Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

I o tym mówię. Gospodarstwo to najlepsza pralnia pieniądza. A jak ktoś kupuje traktor na który bierze kredyt to znaczy że go nie stać. Bo inaczej to by odłożył i taniej kupił bo bez oprocentowania kredytu.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, saszeta napisał(a):

I o tym mówię. Gospodarstwo to najlepsza pralnia pieniądza. A jak ktoś kupuje traktor na który bierze kredyt to znaczy że go nie stać. Bo inaczej to by odłożył i taniej kupił bo bez oprocentowania kredytu.

Bierzesz jakieś ,,prochy,, 🤔 bierz mniej albo wcale 🤦

7 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Dzisiaj chyba wszyscy z branży transportowej i budowlanej są rolnikami😁

Handlarze maszyn zwłaszcza 🤭😁

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
7 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Dzisiaj chyba wszyscy z branży transportowej i budowlanej są rolnikami😁

Bo to ciężka praca i oni zawsze byli rolnikami, a dołożyli sobie nowej roboty w transporcie i budowlance😉

• Haha 1
Opublikowano

Tak tak 170 gotówką przyjęli. Chyba złotych za dywaniki do tego samochodu. Dwa lata temu chciałem wstępną gotówką dać 20k i nie ma mowy. Ograniczenie płatności gotówką 

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, saszeta napisał(a):

Nic nie kupisz taniej za gotówkę traktora,kredyt 0% juz jest wliczony w cenę,dla dilera wszystko jedno bo i tak pieniądze obrazu ma od banku jak ktoś część bierze na kredyt.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, saszeta napisał(a):

Na papierze to jestem tylko współwłaścicielem jednego samochodu wartego 3 tys. I to cały oficjalny mój majątek. 

Nie było problemu zapłacić gotówką 170 tys w salonie

Ale byli zadowoleni że  muszą liczyć , tak z ciekawośći , na bezdomnego go zakupiłeś 

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, Strongman napisał(a):

Nic nie kupisz taniej za gotówkę traktora,kredyt 0% juz jest wliczony w cenę,dla dilera wszystko jedno bo i tak pieniądze obrazu ma od banku jak ktoś część bierze na kredyt.

Oj nie zawsze, siewnik brałem z amazone na 0%. Kredyt 0 tylko prowizje zapłacić trzeba, OC na czas trwania kredytu i jeszcze jakieś pierdy i tanio nie było

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Zapracowany napisał(a):

Oj nie zawsze, siewnik brałem z amazone na 0%. Kredyt 0 tylko prowizje zapłacić trzeba, OC na czas trwania kredytu i jeszcze jakieś pierdy i tanio nie było

Myślisz że za gotówkę miałbyś taniej ? 
Moze u  jakiegoś dealera  który sprzedaje bez faktury wyroby polskie. 
Te czasy się skończyły że każdy się cieszył że klient przynisol kasę w reklamówce bo nikt się tym nie interesował. Teraz powyżej 15 tys musi być przelew. A nie wiem czy nie zmniejszyli tej kwoty jeszcze. I nikt ci nie sprzeda sprzętu powyżej tej kwoty na fakturę za kase w reklamówce. Chyba ze bez faktury. A nawet mając kasę na koncie i robiąc przelew to cena jest taka sama jak w kredycie na 0. Chyba ze od razu zaczynasz gadkę ze chcesz na kredyt 

Opublikowano
Godzinę temu, STIG13 napisał(a):

Tak tak 170 gotówką przyjęli. Chyba złotych za dywaniki do tego samochodu. Dwa lata temu chciałem wstępną gotówką dać 20k i nie ma mowy. Ograniczenie płatności gotówką 

Ograniczenia płatności gotówką do 15 000 zł. dotyczą płatności pomiędzy przedsiębiorcami [  do takich zalicza się wszystkich rolników za wyjątkiem produkujących na własne potrzeby ] Teoretycznie saszeta mógł zapłacić gotówką , bo z tego co pisze to tylko widnieje jako wsółposiadacz samochodu za 3 000 zł.  ; pewnie dla histori OC ]  . Obowiązkiem sprzedawcy jest wylegitymować jegomościa i powiadomić odpowiednie organy . 

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Myślisz że za gotówkę miałbyś taniej ? 
Moze u  jakiegoś dealera  który sprzedaje bez faktury wyroby polskie. 
Te czasy się skończyły że każdy się cieszył że klient przynisol kasę w reklamówce bo nikt się tym nie interesował. Teraz powyżej 15 tys musi być przelew. A nie wiem czy nie zmniejszyli tej kwoty jeszcze. I nikt ci nie sprzeda sprzętu powyżej tej kwoty na fakturę za kase w reklamówce. Chyba ze bez faktury. A nawet mając kasę na koncie i robiąc przelew to cena jest taka sama jak w kredycie na 0. Chyba ze od razu zaczynasz gadkę ze chcesz na kredyt 

chyba dawno nic nie kupowałeś za gotówkę i bez kredytu

płacąc gotówką lub przelewem możesz bez probemu negocjować upust, a za kredycik 0% raczej nic nie wynegocjujesz

poza tym, trzeba sobie zdawać sprawę, że kredyt to kredyt i może się okazać, że nie dostaniesz w banku obrotowego, bo według scoringu jesteś już niewypłacalny , poniewaz masz kredyt na maszynę

limit płatności gotówkowych nie dotyczy rolników ryczałtowych

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał(a):

chyba dawno nic nie kupowałeś za gotówkę i bez kredytu

płacąc gotówką lub przelewem możesz bez probemu negocjować upust, a za kredycik 0% raczej nic nie wynegocjujesz

poza tym, trzeba sobie zdawać sprawę, że kredyt to kredyt i może się okazać, że nie dostaniesz w banku obrotowego, bo według scoringu jesteś już niewypłacalny , poniewaz masz kredyt na maszynę

limit płatności gotówkowych nie dotyczy rolników ryczałtowych

Akurat ciągnik w październiku kupiłem. Wynegocjowałem cenę a później zapytałem o kredyt 0 i wziąłem 

Opublikowano
14 minut temu, Stach123 napisał(a):

Ograniczenia płatności gotówką do 15 000 zł. dotyczą płatności pomiędzy przedsiębiorcami [  do takich zalicza się wszystkich rolników za wyjątkiem produkujących na własne potrzeby ] Teoretycznie saszeta mógł zapłacić gotówką , bo z tego co pisze to tylko widnieje jako wsółposiadacz samochodu za 3 000 zł.  ; pewnie dla histori OC ]  . Obowiązkiem sprzedawcy jest wylegitymować jegomościa i powiadomić odpowiednie organy . 

Rolnik nie wlicza się do przedsiębiorców i może kupować za gotówkę bez żadnych limitów do 15 tys możesz kupować i fynda za gotówkę a rabat zawsze idzie większy uzyskać 

Opublikowano
1 minutę temu, Bamberros napisał(a):

Rolnik nie wlicza się do przedsiębiorców i może kupować za gotówkę bez żadnych limitów do 15 tys możesz kupować i fynda za gotówkę a rabat zawsze idzie większy uzyskać 

o ile nie jeteś na VAT

Opublikowano
6 minut temu, Stach123 napisał(a):

E tam pierd... obaj watowiec od ryczałtowca się różni tylko tym że pierwszy rozlicza WAT  a drugi jest  z tego zwolniony i dostaje 7 %  przy sprzedaży 

znajomość przepisów nie ciąży, a pozwala wiele rzeczy w życiu ułatwić

• Like 1