Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Czytając tutaj posty to są ludzie którzy jeszcze nie zaopatrują się w azot? Czy już każdy kupił chociaż coś?😂

Ja nie kupiłem w tym roku nic. Trochę azotu na jesień mam z tamtego roku. Wieloskladnik 100 % kupiony na oziminy

• Like 1
Opublikowano

dziś pojeździłem popytałem i tak polifoski nie ma w okolicy trzeba czekać i cena około 2600 npk 8-20-30 import 2610 zł amofoska 4-16-18 1950 zł luvena optiplon 4 -14-30 2240 zł i to chyba trzeba brać a tamtym roku to siałem i było ok a taniej chyba już nie będzie 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

jaki wieloskładnik i w jakiej cenie?

Superfosfat 46 2610

Dał 18-46 3210

Kornkali 1515 

Ceny brutto

Ogólnie to mam zrobione badania ( mmoj powiat dostał powodzią więc zrobiłem wszystkie działki w osrch i mam potas wysoko prawie wszędzie, gorzej z fosforem. Więc mało kornkali i więcej dap i superfosfat 

Edytowane przez Badwolf
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Badwolf napisał(a):

mam potas wysoko prawie wszędzie, gorzej z potasem. 

Potas wysoko prawie wszędzie, gorzej z potasem?😂

Ceny myślę że nie najgorsze, raczej wieloskładnik magicznie nie stanieje, a napewno nie na tyle żeby ryzykować.

Opublikowano
5 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Potas wysoko prawie wszędzie, gorzej z potasem?😂

Ceny myślę że nie najgorsze, raczej wieloskładnik magicznie nie stanieje, a napewno nie na tyle żeby ryzykować.

Fosfor gorzej. Na najlepszych działkach średnie zasobnosci

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Jak nie będzie kataklizmu to będą dobre zbiory, to już widać , na dobrych ziemiach moga być rekordowe

Pamiętam  jak sąsiad miesiąc przed żniwami umawiał się na na pożyczanie przyczep do rzepaku bo wyglądał na rekordowe plony  a jak kombajn wjechał to wywiózł własnymi , niby jest dostatek wilgoci ale zimno i mało słońca 

Opublikowano
8 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Jak nie będzie kataklizmu to będą dobre zbiory, to już widać , na dobrych ziemiach moga być rekordowe

Jeden już był, rzepaku nie będzie w moich okolicach, zboża narazie ok. Ale juz straszą że ceny nie będzie...I ch*j z tych rekordów. 

Opublikowano
19 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Jeden już był, rzepaku nie będzie w moich okolicach, zboża narazie ok. Ale juz straszą że ceny nie będzie...I ch*j z tych rekordów. 

Jak co roku straszą że nie będzie ceny... Nie będzie to idzie na magazyn pod korek i czeka...

Opublikowano
7 godzin temu, Badwolf napisał(a):

Superfosfat 46 2610

Dał 18-46 3210

Kornkali 1515 

Ceny brutto

Ogólnie to mam zrobione badania ( mmoj powiat dostał powodzią więc zrobiłem wszystkie działki w osrch i mam potas wysoko prawie wszędzie, gorzej z fosforem. Więc mało kornkali i więcej dap i superfosfat 

To ja mam dokładnie odwrotnie, potas wszędzie nisko a fosfor wysoko, ale taki urok piasków.

Opublikowano
27 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Jak co roku straszą że nie będzie ceny... Nie będzie to idzie na magazyn pod korek i czeka...

Tylko na co ma czekać? Ja tak ostatnie trzy lata czekałem i czekałem i trzeba było w żniwa sprzedać, bo różnicy praktycznie nie było.

Opublikowano
23 minuty temu, EppS napisał(a):

To ja mam dokładnie odwrotnie, potas wszędzie nisko a fosfor wysoko, ale taki urok piasków.

Widać że stosujesz obornik , gnojówke i zbierasz słome , u mnie odwrotnie więc potas wysoki i bardzo wysoki

8 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Czytając tutaj posty to są ludzie którzy jeszcze nie zaopatrują się w azot? Czy już każdy kupił chociaż coś?😂

Narazie jedno auto zamówione, pozostałe dwa czekamy, saletrosanu zreszta niema do końca czerwca

Opublikowano
3 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Widać że stosujesz obornik , gnojówke i zbierasz słome , u mnie odwrotnie więc potas wysoki i bardzo wysoki

Narazie jedno auto zamówione, pozostałe dwa czekamy, saletrosanu zreszta niema do końca czerwca

Bardzo dobrze interpretujesz👍

Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

W rzepaku rekordów nie będzie , pszenica widać p kłosie że będzie super , woda jest

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Rowan napisał(a):

Tylko na co ma czekać? Ja tak ostatnie trzy lata czekałem i czekałem i trzeba było w żniwa sprzedać, bo różnicy praktycznie nie było.

Nasz krajowy rynek ma małe znaczenie, plony w Polsce mają wpływ +-50zl/tonie, reszta to ceny światowe ... W tym roku pewnie będzie tanio w zniwa, bo plony się zapowiadają, a nie każdy ma magazyny. To skorzystają z szansy ...

Opublikowano
35 minut temu, Rowan napisał(a):

W tym roku była różnica i to spora przynajmniej u nas...

Opublikowano
5 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

W tym roku była różnica i to spora przynajmniej u nas...

Hmm… Na początku żniw mogłem na Bielmar sprzedać po 2400netto, potem spadło i budowało się długo długo i sprzedałem 2300-2340netto. Tak to wyglądało.

15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nasz krajowy rynek ma małe znaczenie, plony w Polsce mają wpływ +-50zl/tonie, reszta to ceny światowe

Dokładnie, reguluje Kanada i zachód europy.

Opublikowano
20 minut temu, Rowan napisał(a):

Hmm… Na początku żniw mogłem na Bielmar sprzedać po 2400netto, potem spadło i budowało się długo długo i sprzedałem 2300-2340netto. Tak to wyglądało.

Dokładnie, reguluje Kanada i zachód europy.

Tyle że dajesz tylko cenę rzepaku... A gdzie inne zboża???

Opublikowano

No i mamy wystrzał ceny ropy po żydowskim ataku na Iran. 

Jak się rozkręci to i o tanich nawozach będziemy tylko marzyć...

Opublikowano
27 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Tyle że dajesz tylko cenę rzepaku... A gdzie inne zboża???

Bo reszta mnie akurat nie dotyczy. Materiał siewny jest zawsze sprzedawany koniec sierpnia-początek września.

Opublikowano

No niestety chłopy się już strasznie nakręciły, ogólnie już są braki w azocie. 1680-1750 brutto u mnie ceny saletry, tam gdzie wysoka cena dostępność jest. Gorzej u tych większych co papierami tylko obracają, chyba u producentów braki, albo celowo wstrzymują wysyłki.