Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najlepiej to nie wygląda choć najbardziej zastanawiające jest to że te wszystkie choroby wirusy biorą się z dnia na dzień, nie wiadomo skąd i rozlewają się w bardzo szybkim tempie. 😟

Opublikowano
Godzinę temu, alfa napisał(a):

Przy pryszczycy? 

Przy pryszczycy tylko utylizacja. Chodzi o niebieski język 

3 minuty temu, grzesiu napisał(a):

Najlepiej to nie wygląda choć najbardziej zastanawiające jest to że te wszystkie choroby wirusy biorą się z dnia na dzień, nie wiadomo skąd i rozlewają się w bardzo szybkim tempie. 😟

Plandemia na ludziach niczego nie nauczyła ? 

Opublikowano
8 godzin temu, PRIMO napisał(a):

Na "nasze służby " zawsze można liczyć. 

W tym momencie granica na przywóz bydła z Niemiec powinna być już zamknięta aco mamy?🤨

A handlarzyny się chwalą w najlepsze na FB, Tiktokach itd. jak te nowe obory zasiedlają bydłem z niemiec, danii itd. 

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Przy pryszczycy tylko utylizacja. Chodzi o niebieski język 

Plandemia na ludziach niczego nie nauczyła ? 

No to trzeba zakładać maseczki krowom 🤣😉

Opublikowano

Jeśli te choroby są to może być naprawdę kłopot. Terez jeszcze owady śpią ale wiosna jak rusza to wtedy się zacznie. Widać że nie ciekawe czasy idą dla chodowcow bydła 

Opublikowano
MariuszDe napisał:

No jeśli będzie to tak dalej szło to rzeczywiście może być nieciekawie,niektórzy mówią ze dziwnie jest to powiązane z Mercosurem...przypadek? Nie sądzę...

Tylko naiwny uwierzy ze przypadkowo silnie zakaźna choroba znalazła się w samym środku Europy...I to już druga.Trzeba miejsce dla produktów z mercosura i Ukrainy zrobić.... świnie,zboża wykończyli, badylarze pod butem holdingów owocowo warzywnych.Jedynie mleko w rękach rodzimych spółdzielni i ciężko było się dobrać aby przejąć zarobek z tej gałęzi.Wiec najlepiej rozwalić od środka i zarabiać na imporcie....to takie proste 🙂

• Like 8
Opublikowano
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał(a):

Tylko naiwny uwierzy ze przypadkowo silnie zakaźna choroba znalazła się w samym środku Europy...I to już druga.Trzeba miejsce dla produktów z mercosura i Ukrainy zrobić.... świnie,zboża wykończyli, badylarze pod butem holdingów owocowo warzywnych.Jedynie mleko w rękach rodzimych spółdzielni i ciężko było się dobrać aby przejąć zarobek z tej gałęzi.Wiec najlepiej rozwalić od środka i zarabiać na imporcie....to takie proste 🙂

A ceny dzierżaw pięknie idą w górę 🤣 podobno u mnie w okolicy po 1800 zaczynają płacić. I to bez dopłat 🤣

Opublikowano
karol091193 napisał:

1 godzinę temu, DanielFarmer napisał(a):

A ceny dzierżaw pięknie idą w górę 🤣 podobno u mnie w okolicy po 1800 zaczynają płacić. I to bez dopłat 🤣

Ja zapłaciłem 1500 bez dopłat niestety ale taka wyszła sytuacja że dzierżawa którą miałem na kwicie na 5 lat poszła (...) i było trzeba się ratować jakaś ziemią blisko.

dantur96 napisał:

Jeśli te choroby są to może być naprawdę kłopot. Terez jeszcze owady śpią ale wiosna jak rusza to wtedy się zacznie. Widać że nie ciekawe czasy idą dla chodowcow bydła 

Jak ktoś ma kredytów ponad kurek, a znam takich jak i pewnie większość z was, to będzie dla nich bardzo cienko. Oby do tego nie doszło bo z tego kraju. kartonu zostanie kraj z gówna bez swojej żywności.

Opublikowano
10 godzin temu, MariuszDe napisał(a):

No jeśli będzie to tak dalej szło to rzeczywiście może być nieciekawie,niektórzy mówią ze dziwnie jest to powiązane z Mercosurem...przypadek? Nie sądzę...

Nie tam zaraz mercosur. W 88 roku czy którym była w Niemczech pozniej też jeszcze w Europie było to i miało prawo wrócić. 

11 godzin temu, MKrajes napisał(a):

A handlarzyny się chwalą w najlepsze na FB, Tiktokach itd. jak te nowe obory zasiedlają bydłem z niemiec, danii itd. 

Jak zasiedlo w koncu to odrazu chłop pojedzie pod młotek 

Opublikowano

Dokładnie sytuacja na chwilę obecną zaczyna robić się niepewna. Najgorsza jest w tym wszystkim pryszczyca. bo tak jak wyżej jest napisane to likwidowane są całe stada i mleko nie idzie do sprzedaży. A jak się nie sprzedaje to się nie zarabia... miałem przenosić kredyt do BNP Paribas ze względu na to że proponoiwali połowę marży co w BS ale mimo już podpisanej umowy odstąpiłem od tego z tylko takiego powodu że w BS nadpłacona do 2029r.

Opublikowano

Ja raczej nie wierzę w przypadkowość tego ogniska w środku Europy. Nie chcą ludzie żarcia z Mercosur to jeszcze będą się prosić żeby pakowali na statki te zdechlaki od nich. Ciężko nie zauważyć związku z obecną sytuacją wokół tej umowy. A nie takie cuda się dzieją na świecie 

Przy takiej kasacji z urzędu są jakieś rekompensaty? Czy takie jak dla powodzian?

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

Jeju. Ty to już naprawdę wszędzie widzisz spiski. A co zazdrościsz powodzianom ? Na pewno przy utylizacji płacą odszkodowanie. Nie martw się na zapas ;)

Trzeba być ślepym i głuchym żeby dojść do takiego stwierdzenia. 
Jedna pandemia pokazała jak szybko się zaczyna i jak szybko się kończy w momencie kiedy jest to potrzebne 

• Like 5
Opublikowano

Nawet jeżeli uda się opanować sytuację to mamy wytrącony z ręki argument, że mięso od nich jest niebezpieczne,nie przebadane, że może mieć pryszczycę. Mamy teraz swoją więc w czym tu problem?

Opublikowano

W obecnych czasach to pieniędzy nie mają Ci co nie chcą pracować. Już nie pisze o przypadkach gdzie są choroby czy jakiś wypadek. Co wam za różnica czy jesteście niewolnikami w oborze czy na etacie. Wszędzie spiski itp a życie toczy się dalej. 

Opublikowano
56 minut temu, komizmo napisał(a):

Ja raczej nie wierzę w przypadkowość tego ogniska w środku Europy. Nie chcą ludzie żarcia z Mercosur to jeszcze będą się prosić żeby pakowali na statki te zdechlaki od nich. Ciężko nie zauważyć związku z obecną sytuacją wokół tej umowy. A nie takie cuda się dzieją na świecie 

Przy takiej kasacji z urzędu są jakieś rekompensaty? Czy takie jak dla powodzian?

Owsiak przyjedzie i każdemu po samochodzie pierwiastek przywiezie

• Haha 2
Opublikowano
17 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

W obecnych czasach to pieniędzy nie mają Ci co nie chcą pracować. Już nie pisze o przypadkach gdzie są choroby czy jakiś wypadek. Co wam za różnica czy jesteście niewolnikami w oborze czy na etacie. Wszędzie spiski itp a życie toczy się dalej. 

Ty serio uwierzyłeś w ten dobrobyt który płynie ze ścieków w tv.  
Przy korycie robią szwindle na grube miliony, co chwila sobie podnoszą pensje ,premię odprawy  itd a ten się cieszy bo na etacie zarobi 5 czy 6 tys. Szkoda że bułka zamiast 20 groszy kosztuje 80 a rachunek za prąd zamiast 300-400 zł wynosi 2-2.5 tys. Jak ci zamkną oborę i będziesz musiał iść do pracy tak jak większość którym będą likwidować hodowle to sytuacja będzie się zmieniać. Nie będzie tak jak jest teraz że trzeba szukać pracownika. Będzie trzeba szukać byle jakiej pracy. Jak to mówią życie kołem się toczy a takie statucie już były 

• Like 2
Opublikowano

Oczywiście. Zdecydowanie bardziej wolę 6 tys na etacie niż 15 za mleko.Miałem krowy i dziękuję bardzo. Została ziemia. Pytanie jak długo będę ją obrabiał. A Ty wiesz najlepiej jak będzie, czy będzie pracownik czy nie ;D. Świat się na gospodarce nie kończy a wy nie musicie całe życie doić krów. 

• Haha 5
Opublikowano
39 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

Mieszkam w okolicach mlekovity, uważam że z 70% osób w promieniu do kilkunastu albo kilkudziesięciu km żyje z  rolnictwa. Nie mówię tu tylko o rolniku, ale pracownicy mleczarni, sklepy z częściami, maszyny, sklepy z paszami. Jak upadnie rolnictwo gdzie ty tyle etatów znajdziesz ? 

• Like 10