Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.01.2025 o 09:00, radekz200 napisał(a):

i 😛 😛

Ktoś wie po ile można było kupić wczesniej siarczan amonu ? Chodzi mi o czas od lipca do grudnia. Bo zastanawiam się czy nie przepłaciłem 

Opublikowano
4 godziny temu, jezyk_nh napisał(a):

Ktoś wie po ile można było kupić wczesniej siarczan amonu ? Chodzi mi o czas od lipca do grudnia. Bo zastanawiam się czy nie przepłaciłem 

1200brutto 

Opublikowano

Panowie a miał ktoś nawóz TrifosGran Premium? p46 ca 24 s 4.5? warto takie coś kupić zamiast dapa 18-46? Mam ofertę na taki nawóz za 2600 brutto. I nie wiem co to warte a zależy mi głównie na fosforze

• Root Admin
Opublikowano

właśnie zamówiłem nawozy pod kukurydzę. Takie ceny nawózów dostałem:

sól potasowa - 1650 netto
kizeryt - 1500 netto.

Powiat świdnicki, zakupy detaliczne - łącznie 7 ton. Wspomniane ceny już z dostawą na gospodarstwo.

Opublikowano

No i jest hipokryzja niemieckiej unii. Z ukrami dogadani, z Ameryką południową dogadani, zabezpieczeni żywnościowo na kolejne lata to można wbijać ostatnie gwoździe do trumny europejskiego rolnictwa.

Swoich się podotuje, a reszta niech zdycha z głodu albo jadą na saksy do niemieckich fabryk motoryzacyjnych.

Ale jeszcze przyjdzie czas że i z nich natura zadrwi.

Opublikowano

A to ukraina jeszcze tej wojny nie wygrała?

Przecież max 14 dni to miało trwać, a później ostre zagłodzenie putina miało nastąpić. Wszystko za pomocą ustaw i dekretów lewackich eurodeputowanych 🤣

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jacku, tu się nie zgodze - niestety, ostatnio polityka odbija się niekorzystnie na cenach nawozów, a dzisiejsze zapowiedzi, że wbrew wetu kilku państw, UE zablokuje import nawozów, wywołały na rynku panikę

Obawiam się, że tak jak u mnie ludzie ruszyli do zakupów, tak będzie w innych regionach i ceny poszybują w górę.

Cena RSM 28 u mnie 1500 brutto i mało kto ma, po ile uwas RSM? chciałem 26S, ale nikt nie ma

Opublikowano
17 minut temu, HF86 napisał(a):

A to ukraina jeszcze tej wojny nie wygrała?

Przecież max 14 dni to miało trwać, a później ostre zagłodzenie putina miało nastąpić. Wszystko za pomocą ustaw i dekretów lewackich eurodeputowanych 🤣

No jak nie wygrała?

Nasze rolnictwo i przemysł już dogorywają.🤷‍♂️

Stal zbrojeniowa po 2300. Która Huta wytrzyma konkurencję przy kosztach energii i limitach CO2?

Zresztą, oni robią na naszej energii za friko za którą dodatkowo opłacamy ekoharacze.

Ot chichot.

Nawet bażant z hodowli wypuszczony do lasu ma większy instynkt przetrwania niż  dzisiaj nasze społeczeństwo.

Lata temu sensacją była sekta Jima Jonesa i zastanawianie się jak doszło do masowego samobójstwa 900 osób. 

Dziś miliony idą w podobnym kierunku.

• Root Admin
Opublikowano
45 minut temu, jahooo napisał(a):

Jacku, tu się nie zgodze - niestety, ostatnio polityka odbija się niekorzystnie na cenach nawozów, a dzisiejsze zapowiedzi, że wbrew wetu kilku państw, UE zablokuje import nawozów, wywołały na rynku panikę

Obawiam się, że tak jak u mnie ludzie ruszyli do zakupów, tak będzie w innych regionach i ceny poszybują w górę.

Cena RSM 28 u mnie 1500 brutto i mało kto ma, po ile uwas RSM? chciałem 26S, ale nikt nie ma

Dlatego napisałem ze polityka nie ma bezpośredniego wpływu na ceny, czyli ma pośredni. Rozmawiajmy o przyczynach, wymieniajmy się opiniami, ale nie tu. Tu jest temat o konkretnych cenach nawozów.

Nie znam ceny rsmu, ja mam kupiony rsm jak dobrze pamietam wg cennika czerwcowego, lub lipcowego, rsm32 kupiłem po 1270 netto.

Polfoske tez kupiłem w wakacje, polidap był w październiku, bo się podczepiałem pod większy transport. 
Dziś w detalu sól i kizeryt tylko i koniec nawozów na ten sezon.

W żniwa bede szukał npka i polidapu na kolejny sezon.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

No i jest hipokryzja niemieckiej unii. Z ukrami dogadani, z Ameryką południową dogadani, zabezpieczeni żywnościowo na kolejne lata to można wbijać ostatnie gwoździe do trumny europejskiego rolnictwa.

Swoich się podotuje, a reszta niech zdycha z głodu albo jadą na saksy do niemieckich fabryk motoryzacyjnych.

Ale jeszcze przyjdzie czas że i z nich natura zadrwi.

No jakoś narazie od wieków nie może 😂

Opublikowano
28 minut temu, yacenty napisał(a):

Dlatego napisałem ze polityka nie ma bezpośredniego wpływu na ceny, czyli ma pośredni. Rozmawiajmy o przyczynach, wymieniajmy się opiniami, ale nie tu. Tu jest temat o konkretnych cenach nawozów.

Nie znam ceny rsmu, ja mam kupiony rsm jak dobrze pamietam wg cennika czerwcowego, lub lipcowego, rsm32 kupiłem po 1270 netto.

Polfoske tez kupiłem w wakacje, polidap był w październiku, bo się podczepiałem pod większy transport. 
Dziś w detalu sól i kizeryt tylko i koniec nawozów na ten sezon.

W żniwa bede szukał npka i polidapu na kolejny sezon.

żniwa to nie będzie też jeden z lepszych momentów na zakup  azotu na przyszły sezon?

Czysto teoretycznie oczywiście

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

żniwa to nie będzie też jeden z lepszych momentów na zakup  azotu na przyszły sezon?

Czysto teoretycznie oczywiście

Zwykle kupuje czerwiec lipiec, bo zwykle wtedy jest najlepsza cena, ale azot kupiłem z górką, więc starczy na 2026. braknie mi może z 2-3t to dokupie o ile będzie potrzeba

Opublikowano
32 minuty temu, yacenty napisał(a):

Zwykle kupuje czerwiec lipiec, bo zwykle wtedy jest najlepsza cena, ale azot kupiłem z górką, więc starczy na 2026. braknie mi może z 2-3t to dokupie o ile będzie potrzeba

jest gdzieś może wiadomość po ile kupiłeś? albo pochwalisz się? jestem ciekaw w jakiej cenie był nawóz że zaryzykowałeś kupując go na 2 sezony, chociaż nie wiele mi to pewnie powie, bo jak dobrze pamiętam to dużo u ciebie RSM

• Root Admin
Opublikowano
Teraz, ŻakowskiSławomir napisał(a):

jest gdzieś może wiadomość po ile kupiłeś? albo pochwalisz się? jestem ciekaw w jakiej cenie był nawóz że zaryzykowałeś kupując go na 2 sezony, chociaż nie wiele mi to pewnie powie, bo jak dobrze pamiętam to dużo u ciebie RSM

1270, ryzyko polega tylko na tym, że ja potrzebuję pół auta.

A kupując na spółkę jednak dużo rozlewaliśmy przy przelewaniu do mauzerów i przewożeniu z gospodarstwa na gospodarstwo. Po prostu kupiłem auto i zatankowałem zbiornik, dzięki temu unikam tematów rozlewania.

• Like 1
Opublikowano

no tak, jedna z lepszych decyzji, zaoszczędzona kasa i czas na zabawy z kimś. Jak miałeś taką możliwość to pozostaje zazdrościć, szybko takiej okazji może nie być. Ja nawet jakbym miał dzisiaj tyle zapłacić to nie mam możliwości przechowania takiej ilości.

• Root Admin
Opublikowano

zabawa z kimś nie jest problemem, bo sobie pomagamy jak mozemy z kolega, ale zawsze jak przelewasz to musisz coś rozlać, przy 10.000l zgub tylko 1% to już jest 100l, a 100l to już 160zł, nie mówiąc o oblanych mauzerach przyczepach itp, itd.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v