Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Saletra 1750 brutto 

Spokojnie, nie wejdą całe te dbamy, gaz poszoruje na dnie to zmiękną cwaniaki. Zboża tanieją bo niby porozumienie między upadlincsmi a ruskimi możliwe wg ekspertów😆. Tak to właśnie wygląda giełda. Sprzedawaj plotki, kupuj fakty 😆. Jak ktoś myśli że banderze i jepolom zachodnim zależy na pokoju, a ruski zgodzi się na rezygnację z Donbasu, kiedy bandera na wykończeniu, to musi być tak samo naiwny jak ten co myśli że praworządność zastąpi i naszych braci ich narodowa cechę, czyli korupcję. Jermak wystawiony do odstrzału a nadal pełni 10 funkcji w administracji żebraka😂

• Confused 1
Opublikowano

Dzisiaj zakupiłem ( zamówiłem) siarczan magnezu 960 brutto , a pytałem po ile rsm 32  to na razie ceny nie znają ale 3 dni temu ostatnią dostępną pulę sprzedali po 1465  brutto , to póki co i tak do tej pory taniej było niż ja kupiłem koniec sierpnia 1476 brutto 

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

płacą, moim zdaniem ich marzeniem jest mieć 1ha więcej niż sąsiad i to ich napędza

Płacą, sprzedają swoje hektary podzielone na działki budowlane, dokładają i do dziś qq nie skosili, ale już powoli ozime zaczynają siać...

Opublikowano
7 godzin temu, Minkes napisał(a):

Płacą, sprzedają swoje hektary podzielone na działki budowlane, dokładają i do dziś qq nie skosili, ale już powoli ozime zaczynają siać...

Przez takich debili rynek dzierżaw jest jaki jest.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Przez takich debili rynek dzierżaw jest jaki jest.

Towar jest wart tyle ile jest ktoś w stanie zapłacić ... Jeżeli chcą to płacą po 3tys za ha, a jak Tobie taka stawka nie pasuje to rób na swoim ...

Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Dzisiaj zakupiłem ( zamówiłem) siarczan magnezu 960 brutto , a pytałem po ile rsm 32  to na razie ceny nie znają ale 3 dni temu ostatnią dostępną pulę sprzedali po 1465  brutto , to póki co i tak do tej pory taniej było niż ja kupiłem koniec sierpnia 1476 brutto 

Jak cysterna to podrożało 

Opublikowano

To w lubelskim już kuczynśka agro teraz Agricola nie mogą się najeść bo ceny mają dużo wyższe 

Opublikowano

ten siarczan z siarkopolu? Wczoraj wyceniałem to 950 netto chcieli przy 24 tonach. Najniższą cene za rsm 32 jaką dostałem w tym roku to było 1250 netto. To było wtedy jak grupa azoty wprowadziła ceny gwarantowane. Potem systematycznie szło do góry.

Mam wrażenie że grupa azoty w tym roku delikatnie mówi rolnikom jakie będą ceny obowiązywały w następnych kwartałach. Najpierw wprowadzili gwarancje ceny że jak by spadło to wyrównają. Teraz się członek rady nadzorczej wypowiadał że zwyczajowo w pierwszym kwartale ceny nawozów azotowych rosną. 

Opublikowano
11 godzin temu, banderka napisał(a):

Grzegorz ile to było lat temu, bo coś taniawo. Wybulilem ostatnio 2 setki na pole, teraz szykuje się ponad 3, ale jak okoliczni wariaci się dowiedzą to pewnie nie będę się licytował bo skończy na 110 za ha. Nie wyobrażam sb kupować na kredyt, ale nawet gdybym był zmuszony to lepiej płacić nawet odsetki aniżeli 2.5-4 tys za dzierżawę, bo to istne szaleństwo. Choć zaznaczam że u nas jak już nie dasz 3.5 to weźmie kto inny. Ja mam gdzies te wyścigi. Na moje wyczucie są to chorzy ludzie, którzy muszą mieć więcej jak sąsiad nawet jeżeli będą dopacac po 2-4 tys do ha😆. Może nie wiedzą że sami psują rynek i robią dobrze, ale tym co znaleźli głupszych od siebie 

Dlatego przyda się taki okres z niskimi cenami aby trochę oczyścić ten rynek

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Jak cysterna to podrożało 

25 minut temu, Damianek20 napisał(a):

To w lubelskim już kuczynśka agro teraz Agricola nie mogą się najeść bo ceny mają dużo wyższe 

Ilości oczywiście całosamochodowe 

14 minut temu, kibix napisał(a):

ten siarczan z siarkopolu? Wczoraj wyceniałem to 950 netto chcieli przy 24 tonach. 

Tak z siarkopolu .  Gdzie ci tyle wycenili ? Bo mi netto to 889 zł

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Towar jest wart tyle ile jest ktoś w stanie zapłacić ... Jeżeli chcą to płacą po 3tys za ha, a jak Tobie taka stawka nie pasuje to rób na swoim ...

Jak się spina finansowo to niech biorą, a nie jak w przykładzie do którego się odniosłem, że sprzedaja pola na działki żeby było z czego dokładać.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Jak się spina finansowo to niech biorą, a nie jak w przykładzie do którego się odniosłem, że sprzedaja pola na działki żeby było z czego dokładać.

I niech sobie tak robią, ich pola, ich działki budowlane, ich dokładanie do biznesu ... Szczerze, zajmijcie się swoimi dochodami, a nie tym, że ktoś płaci po 3tys za ha, nikt nie zmusza żeby tyle płacić za dzierżawę ...

Ja tam place 1200 za ha, ale dopłaty moje, akcyza moja, za dużo tego nie mam, ale więcej nie zamierzam płacić, jak inni chcą płacić więcej to niech płacą ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 3
Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I niech sobie tak robią, ich pola, ich działki budowlane, ich dokładanie do biznesu ... Szczerze, zajmijcie się swoimi dochodami, a nie tym, że ktoś płaci po 3tys za ha, nikt nie zmusza żeby tyle płacić za dzierżawę ...

Ja tam place 1200 za ha, ale dopłaty moje, akcyza moja, za dużo tego nie mam, ale więcej nie zamierzam płacić, jak inni chcą płacić więcej to niech płacą ...

Tomasz to się nie przyznawaj bo jak somsiad zobaczy ile płacisz i jeszcze jak porobił notatki z tego geoportalu arimr i Ciebie policzy jakie masz na kwita a jakie nie to Cię jeszcze podbije 😂 uważaj tam 😂

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Ciebie policzy jakie masz na kwita a jakie nie to Cię jeszcze podbije 😂 uważaj tam 😂

A niech podbija, jak go stać na więcej to niech płaci, mi na ziemii pod zboże nie zależy, a to co mam pod bób czy truskawki to wszystko własnościowe ... Ja nie zamierzam płacić więcej za działki pod zboże przy obecnej koniunkturze w rolnictwie ... Robić za frajer na cudzej ziemi ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A niech podbija, jak go stać na więcej to niech płaci, mi na ziemii pod zboże nie zależy, a to co mam pod bób czy truskawki to wszystko własnościowe ... Ja nie zamierzam płacić więcej za działki pod zboże przy obecnej koniunkturze w rolnictwie ... Robić za frajer na cudzej ziemi ...

Za FRAJERÓW to sami rolnicy robią z siebie chcą okrągłego stołu .

Zygmunt Jodko, prezes Lubuskiego Związku Rolników, uważa, że bez mocnej produkcji zwierzęcej w kraju nie poradzimy sobie z innymi wyzwaniami, m.in. dotyczącymi produkcji roślinnej. Podkreśla, że z pewnością nie będzie ona tak silna, jak powinna, i apeluje o pilne działania.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/zwierzeta/swinie/przestaniemy-sie-liczyc-w-europie-rolnicy-chca-okraglego-stolu-2555600

Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał(a):

Ile już było tych okrągłych stołów do spraw rolnictwa? Zbiorą się kolesie, podyskutują i to ma uzdrowić polskie rolnictwo?

Zapomniał pan o najważniejszym. Stare związkowe dziady dostaną pieniążki za udział w tych spotkaniach .. 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
3 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Ile już było tych okrągłych stołów do spraw rolnictwa? Zbiorą się kolesie, podyskutują i to ma uzdrowić polskie rolnictwo?

Było w H..j dużo - niema o czym rozmawiać .

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Region regionowi nie równy. Mam jeszcze dzierżawy za podatek a ja biorę dopłaty i akcyzę. A na drugim gospodarstwie po babci 10km od rodziców to jakbym chciał oddać w dzierżawę to kolejka krowiarzy i bez problemu składam sam i dopłaty i 500 czy tysiaka dołożą. Fakt że i tam lepsze pole 

Opublikowano
19 godzin temu, jahooo napisał(a):

znam wielu takich, co nie płacą, albo na końcu oddadzą podstawowe dopłaty i niewiele im można zrobić, bo umowa na 10 lat

Jak nie płacą jest możliwość zerwania umowy

Opublikowano
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie rozumiesz ze przez takie płacenie po 3tys za dzierżawę dostają po d*pie inni? Czy nie chcesz zrozumieć poprostu. 

• Haha 2