Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, KacperDemczuk napisał(a):

Żelechów 

Nie pytałem 

A reszta nawozów w jakiej cenie. Bo cena fajna mi najtaniej za 1080 puścił 

Mam wszystko kupione wcześniej  to nie pytam.

• Root Admin
Opublikowano

Jak teraz dzwoniłem to jest jakiś problem z dostępnością kizerytu, tym samym syntetyczne siarczany magnezu wystrzeliły z cenami.

Finalnie znalazłem na lokalnym punkcie ostatnie 8 worków kizerytu, ale całego auta nie szło kupić w 4 dużych dystrybucjach do których dzwoniłem.

Opublikowano (edytowane)

Kizeryt ma być  dostępny początkiem lutego w cenie około 1600zł

Edytowane przez Agrest
  • Root Admin
Opublikowano
24 minuty temu, Agrest napisał(a):

Kizeryt ma być  dostępny początkiem lutego w cenie około 1600zł

To ja zagadnąłem resztki 150zl taniej

17 minut temu, Minkes napisał(a):

Jest sens stosować kizeryt na rzepak siany na działkach z b. wysoką zawartością magnezu?

A jak podajesz siarkę? Jak miałbym wysoki magnez to szukałabym samej siarki

Opublikowano
10 godzin temu, Mateusz3512 napisał(a):

U nich zazwyczaj nawozy droższe niż w Radzyniu, ale jeszcze trzeba mi 6 ton saletry dokupić to muszę porównać ceny 

Skad jesteś ?

Opublikowano
9 godzin temu, strzechu napisał(a):

Można mieszać nie ma problemu. Z tym że musisz pamiętać że rsm to trochę pali pogłównie jak nie dasz w optymalnych warunkach. A z ASL to uzyskujesz efekt reglone jak polejesz a zapowiadany deszcz nie przyjdzie.

Czyli generalnie najlepszy jest po prostu przedsiewnie… Musze sie zastanowić, ale może spróbuje aby wymieszać to z rsm32.

• Root Admin
Opublikowano
20 minut temu, soltys48 napisał(a):

Pytanie w czym?

To już zależy od polityki autora pytania. Swego czasu był wigor s. To całkiem fajnie wychodziło cenowo.

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał(a):

To już zależy od polityki autora pytania. Swego czasu był wigor s. To całkiem fajnie wychodziło cenowo.

Wolałbym superfosfat prosty. Fosfor pod następczą zostanie, siarka i wapń na już.

Wigor bardzo zakwasza

Opublikowano
34 minuty temu, yacenty napisał(a):

To ja zagadnąłem resztki 150zl taniej

A jak podajesz siarkę? Jak miałbym wysoki magnez to szukałabym samej siarki

Tak też planuje, siarka kupiona czysta 90%. Rzucę ok 100kg

Opublikowano

Raczej nie, tylko pytanie czy będzie lepsza

12 minut temu, WojtekBuawski napisał(a):

Nie wiem czy mogę to tu zostawić, poruszone kilka stron wcześniej.

https://www.olx.pl/d/oferta/ziemia-rolna-dzierzawa-CID3-ID141V6d.html

Screenshot_20250121_094835_OLXpl.jpg

A może tak - w przypadku przedłużenia umowy rewaloryzacja o tyle o ile zdrożeje zboże, a nie o wskaźnik inflacji, bo tak w sumie co mnie obchodzi inflacja skoro zboże na przestrzeni lat stanieje

Opublikowano
31 minut temu, Minkes napisał(a):

Tak też planuje, siarka kupiona czysta 90%. Rzucę ok 100kg

Ile czasu potrzebuje ta siarka, by zaszła przemiana w glebie do formy siarczanowej ?

39 minut temu, yacenty napisał(a):

Obecnie Osadkowski oferuje coś w tym stylu,(Alfa coś tam) w dodatku z bakteriami 😁

Opublikowano

Siarka elementarna to żeby zadziałała na wiosnę to już dawno powinna być zastosowana, najlepiej przedsiewnie. Musi przejść w glebie przemianę do formy siarczanowej bo taka pobierają rośliny, a na to potrzeba czasu.

Opublikowano
Godzinę temu, soltys48 napisał(a):

Pytanie w czym?

Może nie idealne rozwiązanie bo wciąż ma 6% MgO to polysulphate 48% SO3 i dodatkowo wapń i potas.

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, boogie7 napisał(a):

Ile czasu potrzebuje ta siarka, by zaszła przemiana w glebie do formy siarczanowej ?

Obecnie Osadkowski oferuje coś w tym stylu,(Alfa coś tam) w dodatku z bakteriami 😁

Właśnie ta alfa siarkę wypróbuję w tym roku, z opisu fajnie wygląda, niby szybko rozpuszczalna, za kilka dni nadają jakieś opady, rzucę przed deszczem i zobaczymy co z tego będzie, pierwszy raz to będę stosował.

40 minut temu, boogie7 napisał(a):

Z opisu siarka w formie siarczanowej w tym nawozie.

Opublikowano

Saletra N34 Anvistar 1600

Saletrzak 1410

Mocznik 1970

MAGSUL 18:38 1060 

Suprofos 3-12-26 1850

DAP 18:46 2950

ALFA PK 15-28 2170

NPK BLEND 8-20-30 2350

SUPERFOSDAR 40% 2420

Korn Kali 1420

Nitromag 1400 

Polifoska Plon 2420

Sól Potasowa 1650 

Ceny Netto, należy doliczyć 8% VAT

Lokalny diler

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v