie do kupienia.

Opublikowano
33 minuty temu, jarecki napisał(a):

skoro już o ekonomi to łudziłem sie żę PO zlikwiduje podatek Belki , wpadli na pomysł OKI i to jest przekęt obywateli lub na obywatelach pod pozorem ulgi w podatku belki kwoty do 100 tys trzeba cześć zainestować na giełdzie a jak dobrze zainwestujesz to i tak zapłacisz 19 % I Jjwszcze 1 % od nadmiaru 100 tys . 

To jesteś strasznie naiwny żeby wierzyć w te obietnice wyborcze 

Opublikowano
8 godzin temu, jahooo napisał(a):

proste sprawy, typu rozliczenie PIT, naliczenie VAT - to po szkole średniej każdy powinien potrafić, prowadzić prostą księgowość jednoosobowej firmy, niestety, jak widać - ciemnym narodem łatwiej się rządzi

U mnie córka w II klasie liceum i to nie ekonomiczne bez problemu rozlicza VAT, uważam że jakby się "wgryzła" w PIT to też by go rozliczyła.

• Like 1
Opublikowano

Ale zobacz ile jest osób co nawet ostatni nabór suszowego wypełniali u doradców.

Nawet wnioski o szacowanie z pracownikiem UG.

Stoję kiedyś w ARiMR, jakiś nabór co w wniosku tylko podstawowe dane trzeba wpisać i gość przede mną ok 30 lat z tekstem że nie wiadomo czy dadzą a za wypełnienie wniosku trzeba zapłacić.

Bardzo dużo osób wnioski obszarowe robi u doradców.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Rowan napisał(a):

Handluje z CN, bo robie im materiał, ale ceny na nawozy zawsze niższe ma Wamex nawet mowiac o całych autach albo z Wialanu biore. Jakos oni nie potrafia na nawóz zrobic dobrej ceny nawet niby z rabatem dla plantatora. I to nie świeżaka, tylko takiego stałego od 25 lat.

Zdarzało mi się kupować z CN nawóz jak człowiek trochę przegapił z ceną i nieraz okazało się że np rsm z centrali w detalu był tańszy niż ilości całosamochodowe gdzie indziej , ale to tylko takie jednostkowe sytuację , a tak to w Cn nie kupuje bo jak piszesz nie mogą zrobić ceny która by pasowała , choć Mariuszek cały czas rozwozi , więc ktoś bierze . 

To jak robisz im materiał to pewnie z płatnością też się nie rwią za materiał , tylko chcą wciskać na to miejsce nawozy -opryski czy inne rzeczy 

Opublikowano
55 minut temu, Sadek napisał(a):

Ale zobacz ile jest osób co nawet ostatni nabór suszowego wypełniali u doradców.

Nawet wnioski o szacowanie z pracownikiem UG.

Stoję kiedyś w ARiMR, jakiś nabór co w wniosku tylko podstawowe dane trzeba wpisać i gość przede mną ok 30 lat z tekstem że nie wiadomo czy dadzą a za wypełnienie wniosku trzeba zapłacić.

Bardzo dużo osób wnioski obszarowe robi u doradców.

Dużo osób nie chce się uczyć przyzwyczaili się że doradcy robią wszystko za nich i obojętnie jaki wniosek by nie był składa go doradca nie wiem czy to czasami jest lenistwo czy naprawdę brak czasu

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

To jak robisz im materiał to pewnie z płatnością też się nie rwią za materiał , tylko chcą wciskać na to miejsce nawozy -opryski czy inne rzeczy 

Jestem przyzwyczajony do elastycznych terminów, ale nawóz biore jak zrobią cene albo go potrzebuje na już, rzadko to sie zdarza. 
Ale w tym wszystkim jak odpowiednio sobie poukładam sprzedaże i zakupy to i tak wyjde na swoje, no bo np w tym roku pszenżyto 800netto, pszenica i jj 900netto 🙂

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Ma ofertę na saletrosan 33 z Uzbekistanu po 1560 w centrum. wiem , że idzie to do nas przez Litwę. Ktoś stosował, jakieś opinie?

Doczytałem z ulotki, że to mieszanka mocznika z siarczanem amonu 33N i 12S, gdzie 24% azotu mocznikowego i 9% amonowego. Co na pierwszą dawkę pod rzepak a szczególnie zboża chyba średnio się nadaje?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, koordynator napisał(a):

Ma ofertę na saletrosan 33 z Uzbekistanu po 1560 w centrum. wiem , że idzie to do nas przez Litwę. Ktoś stosował, jakieś opinie?

Doczytałem z ulotki, że to mieszanka mocznika z siarczanem amonu 33N i 12S, gdzie 24% azotu mocznikowego i 9% amonowego. Co na pierwszą dawkę pod rzepak a szczególnie zboża chyba średnio się nadaje?

W jednej granuli to czy jakiś blend ? 

Ja trochę zrazilem się w tym roku, raz wziąłem npk blend litewski  bigbaki, mogłeś ściany burzyć taka skała była. Oddałem spowrotem. Ale Cena dobra, ze 3t sam bym wziął na sprawdzenie. 

W Tygodniku rolniczym straszą że po nowym roku nawozy 30% w górę.  

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

W jednej granuli to czy jakiś blend ? 

Ja trochę zrazilem się w tym roku, raz wziąłem npk blend litewski  bigbaki, mogłeś ściany burzyć taka skała była. Oddałem spowrotem. Ale Cena dobra, ze 3t sam bym wziął na sprawdzenie. 

Jak piszą że będą podwyżki to będzie odwrotnie 

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, Alpacino napisał(a):

Dużo osób nie chce się uczyć przyzwyczaili się że doradcy robią wszystko za nich i obojętnie jaki wniosek by nie był składa go doradca nie wiem czy to czasami jest lenistwo czy naprawdę brak czasu

Uważam że lenistwo bo umówić się z doradcą i do niego jechać to też trzeba poświęcić trochę czasu.

Faktycznie nieraz trzeba coś się douczyć ale to zostaje na przyszłość.

Opublikowano

przepisy się często zmieniaja i trzeba sie uczyć ciągle , nawet ten ro zmiany w ekoschematach na dwa , do tego materiał siewny , takżę doradzca dobry organizuje takżę szkolenia 

Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

To jest najgorsze ścierwo , oni bardziej są dla władzy niż rolników. tylko robią sztuczna nagonkę 

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

przepisy się często zmieniaja i trzeba sie uczyć ciągle , nawet ten ro zmiany w ekoschematach na dwa , do tego materiał siewny , takżę doradzca dobry organizuje takżę szkolenia 

Normalne że trzeba się uczyć cały czas niezależnie czy to biurokracja produkcja zwierzęca czy roślinna.

Dziś część szkoleń jest on-line że nawet pracując można wysłuchać, bo na szkoleniach stacjonarnych na całą gminę jest kilka osób.

Tylko taka sytuacja z zeszłego roku znajomy że nie pamięta gdzie jakie eko schematy wpisał, mówię że pobrać wniosek z systemem i będzie wiedział, po jego zachowaniu wywnioskowałem że raczej pojedzie do doradcy bo sam tego nie ogarnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Sadek napisał(a):

Uważam że lenistwo bo umówić się z doradcą i do niego jechać to też trzeba poświęcić trochę czasu.

Faktycznie nieraz trzeba coś się douczyć ale to zostaje na przyszłość.

Może i mamy rację ale sam wiesz że często  te wnioski zależy jakie niektóre są proste inne nie i trzeba czasami naprawdę się wczytać i sprawdzać wszystko po kilka razy a doradcy klepią ich tyle że robią to już z zamkniętymi oczami. No nie do końca zostaje na przyszłość bo za każdym razem trzeba się uczyć bo co chwilę są jakieś zmiany inne wzory wniosków kiedyś znajomy złożył na akcyzę np. bo wziął kilka wniosków mówi będzie na przyszłość ale nowy rok nowy wzór i musiał drugi raz wypełniać 

• Thanks 1
Opublikowano
35 minut temu, korasss napisał(a):

To jest najgorsze ścierwo , oni bardziej są dla władzy niż rolników. tylko robią sztuczna nagonkę 

Dokładnie takie wrażenie można odnieść. Od jakiegoś czasu widzę zenszczuja aby zamieszania narobić, zresztą nie tylko oni . 

Screenshot_20251205_140327_Facebook.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v