Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 minut temu, slavvek napisał(a):

Niech Ci udowodnią, że nie pochodzą z działalności rolniczej. Ty nie musisz udowadniać, że nie jesteś wielbłądem.

Ta. Zablokują na czas kontroli wszystkie konta, o szóstej drzwi wypyerdolą taranem i nafikasz. 

Opublikowano

Ta. Jak uprawę maryśki chcesz podciągnąć pod działalność rollniczą. 

Opublikowano
18 minut temu, Peron napisał(a):

To nie US ma udowodnić, tylko kontrolowany. A jak nie udowodni, skąd ma kasę, to płaci podatek od dochodów nieujawnionych. 
Kozaczenie i cwaniakowanie nic nie da. 

Jaki kurva podatek od dochodów z działalności rolniczej? Nie podlega to temu. Płacisz gruntowy i robisz co uważasz. Jeden ma 1000 z ha a drugi 1000 z m2.

Opublikowano
2 godziny temu, karol19920 napisał(a):

Bardziej chodzi mi o to że np. RR ma większą ilość gotówki ze sprzedaży jak już wcześniej mówiłem np warzyw na giełdzie na które nikt mu fv nie wystawił. Chce sobie wpłacić np na lokatę a US pyta skąd pieniążki? Jak sytuacja wtedy wygląda? Pytam bo w temacie o VAT pisali że ktoś tam wpłacił większą sumę i było zapytanie skąd pochodzą, więc jak RR ma udowodnić w razie czego że pochodzą z działalności rolniczej?

No i tak może być , np ziomek po weselu z kopert wpłacił sobie na konto , to było zapytanie z US z kąt te pieniądze miał 

Opublikowano
Teraz, mysza103 napisał(a):

np ziomek po weselu z kopert wpłacił sobie na konto , to było zapytanie z US z kąt te pieniądze miał 

A to nie wpisał w przelewie że z "cepca"?

Opublikowano
11 minut temu, slavvek napisał(a):

Jaki kurva podatek od dochodów z działalności rolniczej? Nie podlega to temu. Płacisz gruntowy i robisz co uważasz. Jeden ma 1000 z ha a drugi 1000 z m2.

Umieć czytać ze zrozumieniem? 

Opublikowano
8 minut temu, mysza103 napisał(a):

No i tak może być , np ziomek po weselu z kopert wpłacił sobie na konto , to było zapytanie z US z kąt te pieniądze miał 

W 2023 wpłaciłem 100tys gotówki na konto bo kupowałem ziemię i nikt mnie o nic nie pytał.

Opublikowano
8 minut temu, Peron napisał(a):

Umieć czytać ze zrozumieniem? 

Zrozumiałeś co kryje się za pojęciem dochód nieujawniony?

Pulan macro 168333

Opublikowano

No i co? Rolnik RR nic nie musi. (w temat Vat zajrzę) Chciałem to zostawić na koniec.Otoż  dostałem  decyzję administracyjną o zapłacie 160tys. w terminie 2 tyg. Odwołłem się oczywiście. I tak się odwołało, zę aż się przedawniło (5 lat).

Kizeryt 1549,01

Opublikowano
41 minut temu, poosa21 napisał(a):

W 2023 wpłaciłem 100tys gotówki na konto bo kupowałem ziemię i nikt mnie o nic nie pytał.

Mają jeszcze kilka lat na zapytanie  być może czekają żebyś się rozkręcił na dobre , jak kupowałeś ziemie to oni o tym wiedzą , bo im ten co sprzedawał dał cynk , bank  i jeszcze nie jestem pewien czy w mObywatel tego nie widać 

Opublikowano
3 godziny temu, Zapracowany napisał(a):

Panowie prowadzę firmę i wiem jakie zasady obowiązują, Ale zamawiając 5 tyś disla z Orlenu dostałem kwit na przedpłatę na 30 parę tysięcy. Dzwonię do nich i pytam jaki NIP mam wpisać do podzielonej płatności a Pani że proszę zrobić zwykłym przelewem. I tak już kilka razy...

robiąc przedpłatę tak naprawdę nie płacisz za fakturę  bo jej nie masz , a podzielną płatność robią sobie sami  jak wystawią fakturę 

Opublikowano
Godzinę temu, Stach123 napisał(a):

robiąc przedpłatę tak naprawdę nie płacisz za fakturę  bo jej nie masz , a podzielną płatność robią sobie sami  jak wystawią fakturę 

Dokładnie tak jest , mi jak robiłem przedpłatę za paliwo,  to po tygodniu przychodziła FV na której widniało ,, płatność podzielona " mimo że paliwa na ogół biorę nie więcej jak 1000 - 1200 litrów na raz 

Opublikowano
2 godziny temu, poosa21 napisał(a):

Dokładnie . Ja kupiłem JD płatne gotówką  na FV 85 tys , jestem na RR ,kasa na zakup nie była pobierana z konta i nikt o nic nie pyta , a tu wszyscy widzę sami znafcy tak przez f

• Haha 1
Opublikowano

Co to za "szyfry", firma ze słonecznikiem, z jabłuszkiem, z księżycem... ?  To nie wojna, że szyfrować trzeba 😎

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, korasss napisał(a):

Dokładnie . Ja kupiłem JD płatne gotówką  na FV 85 tys , jestem na RR ,kasa na zakup nie była pobierana z konta i nikt o nic nie pyta , a tu wszyscy widzę sami znafcy tak przez f

Nie kontrolują wszystkich ,  co to za kwota w dzisiejszych czasach , kup ziemi za milion albo dwa , to bedziesz wzywany do kontroli

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

Jak kupiłeś  jako  RR traktor za gotówkę to za kilka albo kilkanaście dni  ten co ci wystawił fakture zrobił rozliczenie i US o tym wie że to ty kupiłeś , a  nie pytał skąd miałeś pieniądze , bo sobie sprawdził i  się dowiedział . RR żeby dostał zwrot te 7 % to musi dostać za sprzedane produkty na konto , za sprzedany traktor na umowę za gotówkę  również , bo  ten co kupuje melduje do US  ,  renty / emerytury  / dopłaty też widzi skarbówka z kim mieszkasz również . 

• Like 1