Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
18 minut temu, jahooo napisał(a):

finansowanie samochodów odbywa się tak samo jak maszyn rolniczych, tylko o marżym jak ajest na ciągniku, dealer samochodów moze tylko pomarzyć, oni ciągną dłownie na kasie z serwisowania aut, dlatego ten serwis fabryczny taki drogi i bylejaki

wiem z pierwszej ręki, jakie są marże na ciągnikach czy kombajnach i tam jest pikuś, ile niby to klient wynegocjuje upustu, oni i tak zarobią, a jeszcze orżną klienta na serwisie gwarancyjnym

Tylko że marża nie ma za wiele wspólnego z tym o czym pisaliśmy wcześniej , bo meritum rozmowy chodziło o to że czy bierzesz za gotówkę czy na finansowanie fabryczne np ciągnik to targujesz cenę tak samo , i jeszcze jedno trzxeba wszystkim uświadomić że oczywiście te koszty kredytu są uwzględnione w cenie ciągnika , tylko że ty kupując sdą gotówkę jesteś dwa razy dymany , 

1 Raz że cenę zakupu nie masz mniejszej , mimo zapłaty gotówką , 

2 Raz jeszcze lepszy że się dokładasz tyle samo do mojego kredytu co i ja , bo jednak te ukryte % musi ktoś bankowi zapłacić , a skoro mamy na fakturze zakupu ciągnika taką samą kwotę , to wiadomo że cię ktoś zrobił na szaro bo musiałeś się dołożyć do moich odsetek 

@Tomasz0611Co się śmiejesz ? tak właśnie dokładnie jest 

• Haha 1
Opublikowano

Niezależnie jakie kto msa zdanie , ale znajoma co właśnie robi w tym załatwiając finansowania fabryczne to właśnie mówi że w streszczeniu to można powiedzieć że na tej zasadzie to działa 

Opublikowano

Osoba biorąca na kredyt zawsze płaci za maszynę więcej niż ten co bierze za gotówkę możecie się pocieszać że ten za gotówkę płaci temu co bierze na kredyt ale niestety tak nie jest. Kolejna rzecz jeżeli chodzi o ceny bo sąsiad za gotówkę zapłacił więcej niż Ty na kredyt zależy od waszych zdolności negocjacyjnych ☺️ Dlatego większość przedstawicieli pyta czy maszyna jest na program na kredyt czy za gotówkę żeby wiedzieć jak rozmawiać z klientem i jak przeprowadzić negocjacje

Opublikowano
1 godzinę temu, toooomaszewski napisał(a):

Ale jaki widzisz problem. Są rolnicy ryczałtowi mający kase fiskalną, sprzedający tylko w detalu warzywa, owoce. Gotówka to normalny środek płatniczy, jeżeli towar nie jest wrażliwy z ustawy to o co chodzi.

Od kiedy rolnik ryczałtowy musi mieć kasę fiskalną?

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, Alpacino napisał(a):

Osoba biorąca na kredyt zawsze płaci za maszynę więcej niż ten co bierze za gotówkę możecie się pocieszać że ten za gotówkę płaci temu co bierze na kredyt ale niestety tak nie jest. Kolejna rzecz jeżeli chodzi o ceny bo sąsiad za gotówkę zapłacił więcej niż Ty na kredyt zależy od waszych zdolności negocjacyjnych ☺️ Dlatego większość przedstawicieli pyta czy maszyna jest na program na kredyt czy za gotówkę żeby wiedzieć jak rozmawiać z klientem i jak przeprowadzić negocjacje

Sam sobie zaprzeczasz w tej wypowiedzi bo w pierwszej części piszesz że biorąc na finansowanie zawsze się  płaci więcej,  a tak nie jest bo cena bazowa na początku jest taka sama dla każdego 

I w drugiej części piszesz że kupiłem na kredyt taniej od tego co kupował za gotówkę bo więcej utargowałem w negocjacjach 

Jak sam widzisz te dwie części twojej wypowiedzi się że sobą wykluczają bo mimo że piszesz że na kredyt zawsze drożej,  to następnie piszesz że na kredyt kupiłem jednak taniej niż za gotówkę 

Opublikowano
38 minut temu, mysza103 napisał(a):

Sam sobie zaprzeczasz w tej wypowiedzi bo w pierwszej części piszesz że biorąc na finansowanie zawsze się  płaci więcej,  a tak nie jest bo cena bazowa na początku jest taka sama dla każdego 

I w drugiej części piszesz że kupiłem na kredyt taniej od tego co kupował za gotówkę bo więcej utargowałem w negocjacjach 

Jak sam widzisz te dwie części twojej wypowiedzi się że sobą wykluczają bo mimo że piszesz że na kredyt zawsze drożej,  to następnie piszesz że na kredyt kupiłem jednak taniej niż za gotówkę 

Właśnie cena bazowa jak się dowie przedstawiciel że chcesz na kredyt 0% lub korzystasz z programu (dofinansowania) nie jest taka sama bo jest wyższa niż dla tego co kupuję za gotówkę. 

W drugiej części wspominam że wszystko zależy od tego jak dana osoba przeprowadzi negocjacje i jakich argumentów użyje żeby cenę obniżyć nie każdy ma takie same zdolności negocjacyjne i dlatego mogą wynikać różnice że osoba nawet kupując za gotówkę może zapłacić więcej niż np. Ty na kredyt  dodam jeszcze że im bardziej wyposażony ciągnik tym więcej można utargować bo jest z czego oczywiście mówię tutaj o zamówieniu nowej maszyny nie z placu wpływ ma sporo czynników znam przypadek że firma sprzedała w dany rejon ciągnik gdzie fizycznie było ich mało po to żeby sobie zrobić reklamę bo u nas jest przekonanie a sąsiad kupił chwali to wezmę tę samą markę 😁

Opublikowano
3 godziny temu, andrzej224 napisał(a):

Z okolic Jędrzejowa jest, ja mam prawie 70 km do Włoszczowic ale troche okolice znam :D

teren ciekawy pod budownictwo lub inwestycje rolniczo słabe gleby

Opublikowano

Pole o którym rozmawiamy z @andrzej224 to głównie klasa 5 i 6. Tamte tereny to chyba po jakimś PGR sa, takich dużych dzialek nie mieli zwykli chłopi (po reformie rolnej 1944 r ). Dzięki.@:andrzej224, za info.

Teraz to nie narzekać, że rolnictwo się nie opłaca :)

Dzialka pewnie kupiona jest po byłym PGR, trochę źle to ująłem. według geoportal to małżeństwo posiada ja.

Opublikowano
14 godzin temu, Stach123 napisał(a):

chłopie jak wpłacę milion tobie na lokatę , to ten milion jest twój i pożyczasz swój milion , a nie mój 

żeby to wiedzieć nie potrzeba kupować książki , przecież jak zażądam zwrotu miliona które ci pożyczyłem to mnie nie wyślesz  do tego któremu ty pożyczyłeś żeby mi zwrócił  

Ja  nie  o  tym    o  czym  Pan  myśli .  .Strzechu  wie  o  co  chodzi  .

Miłego  odpoczynku 

Opublikowano
Marl napisał:

Pole o którym rozmawiamy z @andrzej224 to głównie klasa 5 i 6. Tamte tereny to chyba po jakimś PGR sa, takich dużych dzialek nie mieli zwykli chłopi (po reformie rolnej 1944 r ). Dzięki.@:andrzej224, za info.

Teraz to nie narzekać, że rolnictwo się nie opłaca :)

Dzialka pewnie kupiona jest po byłym PGR, trochę źle to ująłem. według geoportal to małżeństwo posiada ja.

a to nie po planowanym lotnisku w obicach? to pewnie tego gościa co ma te koparki w przy trasie w dębskiej woli. ogólnie ma firmę budowlaną drogi itp trochę handluje traktorami z Anglii no i wyzbierał pgry

Opublikowano

Ta dzialka to jest 300 m przed wsią wloszczowice. Po drugiej stronie jest firma sepio czy serio. Zaraz wrzucę zdjecie z danymi geoportal to sobie sprawdzisz. Lotnisko mialo byc we wsi Obice. Koło kopalni Lipa, tez ktos zagospodarowal sporo terenu. 2 lata jest tam kukurydza. 

Byc moze właściciele terenu zlecili porządkowanie, @andrzej224 weź no powiedz cos wiecej. Ja nie znam tych ludzi.

Znajdź działkę 836, wloszczowice. Lokalizacja w zdjeciu. @MaXtzTS

Screenshot_20250209_084447_Chrome.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, andrzej224 napisał(a):

Z okolic Jędrzejowa jest, ja mam prawie 70 km do Włoszczowic ale troche okolice znam :D

Z okolic Jędrzejowa mówisz? A możesz coś dokładniej? Nie kojarze nikogo kto by miał Xeriona i 1050.

Opublikowano
11 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mam inne zdanie, ale to temat ceny nawozów a nie kredyty rolnicze ...

Żeby kupić nawozy trzeba wziąść kredyt czyli jakby powiązane 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

Żeby kupić nawozy trzeba wziąść kredyt czyli jakby powiązane 

Jak kogoś nie stać na nawozy to może i trzeba xD

3 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Vatowiec. Sorki.

Może. Nie musi ...

Opublikowano
21 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Może. Nie musi ...

Przy obrotach powyżej 20 tys na rzecz osób fizycznych i rolników ryczałtowych chyba już musi. 

• Like 2
Opublikowano
45 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Może. Nie musi ...

Ehh jak dobrze ze w czerwcu nie miałem pieniędzy i musiałem wziąść kredyt, oby jak najwięcej takich biznesów 🥹

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Ehh jak dobrze ze w czerwcu nie miałem pieniędzy i musiałem wziąść kredyt, oby jak najwięcej takich biznesów 🥹

Kredyt wziąłeś 🤔 toć to grzech 🙆‍♂️🤣🤣🤣🤭

Opublikowano
21 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Tanio kupują, drogo sprzedają, po 10t koszą a na nawozy nie mają xD Całe AF ...