Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Zależy jak bedzie wyglądać zboze po zimie czy trzeba bedzie dokrzewiac czy nie. W eNplusie dla zboza moim zdaniem siarka jest wystarczajaca zbilansowana w stopniu z azotem do tego zawiera wapń. 

Zboża dobrze rozkrzewione, ile dajesz na N1 tego enplusa

Opublikowano
15 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Moim zdaniem eNplus na zboża jest lepszym nawozem za to saletrosan jest lepszy np na rzepak... eNplus fajny nawoz ale na pierwszą dawke w zbożach

Też jestem takiego zdania 

Ale niektórzy walą siare w zbożach i to ostro 

Opublikowano
48 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Ja kiedyś tez nie dawałem siarki ale odkąd daje też siarkę plony wzrosły średnio ponad 1.5t

ja tez daję siarczan magnezu, conajmniej pod rzepak i zboża i zauważyłem lepszą zdrowotność , plon też jakby lepszy, lepsze wykorzystanie azotu

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Badwolf napisał(a):

Panowie skąd na dolnymslasku opłaca się kupić wapno sypkie?

Z Wojcieszowa kiedyś mi wozili , za Bolkowem , w stronę Jeleniej Góry .

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

ja tez daję siarczan magnezu, conajmniej pod rzepak i zboża i zauważyłem lepszą zdrowotność , plon też jakby lepszy, lepsze wykorzystanie azotu

Mam podobne spostrzeżenia w zbożach. Przestalem bawić sie w siarczan magnezu dolistnie na recz stosowania posypowego i efekt zdecydowanie na plus.

• Like 2
Opublikowano

Na działkach obok domu mam na pewno wysoki poziom siarki bo pod truskawkę i warzywa daje się same siarczany, na innych polach siarki nie daje i nie widzę różnicy ... Mówię o zbożach i kukurydzy. Rzepaku nie uprawiam.

Opublikowano

Ja to znowu stosuje saletrosan na pierwsza dawkę w zbożach i rzepaku, poziom magnezu na polach mam wysoki i pH uregulowane, na przemian leci wapno magnezowe z wapnem węglanowym. Zastanawiam się czy nie dać saletrosanu pod kukurydzę.

Opublikowano
49 minut temu, mysza103 napisał(a):

U mnie przykładowo 100% takich z ph ponad 7,2do 7,6

u mnie do 7,8, a 100 metrów dalej 3,9 i takie ciapki po polu,,, na tym wysokim ph to qq i rzepak jeszcze rośnie ale pszenica to zawsze tragedia.

Opublikowano
50 minut temu, mysza103 napisał(a):

U mnie przykładowo 100% takich z ph ponad 7,2do 7,6

U mnie to samo , dodatkowo bardzo niska zasobność magnezu więc wapno magnezowe odpada ,zostaje tylko siarczan magnezu 

Opublikowano
6 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Ja kiedyś tez nie dawałem siarki ale odkąd daje też siarkę plony wzrosły średnio ponad 1.5t

Ja od trzech lat kizeryt wczesna wiosną sypie i jak 7,5-8 ton średnio z całości zbierałem, tak dalej zbieram. A zasobności w magnez i siatkę wysokich wg prób glebowych nie mam. Dla mnie jak placebo 😆

Opublikowano
35 minut temu, rocco0987 napisał(a):

u mnie do 7,8, a 100 metrów dalej 3,9 i takie ciapki po polu,,, na tym wysokim ph to qq i rzepak jeszcze rośnie ale pszenica to zawsze tragedia.

Co to za ziemia ? U mnie rędzina i mimo 3-4 klasy gleby to plony zależnie od roku 7-10 ton pszenicy z ha i przy wegetacji nic się z pszenicą nie dzieje 

A u ciebie co z nią się dzieję że mówisz że tragedia ? 

Opublikowano
9 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

A twoim zdaniem 26 tez wystraczy hmmm... Siarke i magnez uzupełniam nawozem MacroSpeed bo pozniej  prawdopodobnie dam saletre na druga dawke. 

W pszenicy tak , dolistnie 3 razy idzie siarczan magnezu , tak przy okazji

Opublikowano
19 minut temu, mysza103 napisał(a):

Co to za ziemia ? U mnie rędzina i mimo 3-4 klasy gleby to plony zależnie od roku 7-10 ton pszenicy z ha i przy wegetacji nic się z pszenicą nie dzieje 

A u ciebie co z nią się dzieję że mówisz że tragedia ? 

redziny mam miejscami- nie za dużo, klasa 3a 3b w próbkach opisana jako węglanowa, pszenica nie krzewi sie, zasiejesz 300 szt to do żniw zostanie 300 bo troche wypadnie a mało która puści rozkrzewienie, rośliny niskie, kłosy małe. Ogólnie ta gleba nie pije wody, zawsze w tych miejscach jest sucho, no i niski potas co zapewne ma duży wpływ na to że rośliny są mniejsze i nie wykształcają masy wegetatywnej. Te place występują na skłonach pól co wydaje mi sie jest wynikiem erozji wodnej, górna żyzna warstwa przez wieki namuliła doliny a na stokach wyszła jałowa zasadowa gleba. Troche walczyłem z niskim potasem za pomocą soli potasowej i efekty były zauważalne jednak jechać punktowo na ponad 150 działek to brakło by czasu na zabiegi podstawowe,