Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, Kedar88 napisał(a):

2 dni temu klepnięte auto zaksanu 33,5 1410 netto. Płatność 31.12 z gwarancją najniższej ceny do tej daty.
Qq na polu,niestety pszenica i jęczmień na magazynie, rzepak na przechowaniu. 

To już po dopłacie do ceny gwarantowanej?

24 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Jak mówią że zdrożeje to będzie na odwrót 🤔😂 a co będzie pokaże czas. Ja teraz tylko sól potasową abym kupił 

Nie może stanieć na pewno do końca roku, bo od ceny gwarantowanej będą musieli zwracać różnice. Uważam, że te ceny które są, zostaną już z nami na długo, długo.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Alpacino napisał(a):

No czyli będzie tylko drożej i trzeba kupować teraz?? 😁😁 

Takie info poszło w yutube i w Polskę🤷‍♂️

6 godzin temu, anto napisał(a):

to w końcu załatwił obniżkę czy podwyżkę?

Dobre pytanie. 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

Który tu pisał że bezpośrednio z Puław się nie da

Patrząc z boku to kula robi dobry klimat dla grupu azoty.  Tłumaczy za nich spodziewaną podwyżkę. Nic nie wspomina o cenie gazu ani o cenie potasu z Kanady. 

Jeszcze nic nie kipił w imieniu grupy w Puławach. Życzę mu jsk najlepiej. Niech utarguje kilkaset złotych rabatu. 

Lokalnie saletrosan 26 1435 a saletra Megan 1500 netto z transport. 

30 zł za transport i rozładunek to ok stawka? Fo dkładu msm ok 14 km

W sumie 13.3 tony 

Opublikowano
6 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Ceny gwarantowane. Szum jutupera. Zaliczki dopłat. I ma być taniej?...

Cena pszenicy 700 i za saletre ile możesz zapłacić? 

Nawet te chłopy co nie bardzo umieją liczyć w końcu im bida do garka zajrzy.

Opublikowano
55 minut temu, Alpacino napisał(a):

Saletra już zdrożała o jakieś 100 zł bo najtaniej była 1370 netto z transportem jak obserwuje ceny 

1340 netto jedno auto kupiłem (cena dnia)

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, thomek napisał(a):

1340 netto jedno auto kupiłem (cena dnia)

No to tak jak mówiłem różnica jest i zdrożał nawóz dlatego gwarancja ceny do końca roku nie wydaje mi się żeby w marcu zdrożał nawóz a pszenica napewno nie zdrożeje bo dużo osób trzyma na magazynie jak zaczną to sprzedawać po nowym roku i dojdzie import to może być dopiero problem z ceną zbóż no i sprzedażą oczywiście 

10 minut temu, karmelowy napisał(a):

Polska ,dostarczona na gospodarstwo?

Tak tylko cena hurtowa nie detal 

Opublikowano
11 minut temu, Alpacino napisał(a):

No to tak jak mówiłem różnica jest i zdrożał nawóz dlatego gwarancja ceny do końca roku nie wydaje mi się żeby w marcu zdrożał nawóz a pszenica napewno nie zdrożeje bo dużo osób trzyma na magazynie jak zaczną to sprzedawać po nowym roku i dojdzie import to może być dopiero problem z ceną zbóż no i sprzedażą oczywiście 

To na wiosnę jak pszenica będzie po 500 to saletra po ile? bo jak drożej jak teraz to nikt jej nie kupi...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jan88 napisał(a):

To na wiosnę jak pszenica będzie po 500 to saletra po ile? bo jak drożej jak teraz to nikt jej nie kupi...

Kredyty dają te na 1 % w kilka godzin i nie było już zaś 2 transza ma być czy już jest jak to Minister powiedział kto pierwszy ten lepszy . Nawet na kredycie zarobią .

Kredyt do nawozu dadzą i polecą   z jęzorem na brodzie po kredyt by kupić nawóz . 

Za rok lub 2 będą darli ryja bo nie mogą spłacić kredytów .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał(a):

Kredyty dają te na 1 % w kilka godzin i nie było już zaś 2 transza ma być czy już jest jak to Minister powiedział kto pierwszy ten lepszy . Nawet na kredycie zarobią .

Kredyt do nawozu dadzą i polecą   z jęzorem na brodzie po kredyt by kupić nawóz . 

Kredyty ludzie biorą bo nie mają na spłatę innego kredytu a nie na zakup nawozu lub mają zboże na magazynie a kukurydzę na polu więc że cena jest słaba teraz liczą że wezmą tani kredyt a zboże dalej będą trzymać i czekać aż będzie po 1000 zł  😁

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał(a):

Po co biorą kredyty . I następny kredyt na spłatę kredytu większej durnoty ja nie słyszał .

Tak działają państwa rządy non stop rolują spłacają pożyczki następnym i tak się to kręci i czekać tylko na nowy reset

Opublikowano
Teraz, Grab12 napisał(a):

Tak działają państwa rządy non stop rolują spłacają pożyczki następnym i tak się to kręci i czekać tylko na nowy reset

Bardzo dobrze powiedziane na nowy reset . Jest zaplanowany tylko za jaki czas to nastąpi . Świat jest zadłużony na biliony .

Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał(a):

Po co biorą kredyty . I następny kredyt na spłatę kredytu większej durnoty ja nie słyszał .

Nikt nigdy nie powinien brać kredytu bo to głupota i dorabianie banków jeśli cię na coś nie stać to nie się nie kupuje i koniec 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano

Szczyt notowań mocznika na światowych giełdach rozliczanych w USD w tym roku był w sierpniu. Od tego czasu cena spadła średnio o 14% i wynosi 408$/t. Na giełdzie w Chinach mocznik kosztuje w przeliczeniu na PLN 760zł/t i jest na poziomie minimów z 2020.

• Like 2
  • Thanks 1