Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, HF86 napisał(a):

Ludzie myślą że z nieba to spada, a było można rozdawać 13,14 800 plus 

Emerytury alkusom 

Doplaty do pieców, ociepleń, paneli 

Do paliwa, nawozów, zbóż itd 

W tym garnku nic już nie ma, a naród dalej nie nakarmiony 😂

Jeszcze 300zl dla sołtysów 200 za OSP ale jak zabierzesz to już niedobrze.

Opublikowano

Odnośnie sołtysów to trochę patologia się robi bo cześć sołtysów dostaje dietę 300 zł/miesiąc plus 300 zł/miesiąc do emerytury.

Żeby nie było jestem sołtysem i uważam że to powinna być funkcja społeczna.

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, robi57362 napisał(a):

nikt mi nie powie że produkcja jest tania ,byle komu za magazyniera czy sprzątaczkę 5 tys trzeba zapłacić to jak Polski nawóz może być tani,i konkurować z zagranicznym ,gdzie np na Białorusi taki sam magazynier zarabia 2 tys albo i mniej

A no właśnie , zawsze powtarzam że ludzią na etatach się w d*pach poprzewracało że takie duże pieniądze zarabiają i jeszcze strajkują 

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Nie taki ułamek prodkcja , transport , sprzedaż 

Teraz będzie zaraz narracja że w produkcji azotów nie liczy się cena gazu tylko koszty pracownicze (jak gaz był drogi to się sugerowali ceną gazu , że 70-80% nawozu to cena gazu)

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, MarekUA napisał(a):

Ciekawe czy GA na wiosnę będą podnosić sukcesywnie ceny ( handel na tym polega że ludzie kupują jak ceny idą w górę) w takim tempie do kwietnia dojdą z ceną po 2tyś za saletre. Moim zdaniem to podpucha i wywoływanie paniki tymi cenami, do tego dochodzą propagandziści z you tube z koszulkami Grupy Azoty siejcie nawozy w listopadzie całą dawkę na rzepak... Owszem rzepak potrzebuje strzała nawozu a wiosny są suche zazwyczaj. ale czy 200 kg saletry i dokarmianie dolistne mocznikiem po 20%  kilka razy do kwitnienia nie wystarczyło żeby zmniejszyć nawożenie o połowe? Kiedyś tak sąsiad robił i plony miał porównywalne przyswajanie dolistne sięga 80% a doglebowe jest dużo mniejsze..

Twój nick nie sprawia abym ufał Twoim wypowiedziom😅

• Haha 2
Opublikowano
24 minuty temu, Sadek napisał(a):

Odnośnie sołtysów to trochę patologia się robi bo cześć sołtysów dostaje dietę 300 zł/miesiąc plus 300 zł/miesiąc do emerytury.

Kiedyś była to funkcja społeczna i więcej mieli mi się wydaje pracy niż teraz. 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Rowan napisał(a):

Twój nick nie sprawia abym ufał Twoim wypowiedziom😅

Panie kochany jestem na forum agrofoto od 2 listopada 2007 roku :D  także ten nicku nie zmienie a prawie 20 lat jak psu w dupe :D gdyby został doktorem ciapatki by mi drinka podawały a tak muszę się męczyć na tej wsi

Edytowane przez MarekUA
  • Thanks 1
Opublikowano
18 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Przetrzymasz ich czy oni nas?

Ja bez nawozu przeżyje, uprawy też, najwyżej będzie mniejszy plon...pójdzie mniej chemi itd.

10 godzin temu, robi57362 napisał(a):

nikt mi nie powie że produkcja jest tania ,byle komu za magazyniera czy sprzątaczkę 5 tys trzeba zapłacić to jak Polski nawóz może być tani,i konkurować z zagranicznym ,gdzie np na Białorusi taki sam magazynier zarabia 2 tys albo i mniej

Mną się nikt nie interesuje od 20lat czy zostaje coś z uprawy czy nie, wręcz jest co raz gorzej. A ja mam rozczulać się bo nie będzie na wypłaty na produkcję? 😅 Za długo już ten wyzysk trwa...na szczęście co raz więcej ludzi zaczyna liczyć koszty. Większe premie jeszcze dla dyrektorów niech przyznają za to że sprzedaż spadła nawozów...upadlina tylko czeka na przejęcie, tak jak z węglem gdzie już koncesje na wydobycie w Polsce dostają. Taki będzie finał. 

9 godzin temu, robercikj100 napisał(a):

no chyba nie powiesz ze wiekszośc kosztów to cena gazu bo jak by tak było to saletra powinna kosztować w tym roku 1000 zł 

A co w tvn czy innych mediach wciskane było ludziom jak gaz drożał? 

2 godziny temu, HF86 napisał(a):

Ludzie myślą że z nieba to spada, a było można rozdawać 13,14 800 plus 

Emerytury alkusom 

Doplaty do pieców, ociepleń, paneli 

Do paliwa, nawozów, zbóż itd 

W tym garnku nic już nie ma, a naród dalej nie nakarmiony 😂

Jak nie ma...kurła kolejne transze długu za ukraine oddajemy, migi mają oddać teraz, kopalnie za chwilę przejmą, i le tam już wpierdzielone jest kasy bezpowrotnie a ile jeszcze wyciagaja na bieżąco🤦‍♂️  a ci przejmują nasz przemysł za nasze pieniądze

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, MarekUA napisał(a):

Panie kochany jestem na forum agrofoto od 2 listopada 2007 roku :D  także ten nicku nie zmienie a prawie 20 lat jak psu w dupe :D gdyby został doktorem ciapatki by mi drinka podawały a tak muszę się męczyć na tej wsi

To były oczywiście żarty, abyś się nie obraził😀

Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak nie ma...kurła kolejne transze długu za ukraine oddajemy, migi mają oddać teraz, kopalnie za chwilę przejmą, i le tam już wpierdzielone jest kasy bezpowrotnie a ile jeszcze wyciagaja na bieżąco🤦‍♂️  a ci przejmują nasz przemysł za nasze pieniądze

Nie wiem czy słyszeliście, ale ukr chcą kupić np Hute Częstochowa…

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, lolek1 napisał(a):

Jeszcze 300zl dla sołtysów 200 za OSP ale jak zabierzesz to już niedobrze.

W woli ścisłości już w 2026 330 złotych monet nie opodatkowanych 

Opublikowano
3 godziny temu, Sadek napisał(a):

A z OSP czy Kołami gospodyń nie ma patologii? OSP teraz mają więcej wyznawców niż kościół katolicki. Pseudo gospodynie teraz jeżdżą na wycieczki po Polsce i Europie dotowane przez władze. Wcześniej niby PiS na to wszystko dawał kasę a teraz nic się nie zmieniło tak kupuje się głosy...

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Alpacino napisał(a):

Kiedyś była to funkcja społeczna i więcej mieli mi się wydaje pracy niż teraz. 

Teraz też, tylko kiedyś podatek u sołtysa płacili wszyscy teraz kilka osób, dodatkowo świadectwa.

Opublikowano
8 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Jak tam zamówione już na kolejny sezon ? 😁

Widziałem, widziałem. Dziwne że Bardowski tak cicho siedzi

14 minut temu, HF86 napisał(a):

W woli ścisłości już w 2026 330 złotych monet nie opodatkowanych 

Mówi się "gwoli ścisłości"

Opublikowano
3 godziny temu, Sadek napisał(a):

Sołtys czy radni to powinno być za darmo a nie traktują jak okazje do nabicia kabzy sobie i rodzinie. Nie mówiąc już o tym że za dużo tego się narobiło.

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
42 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

A z OSP czy Kołami gospodyń nie ma patologii? OSP teraz mają więcej wyznawców niż kościół katolicki. Pseudo gospodynie teraz jeżdżą na wycieczki po Polsce i Europie dotowane przez władze. Wcześniej niby PiS na to wszystko dawał kasę a teraz nic się nie zmieniło tak kupuje się głosy...

Trzeba się z tym zgodzić.

25 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Sołtys czy radni to powinno być za darmo a nie traktują jak okazje do nabicia kabzy sobie i rodzinie. Nie mówiąc już o tym że za dużo tego się narobiło.

Spójrz w oświadczenia majątkowe radnych to tam nabić kabzy się nie da a tym bardziej sołtysów.

W roku w każdym gospodarstwie w wiosce jestem 5-6 razy jako sołtys.

Odnośnie radnego i sołtysa to sołtys coś robi (mówię o rozniesieniu korespondencji urząd-obywatel) a działanie radnego ogranicza się do bycia na komisjach plus sesji, uważam że nie wszyscy mieszkańcy wiedzą kto jest ich radnym.

Opublikowano
5 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

I fajno...teraz za buraki cukrowe biorą się...same rekordy zbiorów i nadwyżka w kraju. Na przyszły rok będzie ciekawie...warto jednak zastanowić się nad inwestycjami. 

Przecież już w tym roku była tragedia. I nie biorą się bo cena kontraktowych się nie zmieniła, a te ponad kontrakt spadły o 20 zł. Limity w większości przypadków się nie zmieniły. Jest źle, ale identycznie było w tym roku. Nie ma co siać paniki 😉

47 minut temu, krilan06 napisał(a):

Widziałem, widziałem. Dziwne że Bardowski tak cicho siedzi

Mówi się "gwoli ścisłości"

Większość osób która dostała produkt na testy będzie go zachwalać, mało kto solidnie prowadzi eksperyment i szczerze wypowiada się o wynikach. Tutaj był wynik z rzepaku, zelma będzie podsumowywał jeszcze pszenicę też na bakteriach. Póki co koszt produktu bardzo duży a efekt w wielu przypadkach znikomy.

Widzę że dalej bawisz się w polonistę na tym forum 😂

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Ciężko się z tym nie zgodzić

2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Mówisz, będzie dobrze 🤔

zdecydowanie lepiej się wychodzi  niż na zbożu czy kukurydzy. Patrząc na cenę innych płodów rolnych buraki nie płacą źle. Może inaczej to powinienem ująć, buraki to wymagająca roślina która jak na to jakiego wkładu[ nie tylko finansowego] potrzebuje to płaci kiepsko, ale w dalszym ciągu lepiej niż inne uprawy.

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano
12 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Przecież już w tym roku była tragedia. I nie biorą się bo cena kontraktowych się nie zmieniła, a te ponad kontrakt spadły o 20 zł. Limity w większości przypadków się nie zmieniły. Jest źle, ale identycznie było w tym roku. Nie ma co siać paniki 😉

Większość osób która dostała produkt na testy będzie go zachwalać, mało kto solidnie prowadzi eksperyment i szczerze wypowiada się o wynikach. Tutaj był wynik z rzepaku, zelma będzie podsumowywał jeszcze pszenicę też na bakteriach. Póki co koszt produktu bardzo duży a efekt w wielu przypadkach znikomy.

Widzę że dalej bawisz się w polonistę na tym forum 😂

Znasz takiego dziennikarza jak Paweł Zarzeczny?