Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

I niech sobie tak robią, ich pola, ich działki budowlane, ich dokładanie do biznesu ... Szczerze, zajmijcie się swoimi dochodami, a nie tym, że ktoś płaci po 3tys za ha, nikt nie zmusza żeby tyle płacić za dzierżawę ...

Ja tam place 1200 za ha, ale dopłaty moje, akcyza moja, za dużo tego nie mam, ale więcej nie zamierzam płacić, jak inni chcą płacić więcej to niech płacą ...

Nie rozumiesz ze przez takie płacenie po 3tys za dzierżawę dostają po d*pie inni? Czy nie chcesz zrozumieć poprostu. 

• Haha 2
Opublikowano
Teraz, Tomek90 napisał(a):

Nie rozumiesz ze przez takie płacenie po 3tys za dzierżawę dostają po d*pie inni ??

Ale jak dostają ?? Nie opłaca mi się to nie biorę w dzierżawę i tyle ... Dać tym durniom się zarżnąć w kredytach, po co się z nimi przebijać na stawki dzierżaw ...

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale jak dostają ?? Nie opłaca mi się to nie biorę w dzierżawę i tyle ... Dać tym durniom się zarżnąć w kredytach, po co się z nimi przebijać na stawki dzierżaw ...

no jak jedemnemu da 3 to następnie też chcą 3 

Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

no jak jedemnemu da 3 to następnie też chcą 3 

No i niech chcą ... Ja tyle w najbliższym czasie na pewno płacił nie będę ... A jak ktoś nie rozumny to niech tyle płaci ...

Opublikowano

Zamiast tego okrągłego stołu to ja bym widział inną drewnianą konstrukcję - taką z poprzeczną belką, jeśli wiecie o co mi chodzi. Myślę że ona by rozwiązała dużo problemów w tym kraju 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Zamiast tego okrągłego stołu to ja bym widział inną drewnianą konstrukcję - taką z poprzeczną belką, jeśli wiecie o co mi chodzi. Myślę że ona by rozwiązała dużo problemów w tym kraju 

nie, szeroka ława, dwie stojące belki, sznurek i suwana ukośnie między nimi blacha, może być naostrzona, ale niekoniecznie, z odpowiedniej wysokości i tak łeb urywa

• Like 1
Opublikowano

U mnie dzierzawy tylko krowiarze nabijają jak dobra ziemia to 2.5placą i twoje doplaty ,moze teraz ceny mleka troche to zweryfikują . Ale widac glod ziemi jest duzy , oddalem gosciowi dzierzawe 80 arow przedzielone na ukos rowem i teraz z tego wygrodzil dzisalke 10 arow ,a to co zostalo zlapal jakis krowiarz nawet nie wiem skad . W promieniu paru kilometrow sie ludzi zna 🙃

Opublikowano
13 godzin temu, Sadek napisał(a):

Ludzie jeżeli ktoś chce to niech i po 10 tysięcy za ha dzierżawy płaci, nic nikomu do tego.

Jakbys miał 70% dzierżawę to byś się zesrał w takiej sytuacji brzydko mówiąc. 

Osobiście większość mam własności, ale widzę jak to wygląda u innych. W tym roku u znajomego 10ha latem odeszło bo płacił 200zl do ha a ktoś dał 500zl, na dniach 2ha odeszło płacił 500zl, a ten sam dał 700zl i 50% odeszło które robił z 10 lat. 

13 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

U nas też jest taki co chce 3 tys dzierżawy za hektar i leży 15ha w jednym kawałku odłogiem juz 2lata...

Mieszkasz pewnie na zadupiu, niema głodu ziemi. Dziwne bo w takiej Polsce B gdzie mieszkam jest odwrotnie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Ale mając dzierżawy trzeba się liczyć z tym że ktoś może Cię przebić ... To nie jest twoja wlasność, a właściciel chce jak najwięcej na tym zarobić ... Rozbudowa gospodarstwa licząc na dzierżawy to jak siedzenie na podciętej gałęzi ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale mając dzierżawy trzeba się liczyć z tym że ktoś może Cię przebić ... To nie jest twoja wlasność, a właściciel chce jak najwięcej na tym zarobić ... Rozbudowa gospodarstwa licząc na dzierżawy to jak siedzenie na podciętej gałęzi ...

Ale go boli bo widać w komentarzach że sam by chciał ale są tacy co dają więcej i nie ma do nich podjazdu więc pozostaje tylko sobie tu ponarzekać.

Skoro kogoś stać aby tyle zapłacić to tyle płaci, właśnie co komu do tego właściciel też skorzysta patrząc na to z drugiej strony 

• Like 4
Opublikowano

U mnie na wiosce już sytuacja zdawała się być opanowana. Jeden mleczak zrezygnował z krów i mnóstwo ziemi podkarmilo, teraz zbozowoec oddał 3 gospodarki z powrotem na rynek i się pojawili nowi oporowcy mleczaki. Jeden 27 km dojazd, drugi 20.

Opublikowano

Kolejne 3-5 lat wszystko zweryfikuje. Obyśmy my tutaj dyskutujący nie musieli likwidować całkowicie gospodarstw. Choć faktem jest, że ja się przygotowuje do takiej ewentualności już od kilku lat. 

Opublikowano
29 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Osobiście większość mam własności, ale widzę jak to wygląda u innych. W tym roku u znajomego 10ha latem odeszło bo płacił 200zl do ha a ktoś dał 500zl, na dniach 2ha odeszło płacił 500zl, a ten sam dał 700zl i 50% odeszło które robił z 10 lat. 

Mieszkasz pewnie na zadupiu, niema głodu ziemi. Dziwne bo w takiej Polsce B gdzie mieszkam jest odwrotnie. 

U nas ludzie na tym ,,zadupiu" potrafia liczyc... Najdroższa dzierżawa w okolicy to 1500zl ale to 17ha w dwóch kawałkach dobrej ziemi.

• Like 1
Opublikowano

Brakuję wam dobrych oporowcow 😂

Jesienią widziałem, też mocno z daleka bamber, 3 łódki do dowozenia obornika bo nowa dzierżawa, beczki 20stki gnojowicą  i się bierze nowe tereny 😁

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, bubu1987 napisał(a):

Ale go boli bo widać w komentarzach że sam by chciał ale są tacy co dają więcej i nie ma do nich podjazdu więc pozostaje tylko sobie tu ponarzekać.

Skoro kogoś stać aby tyle zapłacić to tyle płaci, właśnie co komu do tego właściciel też skorzysta patrząc na to z drugiej strony 

My jako rolnicy narzekamy , na brak opłacalności , a z drugiej strony nabijamy kabzę tym którzy już rolnikami nie są.

Ale faktycznie każdy może robić jak uważa i nikt mu nie zabroni płacić za dzierżawę po 5tyś tylko później niech nie narzeka że się nie opłaca 

Opublikowano
2 godziny temu, Rowan napisał(a):

Kolejne 3-5 lat wszystko zweryfikuje. Obyśmy my tutaj dyskutujący nie musieli likwidować całkowicie gospodarstw. Choć faktem jest, że ja się przygotowuje do takiej ewentualności już od kilku lat. 

a ty nie masz 100hektarow dobrej ziemi?

Opublikowano

Mam, czy dobra to trudno powiedziec 4a i 4b, ale bardzo ciężka. Ale co to ma do rzeczy? Przygotowuje się na to aby zlikwidować jeśli już się całkowicie przestanie opłacać. Szczerze mówiąc raczej gdyby nie to, że robie materiał siewny i cena jest troche inna, to pewnie już bym zrezygnował.

• Like 1
Opublikowano

Osobiście śmieszą mnie tacy rolnicy .. płacenie takich stawek nie ma nic wspólnego z ekonomia.. mam takiego w okolicy około 500 ha w dzierżawie gdzie się da. Kupowałem od niego jęczmień prosto z pola , wyszło coś około 2.5 t z ha... Tłumaczył że rok był słaby i działka słaba ( 7ha, 6.5 to 4b reszta 5) czy to ma sens ? Nawet jak da te 8 to już będzie "biznes" ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Rowan napisał(a):

Mam, czy dobra to trudno powiedziec 4a i 4b, ale bardzo ciężka. Ale co to ma do rzeczy? Przygotowuje się na to aby zlikwidować jeśli już się całkowicie przestanie opłacać. Szczerze mówiąc raczej gdyby nie to, że robie materiał siewny i cena jest troche inna, to pewnie już bym zrezygnował.

Opowiedz o zyskach jakie są z produkcji materiału siewnego gdzie zwykły rolnik ma podobne koszty do tego co robi kwalifikat a zyski 4 razy mniejsze 😁

Opublikowano
41 minut temu, LonelySoul napisał(a):

Osobiście śmieszą mnie tacy rolnicy .. płacenie takich stawek nie ma nic wspólnego z ekonomia.. mam takiego w okolicy około 500 ha w dzierżawie gdzie się da. Kupowałem od niego jęczmień prosto z pola , wyszło coś około 2.5 t z ha... Tłumaczył że rok był słaby i działka słaba ( 7ha, 6.5 to 4b reszta 5) czy to ma sens ? Nawet jak da te 8 to już będzie "biznes" ?

Ostatnio niedaleko grunty różne od 4 b do 6 i torfów sporo. To wywoławcza 60 ,skończył Pan na 120 i 2,4 mln przelewu. 

Spadkobiercy się podzielili i poszli w świat, a stare jak durnie ciulali całe życie i oszczędzali grosza żeby się rozwijać 🫢

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v