Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, jezyk_nh napisał(a):

Ludzie nie wiem gdzie z tym pytaniem uderzyć dlatego zapytam tutaj. Pytanie do "vatowców" Ile kosztuje was księgowa miesięcznie ? A może sami rozliczanie faktury ? Przychody, rozchody środki trwałe. Mówię tu właśnie o prowadzeniu księgowości gospodarstwa będącego na vacie. /Bo mi od nowego roku podniosła znowu stawkę i się już trochę wnerwiłem.

330 brutto / miesiac

Można mieć taniej ale tam akurat robi żona mojego dobrego kolegi i dlatego tam jestem. Bardziej elastyczni są dla mnie i mogę podjechać do niej do domu

Opublikowano
40 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Na forum jest temat VAT w rolnictwie. Wejdź tam,  ostatnio pisali o tym.

Ok. Dzięki 

Ale widzę że ceny rozbieżne widzę. U mnie było 240. Podniosła na 280

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, jezyk_nh napisał(a):

Ludzie nie wiem gdzie z tym pytaniem uderzyć dlatego zapytam tutaj. Pytanie do "vatowców" Ile kosztuje was księgowa miesięcznie ? A może sami rozliczanie faktury ? Przychody, rozchody środki trwałe. Mówię tu właśnie o prowadzeniu księgowości gospodarstwa będącego na vacie. /Bo mi od nowego roku podniosła znowu stawkę i się już trochę wnerwiłem.

ja płace 100zł na miesiąc to widzę że taniutko ale ja mam może z 10 faktur sprzedaży + zakupy to pewnie z 100 faktur na rok

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
6 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Umowy właściwej , wcześniej jest przedwstępna

Serio podpisałeś przedwstępną? 🤨 To mają Cię w garści na kilka lat i działka zablokowana, a gwarancji żadnych. 

Umowa właściwa u notariusza na 29lat, z mapami podpisana. 

Przecież przedwstępna w takim przypadku to strzał w kolano. W ogóle jest coś takiego jak umowa przedwstępna dzierżawy? 🤔

Opublikowano

Z ciekawości zadzwoniłem po okolicy do 3 punktów

Saletra:
1810(tu od jutra niby w górę)-1868-1760

Saletrzak:

1620-1640-1590

MAP:

- - 3250
Siarczan magnezu:

1900-1250--

Opublikowano
1 godzinę temu, Badwolf napisał(a):

330 brutto / miesiac

Można mieć taniej ale tam akurat robi żona mojego dobrego kolegi i dlatego tam jestem. Bardziej elastyczni są dla mnie i mogę podjechać do niej do domu

No to nieżle , wydawać by się mogło że po znajomości powinna policzyć mniej , a tu 330 zł to chyba jedna z wyższych stawek ?( jak nie najwyższa ) , I takie tłumaczenie sobie że wydam rocznie 4 tys , zamiast np 2 tys , to trochę dziwnie brzmi , chyba że ta żona(księgowa)  znajomego robi ci te rozliczenie w jakimś pakiecie , i nie mam tu na myśli tylko pakietu rachunkowego? to wówczas może i faktycznie jest sens płacić podwójnie 

U mnie brał 170 zł księgowy , a od nowego roku , czyli jak zawiozę teraz faktury to będzie już 200 zł brutto 

Opublikowano
19 minut temu, mysza103 napisał(a):

No to nieżle , wydawać by się mogło że po znajomości powinna policzyć mniej , a tu 330 zł to chyba jedna z wyższych stawek ?( jak nie najwyższa ) , I takie tłumaczenie sobie że wydam rocznie 4 tys , zamiast np 2 tys , to trochę dziwnie brzmi , chyba że ta żona(księgowa)  znajomego robi ci te rozliczenie w jakimś pakiecie , i nie mam tu na myśli tylko pakietu rachunkowego? to wówczas może i faktycznie jest sens płacić podwójnie 

U mnie brał 170 zł księgowy , a od nowego roku , czyli jak zawiozę teraz faktury to będzie już 200 zł brutto 

Jest kierowniczka w biurze rachunkowym, nie jest jej wlasnoscia

Robiłem wycenę w okolicy, rozesłałem maile do kilku biur i najtaniej to wtedy mi powiedzieli bodajże 30 zł mniej. Jak gadam z kolegami to jeszcze ci co długo mają u jednego księgowego to mają niższe stawki. Ja wchodziłem na VAT w 23 roku i tak już się kształtowały ceny dla nowych klientów.

Opublikowano (edytowane)

To może czas pokazać księgowym gest Kozakiewicza i zacząć się samemu rozliczać  . Te rozliczenia np. w e -mikrofirma są proste i pewnie wystarczy żeby ktoś tylko raz pokazał , i ewentualnie korekty zeznań ogarnąć i po problemie . Kontrahenci do sprzedaży przeważnie ci sami i kilku , to samo kontrachenci od zakupów przeważnie też większość stała program sam liczy   , wpisująć 3 kolejne litery  wskakują sami jak w płatnościach przez internet i za co tu brać od kilku faktur 200 zł. tym bardziej że te księgowe nie wszystkie i nie wszystko wiedzą z  tym watem rolniczym . A przecież w razie pomyłki można poprawić i się sam US o to upomni 

Edytowane przez Stach123
n
Opublikowano

Jeśli chodzi o rozliczanie to powiem Wam tylko, że nie wszyscy księgowi są z przepisami na bieżąco i często robią rozliczenia nieprawidłowo. Ale odpowiada i tak podatnik :)

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał(a):

No nic dziwnego. Byłem teraz w styczniu w biurze, to szefowa mówiła do pracowników, że wszystkim by się należało podnieść cenę o 10-20 zł, bo gdzie nie pójdziesz to wszystko drożeje.

Opublikowano

Po co to oszukiwać wszystkich niech znowu zrobią tylko państwowe przedsiębiorstwa i każdy ma tam pracować. A tak 30-50% ludzi zapierdziela na budżetówkę (reszta to ściemniacze dzieci seniorzy młodzi emeryci ukraińcy i kto tam jeszcze wie) dotacje dla nierentownych przedsiębiorstw i to ma być kapitalizm? Dziwię się że na strajki chodzi budżetówka a nie ludzie którzy na to pracują ale niewolnik ma prawo tylko do pracy do śmierci...

• Like 2
  • Thanks 3
Opublikowano
11 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Serio podpisałeś przedwstępną? 🤨 To mają Cię w garści na kilka lat i działka zablokowana, a gwarancji żadnych. 

Umowa właściwa u notariusza na 29lat, z mapami podpisana. 

Przecież przedwstępna w takim przypadku to strzał w kolano. W ogóle jest coś takiego jak umowa przedwstępna dzierżawy? 🤔

Na moich polach ciężko było by postawić wiatrak , za małe odległośći od budynków nie mam takiego szczęścia , większośc pól wkoło komina , wykupione co sie dało, na jednym jest jakaś szansa , blisko pola to jest duży plus

Opublikowano

Mrozy zapowiadają to by się podało obojętnie kiedy , tylko nurtuje mnie że jak rsm pójdzie to wiadomo że coś na liściu zostanie i jak pójdą kilka - kilkanaście  godzin po rozlaniu rsm mróz z 10 stopni  to czy nie zmrozi(uszkodzi)bardziej tej rośliny 

Opublikowano

Ło matko bosko.. ! 🙆‍♀️. A droższego nie mieli ? 😋

Opublikowano
44 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Ja chciałem jeszcze na jedną działkę wapno granulowane rozsiać i pytanie czy zdąży rozpuścić się przed azotem?

Na słońcu będzie ciężko mi się rozpuścić.

Opadów zero w prognozach.