Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, CYCU123 napisał(a):

Lazorko po raz kolejny popis z ceną. za listopad 1.75 przy 8 tyś tłuszcz 4.5 białko 3.5 i karteczka -15 za grudzień. Trzeba się chyba z  intermilkiem skontaktować bo tam zawsze z  10-15 groszy więcej w każdym miesiącu a w lutym był od nich człowiek i zapraszał do przejścia. Na głupio miesiąc za darmo się robi 

Akurat u nich to za tłuszcz czy białko to nie liczą ma być nie mniej niż 3.9 i 3.2. a Ty z jakiego województwa bo ja oddaje do Inter Milku i po cenie to rzeczywiście jakieś 10-15 groszy różnicy.

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
17 minut temu, MariuszDe napisał(a):

Akurat u nich to za tłuszcz czy białko to nie liczą ma być nie mniej niż 3.9 i 3.2. a Ty z jakiego województwa bo ja oddaje do Inter Milku i po cenie to rzeczywiście jakieś 10-15 groszy różnicy.

Świętokrzyskie 

Opublikowano
KoneserOporu napisał:

Wszyscy pytają czy Mlekpol przyjmuje, Mlekpolowcy pytają czy przyjmuje Piątnica, zaś Piątnica pyta kiedy nowa dostawa Fendtów w Trafiłach.

teraz jest wyprzedaż 300setek . w sam raz dla mlekpolowcow

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

👍🤣🤣🤣 weź zwiększ bo mi znowu dzisiaj przybyło ...

Jakbyś zwiększył z 50 tys na miesiąc do 70 tys to było by się czym pochwalić. 
Ale jak ty zwiększasz z 10 na 11 tys to szału ni ma 😄 

• Haha 2
Opublikowano
54 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Jakbyś zwiększył z 50 tys na miesiąc do 70 tys to było by się czym pochwalić. 
Ale jak ty zwiększasz z 10 na 11 tys to szału ni ma 😄 

W tym miesiącu już jest trochę więcej ... 🤭 dla mnie każdy litr więcej niż poprzednio jest sukcesem 😁 ważne że w chłodnię się nie mieści 😁

1 godzinę temu, Bercik92 napisał(a):

teraz jest wyprzedaż 300setek . w sam raz dla mlekpolowcow

Teraz to osiemsetki kupują nie te małe 🤭😁

Opublikowano

Kurła to ojciec w 97' kupił ursusa 3512 . Jeszcze taka anegdota.  Ciągnik był kredytowany w banku były pytania jakiej dużej mocy jaka gospodarka itd . Pracownik banku opowiada że na 10ha gościu chciał kupić 80KM nh bo sasiad ma i on nie chce być gorszy.  Po parunastu minutach rozmowy finalnie przekonuje go do zakupu 3512 . Po paru miesiącach klient wraca i serdecznie dziękuję że przekonał go , bo ursusik mało pali nie psuje się a somsiadowi dużo pali a i coś tam się popsuło ile to pieniędzy wy***ał w niego a i części ciężko dostępne . Także nie ma nic szczęśliwszego niż problemy sąsiada haha 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Na początku lat dwutysięcznych przyjechał gość nowym niebieskim Pronarem, szok, wszyscy go obstąpili, bardzo mi się wówczas podobały te Pronarki.  Pierwsze 3 New Hollandy widziałem na żywo w pobliskim byłym pgrze. TM, TS i TL. Kosmos. 

1 minutę temu, AdamKutno napisał(a):

Edytowane przez AdamKutno
Opublikowano
3 godziny temu, czareczek85 napisał(a):

IMG_20251214_141249_049.jpg

Kiedyś w latach 2000-2001 to każdy chciał mieć niebieskiego Pronara Ci co mieli kasę brali Zetora lub Ursusa a prawdziwe bambry jak Śp K Banach  latał już New Hollandem

No był szok niezły jak przyjechał po żniwach nowym TG 200 coś z talerzowka 6m pottingera. Pół wsi się zleciało.

Ale nie szła im robota. Pracownicy ursusami ciężkimi jak obsiewali to była pomsta na polu i chlanie 🙈 to były czasy 

Opublikowano
W dniu 13.12.2025 o 10:00, CYCU123 napisał(a):

Lazorko po raz kolejny popis z ceną. za listopad 1.75 przy 8 tyś tłuszcz 4.5 białko 3.5 i karteczka -15 za grudzień. Trzeba się chyba z  intermilkiem skontaktować bo tam zawsze z  10-15 groszy więcej w każdym miesiącu a w lutym był od nich człowiek i zapraszał do przejścia. Na głupio miesiąc za darmo się robi 

To licho , w Radomsku jest podobnie 

Opublikowano
6 godzin temu, Rrolniik napisał(a):

Żochowski przed 2000r miał 2 NH a kolega w 2002r kupił pierwszego JD na Podlasiu od contractusa 

No chyba nie pierwszego 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, atrol123 napisał(a):

Kurła to ojciec w 97' kupił ursusa 3512 . Jeszcze taka anegdota.  Ciągnik był kredytowany w banku były pytania jakiej dużej mocy jaka gospodarka itd . Pracownik banku opowiada że na 10ha gościu chciał kupić 80KM nh bo sasiad ma i on nie chce być gorszy.  Po parunastu minutach rozmowy finalnie przekonuje go do zakupu 3512 . Po paru miesiącach klient wraca i serdecznie dziękuję że przekonał go , bo ursusik mało pali nie psuje się a somsiadowi dużo pali a i coś tam się popsuło ile to pieniędzy wy***ał w niego a i części ciężko dostępne . Także nie ma nic szczęśliwszego niż problemy sąsiada haha 

Te sprzęty psuły się z powodu , że ludzie zaraz zaczepiali do tego przyczepy , maszyny w których był olej od x lat nie zmieniany , syf totalny , to się mieszało , pieniło i dochodziło do awarii , których ludzie nie rozumieli , serie NH , czy JD z końca lat 90 i początek 2000 to były najmocniejsze ciągniki .

5 godzin temu, robert1226 napisał(a):

To widzita pisiory z Podlasia jak was Unia z bidy wyciągnęła na ludzi .

A ty wiesz kiedy do Unii weszliśmy czy nie bardzo ?

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

A ty wiesz kiedy do Unii weszliśmy czy nie bardzo ?

Pamiętasz coś takiego jak SAPARD? Ogólnie coby nie mówić UE sporo zmieniła na polskiej wsi. Tyle tylko że ten rynek się nasycil i ulega zmianie dlatego te całe chocki klocki z Mercosur bo produkcja Fendtów dalej idzie i gdzieś trzeba to pchać. Z drugiej strony trochę to słabe żeby rolnik usaleznial kupno jakiejś maszyny od tego czy będzie na to dotacja czy nie. Ja tam mam akurat mieszane odczucia co do całej tej UE. Pomogła rolnikom w transformacji ale też sprawila że gospodarowanie jest coraz mniej opłacalne, ciągle się goni za wydajnością, potem płacz że nadprodukcja, młodzi nie chcą wiązać swojej przyszłości z rolnictwem. Skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle? 

Co do pisiorów czy prawicy ogólnie to oni zawsze najwięcej krzyczą a pierwsi wyciągają rękę po unijną kasę czy to będzie dieta europosla czy zwrot za kilometrówki. Unia śmierdzi ale pieniądze już nie.... 

Opublikowano
W dniu 13.12.2025 o 15:49, MariuszDe napisał(a):

Mówisz że za parametry nic nie dokładają.i że intermilk lepiej??a jak była pani u mnie z łazorko tak pięknie gadała

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Grinch1 napisał(a):

Co do pisiorów czy prawicy ogólnie to oni zawsze najwięcej krzyczą a pierwsi wyciągają rękę po unijną kasę czy to będzie dieta europosla czy zwrot za kilometrówki. Unia śmierdzi ale pieniądze już nie.... 

Idąc takim tokiem myślenia do parlamentu powinni iść tylko ci co się zgadzają z UE, a ci co się nie zgadzają już nie. Ale skoro się nie zgadzają to i durne prawo europejskie powinno ich też nie obowiązywać.

To tak jak z braniem maszyn na prow, to że jak jestem przeciwny tym dotacją bo po 2004 przez nie ceny maszyn poszły o ich równowartość do góry to znaczy że mam na nic nie składać bo jestem przeciwny? Przecież też płace podatki żeby utrzymać  biurokrację w ARiMR jak i na wypłacane pieniądze za maszyny.

Tyle że bez dotacji kupujesz co chcesz, a z to co agencja uznaje czy się należy, albo to co punktowane żeby wniosek przeszedł.

• Like 7
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Grinch1 napisał(a):

Dlaczego mają nie wyciągać? Wszyscy płacą takie same składki i podatki które później trafiają do unii i sa do rozdysponowania na różne cele.

Wszyscy żyjemy w tym systemie i ponosimy takie same koszty. To, że prawica ma inne pomysły i zamysł polityczny niż lewica to nie znaczy, że nic jej się nie należy. Na tym polega demokracja.

Jeśli prawica będzie miała większość w parlamencie UE to znaczy, że lewicy można już wszystko zabrać? I mają nie korzystać z tych wszystkich dopłat?

Jakaś chora logika.

Unia sama w sobie jest dobra, to lewica ja sprowadza na zła drogę. To wszystko. Jeśli zmieni się władza to zmieni się polityka unii i nagle Unia stanie się dobra... A dla lewicowców zła i wtedy rozumiem, że lewi mają nie wyciągać po nic łapy.

Skąd u lewicowców wzięły się takie Putinowskie pomysły? 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 6