Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Czytając tutaj posty to są ludzie którzy jeszcze nie zaopatrują się w azot? Czy już każdy kupił chociaż coś?😂

Ja nie kupiłem w tym roku nic. Trochę azotu na jesień mam z tamtego roku. Wieloskladnik 100 % kupiony na oziminy

• Like 1
Opublikowano

dziś pojeździłem popytałem i tak polifoski nie ma w okolicy trzeba czekać i cena około 2600 npk 8-20-30 import 2610 zł amofoska 4-16-18 1950 zł luvena optiplon 4 -14-30 2240 zł i to chyba trzeba brać a tamtym roku to siałem i było ok a taniej chyba już nie będzie 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

jaki wieloskładnik i w jakiej cenie?

Superfosfat 46 2610

Dał 18-46 3210

Kornkali 1515 

Ceny brutto

Ogólnie to mam zrobione badania ( mmoj powiat dostał powodzią więc zrobiłem wszystkie działki w osrch i mam potas wysoko prawie wszędzie, gorzej z fosforem. Więc mało kornkali i więcej dap i superfosfat 

Edytowane przez Badwolf
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Badwolf napisał(a):

mam potas wysoko prawie wszędzie, gorzej z potasem. 

Potas wysoko prawie wszędzie, gorzej z potasem?😂

Ceny myślę że nie najgorsze, raczej wieloskładnik magicznie nie stanieje, a napewno nie na tyle żeby ryzykować.

Opublikowano
5 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Potas wysoko prawie wszędzie, gorzej z potasem?😂

Ceny myślę że nie najgorsze, raczej wieloskładnik magicznie nie stanieje, a napewno nie na tyle żeby ryzykować.

Fosfor gorzej. Na najlepszych działkach średnie zasobnosci

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Jak nie będzie kataklizmu to będą dobre zbiory, to już widać , na dobrych ziemiach moga być rekordowe

Pamiętam  jak sąsiad miesiąc przed żniwami umawiał się na na pożyczanie przyczep do rzepaku bo wyglądał na rekordowe plony  a jak kombajn wjechał to wywiózł własnymi , niby jest dostatek wilgoci ale zimno i mało słońca 

Opublikowano
8 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Jak nie będzie kataklizmu to będą dobre zbiory, to już widać , na dobrych ziemiach moga być rekordowe

Jeden już był, rzepaku nie będzie w moich okolicach, zboża narazie ok. Ale juz straszą że ceny nie będzie...I ch*j z tych rekordów. 

Opublikowano
19 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Jeden już był, rzepaku nie będzie w moich okolicach, zboża narazie ok. Ale juz straszą że ceny nie będzie...I ch*j z tych rekordów. 

Jak co roku straszą że nie będzie ceny... Nie będzie to idzie na magazyn pod korek i czeka...

Opublikowano
7 godzin temu, Badwolf napisał(a):

Superfosfat 46 2610

Dał 18-46 3210

Kornkali 1515 

Ceny brutto

Ogólnie to mam zrobione badania ( mmoj powiat dostał powodzią więc zrobiłem wszystkie działki w osrch i mam potas wysoko prawie wszędzie, gorzej z fosforem. Więc mało kornkali i więcej dap i superfosfat 

To ja mam dokładnie odwrotnie, potas wszędzie nisko a fosfor wysoko, ale taki urok piasków.

Opublikowano
27 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Jak co roku straszą że nie będzie ceny... Nie będzie to idzie na magazyn pod korek i czeka...

Tylko na co ma czekać? Ja tak ostatnie trzy lata czekałem i czekałem i trzeba było w żniwa sprzedać, bo różnicy praktycznie nie było.

Opublikowano
23 minuty temu, EppS napisał(a):

To ja mam dokładnie odwrotnie, potas wszędzie nisko a fosfor wysoko, ale taki urok piasków.

Widać że stosujesz obornik , gnojówke i zbierasz słome , u mnie odwrotnie więc potas wysoki i bardzo wysoki

8 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Czytając tutaj posty to są ludzie którzy jeszcze nie zaopatrują się w azot? Czy już każdy kupił chociaż coś?😂

Narazie jedno auto zamówione, pozostałe dwa czekamy, saletrosanu zreszta niema do końca czerwca

Opublikowano
3 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Widać że stosujesz obornik , gnojówke i zbierasz słome , u mnie odwrotnie więc potas wysoki i bardzo wysoki

Narazie jedno auto zamówione, pozostałe dwa czekamy, saletrosanu zreszta niema do końca czerwca

Bardzo dobrze interpretujesz👍

Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

W rzepaku rekordów nie będzie , pszenica widać p kłosie że będzie super , woda jest

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Rowan napisał(a):

Tylko na co ma czekać? Ja tak ostatnie trzy lata czekałem i czekałem i trzeba było w żniwa sprzedać, bo różnicy praktycznie nie było.

Nasz krajowy rynek ma małe znaczenie, plony w Polsce mają wpływ +-50zl/tonie, reszta to ceny światowe ... W tym roku pewnie będzie tanio w zniwa, bo plony się zapowiadają, a nie każdy ma magazyny. To skorzystają z szansy ...

Opublikowano
35 minut temu, Rowan napisał(a):

W tym roku była różnica i to spora przynajmniej u nas...

Opublikowano
5 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

W tym roku była różnica i to spora przynajmniej u nas...

Hmm… Na początku żniw mogłem na Bielmar sprzedać po 2400netto, potem spadło i budowało się długo długo i sprzedałem 2300-2340netto. Tak to wyglądało.

15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nasz krajowy rynek ma małe znaczenie, plony w Polsce mają wpływ +-50zl/tonie, reszta to ceny światowe

Dokładnie, reguluje Kanada i zachód europy.

Opublikowano
20 minut temu, Rowan napisał(a):

Hmm… Na początku żniw mogłem na Bielmar sprzedać po 2400netto, potem spadło i budowało się długo długo i sprzedałem 2300-2340netto. Tak to wyglądało.

Dokładnie, reguluje Kanada i zachód europy.

Tyle że dajesz tylko cenę rzepaku... A gdzie inne zboża???

Opublikowano

No i mamy wystrzał ceny ropy po żydowskim ataku na Iran. 

Jak się rozkręci to i o tanich nawozach będziemy tylko marzyć...

Opublikowano
27 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Tyle że dajesz tylko cenę rzepaku... A gdzie inne zboża???

Bo reszta mnie akurat nie dotyczy. Materiał siewny jest zawsze sprzedawany koniec sierpnia-początek września.

Opublikowano

No niestety chłopy się już strasznie nakręciły, ogólnie już są braki w azocie. 1680-1750 brutto u mnie ceny saletry, tam gdzie wysoka cena dostępność jest. Gorzej u tych większych co papierami tylko obracają, chyba u producentów braki, albo celowo wstrzymują wysyłki. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v