Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, KoneserOporu napisał(a):

Jak ludzie nie liczą wszystkich kosztów tylko policzy sobie "łosypkie i rope i prund" to później takie śmieszne rzeczy wychodzą. Ja rozumiem że Mietek z Bździszewa Kolonia może to tak policzyć, ale taki gospodarz przykładowo jak Alfa...

Koszta to robią dzierżawy i maszyny na kredyt bez pojęcia no i inaczej kalkulacja wychodzi od 100 krów nadoic powiedzmy 1.1 mln litrów rocznie a inaczej 550 tys na rok bo i takich wydajności bardzo dużo a i mniejszych jest a te same hektary trzeba obrobić i dla wydajności 5 i 10 tys . Proste 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, grzesiu napisał(a):

Stare chłopy  a jak dzieci w podstawówce przezywają się.  Zaraz wpisze do dzienniczka uwagę jednemu i drugiemu i się skończy 😝🤣🤣🤣

Teraz są już elektroniczne dzienniki także mama i tata od razu zobaczą i zaraz wp***dol w nowy rok 

10 minut temu, alfa napisał(a):

Koszta to robią dzierżawy i maszyny na kredyt bez pojęcia no i inaczej kalkulacja wychodzi od 100 krów nadoic powiedzmy 1.1 mln litrów rocznie a inaczej 550 tys na rok bo i takich wydajności bardzo dużo a i mniejszych jest a te same hektary trzeba obrobić i dla wydajności 5 i 10 tys . Proste 

Chłopie, ciebie teraz koszty nie muszą interesować. Po co się produkować w komentarzach 

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Na tik toku wskakuje film za filmem nowy nabytek chodzi o ciągniki i to dostawcy nie Piątnicy to skoro ktoś przy cenie 2 zł bierze ciągnik za miliona to chyba te koszty są dużo niższe u niego niż 1.5 zł . 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Bercik92 napisał(a):

Ktoś się orientuje ilu odeszło dostawców od ubiegłego roku? Pamiętam że jeszcze kilka lat temu było 10tys dostawców do mlekpolu 

IMG_20260101_131846.jpg

Wg AI w 2024 około 8000 dostawców miał Mlekpol a najwięcej bo około 9500 było w 2022 roku.Oni mają połowę tego co Mlekovita która posiada prawie 15000 dostawcow

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano

Gość 3 km ode mnie obrabia z dzierżawa 45 hektary z czego łąk ma 18 czy 19 hektary.  Zakupił samolota na kredyt . Przyjąć że 12 lat nim pokosi to go skoszenie hektara wyjdzie 1500 zł  to i nie dziwne że koszty są a jak by kupił tylnia 3.2m za 60 tys też by skosił a koszt 5 krotnie niższy 

• Like 1
Opublikowano

Gość 3 km ode mnie obrabia z dzierżawa 45 hektary z czego łąk ma 18 czy 19 hektary.  Zakupił samolota na kredyt . Przyjąć że 12 lat nim pokosi to go skoszenie hektara wyjdzie 1500 zł  to i nie dziwne że koszty są a jak by kupił tylnia 3.2m za 60 tys też by skosił a koszt 5 krotnie niższy 

4 minuty temu, MariuszDe napisał(a):

Wg AI w 2024 około 8000 dostawców miał Mlekpol a najwięcej bo około 9500 było w 2022 roku.Oni mają połowę tego co Mlekovita która posiada prawie 15000 dostawcow

Czyli moral z tego taki że dostawców liczba spada a ilość skupu wzrasta . Problem byłby że spadało to i to a tak produkcja w Polsce się rozwija 

Opublikowano

Co do zarobkow to rozmawiałem teraz ze znajomym co mocno interesuje się co sie dzieje w zakładzie. Powiedział ze w Rykach pensje prezesów są bezpośrednio związane z cena mleka. Tak zrobił Pyza jak tylko został Prezesem. Pensje pracowników tez, jak będzie słabo to zostają na niskich podstawach. Obecni Prezesi podobno bardziej obniżajom pracownikom niz dostawcom. 

• Like 2
Opublikowano
12 minut temu, alfa napisał(a):

Czyli moral z tego taki że dostawców liczba spada a ilość skupu wzrasta . Problem byłby że spadało to i to a tak produkcja w Polsce się rozwija 

To chyba w kazdej mleczarni: dostawcow ubywa a skup surowca ciagle w gore

Opublikowano
7 godzin temu, slawek74 napisał(a):

🙋‍♂️🤔

Po co pytasz jak rezygnujesz? Teraz by ktoś chciał kogoś wziąść to musi już być jakaś ilość chć z tysiąc na odbiór mniejsi albo urosną albo odpadną ale taka jest szara rzeczywistość ....🙋‍♂️ I  nic nie pomoże zaklinanie i stukanie głową w mur ...

Sławek pikusiu jeden Sieradz przyjmuje i nie trzeba mieć tysiąc na odbiór 😅 info sprawdzone 😉 od dziś przybyło im dostawców 

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Sławek pikusiu jeden Sieradz przyjmuje i nie trzeba mieć tysiąc na odbiór 😅 info sprawdzone 😉 od dziś przybyło im dostawców 

Będziesz ich zalewał 🤔🙆‍♂️🤠 będą zawirowania 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Kamyk87 napisał(a):

Co do zarobkow to rozmawiałem teraz ze znajomym co mocno interesuje się co sie dzieje w zakładzie. Powiedział ze w Rykach pensje prezesów są bezpośrednio związane z cena mleka. Tak zrobił Pyza jak tylko został Prezesem. Pensje pracowników tez, jak będzie słabo to zostają na niskich podstawach. Obecni Prezesi podobno bardziej obniżajom pracownikom niz dostawcom. 

Niezłe herezje, nikt poza zarządem i prezesem nie zgodziłby się na obniżkę większą niż 400 pln bo po prostu poszedłby gdzie indziej. Załóżmy jak mlekpol ma we wszystkich zakładach 2800 pracowników i spuściłby 400 pln msc pracownikom to dałoby 1,1mln oszczędności. przy skupie ok 6mln l mleka dziennie to daje jakieś w skali miesiąca w przeliczeniu na litr mleka dla rolnika około 0,0055 pln czyli prawie pół grosza ahhahahaha, a może obniżą dla pracowników o 1000? łatwiej będzie liczyć bo uda się podnieś 1 cały grosz na litrze. Po sylwestrze nie wszyscy myślą jeszcze 

• Like 2
Opublikowano
18 godzin temu, KoneserOporu napisał(a):

Jak ktoś pisze że 8 koła można w mleczarni zarobić to raczej na produkcji w okolicy nie słyszałem o takich pieniądzach na niższych stanowiskach

W mojej okolicy bez problemu takie kwoty i to nie na produkcji.

Opublikowano
25 minut temu, damianek2019 napisał(a):

1,7 za mleko w tych czasa to jest tylko na rachunki i na jedzenie zero inwestycji 

Co ty gadasz. Tu ,,eksperci” piszą że gromada kasy jeszcze zostanie.  
Ja bym jeszcze napisał że przy takiej kwocie to nawet niespodziewany remont ciągnika ( skrzynia czy silnik) robi się dużym wyzwaniem. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Dodi napisał(a):

W mojej okolicy bez problemu takie kwoty i to nie na produkcji.

To ile tam zarabiacie? Po 20 tysięcy? Co to za praca, średnia w Warszawie to 8 tysięcy a na wsi jeszcze wiecej. Kto by pomyślał, zaraz że stolicy będą się na wieś sprowadzać w poszukiwaniu pracy. .😂

https://www.telepolis.pl/fintech/10-tys-zl-zarobki-polakow

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
Godzinę temu, Zefir napisał(a):

Niezłe herezje, nikt poza zarządem i prezesem nie zgodziłby się na obniżkę większą niż 400 pln bo po prostu poszedłby gdzie indziej. Załóżmy jak mlekpol ma we wszystkich zakładach 2800 pracowników i spuściłby 400 pln msc pracownikom to dałoby 1,1mln oszczędności. przy skupie ok 6mln l mleka dziennie to daje jakieś w skali miesiąca w przeliczeniu na litr mleka dla rolnika około 0,0055 pln czyli prawie pół grosza ahhahahaha, a może obniżą dla pracowników o 1000? łatwiej będzie liczyć bo uda się podnieś 1 cały grosz na litrze. Po sylwestrze nie wszyscy myślą jeszcze 

Dopytywałem dwa razy dokładnie tak jest . Mówił ze ja cena dobra to zarobki były ekstra, premia dla pracowników jest zmienna. Pisał ktoś juz ze pensje to tylko kilka procent w kosztach produkcji.

Opublikowano
23 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Co ty gadasz. Tu ,,eksperci” piszą że gromada kasy jeszcze zostanie.  
Ja bym jeszcze napisał że przy takiej kwocie to nawet niespodziewany remont ciągnika ( skrzynia czy silnik) robi się dużym wyzwaniem. 

Człowieku jak z tego forum w najbliższym czasie nie wyjdzie nagroda Nobla z ekonomii to ja już nie wierzę, że norweski komitet zna się na czymkolwiek. 

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, Arrek napisał(a):

Nareszcie koniec problemów finansowych :D

ChatGPT Image 1 sty 2026, 16_49_22.png

Szybko poszło toż to w zeszłym  roku pytałeś jak się dostać a w tym roku już Piątnica . Czyli te 2 letni czas oczekiwania to bujda . Moje gratulacje . 

Opublikowano (edytowane)

Nie no to taki żart noworoczny. Jestem na liście a czy kiedyś przyjadą tego nikt nie wie niby lokalizacja dobra :D

Edit może usunę posta bo serio ktoś na zawał zejdzie :D

Edytowane przez Arrek