Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, ZetorMisio napisał(a):

Dzwoniłem, cena netto 

No widzisz, zgodnie z regulaminem OLX ... a jest inaczej dlatego wolę jak jest napisane netto, brutto czy ten export, to chociaż jedno od razu wiadomo ...

3 minuty temu, ZetorMisio napisał(a):

I to ogłoszenie jest w porządku? Nigdzie nie pisze nic o +23 VAT 

Ile ci można tłumaczyć, mi wszystko jedno, byle by było napisane czy to netto czy brutto ... Dla mnie by było w porządku jakby było napisane "Podana cena jest ceną netto".

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Druga sprawa lokalizacja 

Nieraz potrzebujesz czegoś na już 

Wpisujesz swoją miejscowość +10 km

Dzwonisz 

A tam słyszysz że sprzedający z Krakowa ale z chęcią wyśle ...

Już nie mówiąc że cena w ogłoszeniu np za rzodkiew oleista jest za kilogram przy zakupie 10 ton 😂 a ja potrzebuję 20 kg bo mi zabrakło 

Wtedy cena plus 50%

Edytowane przez pawel885
  • Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, slawek74 napisał(a):

To jest zwyczsjny ból ,,d,, ryczałtowcòw i to przez nich takie podawanie ceny 😁

Oszukujesz sam siebie, bo jak jak jesteś watowcem i kupujesz taki rozsiewacz to sprzedającemu płacisz kwotę brutto i dopiero w innym momencie możesz sobie rozliczyć vat. Po za tym jak będziesz ciągle jechał na sracie to fiskus i tak się w końcu za Ciebie weźmie.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Czyli omijasz większość ogłoszeń na OLX, bo tam "króluje" cena "na export" xD Albo zgodnie z regulaminem OLX powinno być brutto, dzwonisz, a tam netto ...

Noo, ja ogłoszenia handlarzyn mijam, szkoda na nich zdrowia.

• Like 2
Opublikowano

Z kolei prywatny sprzedający zawsze zawyża cenę w ogłoszeniu, okazuje się że wtedy łatwiej sprzedać. Ja popełniłem właśnie błąd że za kosiarkę od razu wstawiłem cenę taką jaką chciałem za nią dostać zamiast +500zl. Każdy chce się targować i nie mam teraz z czego opuszczać 😅

Miałem już doslownie kilkanaście telefonów i każdy "ile pan opuści" a nikt jeszcze nie przyjechał obejrzeć. Dopiero wczoraj w miarę konkretnie się z jednym umówiłem, że jak wyśle mu film że kosiarka działa to przyjedzie ale jak na razie czasu nie miałem 

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, KlimekPL napisał(a):

Z kolei prywatny sprzedający zawsze zawyża cenę w ogłoszeniu, okazuje się że wtedy łatwiej sprzedać. Ja popełniłem właśnie błąd że za kosiarkę od razu wstawiłem cenę taką jaką chciałem za nią dostać zamiast +500zl. Każdy chce się targować i nie mam teraz z czego opuszczać 😅

Miałem już doslownie kilkanaście telefonów i każdy "ile pan opuści" a nikt jeszcze nie przyjechał obejrzeć. Dopiero wczoraj w miarę konkretnie się z jednym umówiłem, że jak wyśle mu film że kosiarka działa to przyjedzie ale jak na razie czasu nie miałem 

Wycofaj ogłoszenie prób nowe zdjęcia i za tydzień wstaw ponownie z wyższą ceną. 

Opublikowano
9 minut temu, KlimekPL napisał(a):

wszystko zależy od człowieka - wystawiłem ojca kosiarkę to przyjechał kupiec tu z forum, pooglądał i zabrał bez targowania większego, mam nadzieję, że w końcu ją odpalił i sprawdził, czy wszystko działa :D

Opublikowano
24 minuty temu, PRIMO napisał(a):

Wycofaj ogłoszenie prób nowe zdjęcia i za tydzień wstaw ponownie z wyższą ceną. 

A po co 

Wystarczy wstawić nowe zdjęcia i odświeżyć  

Ten sam efekt będzie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał(a):

Oszukujesz sam siebie, bo jak jak jesteś watowcem i kupujesz taki rozsiewacz to sprzedającemu płacisz kwotę brutto i dopiero w innym momencie możesz sobie rozliczyć vat. Po za tym jak będziesz ciągle jechał na sracie to fiskus i tak się w końcu za Ciebie weźmie.

Gdzie taki rozsiewacz kupować 🤭😁🤦

Opublikowano

Ogłoszenia na olx w większości są niezgodne z regulaminem, jeśli chodzi o cenę. Ale jak widać olx-owi to nie przeszkadza. Jaki to problem wstawić jedno dodatkowe okienko i rządać wpisania osobno ceny netto i brutto, bez możliwości pominięcia.

• Like 3
Opublikowano
Godzinę temu, pawel885 napisał(a):

A po co 

Wystarczy wstawić nowe zdjęcia i odświeżyć  

Ten sam efekt będzie 

Czy aby na pewno ten sam efekt?

@12Pafnucy a z czego ty się tak śmiejesz?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, PRIMO napisał(a):

Czy aby na pewno ten sam efekt?

@12Pafnucy a z czego ty się tak śmiejesz?

To Ty nie wiesz że jak głupi nie ma nic mądrego do powiedzenia to się śmieje ? 

Prawda Stara jak świat 

On tylko Sławka lajkuje 🥰

Edytowane przez pawel885
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

wszystko zależy od człowieka - wystawiłem ojca kosiarkę to przyjechał kupiec tu z forum, pooglądał i zabrał bez targowania większego, mam nadzieję, że w końcu ją odpalił i sprawdził, czy wszystko działa :D

Widzisz bo ja z reguły ludziom ufam i uważam że jak ja jestem uczciwy to i "ktoś" też taki będzie... 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Grzechooo napisał(a):

Widzisz bo ja z reguły ludziom ufam i uważam że jak ja jestem uczciwy to i "ktoś" też taki będzie... 

Tyle że jeśli masz miękkie serce to musisz mieć twardą d*pę. 

Opublikowano

Naprawdę dziwi mnie to że bronicie handlarzy i ich podawanie ceny jeszcze trochę to usprawiedliwicie tych z market place którzy piszą cena na PW. Ja uważam cena podana która muszę zapłacić i tyle czy vatowiec czy nie ale cena w ogłoszeniu ma być ostateczna do zapłaty a jak ktoś kręci i kombinuje to w sumie szkoda czasu na niego 

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Janeczko napisał(a):

Naprawdę dziwi mnie to że bronicie handlarzy i ich podawanie ceny jeszcze trochę to usprawiedliwicie tych z market place którzy piszą cena na PW. Ja uważam cena podana która muszę zapłacić i tyle czy vatowiec czy nie ale cena w ogłoszeniu ma być ostateczna do zapłaty a jak ktoś kręci i kombinuje to w sumie szkoda czasu na niego 

Ogłoszenie na OLX w rozumieniu prawa nie jest ofertą handlową ... A więc podana tam cena nie musi być tożsama z późniejszą ceną na umowie ...

Ja mam to w D jak oni tam sobie podają tam ceny, bo 90% ogłoszeń kończy się i tak inną ceną jak zadzwonisz ...

Sam osobiście piszę, czy to cena netto, czy brutto, czy na umowę K-S. Tylko 90% i tak tego nie czyta, dzwoni i się pyta .

Opublikowano
15 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

No widzisz, zgodnie z regulaminem OLX ... a jest inaczej dlatego wolę jak jest napisane netto, brutto czy ten export, to chociaż jedno od razu wiadomo

No to na stacji paliw jaka cena powinna widnieć ? 

Zwykły konsument 

Przedsiębiorca 

Rolnik 

Rolnik na vacie

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, pawel885 napisał(a):

No to na stacji paliw jaka cena powinna widnieć ? 

Widnieje brutto. Równie dobrze mogła by netto, nie ważne która to z nich, a ważne że jest to wyraźnie napisane ...

Zresztą, ceny na pylonie też nieraz nie są ostateczne, bo na stacjach prywatnych zdarza się że są kartki np "Przy zakupie powyżej 200l -10gr/l" . Rozumiem że to wg Ciebie też jest nielegalne i zapłacisz cenę z pylonu bez rabatu xD

Mi wszystko jedno czy ktoś na OLX podaje sobie cenę netto czy brutto, byle by to było wyraźnie napisane ... Tak samo jak to czy sprzedaż na F-VAT czy na umowę K-S.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

"Przy zakupie powyżej 200l -10gr/l" . Rozumiem że to wg Ciebie też jest nielegalne i zapłacisz cenę z pylonu bez rabatu xD

To żeś zabłysnął ...

Przy rabacie który podałeś masz cenę nadal brutto

Tyle że 10 gr niższą 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v