Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Akardin napisał(a):

Trzeba natychmiastowo objąć pełna kwarantanna wszystkie te gospodarstwa co ściągnęły bydło , wylewać mleko przez pół roku i mięsa zakaz sprzedaży i się ch*je nauczą 

Z jednej strony może i tak ale z drugiej było i jest to całkowicie legalnie. Można tak samo by zrobić np z materiałem siewnym kto kupił nasiona kukurydzy czy rzepaku z zagranicy to nie może tego sprzedać trochę parodia niestety. 

Ciekawe jak poradzą sobie Ci co mieli pomysł by nie trzymać młodzieży wcześniej wydawało się to ryzykowne teraz już w ogóle, "opasowcy' też płaczą za cielakami a jeszcze z rok temu sami twierdzili że wszystkie hf powinno się utylizować bo nie nadają się do opasu i 200zl nie zapłaci. 

Ciekawe jak się sytuacja rozwinie może być że zamkną expot i cena poleci a może być tak że cena pójdzie do góry bo towaru na rynku będzie mało niestety chyba nie ma szans na stabilizację 

Opublikowano

Ładny to znaczy mniej więcej jaka waga? Ludziom nie chce się trzymać cieląt a do tego jeszcze hf dłużej jak dwa tygodnie. Bo nie potrafią odchowywać. Nawet do tygodnia i już sprzedają. a takie to więcej jak 800 to raczej górna granica, a dać 1000to raczej nie porozumienie. Nie myślę, żeby cena bydła na rzeź skoczyła aż tak bardzo nawet przy małej ilości towaru, bo i tak sprowadzą z Ameryki mięso

Opublikowano
43 minuty temu, komizmo napisał(a):

Masz rację, na hf nikt spojrzeć nie chciał a zaraz będą z łzami w oczach wspominać. Sytuacja jest dynamiczna, a dopiero się karuzela rozkręcać zaczyna

W cenach bydła o tym pisałem. W tamtym roku handlarze mieli eldorado. Kupowali za grosze i te stękanie że ,, nie idą”. Ale kupowali. W tym roku nie sprzedaje handlarzom mimo iż zajeżdżają co tydzień czy czegoś nie ma. 

Opublikowano
Godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

Ładny HF w tej chwili nawet 1500zł sztuka

Chyba taki 100kg.

Jak tygodniowy od cyca to daj namiary na kupca. Tysiak zarobku tylko za przerzut brzmi sensownie 

• Thanks 1
Opublikowano

kurła to ja tylko połowę tego wczoraj wziąłem 😂 widzę w okolicy ogłoszenia po 1 tys to długo wiszą 

Opublikowano
radekz200 napisał:

kurła to ja tylko połowę tego wczoraj wziąłem 😂 widzę w okolicy ogłoszenia po 1 tys to długo wiszą 

na skuterze strata na telefonie w plecy 🤦 same niepowodzenia 🤭😎

Opublikowano

Ja mieszańce 3 jaloweczki dwutygodniowe trochę czerwonego dałem ogłoszenie na olx to po pół godziny kazałem żonę wykasować bo nie mogłem się ogonic od telefonów. Sprzedałem po 1 tyś zł pierwszemu który zadzwonił . 

Na oko miały po 50 kg .

Sprawdźcie na YouTube firmę eurocielta lub na Facebooku tam to dopiero cena. A jeszcze ostatnio wrzucili posta że mają cielaki do sprzedania ja zdjęcie przybliżam a tam słowaki 😲😲😲 na kolczykach 

Opublikowano
radekz200 napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

na skuterze strata na telefonie w plecy 🤦 same niepowodzenia 🤭😎

sławciu a ty już na lely 5 tys zjechałeś 😂

ale na czym innym jestem do przodu 🤭 zresztą co ja przy tobie ratku 😁

i nie czytasz uważnie 🙋‍♂️

Opublikowano

Lepiej wstrzymać się z inwestycjami kto może bo jak wyskoczy u nas pryszczyca to zakaz eksportu zbije cene mleka drastycznie a o suszy już nie wspominam

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, Mistrz18 napisał(a):

Lepiej wstrzymać się z inwestycjami kto może bo jak wyskoczy u nas pryszczyca to zakaz eksportu zbije cene mleka drastycznie a o suszy już nie wspominam

Albo widmo kryzysu, albo widmo suszy, albo choroby, jak spojrzymy do tyłu zawsze coś było żeby zaczekać. I można tak czekać do emerytury dobijając się w kiepskich warunkach pracy. To zawsze jest ruletka, warsztat pod chmurką z żywymi maszynami do produkcji.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, karol091193 napisał(a):

To niech obala. 

Piatnica rozwiąże umowę z kilkoma rolnikami w trybie natychmiastowym i reszta zacznie robić pod siebie. Nawet jak zapłaci im odszkodowanie za zerwanie umowy to i tak im się to opłaci bo odejść z Piątnicy to jak zjeść kurę znoszącą złote jaja

Nie zapominajmy ze jesteśmy w UE i mamy wolny rynek. 

Troskliwa unia nałożyła by piękna karę za takie praktyki gdyby to tylko dotyczyło kraju, który ma tam coś do powiedzenia 

Edytowane przez plati
Opublikowano
Godzinę temu, Mistrz18 napisał(a):

Teraz to mówisz 🤣 

IMG_20250328_055044.jpg

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Chyba taki 100kg.

Jak tygodniowy od cyca to daj namiary na kupca. Tysiak zarobku tylko za przerzut brzmi sensownie 

14 dniowe jutro jada na Damasławek akurat mam 5 sztuk i bierze rolnik który kupował moje cielaki przez piate ręce ja bralem po 600 zł on płacił po 1200 i to kilka miesiecy temu. Cielak HF teraz 20zł za kg. 

• Haha 1
Opublikowano

14 dniowe jutro jada na Damasławek akurat mam 5 sztuk i bierze rolnik który kupował moje cielaki przez piate ręce ja bralem po 600 zł on płacił po 1200 i to kilka miesiecy temu. Cielak HF teraz 20zł za kg. 

Patrz , i przez pół Polski jedzie do ciebie rolnik który jeździ po kraju i kupuje cielaki w miejscach z najróżniejszym mixem. Te choroby są nie do zatrzymania 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, czareczek85 napisał(a):

To dziwne bo w tygodniu za tysiaka dwa tygodniowe przywiozłem po 45kg. 

Dwa tygodnie i cielak waży 75kg? 

• Like 1