Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja płace 2,4 za łódkę wapna węglanowego zwykłego, lepszy nordkalk  to już bliżej 140zł, wapno to samo tylko jedno mielone drugie gniecione czy jakoś tak.

Opublikowano (edytowane)

kREDA czy  granula daje strzała is zybko znika z ziemi , nauszyłem sie że tylko mielone , miałówka 0-4mm daje długi efekt

Czasami granula jest z dośc grubego mielenia i  po rozpiszczeniu widać kropki  / białe kamyczki  2 lata po rozsianiu- i to działa

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
25 minut temu, Agrest napisał(a):

A czemu bierzesz cenę kredy 50km od gospo a wapna  350km jak tą samą kredę masz tam gdzie granulat?

Bo niema różnicy w cenie zbytnio finalnie na gospodarstwie, te z kopalni obok Kielc np jest dosyć tanie ale transport zjada, kreda znowu odwrotnie jest dróg, ale transport taniej. 

Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Tona granulatu 400 albo 600? To fakt nie umiesz liczyć 😆 żyj dalej w swojej matematyce 

Jak ku.wa kupujesz granulowany dolomit, to płacisz po 250 za tonę. 

Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Wyjdzie taniej, ale każdy według własnego zapotrzebowania. Co rzucać wąsko, a co na 27 czy 36m.

Znam gospodarstwo 500ha co większość stosuje kredę granulowana, ph uregulowane. 

Kreda granulowana 280zl/t 

Kreda luzem bądź z Morawicy albo Celiny 140zl/t

Gdzie przebitka x5? 🤪

Gdzie ty ku.wa masz kredę z Morawicy albo z Celin ???

Opublikowano
10 minut temu, boogie7 napisał(a):

Kreda to jest kreda kreda jest koło mnie a z Morawicy czy celiny to wapno z celiny, gde ja kirwa napisałem że w Morawicy je kreda? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Młody1997 napisał(a):

Ze swojego składu. Samochód sypkiego 2500 zł. Tona granulatu minimum 400 zł/t. A są i 600 zł/t. A to wychodzi samochód około 10000 zł. No powiedzmy po rabacie za ilość 9500 zł. To jaka to różnica? Bo może nie umiem liczyć chociaż studiowałem matematykę?

Samochód sypkiego wapna 2500 ? Za tyle to żwiru nie bardzo kupisz 

3 godziny temu, Badwolf napisał(a):

Problem z wapnem sypkim to zazwyczaj brak rozsiewacza własnego. Ja staram się raz na 4/5 lat sypnąc sypkie i wtedy najmuje usługę rozsiewania. Granule to stosuje np, jak jakieś pole dobiorę i szkoda mi na nie sypkiego brać. 

Powiem teraz z mojego doświadczenia; wzielem działkę po tamtych żniwach, zasialem tam rzepak ( po pszenicy, nie było tam rzepaku ponad 5 lat). Zrobiłem badania od raz przed dawaniem czegokolwiek to mi wyszło ph4.9. kupiłem węglanowe wapno i dałem w ilości 600 kg /ha, bo mi nie pasowało z sypkim kombinować. Mieliśmy potem w powiecie powódź, więc każdy ma prawo darmowe pomiary w osrch, więc zrobiłem niedawno znów i teraz mi pokazało 5.3ph. na ile to błąd pomiaru na ile realne działanie to nie wiem. Ręki na pniaka za to nie położę, ale gadanie że granulat nic nie działa jest na wyrost

Oczywiście że granulat zawsze wyjdzie drożej, za tonę granulatu mamy pod 4 t sypkiego ale jak się nie ma rozsiewacza to już tak kolorowo nie wyglada

Majac działki gdzie nie da się dojechać autem i wysypać jedynym rozsądnym pomysłem jest granula 

Opublikowano
27 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Kreda to jest kreda kreda jest koło mnie a z Morawicy czy celiny to wapno z celiny, gde ja kirwa napisałem że w Morawicy je kreda? 

Kornica Morawica pewnie pomieszało się któremu 🤭

Opublikowano
19 minut temu, Sumik napisał(a):

kupi w rejonie 47netto/t kruszywo, miałówka mniej ,dolomit CaMg

a niektórzy jakby zobaczyli na bigbagu banderole i pisało ORYGINAL i kosztował bigbag wapna 1000zł , to byście kupili.

I  później buteleczka 1l ŚOR kosztuje 1000zł

Tak was w heya  robią, a wy to nakręcacie

Opublikowano
3 godziny temu, Badwolf napisał(a):

Dziś pytałem jak w detalu nawozy wyglądają to  ;

Osadkowski polidap 3263 brutto

Agroas polidap 3348 brutto

Superfosfat 46 2646 brutto

Kornkali 1550 brutto

3 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

ty jesteś jakiś specjalny czy tylko udajesz? Skąd ty wytrzasnąłeś taką różnice to nie wiem, ale ewidentnie jest z czymś problem.

Ja kupuję dużoo taniej niż ty podałeś, a o wygodzie wysiewu nie wspomnę😉

Ale każdy musi umieć liczyć, jeżeli wam tak wychodzi, to niech tak będzie. Z koniem nie ma się co kopać.

To ile placisz za granulat i firma.  przesadzają że 5 razy droższy. Z 5 lat temu to kumpel na Sieradzu przy paru tirach gadał o cenie około 300zł/t  jak dobrze pamiętam 

Opublikowano
Teraz, PAN88 napisał(a):

To ile placisz za granulat i firma.  przesadzają że 5 razy droższy. Z 5 lat temu to kumpel na Sieradzu przy paru tirach gadał o cenie około 300zł/t  jak dobrze pamiętam 

Na dziś dzień agroas 424 brutto w detalu ma kredę jurak premium. Stosowałem ja.  

Opublikowano

Aż sprawdziłem z ciekawości i widzę u siebie na olx za 150 tona. Czy to nie klasyka i jak zadzwonisz to powiedzą sypkie to już nie wiem. Ale realnie jaka byłaby proporcja by powiedzieć że efekt jest ten sam? Sypkie 1tona odpowiada 600kg granulatu? Bo o ile zawartość cao będzie podobnie to reaktywność wyższa tak?  Więc jeśli ja kupiłem po 80zl tone sypkiego a zaoferują mi za 150 granulat to będzie ta sama cena. No ale ciężko mi sobie wyobrazić by wysypać setki ton rozsiewaczem do nawozu 

Opublikowano (edytowane)

Z Wolicy do LLU 72zł+50zł transport/tone netto Nordkalk standard cal.

I lokalnie zakupione:

-DAP 3100zl/t brutto litewski 18-46

-Sól potasowa 1600zl/t brutto

Edytowane przez PTrend
  • Thanks 1
Opublikowano

To będzie cena za bb i bez transportu. I jakość kruszonki

14 minut temu, Badwolf napisał(a):

Na dziś dzień agroas 424 brutto w detalu ma kredę jurak premium. Stosowałem ja.  

Jurak to nie kreda tylko słabej jakości jak na granulat wapno jurajskie. Słabe bo w granuli jest dużo kamienia

Opublikowano
2 godziny temu, GABBER85 napisał(a):

kREDA czy  granula daje strzała is zybko znika z ziemi , nauszyłem sie że tylko mielone , miałówka 0-4mm daje długi efekt

Czasami granula jest z dośc grubego mielenia i  po rozpiszczeniu widać kropki  / białe kamyczki  2 lata po rozsianiu- i to działa

To znaczy że szybko podniosła ph ale ono nie spadnie po roku przecież do tego poziomu co był. Będzie na polu po 4latach  takie samo ph jak po weglanie 

Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał(a):

Ty już wiesz co ja kupuję i skąd 😆

2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Ja ci powiem że nawet tej za 400 nie warto bo to będzie to co 40 zł na kopalni

A to że mieszkasz przy dole z którego chłop kopie kredę i ją gratuluję ni jak ma się do realiów w większości kraju.

A jeżeli kupujesz, inny produkt niż kreda w tej cenie to wówczas gratuluję wyboru

Ja widzę to w wynikach gleby i to jest najważniejsze. Cenowo wychodzi mi super. A niech kto robi jak uważa 😉

Opublikowano

Nie wychodzi super, bo płacisz więcej niż za sypkie, nie zaklinajmy rzeczywistości przy kupnie innych nawozów patrzymy na różnicę rzędu 50 zł a przy wapnie dużo większe są nie istotne ?

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

chyba żartujesz że tona granulatu i naprawisz ziemie gdzie jest 4-4,5ph, napisz jeszcze że dwa sezony i masz 6+ o Mg już nie wspomnę

Tona granulatu dwa razy w ciągu roku. Jak cię w wielu kwestiach lubię tak naprawdę nie raz to ci lewą półkole mózgu odłącza. Gdzie ja napisałem że podniesie ci o 2 pH? Podniesie ci o 0,4-0,5 ph przez sezon. Czyli potrzebujesz 4-5 lat na taki przyrost ph. Jeżeli chodzi o magnez to stosujesz wapno magnezowe, które nie zrobi cudów ale podniesie magnez z poziomu niskiego na średni, resztę w innej granuli regulujesz. Jeszcze coś ci trzeba wytłumaczyć? 

1 minutę temu, EppS napisał(a):

Nie wychodzi super, bo płacisz więcej niż za sypkie, nie zaklinajmy rzeczywistości przy kupnie innych nawozów patrzymy na różnicę rzędu 50 zł a przy wapnie dużo większe są nie istotne ?

Ja liczę jeszcze paliwo potrzebne na wysiew 😉 a przede wszystkim moją wygodę i możliwość precyzyjnego ustawienia dawki. Tak samo możliwość łatwego przechowywania. Wysialem już nie jedna wanne sypkiego w życiu i dla mnie lepsza jest granula. Oczywiście że różnica rzędu 50-100 zł jest normalna. Ale nie 300-400 jak niektórzy tutaj piszą 

42 minuty temu, kampl napisał(a):

Aż sprawdziłem z ciekawości i widzę u siebie na olx za 150 tona. Czy to nie klasyka i jak zadzwonisz to powiedzą sypkie to już nie wiem. Ale realnie jaka byłaby proporcja by powiedzieć że efekt jest ten sam? Sypkie 1tona odpowiada 600kg granulatu? Bo o ile zawartość cao będzie podobnie to reaktywność wyższa tak?  Więc jeśli ja kupiłem po 80zl tone sypkiego a zaoferują mi za 150 granulat to będzie ta sama cena. No ale ciężko mi sobie wyobrazić by wysypać setki ton rozsiewaczem do nawozu 

To będzie cena za baga 500-600 kg. No chyba że cena jest aż tak kusząca, ale wątpię. Ewentualnie przy ilości rzędu 24-48 ton

Opublikowano
4 godziny temu, ahten napisał(a):

@AgrestRadkowit premium  (ten jak maka), z dostawa za 100 zl to mozliwa cena?

Wszystko zależy na jaką odległość, jak mieszkasz w Radkowicach albo koło Chęcin, to może i byś coś znalazł.

Zamówione, odległość około 90 km 128 brutto, taniej niż u Carlosa nie znajdziesz, biorę od nich już kilka lat. Jednego roku chciałem bezpośrednio u kierowcy, który świadczył u nich transport i okazało się , że bez pośrednika wychodzi drożej, muszą mieć duże rabaty i nadganiają ilością.

Opublikowano
4 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Jak masz dobrego znajomego. U mnie ceny usług takie, że lepiej lejkiem siać bo niedługo wysiew kosztowałby tyle co wapno 😉 więc zależy od regionu.

Ja całkowicie przeszedłem na granule z sypkiego, a trochę tego sypkiego w życiu wysialem.

A od kiedy się tyle sieję. Przy słabym ph 1000-1200 kg przez dwa lata a później 200-400 kg na podtrzymanie. 

Weź zapuszczone pole i doprawiaj przez 3 lata. Ładuje się duże dawki i os razu jęczmień rośnie.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Sumik napisał(a):

Majac działki gdzie nie da się dojechać autem i wysypać jedynym rozsądnym pomysłem jest granula 

No widzisz u mnie wszystko na odwrót. Granulowane po 400, a sypkie po 100. Wiem, bo pytałem. Wapno z tej samej kopalni co zawsze i pH wyciągnięte nim z poziomu 4,2 na 6. Także nie ma co narzekać i na razie za granulowane podziękuję.

Jednak profesor od marketingu miał rację. Jak coś człowiek kupuje drogiego, to musi sobie jakoś psychologicznie uzasadnić, że jest lepsze. Mi bardziej się opłaca kupować sypkie. Jak będzie granulowane droższe o max 50% niż sypkie , to wtedy się zastanowię. A co ktoś kupuje, to mnie g***o obchodzi.

Edytowane przez Młody1997
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Sumik napisał(a):

Morawica 55 monet do tego transport 30 i ile wyjdzie za 27 ton?

Opublikowano
32 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Weź zapuszczone pole i doprawiaj przez 3 lata. Ładuje się duże dawki i os razu jęczmień rośnie.

Jakbym miał brać pole co ma takie ph i wszystkie składniki na najniższym. To wolałbym wcale nie brać 😉

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Jakbym miał brać pole co ma takie ph i wszystkie składniki na najniższym. To wolałbym wcale nie brać 😉

Bez przesady te 6 czy 7 ton wapna to nie są jakieś pieniądze, byle by umowa na dłuższy okres była.

Dać 3 lata po kolei kukurydzę. Maksymalna dawka nikosulfironu żeby pozbyć się perzu. Do tego kurzaka i pole wyprowadzone.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Tona granulatu dwa razy w ciągu roku. Jak cię w wielu kwestiach lubię tak naprawdę nie raz to ci lewą półkole mózgu odłącza. Gdzie ja napisałem że podniesie ci o 2 pH? Podniesie ci o 0,4-0,5 ph przez sezon. Czyli potrzebujesz 4-5 lat na taki przyrost ph. Jeżeli chodzi o magnez to stosujesz wapno magnezowe, które nie zrobi cudów ale podniesie magnez z poziomu niskiego na średni, resztę w innej granuli regulujesz. Jeszcze coś ci trzeba wytłumaczyć? 

Ja liczę jeszcze paliwo potrzebne na wysiew 😉 a przede wszystkim moją wygodę i możliwość precyzyjnego ustawienia dawki. Tak samo możliwość łatwego przechowywania. Wysialem już nie jedna wanne sypkiego w życiu i dla mnie lepsza jest granula. Oczywiście że różnica rzędu 50-100 zł jest normalna. Ale nie 300-400 jak niektórzy tutaj piszą 

To będzie cena za baga 500-600 kg. No chyba że cena jest aż tak kusząca, ale wątpię. Ewentualnie przy ilości rzędu 24-48 ton

Slawomirze to jak coś piszesz to doprecyzuj bo 2t w roku a 1t to wielka różnica. W sumie przez 2 lata jak dałeś 4t granulatu to u mnie zrobiło by to kwotę 2x wyższa niż wapno luzem .

Z resztą nie zgadzam się. Walna jakie stosował to jazwica morawica i radkowit w dawkach około 4t przez 2 lata. Obecnie mam Pb od 6 do 6.5, magnes bardzo wysoki. 

Co do ceny to po ile masz ten granulat? U mnie ceny od 450 do 600zl w zależności od producenta więc to ile jest różnicy względem sypkiego w cenie 150zl za t? Ja też lubię granulkę za zalety które podałeś ale jest drogo niestety.

Edytowane przez GRZES1545