Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Uprawa jak każda... tylko kluczem do sukcesu w truskawce są ludzie do zbioru i dobry odbiorca w przypadku deseru. Tylko ten deser naprawdę trzeba umieć zrobić. Tomasz się na tym zna, bo widzę po jego wypowiedziach w uprawie truskawki. Zrobić 30 czy 40 ton od pierwszej do ostatniej eleganckiej, twardej i nie ciapatej truskawki to jest wyczyn. Ja miałem najwięcej 20 osób na plantacji przemysłowej. To jest młyn, że nie wiesz jak się nazywasz. Truskawkę robię na większą skalę od ponad 10 lat i spotkałem się z opinią, że wiem dużo, a Tomasza nie widziałem nigdy na oczy i wypowiedzi to jestem przy nim jak dziecko we mgle... Truskawka przemysłowa to kwestia czasu kiedy się wykończy. Tylko wtedy każdy szajs będzie jechał na rynek, bo każdy się rzuci. Mi pasuje robić przemysł, Tomaszowi deser. Każdy niech robi swoje...

Przemysłowej idzie nastrugać, ale pracownik musi być 'wykwalifikowany'. Zbiór na jedną łubiankę i jedna osoba do odnoszenia.

Widzę ciekawy temat a więc mogę coś i ja powiedzieć 5 osób na 1 ha przy dobrym słońcu jak błyśnie pogoda i jak truskawka zrobi bum nie dadzą rady chyba że im kupi się latarki i będą rwali cała dobę 😁 i zbieranie i wynoszenie może ogarnąć jedna osoba pod warunkiem jeżeli jest fajnie ułożona uprawa i droga pomiędzy rządkami pole przedzielone np. i wynosić nie trzeba kilometr w jedną stronę odbiór systematyczny musi być towaru bo tego nie przetrzymasz. Tak zapytam z ciekawości jakie odmiany uprawialiście i ile pracownik ma płacone na godzinę czy stawka akord ile zbierze łubianek/skrzynek 

Opublikowano
1 godzinę temu, Stach123 napisał(a):

5 zbieraczy na hektar to ci zbieracze  pewnie pozbawieni praw obywatelskich . co prawda truskawek nie uprawiam ale żeby 5 ogarneło zbiór  hektara to nie jest praca tylko obóz  niewolniczej pracy 

Nie jest obóz pracy jak masz dobrze wszystko przygotowane, różne odmiany, część przyspieszana folią i włókniną, i wtedy masz zbiory od około 15 maja do 5 lipca, i już Ci 5 osób 1ha ogarnie, bo tak na prawdę najpierw zbierają 0,5ha a potem kolejne 0,5ha ... Trzeba myśleć Staszku ... Myślenie ma przyszłość ;) 

55 minut temu, Alpacino napisał(a):

Widzę ciekawy temat a więc mogę coś i ja powiedzieć 5 osób na 1 ha przy dobrym słońcu jak błyśnie pogoda i jak truskawka zrobi bum nie dadzą rady chyba że im kupi się latarki i będą rwali cała dobę

Masz opisane wyżej jak poprawić sytuację, do tego są pewne sposoby na spowolnienie dojrzewania owoców ;) 

58 minut temu, Alpacino napisał(a):

Tak zapytam z ciekawości jakie odmiany uprawialiście

Oj, chyba z 20 odmian mi się przewinęło ;)

Elkat, Dukat, Honeoye, Kent, Marmolada, Roxana, Rumba, Alba, Clery, Azja, Grandarosa, Verdi, Lofty, Rendezvous, Aprica, Olimpia, Tea, Scala to tak na szybko takie co pamiętam, a na pewno jeszcze o kilku zapomniałem.

• Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, thefarmer napisał(a):

Tomasz kozaczy bo truskawka placi i to ładnie, ta galaz produkcji tak szybko nie padnie to nie zboze ze wjeżdżasz traktorem i oporowo całodobowo, tu trzeba ręcznej pracy a ręczna praca zazwyczaj popłaca. 

Kozaczy? Moim zdaniem jako jeden z niewielu pisze jak jest, a nie biadoli czy koloryzuje jak ogromna większość.

• Like 1
Opublikowano

Doktoraty opowieści a na końcu wydajność po kilkadziesiąt ton owoców i warzyw z hektara a od krowy 50 litrów to ma być ten rozwój technologiczny. My też dłużej żyjemy a spożycie leków rośnie lawinowo taka to jakość. Kasa musi się zgadzać 💵

Opublikowano

@thefarmer Po prostu chłop mówi jak jest nie jest to lekki kawałek chleba nie wiem jaka powierzchnię ma ale ludzie do zbierania organizacja odbiory to wszystko musi być dobrze rozplanowane 

32 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Doktoraty opowieści a na końcu wydajność po kilkadziesiąt ton owoców i warzyw z hektara a od krowy 50 litrów to ma być ten rozwój technologiczny. My też dłużej żyjemy a spożycie leków rośnie lawinowo taka to jakość. Kasa musi się zgadzać 💵

Jakby była taka wydajność jak kiedyś to byłaby droga żywność i może by jej brakowało nawet 

Opublikowano
21 minut temu, Alpacino napisał(a):

@thefarmer Po prostu chłop mówi jak jest nie jest to lekki kawałek chleba 

Daj mu spokój. Policzył sobie najlepszy rok z ostatniego dziesięciolecia i myśli że co roku tak jest. I to najpierw musiało nie zmarznąć, bo były rejony w kraju co w tym roku 5-10t z ha zbierali i wtedy cena 10zl za kg wiele nie pomaga ...

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Daj mu spokój. Policzył sobie najlepszy rok z ostatniego dziesięciolecia i myśli że co roku tak jest. I to najpierw musiało nie zmarznąć, bo były rejony w kraju co w tym roku 5-10t z ha zbierali i wtedy cena 10zl za kg wiele nie pomaga ...

Gdyby to wszystko było tak kolorowo jak tutaj niektórzy opowiadają 😁

Opublikowano

TOMECZKKU  jak kombajn ma wydajność w pszenicy 2 hektary na godz. według producenta  to tyle ma jest margines  np . licha pszenica i jest wydajności 3 ha na godz.  no ale jak ten kombajn młóci u AGROFOTO rolnika i wydajności jest 13 to to może tych 2 na godz nie ogarnąć pomimo że tą wydajność ma 2 ha na godz.  , ,  twoje myślenie robi wydajność x 5   , BO najpierw młóci rzepak , potem jęczmień ozimy , pszenice ,  kukurydzę i grykę po jęczmieniu ozimym i ma wydajności 12 ha na godz. Ja tak liczysz zysk z tych truskawek to może się okazać że  masz zysk tylko z szypułek 

• Haha 6
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Stach123 napisał(a):

BO najpierw młóci rzepak , potem jęczmień ozimy , pszenice ,  kukurydzę i grykę po jęczmieniu ozimym i ma wydajności 12 ha na godz. Ja tak liczysz zysk z tych truskawek to może się okazać że  masz zysk tylko z szypułek 

No i w ten sposób niewielkim kombajnem ogarniesz 400ha gospodarstwo. A jak będziesz miał 400ha samej pszenicy to masz problem ?? Rozumiesz Staszku czy nadal problemy z myśleniem ?? Tylko na spokojnie pomyśl zamiast znowu robić z siebie idiotę ... Wydajność pracownika przy truskawce to powiedzmy 200-300kg dziennie, zdarzają się dni pod 400kg. Ile zbiorą jak Ci się wszystko na raz zwali i będziesz miał 2-3 tygodnie na zbiory a ile zbierzesz jak rozłożysz zbiory odmianami i technologią na 6-7 tygodni ?

6 osób x 45 dni x 200kg dziennie i masz 55ton zebrane, plon z 1,5-2ha, i 6 osób starczyło żeby zebrać taki obszar, niech wejdą jakieś deszczowe dni, na początku takich plonów nie ma, dlatego liczę te 5-6 osób na hektar do zbioru ...

Ale i tak Staszki co mają 4 krzaczki na dżemy wiedzą lepiej o towarowej produkcji truskawki ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

No i w ten sposób niewielkim kombajnem ogarniesz 400ha gospodarstwo. A jak będziesz miał 400ha samej pszenicy to masz problem ?? Rozumiesz Staszku czy nadal problemy z myśleniem ?? Tylko na spokojnie pomyśl zamiast znowu robić z siebie idiotę ... Wydajność pracownika przy truskawce to powiedzmy 200-300kg dziennie, zdarzają się dni pod 400kg. Ile zbiorą jak Ci się wszystko na raz zwali i będziesz miał 2-3 tygodnie na zbiory a ile zbierzesz jak rozłożysz zbiory odmianami i technologią na 6-7 tygodni ?

6 osób x 45 dni x 200kg dziennie i masz 55ton zebrane, plon z 1,5-2ha, i 6 osób starczyło żeby zebrać taki obszar, niech wejdą jakieś deszczowe dni, na początku takich plonów nie ma, dlatego liczę te 5-6 osób na hektar do zbioru ...

Ale i tak Staszki co mają 4 krzaczki na dżemy wiedzą lepiej o towarowej produkcji truskawki ...

Idiote to ty robisz z siebie i próbujesz głupszego znaleść od siebie a  z tym jest problem , jak jest wysyp to i tone zbierze jeden , ale jak będzie zbierał te największe i 2 dni w roku i przyjdzie na te 2 dni a potem  będziesz samozbiory robił .  Ten albo ta co potrafi zebrać 400 kg. truskawki na dzień to sobie lepszego pracodawcę znajdzie niż takiego tomeczka co ma 7 dni w roku robotę o ile mu nie wymarznie albo nie zgnije . Czasy że ża 3 koszyczki kobity zbierały cały dzień dawno mineły i teraz za pomocą PISOWSKICH dobrodziei próbujecie beczeć jak to macie żle bo tusek wozi towar z niemiec , za roboę się gamonie weżcie , a płakać macie czas w zimie 

Opublikowano
17 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Idiote to ty robisz z siebie i próbujesz głupszego znaleść od siebie a  z tym jest problem , jak jest wysyp to i tone zbierze jeden , ale jak będzie zbierał te największe i 2 dni w roku i przyjdzie na te 2 dni a potem  będziesz samozbiory robił .  Ten albo ta co potrafi zebrać 400 kg. truskawki na dzień to sobie lepszego pracodawcę znajdzie niż takiego tomeczka co ma 7 dni w roku robotę o ile mu nie wymarznie albo nie zgnije . Czasy że ża 3 koszyczki kobity zbierały cały dzień dawno mineły i teraz za pomocą PISOWSKICH dobrodziei próbujecie beczeć jak to macie żle bo tusek wozi towar z niemiec , za roboę się gamonie weżcie , a płakać macie czas w zimie 

Zbierałeś kiedyś truskawki , ja tyle co zjem , i bym tego nie mógł robić

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Zbierałeś kiedyś truskawki , ja tyle co zjem , i bym tego nie mógł robić

Zbierałem również tyle co zjadłem i w bajeczki o 5 osobach do zbierania nie wierzę , niby się chłopina tłumaczył że w przeliczeniu na hektar , ma  różne odmiany itd . Prawda jest taka że się ludzie cenią i skończyło się niewolnictwo ,MASZ TO ZAPIERD..... , albo szanuj i płacz i płać . Widzę tych zaradnych i tu czytam jak hektary ogarniają po 200 sami , a OJCIEC z MATKĄ  i cała reszta nogi ledwo wleką za sobą  ale ich nie liczą . U nas kilka lat temu po wsi wozili truskawki , ale wtedy zbieraczy mieli za grosze , teraz jak ich zbieracze mają w doopie to przestali jeżdzić 

Opublikowano
5 minut temu, Stach123 napisał(a):

Zbierałem również tyle co zjadłem i w bajeczki o 5 osobach do zbierania nie wierzę , niby się chłopina tłumaczył że w przeliczeniu na hektar , ma  różne odmiany itd .

Chłopie, przecież Ci pokazałem w jaki sposób to możliwe, a ty nadal piszesz te swoje głupoty. Największy problem w truskawce to pracownik, i dlatego tak rozkładam produkcję aby nie potrzebować 35 osób na 2 tygodnie tylko 12 na 6 tygodni ... W ten sposób ja nadal zbieram tyle samo towaru, ale potrzebuję mniej pracowników o których coraz trudniej ...

Opublikowano

Wiem o tym tylko truskawka rośnie albo pod agrowłókniną , albo pod chmurką  i czasem pogoda potrafi namieszać i  zamiast tych 12 na kilka tygodni  trzeba mieć 40 na 4 dni np. KUKU w tym roku jak by nie mróz to by dojrzała w styczniu , a liczbą FAO  też się kierowali 

1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

Tacy mocni 6 tyg. zbieraja ,słońce , deszcz , wiatr , dobre plecy mają 

Pewnie rodzice i teście dorywczo ci co im 2,5 na piwo brakuje  , a byznesmen siedzi na AF 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Stach123 napisał(a):

Wiem o tym tylko truskawka rośnie albo pod agrowłókniną , albo pod chmurką 

Jest jeszcze folia, są różne odmiany Staszek xD I nie ucz mnie o truskawkach porównując do jakiejś kukurydzy bo to pokazuje że nic nie wiesz ...