Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

12 ha I można żyć jak urzędnik na etacie🤣

A mając 50ha to stać nawet na pączka z adwokatem🤣

Screenshot_20250227_175948_TikTok.jpg

Opublikowano
17 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Jak jest duży dochód z ha przeliczeniowego to dużo ludzi wypada z wszelkich zapomóg z GOPS czy co tam wspiera biednych. A dochód z ha nie jest od żyta tylko od wielu czynników. Kolega wyżej podał link.

I bardzo dobrze, większość beneficjentów MOPS, GOPS powinni wywalić z tego systemu.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, wilkołak napisał(a):

Ja mieszkam w rejonie gdzie rolnik nie kwalifikuje sie pod żadne zapomgi , nawet nie pomyślałem że moze iść do GOPS

Ja mam w jednej gminie ponad 30 ha fizyczne i spokojnie wszystkie zapomogi bym dostawał. Na drugim gosp 3 i 4 klasa to jakoś to na polu wychodzi z plonem i zyskiem.

1 minutę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Ja mam w jednej gminie ponad 30 ha fizyczne i spokojnie wszystkie zapomogi bym dostawał. Na drugim gosp 3 i 4 klasa to jakoś to na polu wychodzi z plonem i zyskiem.

Na samej 5 i 6 bez hodowli i dobrych doplat nie widzę kasy.

Opublikowano (edytowane)

Lokalny skład Mazowieckie, ceny brutto:

Saletra 2050

Saletrosan 2020

Fosforan litewski 3370

Sól 1850

Korn kali 1650

Mocznik pl 2750, import 2500

Poli 6 2980

Edytowane przez czaro
Opublikowano (edytowane)

Lokalny skład WLKP:
saletra anwil 1971

pulan 1960

saletra can/duslo 1738

saletrosan dasamag 1879

polifoska/optiplon 8-20-30 2689

lubofos 12 1522

Edytowane przez soldis
Opublikowano
9 minut temu, wilkołak napisał(a):

30 ha i zapomoga , świat ogłupiał , a w zasadzie ten co uprawia te 30 ha , w jakim celu , po jaki uj

Tylko idiota nie bierze, jeśli mu się cos naleźy 😋  Burźuje, a po "pińcet" plus łapy wyciągają 😄

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, suffeks napisał(a):

1900brutto saletra dzisiaj produkcja 10.2023, chyba skład stracił? 

Nic nie stracił poprostu dowozili nową , a stara  była zastawiona , porodtu ktos tego nie dopilował , nie wziął bym tak starej w obecnej cenie

Boogie , wiadomo jak należy się to się bierze, chodziło mi że mając 30 ha powinien sobie spokojnie żyć, ale skoro nic z tego niema , to po co w tej ziemi ryje

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
45 minut temu, wilkołak napisał(a):

Boogie , wiadomo jak należy się to się bierze, chodziło mi że mając 30 ha powinien sobie spokojnie żyć, ale skoro nic z tego niema , to po co w tej ziemi ryje

Wszystko zależy od warunków na jakich sie pracuje, ten temat był tu wielokrotnie podnoszony. Na naszym ternie mając 30ha, to można sobie spokojnie żyć… mając dobrą pensje i kombinując coś w polu.

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Rowan napisał(a):

Wszystko zależy od warunków na jakich sie pracuje, ten temat był tu wielokrotnie podnoszony. Na naszym ternie mając 30ha, to można sobie spokojnie żyć… mając dobrą pensje i kombinując coś w polu.

U mnie z 20 ha i z 15 byków na rok , żyją i nie myślą iść na etat, zresztą u nas iść na etat, to trzeba z 50 km jechać , te 30 to minimum, w okolicy to za psie pieniądze , dobrze rozwinięte rolnictwo u nas

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

U mnie z 20 ha i z 15 byków na rok , żyją i nie myślą iść na etat, zresztą u nas iść na etat, to trzeba z 50 km jechać , te 30 to minimum, w okolicy to za psie pieniądze , dobrze rozwinięte rolnictwo u nas

Nie wiem co tutaj wy macie za tendencje do porównywania że ktoś żyje z takiej powierzchni zamiast oglądać się na innych niech każdy robi swoje każdy człowiek żyje inaczej jednemu wystarczy żeby miał co zjeść drugi będzie chciał mieszkać w willi i jeździć mercedesem s klasy i latać 3 razy w roku na wycieczki 😁 

• Like 1
  • Thanks 2
  • Haha 1
Opublikowano

Bo pewno hektary oddane fikcyjnie w dzierżawę by doić pan̈stwo.

Ewentualnie piachy. 

30ha wedle GUS to ponad 160tys rocznie

2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

@Karol6130 mówi na programy ARiMR gops

Aaa jeśli to o Karola chodzi to pewno wilkołak nie ogarnia🤭

Opublikowano
9 minut temu, Jurniczek napisał(a):

Jeszcze chwila a skończą się dopłaty bezpośrednie i różne programy modernizacji i skończy się jazda jednych po drugich

Oby wreszcie do tego doszło.

• Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, wilkołak napisał(a):

Przeczytaj  ostatnie wpisy , chodziło o to że uprawiając 30 ha , łapie sie na zapomoge w GOPS, dla mnie to śmieszne

może się nie znam , ale wszyscy z tym zapomogami przeginają , i w większosci przypadków nie należy się 

Opublikowano
1 godzinę temu, 19seba napisał(a):

Kupował ktoś Ultre 8 od Agroloku ? Są te nawozy w Polsce czy to jakąś podróby oferują ? 

Znany produkt od cenionej marki Phosagro. Kiedyś reklamowany jako pochodzący z rosyjskich złóż. 🤫 Mają też w ofercie, np.  czary DAP, mogłeś znaleźć reklamy gdzieś w gazecie. 

• Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, Rowan napisał(a):

Oby wreszcie do tego doszło.

Czynsze dzierżawy wzrosną bo i tak jeden drugiemu nabijają 

Najwięcej straci właściciel gruntu, ziemia w końcu będzie jałowa

58 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

@Karol6130 mówi na programy ARiMR gops

Z żadnego programu nie skorzystałem, ja za dużo chce, wymagam żeby arimr mi coś dała 

A przede wszystkim to nie lubię za czymś czekać, złóż wniosek, czekaj na decyzję, bo przecież w terminie to nic nie zrobią, później podpisz umowę, znowu wniosek o pieniądze, i męcz się 5 lat żeby biznesplan spełnić 

• Haha 1