Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Tylko tutaj mówimy o produkcie na zboża czy tam rzepak. Podstawa to nie uprawa tylko koszty pracy a one nie widać żeby miały przestać rosnąć. Był temat ogórków z Indii i oburzenie a teraz czytałem że u nas jest za drogo i będą sprowadzać taki towar...

Ktoś w komentarzach u grzesia zapytał, czy można stosować na porzeczkę, grzesiu oczywiście, że można, skontaktuj się z przedstawicielem bakterii. 🤣

Opublikowano
10 godzin temu, Zetix napisał(a):

Wstawiam te cenniki już z 20raz i za każdym razem ktoś się pyta czy netto czy brutto 😅 hurtowe są netto 

To już walkowane setki razy ale ludzie nie rozumieją 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Jeszcze pewnie kilka lat i zostana tylko biologiczne preparaty jak swiat bedzie szedl tak w tym kierunku. 

a ja myslę, że doszliśmy do ściany i nastąpi jakiś silny regres w USA wycofują wszelkie normy czystości spalin w rolnictwie, ograniczają rygorystyczne normy dla chemii. myślę, że i u nas przyjdzie zapaść i ktoś to w końcu wyrzuci do kosza, gdzieś czytałem ciekawy artykuł, że tak naprawdę obecnie toczy się wojna o żywność i USA chce wyeliminowac UE z tego rynku, aby osłabić więzi między krajami, w sumie to całkiem sensowne

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

To już walkowane setki razy ale ludzie nie rozumieją 

Nie raz się spotkałem z takim przypadkiem że powinna być cena brutto a jak się okazuje po telefonie to jest netto aby klient zachęcić do kontaktu.

3 godziny temu, lolek1 napisał(a):

Nie  prowizji żadnej niema już z tego co mi wiadomo.

Dziwne bo prowizję reguluje ustawa ale może się jakieś możliwość aby to obejść.

Ale przy 600 zł/miesiąc to już pewnie są chętni na Sołtysa?

Opublikowano
6 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Nie martw sie o moja rodzine. Oni nie narzekaja na brak kasy... Szkoda ze nie masz kasy zeby robic testy nowych srodkow ale przez same narzekanie ze to sie nie oplaca kasy nie bedzie...

Ja się nie martwię o twoja rodzinę...to tylko dobr rada. 

Działanie tych cudów jest takie że szczęśliwi są głównie Ci co tym handlują, a jak Ty wierzysz w bajki to nie moj problem, zrobisz jak uważasz 🤷‍♂️ żeby znać efekty nie muszę tego stosować. Ale najlepszy efekt widzę po naturalnych środkach nawozowych. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Kurcze nie wiedzialem ze masz takie zdolnosci... Fajnie masz pewnie jak kupujesz np ciagnik to tez nie musisz go testowac bo wiesz ze ten to sie nie nadaje😂

Super porównanie ciągnik do bakter X itp.  🙆‍♂️ Mam  dobrych znajomych co takimi specyfikami handlują, jak również uprawiają ziemię i mnie wystarczy opinia po ich doświadczeniach.  

Jarek a wiesz chociaż w jakich warunkach powinieneś to stosować jak i kiedy, czego unikać aby to co wylejesz miało jakiekolwiek szanse żyć w glebie? 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Super porównanie ciągnik do bakter X itp.  🙆‍♂️ Mam  dobrych znajomych co takimi specyfikami handlują, jak również uprawiają ziemię i mnie wystarczy opinia po ich doświadczeniach.  

Jarek a wiesz chociaż w jakich warunkach powinieneś to stosować jak i kiedy, czego unikać aby to co wylejesz miało jakiekolwiek szanse żyć w glebie? 

Nie mam pojecia🤣🤣🤣 kurde wiesz juz to wylalem jak cos... Ehhhh moglem sie Ciebie spytac Ty masz tych znajomych co tym handluja😂😂😂 oj ja glupi co ja narobilem🤣

10 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

@JarekBazydlo ty to w tym roku stosujesz? To wiadomo będzie dopiero po żniwach czy cokolwiek to dało. Też będziesz ważył z jakiejś powierzchni czy pi razy oko? Nie zapomnij się pochwalić rezultatem jaki by nie był 

Tak w tym roku. Mam porobione kilka zbóż. Już pierwsze testy byly robione i narazie jest na plus. Po co tu coa pokazywac jak tu sa lepsze spece i bez doswiadczenia wiedza co i jak... Albo jakiegoa youtubera obejrza i on im tam powie...

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, JarekBazydlo napisał(a):

Tak w tym roku. Mam porobione kilka zbóż. Już pierwsze testy byly robione i narazie jest na plus. Po co tu coa pokazywac jak tu sa lepsze spece i bez doswiadczenia wiedza co i jak... Albo jakiegoa youtubera obejrza i on im tam powie...

Ale to zastosowałeś zamiast jakiejś dawki nawozu czy po prostu standardowe nawożenie +x? I ile to mniej więcej wychodzi na ha w przeliczeniu na złotówki? 

Opublikowano
17 minut temu, HF86 napisał(a):

Zostaw, już była kozacka kukurydza i UG max to teraz czas na x😂

Byla nadal jest. Zapraszam na pola jak bedzie QQ.  Myslalem ze AF jest po to zeby wlasnie pokazywac takie testy ale widze ze niektorzy maja radosc z czystego hejtu tylko dlatego ze chyba nie stac ich na takie wlasnie testy... Ale spokojnie nie skasuje konta bo takie hejty mnie nie ruszaja😂

17 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Ale to zastosowałeś zamiast jakiejś dawki nawozu czy po prostu standardowe nawożenie +x? I ile to mniej więcej wychodzi na ha w przeliczeniu na złotówki? 

Podziekuj kolegom ze Ci nie odpowiem na to pytanie. Wstawial bym zdjecia czy jest jakas roznica czy nie ale nie bede tego raczej robil...

• Haha 2
Opublikowano

Jaroslawie czytajac co piszesz zdecyduj sie czy juz efekty znasz czy dopiero masz zamiar poznać. Coś mocno rozjeżdża sie to co tu piszesz ... wczesniej pisałeś  że będziesz testował teraz efekty znasz i nie będziesz wstawiał zdjęć 🤔

Opublikowano

A myślisz że czemu GA rozważa upadłość, producenci siewników są załamani i przechodzą na produkcję silosów, ewentualnie wielkich przyczep?

Przypadek?

Nie sądzę 🤔

• Haha 1
Opublikowano
19 godzin temu, Zetix napisał(a):

🖍️ Przesyłam cennik hurtowy z Grupy Azoty obowiązujący w miesiącu Grudzień.

Opakowanie BB, termin płatności 4 dni:

Saletra Pulan – 1570 zł

Saletra Pulan Macro – 1540 zł 

Megan 33,5N – 1610 zł 

Salmag 27N – 1370 zł 

RSM32 Optima – 1370 zł

RSM32 – 1370 zł

RSM30 – 1330 zł

RSM28 – 1290 zł

RSMS 28N+5S – ---

RSMS 26N+3S BioShot – 1290 zł

Mocznik Pulrea + iNU – ---

Mocznik Pulrea – ---

Saletra Zaksan 33,5N – 1610 zł

Saletra Zaksan 32N – 1540 zł

Saletrzak Standard Plus – 1370 zł 

Saletrzak z Borem – 1430 zł 

Saletrosan 26 Plus – 1560 zł 

Saletrosan 30 – 1640 zł 

Siarczan amonu Makro – 1235 zł

Siarczan amonu Select – 1305 zł

Siarczan amonu Krystaliczny – 1175 zł

Polifoska 5 – 2090 zł 

Polifoska 6 – 2430 zł 

Polifoska 8 – 2550 zł 

Polifoska Krzem – 2110 zł 

Polifoska Multi S – 1970 zł 

Polidap – 3130 zł 

Amofoska 4-16-18 – 1790 zł

Amofoska 5-10-25 – 1890 zł

Amofoska 4-10-22 CORN – 1700 zł

Fosfarm 4-10-15 – 1320 zł

Superfosfat wzbogacony – 2360 zł

Holist PK 15-30 – 2050 zł

Fosfory NPK 5-12-12 – 1320 zł

Vitaplon PK 23-30 – 2270 zł

*PALETA +30 zł/t

*Termin płatności 21 dni +40 zł/t

Doszły mnie plotki że jakaś linia na mocznik ma awarię , ale z tego co wstawiasz to widać wszystko możliwe skoro w cenniku na moczniki nie ma cen 

19 godzin temu, jaco512 napisał(a):

Różne są stawki, zależy od gminy, znam jednego sołtysa gdzie cała wieś to piaski V i VI klasa, podatku zbiera tyle co nic(może 1000zł na cały rok), ale pism, listów do roznoszenia ma dużo.

Co za listy roznosi ? bo u nas to praktycznie tylko nakazy 

18 godzin temu, jan88 napisał(a):

kłamstwo jak nic 

gaz dziś spadł ponad 3% to jak saletra może iśc do góry chyba ktoś jest chory...

jak nic chcą wywołać panikę by chłopy kupowali 

A co ich obchodzi cena gazu ? Ostatnio gaz tanieje , a nawozy jak by na przekór drożeją 

Myślę że skończyły się czasy gdy cena produktu była powiązana z ceną surowca 

Opublikowano
49 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Jaroslawie czytajac co piszesz zdecyduj sie czy juz efekty znasz czy dopiero masz zamiar poznać. Coś mocno rozjeżdża sie to co tu piszesz ... wczesniej pisałeś  że będziesz testował teraz efekty znasz i nie będziesz wstawiał zdjęć 🤔

Juz pewne efekty znam... To chyba nic dziwnego...Ciezko zrozumiec masz to?

57 minut temu, HF86 napisał(a):

Wstrzasniety jestem jak jarek po wyborach 😂

Imiona wypada pisac z duzych liter. Nie wiem czym zreszto chcesz zablysnac piszac takie teskty. Dzieciom w szkole?

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, JarekBazydlo napisał(a):

Juz pewne efekty znam... To chyba nic dziwnego...Ciezko zrozumiec masz to?

Imiona wypada pisac z duzych liter. Nie wiem czym zreszto chcesz zablysnac piszac takie teskty. Dzieciom w szkole?

Mały jarek z małej litery, ale już możesz sygnalizować śmiało 😂

• Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, mysza103 napisał(a):

Doszły mnie plotki że jakaś linia na mocznik ma awarię , ale z tego co wstawiasz to widać wszystko możliwe skoro w cenniku na moczniki nie ma cen 

Co za listy roznosi ? bo u nas to praktycznie tylko nakazy 

A co ich obchodzi cena gazu ? Ostatnio gaz tanieje , a nawozy jak by na przekór drożeją 

Myślę że skończyły się czasy gdy cena produktu była powiązana z ceną surowca 

Akcyza za ON, opłaty za śmieci

Opublikowano

Po co brać x bacter jak to samo można mieć taniej z innych bakteri? 

To samo z ich nawozami micro identyko solmagu, bardzo podobne do dr greena i droższe. 

3 sprawa kondycjoner wody mają bardzo drogi. 

@JarekBazydlo albo wcisnęli za darmo za promocje przy poletkach albo sorry ale frajer i nie umiesz liczyć 

Opublikowano
17 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Po co brać x bacter jak to samo można mieć taniej z innych bakteri? 

To samo z ich nawozami micro identyko solmagu, bardzo podobne do dr greena i droższe. 

3 sprawa kondycjoner wody mają bardzo drogi. 

@JarekBazydlo albo wcisnęli za darmo za promocje przy poletkach albo sorry ale frajer i nie umiesz liczyć 

Bo chce zobaczyc co to jest warte. Jakie sa efekty stosowania tego produktu. Jak pisalem wczesniej mam wystarczajaca ilosc gotowki ze moge sobie pozwolic na takie testy.

Do tego inne bakterie sa troche inne maja inny sklad... Wczytujac sie dobrze w to to kazdy produkt ma cos innego jednak.

Opublikowano
1 minutę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Bo chce zobaczyc co to jest warte. Jakie sa efekty stosowania tego produktu. Jak pisalem wczesniej mam wystarczajaca ilosc gotowki ze moge sobie pozwolic na takie testy.

Do tego inne bakterie sa troche inne maja inny sklad... Wczytujac sie dobrze w to to kazdy produkt ma cos innego jednak.

to czemu jest narzekanie ciągle że w rolnictwie kryzys jak ty taki rozrzutny 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v