Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Panowie czy taka zasobność fosforu może być szkodliwa dla jęczmienia ozimego ? Próbki z "żółtych placów" .

Screenshot_20250119-184847~3.png

Edytowane przez zajac1
Opublikowano

Czy to pole było kiedyś łąką? Mam pole z podobnym odczynem, a mimo to robiły się żółte place. Rozmawiałem o tym ze znajomym i podpowiadał, że to brak manganu. Pszenżyto i żyto sobie w takich warunkach radzą, jęczmień i pszenica - nie.

Opublikowano

Chyba tak wysokie ph na lekkiej ziemi to jest błąd. Powinno być między 6-6.5. Musiałeś tego wapna siać co roku przez parę ładnych lat. Ja mam jedną działkę z takim ph ale jest to o ile wiem gleba organiczna na podłożu wapiennym.

• Thanks 1
Opublikowano
35 minut temu, zajac1 napisał(a):

Panowie czy taka zasobność fosforu może być szkodliwa dla jęczmienia ozimego ? Próbki z "żółtych placów" .

Fosfor dla żadnej rośliny nie jest szkodliwy , tak na każdej dziace mogło by być , ale potas masz kiepski

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, zajac1 napisał(a):

Fosfor w badaniach rolniczych to całkowity fosfor w glebie, ten przyswajalny i ten w formach nie przyswajalnych, badania metodą ogrodniczą dopiero pokazują ile tak na prawdę jest tego fosforu przyswajalnego. Wg badań rolniczych mam fosfor b.wysoki a wg metody ogrodniczej już tak dużo tego fosforu nie ma ...

Wg badań metodą rolniczą pod bób powinienem dać 10 kg P2O5 na ha, a metodą ogrodniczą 60kg P2O5, i komu teraz wierzyć xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano

Generalnie bardzo duży pracy Cie czeka aby ta ziemia zaczęła dobrze rodzić.  bardzo wysoki fosfor to potencjalny problem z cynkiem żelazem i miedzią , do tego wysokie pH blokuje ci jeszcze mangan oprócz powyższych. Magnez też widac 3-4mg/100g więc niski . Czyli kationówka leży(bo pH wysokie więc masz kompleks wypełniony wapniem) wapń blokuje Ci wszystko =magnez potas fosfor i mikro, .

Reasumując , musisz zbijać pH , stosuj siarczan amonu , pryskaj siarczanem magnezu z mikro , wprowadzaj do gleby magnez(ale nie z wapna)

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, misio3p napisał(a):

Czy to pole było kiedyś łąką? Mam pole z podobnym odczynem, a mimo to robiły się żółte place. Rozmawiałem o tym ze znajomym i podpowiadał, że to brak manganu. Pszenżyto i żyto sobie w takich warunkach radzą, jęczmień i pszenica - nie.

Łąki nie było napewno. Z tym manganem coś może być na rzeczy bo faktycznie w życie i pszenżycie jest jako tako.

Godzinę temu, Baanzi napisał(a):

Chyba tak wysokie ph na lekkiej ziemi to jest błąd. Powinno być między 6-6.5. Musiałeś tego wapna siać co roku przez parę ładnych lat. Ja mam jedną działkę z takim ph ale jest to o ile wiem gleba organiczna na podłożu wapiennym.

Tak takie wysokie pH to błąd. Wapno było siane może z 2 razy przez 10 ostatnich lat .  Przypominam że próbka była  pobrana tylko z jednego żółtego plac Pole ma 6ha i na reszcie wszystko w normie. 

Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Fosfor dla żadnej rośliny nie jest szkodliwy , tak na każdej dziace mogło by być , ale potas masz kiepski

Potas staram się uzupełniać na jesień i na wiosnę . Ale mimo to nadal nisko. 4 próbki wyżej to inna historia bo to świeża dzierżawa. Za to zaznaczony wynik to pole z dziada pradziada. 

39 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Fosfor w badaniach rolniczych to całkowity fosfor w glebie, ten przyswajalny i ten w formach nie przyswajalnych, badania metodą ogrodniczą dopiero pokazują ile tak na prawdę jest tego fosforu przyswajalnego. Wg badań rolniczych mam fosfor b.wysoki a wg metody ogrodniczej już tak dużo tego fosforu nie ma ...

Wg badań metodą rolniczą pod bób powinienem dać 10 kg P2O5 na ha, a metodą ogrodniczą 60kg P2O5, i komu teraz wierzyć xD 

I bądź tu mądry 😄 kiedyś się to jakoś wszystko łatwiejsze wydawało 🤣

18 minut temu, strzechu napisał(a):

Generalnie bardzo duży pracy Cie czeka aby ta ziemia zaczęła dobrze rodzić.  bardzo wysoki fosfor to potencjalny problem z cynkiem żelazem i miedzią , do tego wysokie pH blokuje ci jeszcze mangan oprócz powyższych. Magnez też widac 3-4mg/100g więc niski . Czyli kationówka leży(bo pH wysokie więc masz kompleks wypełniony wapniem) wapń blokuje Ci wszystko =magnez potas fosfor i mikro, .

Reasumując , musisz zbijać pH , stosuj siarczan amonu , pryskaj siarczanem magnezu z mikro , wprowadzaj do gleby magnez(ale nie z wapna)

Dzięki za rady 😉 Problem z tym że to tylko jeden plac na polu 6 ha. Reszta w normie .

Opublikowano

Nie gadajcie głupot ! Próby podstawowe gleby pokazują tylko dostępne  dla roślin makroelementy w glebie. A fosforu w kompleksie sorpcyjnym nie liczysz. W ogóle co to za rozmowa o kationówce beż zrobienie pojemności sorbcyjnej gleby czy też poziomu wysycenia kationami?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, zajac1 napisał(a):

Na reszcie tej ostatniej działki też masz tak niski potas z mg?

Na Na tych pierwszych czeka cię sporo roboty? Tam co rośnie?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Jak ktoś kupił bezorkowca bo płacą za bezorke, to chyba rozumu nie miał 

Mało kto ma bardzo wysoki fosfor , przy braku hodowli, a słome za darmo to oddają bezmózgowcy, taki cenny nawóz

Na jednym gospodarstwie 30 km od siedziby stada mam fosfor wysoki i bardzo wysoki, a od 26 lat nie było tam naturalnego nawozu... Potas wysoki a magnez bardzo wysoki... Gleba lekka i bardzo lekka.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano
20 minut temu, damian303 napisał(a):

Na reszcie tej ostatniej działki też masz tak niski potas z mg?

Na Na tych pierwszych czeka cię sporo roboty? Tam co rośnie?

Magnez 3.2 -sredni. 

Było pszenżyto i kukurydza. Nie bylo objawów niedoborów. Staram się zaspakajać potrzeby nawozowe i lekko na górkę. W końcu to dzierżawa...

Opublikowano
2 godziny temu, zajac1 napisał(a):

Zdecydowanie brak Mg i za wysokie pH. U mnie to samo było w pszenicy. Poszedł kizeryt, ok 160 kg/ha. I mocno się poprawiło. Chociaż tam gdzie były te place zdążyło się mocno przerzedzić.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Zapracowany napisał(a):

Nie gadajcie głupot ! Próby podstawowe gleby pokazują tylko dostępne  dla roślin makroelementy w glebie. A fosforu w kompleksie sorpcyjnym nie liczysz. W ogóle co to za rozmowa o kationówce beż zrobienie pojemności sorbcyjnej gleby czy też poziomu wysycenia kationami?

Wiadomo , że fosforu się nie liczy do kationówki .

A jak masz niski potas i magnez i pH zasadowe to oczywiste że w badaniach kationówki wyjdzie potężny wapń , no chyba że sód. edit: Oczywiście przy bardzo małej pojemności kompleksu może wyjść , że wapń też niski ale jakoś się nie spodziewam...

Plamy pokazują problem który gdzie indziej jest ukryty a powoduje spadek plonu , plamami wyciagamy wnioski co boleć możę całe pole...Pytanie też czy faktycznie to są lekkie gleby czy tylko tak sie laborantce wpisało na oko, bo to w zasadzie powinien podać pobierający próby.

Edytowane przez strzechu
Opublikowano
12 minut temu, zajac1 napisał(a):

Magnez 3.2 -sredni. 

Było pszenżyto i kukurydza. Nie bylo objawów niedoborów. Staram się zaspakajać potrzeby nawozowe i lekko na górkę. W końcu to dzierżawa...

3,2 to prawie niski. Stosunek k do mg masz w miarę dobry. Mimo wszystko uzupełniłbym tym magnezem, a co się z tym wiąże to i potasem. Mg przy okazji trochę zakwasisz. 

A z ph najlepiej zakwasić jak wyżej kolega pisał siarczanem amonu. 

• Thanks 1
Opublikowano

Tak sobie przeczytałem kilka stron na temat aktywnego rolnika i szczerze, jeśli chodzi o dopłaty dla uprawiającego ziemię to ja problemu nie widzę. Tak jak ktoś napisał, jeśli chodzi o dzierżawy to indywidualne ustalenia między dzierżawcą a wydzierżawiającym, a że jest głód ziemi a ma się możliwości by nie odpuścić to już jest mocny upór i zgodzenie się na warunki. Panowie, po co skakać sobie do gardeł... Rolnik-etatowiec jak chce sobie dorobić to nikomu nic do tego a nawet próbuje podratować swój budżet jeśli ma na to czas. Mniejsza, grunty orne nie są problemem bo trzeba to uprawić, zasiać, zrobić agrotechnikę i zebrać lub zasiać na odp...... i talerzówką zmieszać. Natomiast patologia tkwi w indywidualnym pobieraniu dopłat przez właściciela, niekoniecznie prawdziwego rolnika za koszenie chaszczy, trzcin i innych roślin zielonych z których nic nie pozyskuje oprócz płatności obszarowej wykonując raz w roku koszenie, najczęściej kosiarka bijakową. Co on produkuje? Jeśli z tych TUZ pozyskiwały siano na sprzedaż lub posiadał stado to ok. Z tych 600tys. brakujących aktywnych rolników to pewnie z ⅕ działa właśnie w ten sposób nie mając nic wspólnego z rolą. Pewnie kupili hektary zarośniętych tuzów wyłącznie pod dopłaty. To na tym procederze powinni się skupić i od tego tak właściwie zacząć, chociaż to UE dała na to przyzwolenie, na siedliska ptaszków...

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, strzechu napisał(a):

Wiadomo , że fosforu się nie liczy do kationówki .

A jak masz niski potas i magnez i pH zasadowe to oczywiste że w badaniach kationówki wyjdzie potężny wapń , no chyba że sód. edit: Oczywiście przy bardzo małej pojemności kompleksu może wyjść , że wapń też niski ale jakoś się nie spodziewam...

Plamy pokazują problem który gdzie indziej jest ukryty a powoduje spadek plonu , plamami wyciagamy wnioski co boleć możę całe pole...Pytanie też czy faktycznie to są lekkie gleby czy tylko tak sie laborantce wpisało na oko, bo to w zasadzie powinien podać pobierający próby.

A słyszałeś że często przy wysokim pH w kationówce często wychodzi brak wapnia odżywczego?

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście , ale nie przy niskich zawartościach potasu i magnezu... Chociaż oczywiście i takie przypadki zapewne się znajdzie przy bardzo małej pojemności kompleksu

Edytowane przez strzechu
Opublikowano
1 godzinę temu, WojtekBuawski napisał(a):

...Natomiast patologia tkwi w indywidualnym pobieraniu dopłat przez właściciela, niekoniecznie prawdziwego rolnika za koszenie chaszczy, trzcin i innych roślin zielonych z których nic nie pozyskuje oprócz płatności obszarowej wykonując raz w roku koszenie, najczęściej kosiarka bijakową. Co on produkuje? Jeśli z tych TUZ pozyskiwały siano na sprzedaż lub posiadał stado to ok. Z tych 600tys. brakujących aktywnych rolników to pewnie z ⅕ działa właśnie w ten sposób nie mając nic wspólnego z rolą. Pewnie kupili hektary zarośniętych tuzów wyłącznie pod dopłaty. To na tym procederze powinni się skupić i od tego tak właściwie zacząć, chociaż to UE dała na to przyzwolenie, na siedliska ptaszków...

Szybko się nie zmieni ten stan. Takie tereny posiadają ludzie, którzy zajmują/zajmowali wysokie stanowiska w urzędach państwowych,karierowicze, dawniej wyłudzacze vatu, itp

Kilka lat temu głośny temat jak wykaszali ratrakami łąki w Parkach Narodowych, bo tam nie było limitu hektarow do doplat RŚ.

• Sad 1
Opublikowano
9 godzin temu, damian303 napisał(a):

3,2 to prawie niski. Stosunek k do mg masz w miarę dobry. Mimo wszystko uzupełniłbym tym magnezem, a co się z tym wiąże to i potasem. Mg przy okazji trochę zakwasisz. 

A z ph najlepiej zakwasić jak wyżej kolega pisał siarczanem amonu. 

Magnez zawarty w dolomicie odkwasza , ma lepsze działanie odkwaszające od wapna .

Opublikowano
11 godzin temu, Baanzi napisał(a):

Mam bardzo podobne spostrzeżenia. Na klasie VI i pH w okolicy 7 nawet żyto choruje. A inne zboża potrafią całkiem wyginąć. 

Opublikowano
10 godzin temu, WojtekBuawski napisał(a):

Tak sobie przeczytałem kilka stron na temat aktywnego rolnika i szczerze, jeśli chodzi o dopłaty dla uprawiającego ziemię to ja problemu nie widzę. Tak jak ktoś napisał, jeśli chodzi o dzierżawy to indywidualne ustalenia między dzierżawcą a wydzierżawiającym, a że jest głód ziemi a ma się możliwości by nie odpuścić to już jest mocny upór i zgodzenie się na warunki. Panowie, po co skakać sobie do gardeł... Rolnik-etatowiec jak chce sobie dorobić to nikomu nic do tego a nawet próbuje podratować swój budżet jeśli ma na to czas. Mniejsza, grunty orne nie są problemem bo trzeba to uprawić, zasiać, zrobić agrotechnikę i zebrać lub zasiać na odp...... i talerzówką zmieszać. Natomiast patologia tkwi w indywidualnym pobieraniu dopłat przez właściciela, niekoniecznie prawdziwego rolnika za koszenie chaszczy, trzcin i innych roślin zielonych z których nic nie pozyskuje oprócz płatności obszarowej wykonując raz w roku koszenie, najczęściej kosiarka bijakową. Co on produkuje? Jeśli z tych TUZ pozyskiwały siano na sprzedaż lub posiadał stado to ok. Z tych 600tys. brakujących aktywnych rolników to pewnie z ⅕ działa właśnie w ten sposób nie mając nic wspólnego z rolą. Pewnie kupili hektary zarośniętych tuzów wyłącznie pod dopłaty. To na tym procederze powinni się skupić i od tego tak właściwie zacząć, chociaż to UE dała na to przyzwolenie, na siedliska ptaszków...

Z takich tuzów to siano nic nie warte dla bydła

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

Magnez zawarty w dolomicie odkwasza , ma lepsze działanie odkwaszające od wapna .

Ale on nie ma odkwaszać tylko zakwaszać, to po co mu mg w dolomicie. Miałem na myśli kizeryt i to w większych dawkach. Przy okazji dużo siary wpadnie i też zakwasi.

Opublikowano (edytowane)

Jak bym miał ziemie z naturalnym wysokim ph to bym siał sam siarczan amonu ,wierzchnia warstwa była by zakwaszana, tyko by trzeba sprawdzić czy ziarka by nie szkodziła roślnom , zrobić doświadczenie  i przed zniwami zbadć ph z 5 cm ziemi

Edytowane przez wilkołak