Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten z główką widełkową powinien byc mocniejszy. Ja pojechałem po bezorkowca i zapomniałem oryginalnego  łącznika kat 3. Wziąłem takiego jak z I linku od Renaty. Przejechałem 50 metrów, główka jebła,  wybiła szybe, dobrze, że nie dostałem w łeb.

• Thanks 1
Opublikowano

Kupiłem wózek do hederu a wczoraj odłożyłem heder i okazało się że jest nie tak stroną. Chyba wersja angielska. Myślicie że jeździć tak czy lepiej przerobić? Jest trochę roboty ale chyba wygodniej i bezpieczniej.

Opublikowano
6 minut temu, migacz napisał(a):

Kupiłem wózek do hederu a wczoraj odłożyłem heder i okazało się że jest nie tak stroną. Chyba wersja angielska. Myślicie że jeździć tak czy lepiej przerobić? Jest trochę roboty ale chyba wygodniej i bezpieczniej.

to nie ma znaczenia

Opublikowano

Pojechałem do sklepu i mieli Waryńskiego na miejscu, to wziąłem. Obok mieli z granitu tylko z jednym uchem pod mtz, to ten jednak dużo, dużo masywniejszy. Choć nie wiem czy z samego tego można wnioski wyciągać.

Kat 2-3 (ciągniki mam z kat 2, agregat i rozsiewacz mam na kat 3, opryskiwacz i pług na 2, to część będzie pasować, a część z tulejka redukcyjna).

Łącznik "dedykowany" do ursusa 6 (tzn tak można znaleźć na necie, jak się nie chce długości podawać). Na max skręcony 60cm.

Kosztował 473zl. Na necie jak patrzyłem to gdzieś najtaniej na szybko 420, ale były sklepy, że ponad 5stow. 

Na foto porównanie do nie wiem jakiej marki odpowiednika (tzn też niby do ursusa 6), za którego dawałem coś tam poniżej 2 stów kiedyś. Mniejszy jest m30, Waryński m36.  Nowy chinol m36 w tym sklepie 200 z groszami.

Malowanie Waryńskiego chujowe - położyłem do zdjęcia na bloczku cementowym i już farba zdarta. Na gwincie z obu stron były takie uszkodzenia (tzn po jednym miejscu na obu gwintach). Niby tylko pilnikiem delikatnie ściągnąłem, ale jednak. 

Waga starego m30 ~6kg, Waryński ~9. Ważone na takiej wadze inwentarskiej starej, więc dokładność pewnie ch*jowa, to kg bym się nie sugerował, ale Waryński wychodzi tak czy siak wagowo stary x 1.5.

IMG_20250917_110640833_HDR_copy_2048x701.jpg

IMG_20250917_104617521_HDR_copy_1152x1499.jpg

IMG_20250917_110715013_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20250917_105214608_HDR_copy_1977x769.jpg

IMG_20250917_105840403_HDR_copy_1152x983.jpg

Opublikowano

@daron64 a to Twoje stare nie jest przypadkiem do zwykłej 80 Ursusa 4 cylindrowej ? Bo wydaje się dłuższe.mam dedykowane do 80 i do 6 garowych i to do 80 jest dłuższe ,z obu stron kat 2 i jak dobrze pamiętam 30mm, a to do 6 jest krótsze, z jednej strony kat 2 z drugiej 3, i 36mm.

A łącznik do rusków ma mniejsze otwory. 

Opublikowano
41 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

@daron64 a to Twoje stare nie jest przypadkiem do zwykłej 80 Ursusa 4 cylindrowej ? Bo wydaje się dłuższe.mam dedykowane do 80 i do 6 garowych i to do 80 jest dłuższe ,z obu stron kat 2 i jak dobrze pamiętam 30mm, a to do 6 jest krótsze, z jednej strony kat 2 z drugiej 3, i 36mm.

tylko ten stary łącznik do MTZ ma z jednej strony mniejszy otwór, te nowsze już mają normalnie 2/2

ja mam do ursusa 6 cyl dłuższy łacnzik i mam 2/2, a były też  tej samej długości 2/3

Opublikowano
3 godziny temu, ZetorMisio napisał(a):

dokładnie ten 2/2 wygląda jak od 4cyl.
pięknie pasuje do 4011/c360 😉
Łącznik centralny 1 sworzeń kula fi 25,7 mm C-385 86450999, 80450009 za  238.00PLN z Rogóźno - Allegro - (12488881453)

Opublikowano
5 godzin temu, ZetorMisio napisał(a):

4 godziny temu, jahooo napisał(a):

tylko ten stary łącznik do MTZ ma z jednej strony mniejszy otwór, te nowsze już mają normalnie 2/2

ja mam do ursusa 6 cyl dłuższy łacnzik i mam 2/2, a były też  tej samej długości 2/3

Z tym starym łącznikiem nie dam sobie ręki uciąć. Tak mi się wydaje, że jak kupowałem, to niby miał być do 6. Ale z moją pamięcią, to że mi się coś zdaje, to jeszcze nic nie gwarantuje 😅

No ale tak czy siak na foto jest porównanie kat. 2-2 m30 do kat. 2-3 m36.

Gdzies mi się walają chyba dwie śruby właśnie od MTZ czy innego wschodniego, gdzie jedna kula jest kat 2, a druga mniejsza. No i z 5 małych łączników od 60 jeszcze. Muszę się tego pozbyć, bo tylko miejsce zajmuje. Jeszcze jakieś walki frezowane, ale do robienia wszystkie w zasadzie. Ktoś takie coś by kupił w ogóle? 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

wałek frezowany to dziś rarytas, zrobićkrzyżak i będzie śmigał lata w glebogryzarce czy w rozrzutniku, dziś taki wałek kosztuje majątek nowy

Dokładnie 👍 właśnie mi przypomniałeś o krzyżaku 

Opublikowano

@daron64 takie cięgło, łącznik czy jak to tam zwać orginalne ruskie to bym przygarnął. Wrzuć no zdjęcia, albo SMS wyślij. Wałek frezowany jak na zatrzaski to też by można było.... Chociaż ma się na zimę trzeba samemu popatrzeć co tam się w przydasiach w garażu walą w kącie i złożyć jakiś komplet.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v