Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest coraz częstszy widok

Ziarno i słoma była droga, i ludzie nie chcą powtórki, a dla monokultury kukurydzy zboże i rzepak to bardzo dobre rozwiązanie

Ryki

Bi 3.73

Tł 4.5

2.54 brutto 

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiek55550 napisał(a):

U nas w rejonie tez sie kasuje sporo gospodarstw mniejszych, przejmuja to wieksze po 60 krow i nikt nie dostawia sztuk, kazdy albo kukurydza na ziarno rzepak i pszenica. To nie jest tak ze kazdy dostawia

To i u nas w kuj-pom widzę to samo. Gospodarstwa zwiększają areał, ale nie powiększają hodowli. Sam mam opasy i trzodę w cyklu zamkniętym i jestem bardziej skłonny to zlikwidować niż zwiększać bez końca. Znajomi co mają bydło mleczne to dodatkowe ha przeznaczają pod rzepak, pszenicę bądź kuku na ziarno. 

Opublikowano
17 godzin temu, MariuszDe napisał(a):

A to czytać nie umiesz? Przecież napisał.

Tam jest znak zapytania czy wielokropek tepaku? Jak widać sama znajomość składania literek nie wystarczy w życiu by ogarniać tekst czytany 

Opublikowano
6 minut temu, donweter1989 napisał(a):

To i u nas w kuj-pom widzę to samo. Gospodarstwa zwiększają areał, ale nie powiększają hodowli. Sam mam opasy i trzodę w cyklu zamkniętym i jestem bardziej skłonny to zlikwidować niż zwiększać bez końca. Znajomi co mają bydło mleczne to dodatkowe ha przeznaczają pod rzepak, pszenicę bądź kuku na ziarno. 

Bo tu nie ma ceny na mleko, jeszcze mlekpol w miarę płaci, a reszta leci w uja z ludźmi. Jakby który odstawiał do Piątnicy to byś widział jak by nie powiększali....

• Like 1
Opublikowano

Spomlek i Lackpol ( Lackpol chyba się inaczej teraz nazywa) kupuje w okolicy. No jak zajrzę tutaj czasami zobaczyć jakie nastroje u kolegów z branży mlecznej to widzę, że Spomlek to się nie wyrywa z cenami.

Opublikowano
17 godzin temu, Marcin133 napisał(a):

@kokoman0 moc też w m 5? Mi doradzają gościa od kuboty typowo ale drogi dość choć podobno robi b.dobrze 'jak każdy z kim się pogada' ok 10kola za ciągnik moc DPF ad blue, ten pan od kolegi Ursusa 6.5tys za ciągnik tu już sporo lepsza cena. Gość niby konkretny przez tel....mam jeszcze namiar od kolegi robił mu niuszka to niby najtaniej bo za 13tys jeszcze valtra by się zmieściła w tej cenie

Konkretny, mapę Ci modyfikuje od ręki sam a nie wygrywa gotowce jak pozostali. Sporo ciągników w okolicy robił 

Opublikowano
2 godziny temu, donweter1989 napisał(a):

Spomlek i Lackpol ( Lackpol chyba się inaczej teraz nazywa) kupuje w okolicy. No jak zajrzę tutaj czasami zobaczyć jakie nastroje u kolegów z branży mlecznej to widzę, że Spomlek to się nie wyrywa z cenami.

🤦🤦🤦 kolega dzisiaj mówił że wypowiedzenie im złożył ... 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Północne mazowsze rekordowy rok jeśli chodzi o paszę objętościowe.ale ogólnie i całe Podlasie w tym roku nie może narzekać na brak deszczu 

Jakoś u mnie deszczu nie było i jeszcze przymrozki więc nie mów że w całym podlaskim tak super. Na łąkach torfowych w dorzeczu Narwi  rowy puste od poprzedniej wiosny 🤷

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano
55 minut temu, Rrolniik napisał(a):

Jakoś u mnie deszczu nie było i jeszcze przymrozki więc nie mów że w całym podlaskim tak super. Na łąkach torfowych w dorzeczu Narwi  rowy puste od poprzedniej wiosny 🤷

A u mnie na glinie ( mam prawie same gliny) to plony rekordowe , od kukurydzy po trawe , nawet zboża rekordy miałem. Na chwilę obecną poziom wody gruntowej bardzo nisko ale na glinach to jest trochę inaczej bo wartwa gliny (80 metrów w głąb) nie puszcza tej wody tylko to wszystko jest w górnych warstwach gleby . 

Teraz, Akardin napisał(a):

A u mnie na glinie ( mam prawie same gliny) to plony rekordowe , od kukurydzy po trawe , nawet zboża rekordy miałem. Na chwilę obecną poziom wody gruntowej bardzo nisko ale na glinach to jest trochę inaczej bo wartwa gliny (80 metrów w głąb) nie puszcza tej wody tylko to wszystko jest w górnych warstwach gleby . 

Obróbka katorga 200 koni 4 czasami pluga nie rusza ale za to nawet w susze przy dobrym doborze systemów korzeniowych idzie ogarnąć plony , ważne opady cykliczne w odpowiednich okresach 

Opublikowano

Tylko problem w tym że na Podlasiu tych opadów cyklicznych nie było, całe szczęście że w tym roku nie było takich upałów jak w tamtym bo by całkiem była lipa.

Opublikowano

A jak mleczarnia. Poza tym pokazują się informacje że mleko z Francji przychodzi po 1.3 . A koncentrat mleka nawet po 1 zł . To czego mamy się spodziewać po cenach mleka 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Teraz, arosaw100 napisał(a):

A jak mleczarnia. Poza tym pokazują się informacje że mleko z Francji przychodzi po 1.3 . A koncentrat mleka nawet po 1 zł . To czego mamy się spodziewać po cenach mleka 

kto pokazuje? doczytałem o co chodzi w tym mleku za 1,3? pojedyncze cysterny w sytuacjach przestoju ale już panikę siejesz

Opublikowano
W dniu 28.10.2025 o 15:10, konradek88 napisał(a):

Kolega wróży z fusów,takie rzeczy to sam zarząd będzie wiedział pod koniec listopada jak zrobią całoroczne podsumowanie . 

Miał rację, jest +40

Opublikowano
W dniu 8.11.2025 o 22:36, Akardin napisał(a):

Obróbka katorga 200 koni 4 czasami pluga nie rusza ale za to nawet w susze przy dobrym doborze systemów korzeniowych idzie ogarnąć plony , ważne opady cykliczne w odpowiednich okresach 

A też masz tyle błota na podwórku i pryzmach że nawet beton nie pomaga ? U mnie dramat. A co do plonów prawda

Opublikowano
W dniu 10.11.2025 o 14:39, kampl napisał(a):

A też masz tyle błota na podwórku i pryzmach że nawet beton nie pomaga ? U mnie dramat. A co do plonów prawda

A to prawda . Nawet jak beton na pryzmach i silosie to błoto wszędzie , przejazdy droga to masakra . Chciało by się mieć posesję na piasku jakiejś 6 z , a gleby takie 😛

Opublikowano
17 minut temu, Akardin napisał(a):

A to prawda . Nawet jak beton na pryzmach i silosie to błoto wszędzie , przejazdy droga to masakra . Chciało by się mieć posesję na piasku jakiejś 6 z , a gleby takie 😛

Mam 6z i jest błoto bo nie ma kiedy obeschnąć 😄 

Opublikowano

Ok. Tu się mylisz. U mnie w gminie jest sporo rolników którzy mieszkają na 5 czy 6 klasie. I tam tak naprawdę to nie wiadomo że to są rolnicy. Wszystko mogą za budynkami poukrywać. Ja mam obok domu drogę Polna i mógłbym wokół podwórka jeździć ale tuż za oborami mam łąkę o wybitnej klasie. I jest dodatkowo podlewana woda z podwórka i gnojowica z pryzmy. I wychodzi tak że jest nieprzejezdna przez 7 miesięcy w roku.  Więc mam wszystko po drugiej stronie drogi akurat na glinie. Jak popada to schnie tydzien. Byłem na cmentarzu i na łące zrobili parking. Było mokro, przejechało po łące z tysiąc aut i nie ma śladu że coś jeździło. U siebie wystarczy że zrobię 2 razy na miejscu samochodem i trawy nie ma. A za 3 to bym się pewnie zakopał. 

Opublikowano
W dniu 6.11.2025 o 08:25, karol091193 napisał(a):

Przyszła obniżka 20gr w październiku, więc wątpię... Ale mocnym echem się odbiła podwyżka w Piątnicy... Nie na rękę jest dla mMlekpolu taki sąsiad...  Szybciej spodziewał bym się premii za grudzień w takiej wysokości... Chyba że na koniec miesiąca przyjdzie jakaś aktualizacja i przynajmniej tą obniżkę anulują 

Oczywiście że kierowca dobrze mówił bo po obniżce listopadowej jest 40 groszy a nawet 41 więc Ameryki nie odkrył 😉