Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, jajonasz napisał(a):

Na agrofoto nikt nie jest na tyle bogaty żeby dawać Lubofoskę 🤭

Ja tylko dałem przykład że da się spokojnie dać 1000kg nawozu na ha i jednocześnie nie przenawozić ;) 

Opublikowano
7 minut temu, Stach123 napisał(a):

Nie wierzę że dajesz tone na hektar , bo po takich dawkach  to nawet byś miał uszach  napakowane przy dojeniu  , ale jak masz pola mało a pewnie tak jest , to może i  tyle walisz , bo  taniej nawóz kupić niż słome w tych rejonach co jest więcej takich ekspertów . W takim miejscu i czasie żyje że widziałem jak się technologie zmieniają począwszy od dojenia  ręcznego do wiadra do którego krowa czasem włożyła nogę i trzeba było cedzić haha , poprzez dojenie dojarką konwiową , przewodową po hale udojowe włącznie . Nie inaczej było ze zmieniającym się w latach żywieniem od sieczki poprzez siano , kiszonki po wozy paszowe  i stacje żywieniowe . Piję dużo mleka , ale jak widzę te nowoczesne hale udojowe i tych nowoczesnych krowiarzy którzy prawie po kostki wleka nogi w tej paciarze to mi się czasem bardziej wody chce się napić .Co z tego że wam krowa daje 30 litrów mleka po 2,5  jak hektar kiszonki z kuku w silosie to wydatek rzędu 10  000 np. a to tylko w produkcji mleka zapychacz doopska . Spróbujcie do tych nowoczesnych obór zaciągnoć siła kogoś kto nie pracuje przy zwierzętach , od wymiotów wywali flaki na wierzch  , nie tak dawno się dowiedziałem , bo ma hodowce w rodzinie że wydajnej krowy nie można wydoić do końca , bo na rano sztywna  to jest postęp ??? powinni to wyzamykać w piz*... 

Znowu jakieś farmazony 🤦🤣🤣🤣🤣

Opublikowano

No tutaj to po 400 kg polifoski co niektórzy sypią i jeszcze się pytają co dorzucić czy nie za mało. A w rzeczywistości na jesieni widać tylko jak lubofoske albo amofoske czy jakoś tak kupują 😝

Opublikowano
3 minuty temu, Gimmeshelter napisał(a):

No tutaj to po 400 kg polifoski co niektórzy sypią i jeszcze się pytają co dorzucić czy nie za mało. A w rzeczywistości na jesieni widać tylko jak lubofoske albo amofoske czy jakoś tak kupują 😝

350 poli 8 czy na zboże czy na trawy to u mnie standard jak poli nie dostępna to npk o podobnym składzie na qq oprocz obornika 200 fosforanu i 200 soli...

Opublikowano
22 minuty temu, jacus napisał(a):

tone w zbozu ?? chyba jak siejesz jare a po nich ozime..gdzie masz opady  na ekonomiczne  wykorzystanie takiej ilosci nawozow ??

Sypę przedsiewnie dap i korn kali  (składowo wychodzi jak by było właśnie ok 400 polifoski 6) , potem azotu idzie w sumie coś koło 170-200 kgN razem , to jak by przeliczyć na saletrę to jest 500- 600 kg, i wiosną100- 200 kg siarczanu magnezu 

Razem jest  od 1 tony do 1,2 tony na hektar , a wcześniej jak miałem jeszcze warzywa to NPK szło x 2 , ale azotu szło mniej przy warzywach 

Jarych nie sieję 

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

350 poli 8 czy na zboże czy na trawy to u mnie standard jak poli nie dostępna to npk o podobnym składzie na qq oprocz obornika 200 fosforanu i 200 soli...

A potem na walne  i chcecie prezesa na taczce wywieść z mleczarni , bo na życie brakuje 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Dlaczego, jak ktoś ma 20-40 lat to bezproblemowo

Przecież na kombajnie 3 miesiące sie pracuje i zarobisz tyle co na etacie przez rok, lepiej tak niż caly rok 

Nie wiem jakie są stawki na takim kombajnie  , bo i nie wiem nawet jak taka praca operatora wygląda bo u nas na okolicy nie widziałem uprawy buraków a co tu dopiero mówić o kombajnach buraczanych 

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał(a):

trzeźwy? z gnojem 100 polidapu i 150 soli 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Dlaczego, jak ktoś ma 20-40 lat to bezproblemowo

Przecież na kombajnie 3 miesiące sie pracuje i zarobisz tyle co na etacie przez rok, lepiej tak niż caly rok 

Pracowałeś? Czy tylko słyszałeś?

Tak samo jak praca na doczyszczarce do buraków, a co to za problem kilka guzików kliknąć i joystickiem sterować.a większość po tygodniu zmienia zdanie. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

Opublikowano

Sławek różne rzeczy mówi ale tutaj wyjątkowo ma rację. Te pierwiastki muszą wrócić do krowy w pokarmie obieg zamknięty. Niestety rolnik w odróżnieniu od innych zawsze okrada sam siebie...

Opublikowano
54 minuty temu, jajonasz napisał(a):

Na agrofoto nikt nie jest na tyle bogaty żeby dawać Lubofoskę 🤭

kilkanascie lat temu byl taki rok ze police podniosly cene w kosmos i wtedy raz jeden kupilem lubofoske

44 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Sypę przedsiewnie dap i korn kali  (składowo wychodzi jak by było właśnie ok 400 polifoski 6) , potem azotu idzie w sumie coś koło 170-200 kgN razem , to jak by przeliczyć na saletrę to jest 500- 600 kg, i wiosną100- 200 kg siarczanu magnezu 

Razem jest  od 1 tony do 1,2 tony na hektar , a wcześniej jak miałem jeszcze warzywa to NPK szło x 2 , ale azotu szło mniej przy warzywach 

Jarych nie sieję 

jaka masz klase ziemi ?jakie wyniki badan gleby,jakie opady ?plony ?? 

i jak ci sie to oplaci ??

Opublikowano

Czym fosfor szybciej dostępny tym straty z niego większe. Szybciej się uwstecznia. Ktoś kiedyś puścił fame że ten całkowicie rozpuszczalny w wodzie najlepszy ludzie to podłapali sypią raz na dwa lata duże ilości i dziwą się że wszysko fioletowe rośnie. O mikroelemętach śladowych już nie wspomnę. 

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał(a):

kilkanascie lat temu byl taki rok ze police podniosly cene w kosmos i wtedy raz jeden kupilem lubofoske

Zobacz sobie w temacie owsa jakie tam asy są jeżeli chodzi o takie nawożenie 🤭

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Sławek różne rzeczy mówi ale tutaj wyjątkowo ma rację. Te pierwiastki muszą wrócić do krowy w pokarmie obieg zamknięty. Niestety rolnik w odróżnieniu od innych zawsze okrada sam siebie...

A jakie  rolnik wywozi pierwiastki  z gospodarstwa oprócz  H2O  w mleku ? 

Edytowane przez Stach123
e
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Stach. Może i masz częściowo rację ale koloryzujesz strasznie. Ha kukurydzy na ziarno kosztuje bardzo podobnie co i na kiszonkę i nie 10tys. A jakoś ludzie bez krów, zbożowcy mówią że to najlepsza uprawa. Paszowoz to prawda. Zabiera 1ciagnik na stałe i przynajmniej kilka l paliwa tygodniowo. Ale technicznie jest po to by nie dymać ręcznie. A pasza wymieszana, pocięta też daje efekty, zdrowotne również.  Dojenie krowy do końca oznacza że jutro nie wstanie? To ciekawa teoria. Pierwsze 2 tygodnie krowa ma braki i jest problem bo pobiera różnie, z rezerw nie zawsze dobrze korzysta, a ma ogromne potrzeby i chce produkować dużo mleka. Więc w teorii jest sens że krowa przez pierwszy tydzień po porodzie jeśli daje dużo litrów to może to oznaczać kłopoty. 

Jeśli twierdzisz że kupno nawozu na klasie 4 to bezsens to ja dziękuję. 80% pól w kraju przestajemy uprawiać.  

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale ile ich więcej z ha ?? xD Można mieć swoją pasze, nie trzeba kupować xD

Tylko ze kilo ziemniaka ponad 1 zł a pszenica ? Więc ziemniakami wychodzi dużo drożej i jaki nakład pracy 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

3 i 4a

Fosfor niski/ średni

Potas wysoki/ bardzo wysoki 

Opady ? Takie jakie są 

Plony 7-10 zależnie od pogody i od działek 

Widocznie się oplaci skoro nie dokładam z niczego innego i się to jakoś kręci,  zresztą chyba większość co zbiera podobne plony to sypie podobne ilości nawozów 

Opublikowano

KAMPL skoro twierdzisz że kuku na kiszonkę kosztuje tyle samo co na ziarno to ci powiem że racji nie masz , bo różnica w zbiorze i zwiezieniu + ubijanie pewnie 2 000 zł + dodatkowo potrzebna folia na przykrycie z tego co słyszę teraz przykrywają na cebulkę kilka warstw to też tanie nie jest  . Kilka litrów tygodniowo to idzie na rozgrzanie traktora przy paszowozie  . To prawda że krowa chce produkować dużo mleka po wycieleniu , ale jak się jej nie doi to się przestaje  jej chcieć dużo mleka produkować  i dlatego się ogranicza dojenie a tym samym chęć produkcji dopuki się nie ustabilizuje . Z tego co pamiętam to pisałem że sianie nawozu w obecnych realich na słabszych ziemiach to nieporozumienie ,  przy 4 tonach pszenżyta    po 700 nie widzę sensu  zapinania rozsiewacza  do nawozu 

15 minut temu, mysza103 napisał(a):

3 i 4a

Fosfor niski/ średni

Opady ? Takie jakie są 

Widocznie się oplaci skoro nie dokładam z niczego innego i się to jakoś kręci,  zresztą chyba większość co zbiera podobne plony to sypie podobne ilości nawozów 

moim skromnym zdaniem jak się nie opamiętasz z  tym sypaniem  nawozu tzn. 1000 do 1200 kg. na hektar to istnieje duże prawdopodobieństwo że zaczniesz chodzić jak cejrowski boso , z tą tylko różnicą że on przez świat  dla przygód  , a ty w świat za chlebem 

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano

Może być i tak jak mówisz,  ale póki co mam się dobrze parę par butów leży,  więc spoko 

Lepiej byś skomentował takich , a są tu tacy co samego azotu rocznie dają 250-300 kgN co już daje 700-800 kg saletry a gdzie reszta nawozów? To co ja napisałem to dużo osób z tego forum też tone/ ha daje .

Niech se każdy tylko policzy i suma wyjdzie +- koło tony

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał(a):

3 i 4a

Fosfor niski/ średni

Opady ? Takie jakie są 

10 ton ?? to szacun.. 

malo znam takich ..nawet na czarnoziemach 1 klasy..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v