Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, dantur96 napisał(a):

Wcale bym się nie zdziwił jak teraz zboże pójdzie w górę . Krowiarze śmiali się z wulkow zbożowych to teraz wułki będą się śmiać 😂

Pomarzyć zawsze możesz , ale ty się nie śmiej  bo ty nie jesteś uśmiechnięty tylko z tych drugich jak się nie mylę.

Edytowane przez robert1226
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

alkohol to już dawno jest dużo za tani 

A żebyś wiedział że jest bardzo rani... kiedyś dniówka 50 to 3 flaszki a dzisiaj za raką  250 to ile flaszek 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, gonia_ napisał(a):

A jak teraz płaci Giżycko? Znajomy się chwalił, że ma po 2,50 netto przy 20 tyś? Możliwe to? Przecież oni obniżyli ponad 45 groszy…

Wszystko zależy jakie ma parametry bo tam głównie od tego płacą 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin133 napisał(a):

Aż tory nie wytrzymują 

Tam idą całe wahadła , ostatnio szukałem właśnie tanio do kupienia , znalazłem namiar na gościa , a On do mnie odrazu ile wahadeł na raz kupię.... Rynek zboża podejrzewam że mamy ukształtowany na parę lat. Ogólnie w terenie Ci co mają skup zbóż to już wiem o dwóch takich osobach że wyrabiają papiery na kurniki  i chlewnie żeby zboże przepuścić. Po rozmowie z jednym to jest prosty temat , na tysiącach sztuk wychodzi na dużym + nawet przy slabej cenie , na ilości idzie kasa. To nie bydło że trzeba ciągle skakać.

Opublikowano
W dniu 19.11.2025 o 13:58, Takisobierolnik napisał(a):

Ja kupuję 20 białka  1080 vem za 1250 netto może jak kupujecie to warto się trochę potargować?

Co to za pasza i z jakiej firmy?

Opublikowano
2 godziny temu, Akardin napisał(a):

Tam idą całe wahadła , ostatnio szukałem właśnie tanio do kupienia , znalazłem namiar na gościa , a On do mnie odrazu ile wahadeł na raz kupię.... Rynek zboża podejrzewam że mamy ukształtowany na parę lat. Ogólnie w terenie Ci co mają skup zbóż to już wiem o dwóch takich osobach że wyrabiają papiery na kurniki  i chlewnie żeby zboże przepuścić. Po rozmowie z jednym to jest prosty temat , na tysiącach sztuk wychodzi na dużym + nawet przy slabej cenie , na ilości idzie kasa. To nie bydło że trzeba ciągle skakać.

To nie tylko skup dużo ludzi robi papiery bo fajna kasa jest z tego bez pracy można powiedzieć. Sam robię papiery ale mi blokują . Warto zrobić  bo plany zagospodarowania przestrzennego robią i potem można zapomnieć . Na sniadowie pełno kurników plany są 

Opublikowano

Pełno? Przyjedź na Mazowsze w okolice Żuromina,Mławy to zobaczysz co to znaczy pełno. Jakby mogli toby jeden na drugim budowali. Tu zwykły rolnik może zapomnieć o rozwoju bo hektara nie kupi. Raz że cena, dwa że ci wszyscy bambrzy lykną. Nikomu nie bronię rozwoju ale jak tak dalej pójdzie to za chwilę ceny drobiu spadną tak jak dziś zboże i kukurydza. Jest koniec listopada a u nas jeszcze wokół pełno kukurydzy czeka na koszenie albo na mróz bo po siana na każdym możliwym dołku gdzie kiedyś była łąka. 

• Like 4
Opublikowano
17 godzin temu, Mariuszbrzeski napisał(a):

Za Pazdziernik było koło 2.50 w Giżycku teraz -15  na listopad 

Widziałam dziś fakturę za październik z Gizycka  tłuszcz 4,10 białko 3,30 cena netto 2,04 po potrąceniu udziału przy 28 tyś litrów. Po wielkich trudach znajomy mi pokazał, a tak się chwalił że ma 2,50

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
15 godzin temu, alfa napisał(a):

To nie tylko skup dużo ludzi robi papiery bo fajna kasa jest z tego bez pracy można powiedzieć. Sam robię papiery ale mi blokują . Warto zrobić  bo plany zagospodarowania przestrzennego robią i potem można zapomnieć . Na sniadowie pełno kurników plany są 

Kto ci blokuje ? Sąsiedzi czy gmina ?

Opublikowano
13 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Kto ci blokuje ? Sąsiedzi czy gmina ?

Ludzie Sodomę zaczęli robić gmina była na tak teraz się przyłączyła 

Opublikowano (edytowane)

To tak jak u mnie , co najlepsze ci co są przeciwni we żniwa chcieli żeby im zboże kosić , bo mam kombajn , powiedziałem żebyście po 10 tyś za ha dawali to nie będę wam kosił 

Edytowane przez Supersebusiek
Opublikowano

Ja wychodzę z założenia że jak zbierali podpisy na kurniki 1100m od zabudowań to i trzeba nakłonić ludzi a już nawet nie trzeba nakłaniać bo już rozmawiałem na podpisy przeciwko oborom bo jebie więcej od kurników . 

Opublikowano
3 godziny temu, xpaxpa napisał(a):

Krąży plotka ze w spomleku będzie kolejna obniżka. 10gr, albo więcej 

Raczej w większości będą obniżki notowania średnio 5% mniejsze niż miesiąc temu czyli obniżki na poziomie 10-20 gr na horyzoncie. Premią świąteczną to będzie brak obniżek ewentualnie 10 gr na otarcie łez 

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał(a):

Ja wychodzę z założenia że jak zbierali podpisy na kurniki 1100m od zabudowań to i trzeba nakłonić ludzi a już nawet nie trzeba nakłaniać bo już rozmawiałem na podpisy przeciwko oborom bo jebie więcej od kurników . 

kurniki to przemysł. szanujmy się i nie nazywajmy tego rolnictwem to nie to forum. 1100m to mocno będzie czuć. koło 3km można myśleć

Opublikowano

Najlepsze to jak we wsi 4 tys. bydła obory po 100-200 szt pod oknami ale jak ktoś chce kurnik albo chlewnie kilometr od zabudowań to strajk powiatowy organizują. Na moje to tak samo obora na powyżej 50 szt powinna również stać od zabudowań mieszkalnych min 100 m

• Thanks 2
Opublikowano

Ja pierdykam, u nas każdy buduje co chce i gdzie chce, ani gmina, ani ludzie, ani sanepid nie skacze. Kolega kończy oborę 15m od rzeczki wioskowej, ponoć nikt nie miał obiekcji. 

Kurnik w środku wsi typ postawił i szczerze to nigdy nie czułem smrodu nawet przejeżdżając obok. Za to z chlewni od świniarza jak zacznie mieszać gnojówe, ok 2km wali jakbym miał za płotem. 

Drugi kurnik kończy za lasem 300m od domów, zrobił już papiery na kolejny i też nikt się nie sprzeciwia. 

Opublikowano

Dużo zależy od okolicy. Wieś obok właśnie robią wykończenie chlewni na 2500 sztuk świń i protestów nie było. Aktualnie ten sam człowiek chce robić wokół swoich chlewni fotowoltaike na bodajże 190ha i grupa okolicznych pgrusow protestuje przeciwko tej inwestycji. Obór kilka powstało też bez problemów w ostatnich kilkunastu latach. Kilkadziesiąt km ode mnie ma powstać ferma drobiu na 500 tys kur i tam już ludzie protestują. A dokładnie miastowi co z miasta wybudowali się na wsi. Ogólne obok tych kurników to też bym nie chciał mieszkać bo to już nie rolnictwo tylko przemysł moim zdaniem. Miała powstać biogazownia tam gdzie ta fotowoltaika ale ci co teraz nie chcą foto to zablokowali tą biogazownie. Niby ma powstać jeszcze kilka biogazowni w powiecie ale przychylność u ludzi niska do biogazowni. A na przykład kupowałem ostatnio opryskiwacz 10 km od Torunia to gospodarz mówił, że u nich to tragedia coś postawić. Stali się sypialną Torunia i jak jakiś rolnik chce chlewnię czy oborę wybudować to zaraz robią komitety protestacyjne.

Opublikowano
17 minut temu, donweter1989 napisał(a):

Dużo zależy od okolicy. Wieś obok właśnie robią wykończenie chlewni na 2500 sztuk świń i protestów nie było. Aktualnie ten sam człowiek chce robić wokół swoich chlewni fotowoltaike na bodajże 190ha i grupa okolicznych pgrusow protestuje przeciwko tej inwestycji. Obór kilka powstało też bez problemów w ostatnich kilkunastu latach. Kilkadziesiąt km ode mnie ma powstać ferma drobiu na 500 tys kur i tam już ludzie protestują. A dokładnie miastowi co z miasta wybudowali się na wsi. Ogólne obok tych kurników to też bym nie chciał mieszkać bo to już nie rolnictwo tylko przemysł moim zdaniem. Miała powstać biogazownia tam gdzie ta fotowoltaika ale ci co teraz nie chcą foto to zablokowali tą biogazownie. Niby ma powstać jeszcze kilka biogazowni w powiecie ale przychylność u ludzi niska do biogazowni. A na przykład kupowałem ostatnio opryskiwacz 10 km od Torunia to gospodarz mówił, że u nich to tragedia coś postawić. Stali się sypialną Torunia i jak jakiś rolnik chce chlewnię czy oborę wybudować to zaraz robią komitety protestacyjne.

Co mowa o budowaniu jak w wioskach które stały się sypialniami dla takich pipidówek jak Wysokie czy Zambrów człowiek z beczką czy rozrzutnikiem przejedzie na pole to już policja pędzi karać wielkiego przestępcę. A najgorsi ci którzy na wsi się wychowali a teraz wielkie mieszczuchy w domku na zadupiu.

• Like 1