Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, Alpacino napisał(a):

co można pochwalić Ministerstwo rolnictwa że zwiększyli premie na młodego rolnika z produkcją zwierzęca część gospodarstw napewno skorzysta na tym 

Zbyt wielu głupich nie będzie aby sobie założyć kaganiec hodowlany na 5 lat przy obecnej sytuacji z trzodą, mlekiem czy drobiem ... Przy zbożach zawsze jakoś zrealizujesz te wymagania ...

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Alpacino napisał(a):

Robiąc wszystko na maxa typowo pod wydajność to zarabiają pośrednicy najwięcej po przeliczeniu zysku z ha mało co zostaje i tworzy się problem dodatkowej nadwyżki zbóż bo brak odpowiedniej produkcji zwierzęcej a już wydajności bardziej nie zwiększysz a nawet gdyby to i tak jest już problem z nadmiarem zbóż i co można pochwalić Ministerstwo rolnictwa że zwiększyli premie na młodego rolnika z produkcją zwierzęca część gospodarstw napewno skorzysta na tym 

A to zwiększyło tylko ceny nowych maszyn... Do tego kaganiec na 5lat założony... 

• Like 1
Opublikowano

Za 200 000 to trzeba do roboty chodzić  na etat po odjęciu dojazdu 5 lat  w zależności od umiejętności a z tym różnie bywa po wsiach i miejsca pracy są zazwyczaj oddalone od komina , jak się wiąże przyszłość z rolnictwem to nie jest to kaganiec tylko pomoc , a chodzić za 200 000 zł.  5 lat na budowę  to są wczasy ? 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, STACH1234 napisał(a):

a chodzić za 200 000 zł.  5 lat na budowę  to są wczasy ? 

Na budowie te 200tys masz w kieszeni, przy świniach przez te 5 lat te 200tys dołożysz do hodowli przy takich cenach jak obecne ... Coś gadają, że w okolicy żywiec już 4zł/kg ...

Bierzesz Młodego Rolnika bez hodowli, kupujesz jakieś potrzebne graty i możesz spokojnie iść do roboty jak opłacalność siada ... Zrób to przy hodowli bydła mlecznego ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zbyt wielu głupich nie będzie aby sobie założyć kaganiec hodowlany na 5 lat przy obecnej sytuacji z trzodą, mlekiem czy drobiem ... Przy zbożach zawsze jakoś zrealizujesz te wymagania ...

Ja miałem plan to właśnie brać na przeróbkę starej stodoły i obory i zrobić z tego wolnostanowiskowo oborę ale co raz bardziej obawiam się to brać patrząc co się dzieje na rynku. No i właśnie te 5 lat jest najgorsze bo nie wiadomo co będzie 

Opublikowano
19 godzin temu, sw_kamil napisał(a):

Jeśli wypracujemy 1000zł z hektara to wraz nie wygląda to źle .

Przy cenie gruntu 60 tys zl , took  1,5 % , mniej jak inflacja 

Opublikowano

te wszytskie tak zwane dotacje tylko zwiększają próg wejścia w rynek nowych i używanych maszyn, bo cena idzie w górę o wysokość dotacji, więc bez dotacji płacisz 2x tyle, a i ceny używanych idą w górę, na tym wszytskim zarabiają tylko pośrednicy i banki, a rolnik jest w plecy, w dodatku dzieli się połeczeństwo, bo przecież "łunia wam dała gratis"

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, kazik6 napisał(a):

i wyjdzie jakieś zamieszanie w hodowli i mecz się przez 5 lat bo musisz

Do pracy też całe życie trzeba chodzić i rachunki płacić jak tak by człowiek patrzył to nikt by nic nie robił 😁

Opublikowano
18 godzin temu, Sadek napisał(a):

Wszystko zależy czy te budynki są zmodernizowane/nowe czy ostatnia modernizacja to wymiana koła w taczce na gumowe.

Tak samo ziemia obrobić 100 ha w 3 lokalizacjach lub 50 ha w 10 lokalizacjach.

U mnie 80 ha w 114 kawałkach, gleba w większości ciężka. Jak ojciec orał c-330 to mu nawet 8 godzin schodziło hektar zaorać, i to wcale nie na głęboko.

Ktoś stosował BeltFertis 6-20-30-5S ? Cena niby 2100zł brutto za 24t.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, maniekc360 napisał(a):

U mnie 80 ha w 114 kawałkach, gleba w większości ciężka. Jak ojciec orał c-330 to mu nawet 8 godzin schodziło hektar zaorać, i to wcale nie na głęboko.

Pamiętasz to bez rozpiski, co zrobiłeś a co nie?

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, maniekc360 napisał(a):

To jest bardzo dobry przykład że każde gospodarstwo jest inne i każdy ma inne koszty a co niektórzy porównują się jeden z drugim. 

Opublikowano
2 minuty temu, Alpacino napisał(a):

To jest bardzo dobry przykład że każde gospodarstwo jest inne i każdy ma inne koszty 

Koszty może i różne, ale kupującego nie obchodzą twoje koszty a to czy może kupić gdzieś taniej porównywalny towar ...

Opublikowano
3 godziny temu, Alpacino napisał(a):

co można pochwalić Ministerstwo rolnictwa że zwiększyli premie na młodego rolnika z produkcją zwierzęca część gospodarstw napewno skorzysta na tym 

tak , wczoraj rozmawiałem z wet to mówił że znowu zaczyna brakować cielaków bo kupują pod program 

7 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

...polecasz taką jazdę?🤭

nie , jak byłem mału to nózka mi wpadła miedzy akumulator a ramie podnsnika 😭

• Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na budowie te 200tys masz w kieszeni, przy świniach przez te 5 lat te 200tys dołożysz do hodowli przy takich cenach jak obecne ... Coś gadają, że w okolicy żywiec już 4zł/kg ...

Bierzesz Młodego Rolnika bez hodowli, kupujesz jakieś potrzebne graty i możesz spokojnie iść do roboty jak opłacalność siada ... Zrób to przy hodowli bydła mlecznego ...

U mnie gadają że 4.30. nie dołoży na tuczu kontraktowym czyli parobek w swoich budynkach. 

Dziadek 15 rocznik zawsze gadał słowa Żyda co je i s*a to zysku nie da 

Opublikowano
10 godzin temu, Rowan napisał(a):

Tak, na ciężkiej ziemi, ciągnikiem 200km możesz za cały dzień uprawić bezorkowcem jakieś 9-10ha, jeśli nic nie „wyskoczy” nieprzewidzianego. Czyli na uprawienie 200ha, potrzebujesz jakieś 20dni. Powiedzmy pszenica siana na połowie. Czyli mamy 10 dni na uprawe. Siew idzie ciut szybciej, ale samemu zawieźć na pole i wsypać. Więc też licze 10ha dziennie. Nawozy dwa dni. Czyli mamy 22dni. Ciężko mi sobie to wyobrazić…

No bez przesady z tymi 9 ha uprawy na dzień,  powiedziałbym że x2 , a i siew też conajmniej x 2 tego co piszesz

Sialem w tym roku rzepak na raty to w jednym dniu orałem zagonową czwórką 7- 8 ha , wracałem do domu przepinałem się do siewnika i to co zaorane siałem , potem z ranka z rosą oprysk doglebówką,  i na drugi dzień powtórka i się wyrabiałem 

A sama orka to 15 ha/ dzień się orało 

10 godzin temu, Rowan napisał(a):

a Ci którzy mają okolice 200, to mają raczej 3-6 ciągników i najmocniejsze raczej zwykle powyżej 250km, przy czym pracują w tym co najmniej trzy osoby stale.

Te 3 osoby stałe to chyba nie do uprawy ziemi bo nie wiem co oni mogli by tam robić,  ale pomińmy już to a zastanówmy się nad taką kwestią. 

Piszecie że z ha jest 1.000 zł zysku , to uprawiając  200 ha mamy 200 tys zarobku z czego jak robi 3 pracowników na stałe i każdemu zapłacimy ok 5 tys/ miesiąc to rocznie pracownicy nas kosztują 180 tys

Chcesz powiedzieć że gospodarz uprawia 200 ha dla 20 tys zysku ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na budowie masz 200 tys w kieszeni ale trzeba 5 lat zaperd.....  , a na młodego wystarczy tylko złożyć wniosek .

4 zł. za kg.  tucznika przy obecnych cenach pasz  o ile to netto to tragedii nie widzę , dobrostan na najwyższym poziomie + WAT jak to jest w cyklu zamkniętym to 200 zł.  zostanie na sztuce i rozrzutnik gnoju hahhah 

Z bydłem też nie przesadzajcie , bo przy w miarę budynkach i w miarę  wydajności też nie trzeba siedzieć w oborze na okrągło , latem pastwisko i dojenie  a zimą słoma / siano  i niech ciele doi do  wiosny   w maju kupiec     zapłaci 5000 zł.  łebka i gnoju na hektar 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, STACH1234 napisał(a):

4 zł. za kg.  tucznika przy obecnych cenach pasz  o ile to netto to tragedii nie widzę , dobrostan na najwyższym poziomie + WAT jak to jest w cyklu zamkniętym to 200 zł.  zostanie na sztuce i rozrzutnik gnoju hahhah 

To sobie hoduj te świnie za tyle. Jak lubisz być niewolnikiem w własnej chlewni ...

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jeszcze przy mleku to uważam że zskapiory na synków popiszą czy na kogo tam mają żeby dobrać maszynę która potrzebna

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

pamiętasz ile było 5 lat temu na budowie ? 

No i ?? Wtedy ciągnik około 100KM za 150 netto mogłeś coś wybierać, teraz ten sam model 250-300 netto ... Czyli te 100tys na młodego 5-6 lat temu jest warte tyle, co 200tys obecnie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, PAN88 napisał(a):

Dziadek 15 rocznik zawsze gadał słowa Żyda co je i s*a to zysku nie da 

dobra suka nie jest zła , sasiad [ 2 km ] ma hodowle labradorów 4 suczki to ma lepszy zysk niż ja z bydła soory , przeczytałem  ,, suka zamiast , sra 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

No i ?? Wtedy ciągnik około 100KM za 150 netto mogłeś coś wybierać, teraz ten sam model 250-300 netto ... Czyli te 100tys na młodego 5-6 lat temu jest warte tyle, co 200tys obecnie ...

Nie żartuj. 12lat temu kupiłem 100KM za 200000netto. A to tylko claas.