Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, daron64 napisał(a):

Ja nic nie zaplatalem - założona kausza, skręcone na 3cybanty i kombajn tym wyciągnęłam - lina trzasnęła, a to nie puściło 

Dokładnie. Ja nie wiem co oni za bajki piszą, może nie potrafią skręcić czy o co chodzi. Dla mnie pewniejsze 3 skrętki jak jakieś zakuwanie w jakimś Januszexie. Jesienią wozidło ponad 40 ton ojciec pomagał wyciągać uczepione na takiej linie i nic tam nie puściło. Line mam dzwigową nówke - wujek pracował na budowie miała być do dźwigu ale widocznie wymiana była tylko na papierze bo lina tzn część dalej leży w garażu. Lina jak na swoją grubość jest zadziwiająco elastyczna.

Mam jeszcze inną taką cieńszą  z wyciągarki z LKTa, ta służy do wyciągania drewna z lasu jak jest dłużej.

Tak samo na skrętki i na kausze.

Opublikowano

Mam linę kinetyczną już ze 20 lat, doholowania bardzo dobra, bo niweluje szarpanie przy zmianie prędkości, po prostu pojazd holowany delikatnie przyśpiesza. Dobra też do ciągnięcia drzew przy ścince (naciągania)

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

ja robię coś w tym stylu i łapię na 2 cybanty końcówkę

Robiłem tak

Wolę zakuć 

Godzinę temu, daron64 napisał(a):

Ja nic nie zaplatalem - założona kausza, skręcone na 3cybanty i kombajn tym wyciągnęłam - lina trzasnęła, a to nie puściło 

Tu liny wytrzymywały a skręcania puszczały 

Dopiero wymiana wszystkich na syntetyczne pomogła 

A lekko usiadł 🤣

IMG20240424172539.jpg

IMG20240424151445.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Robiłem tak

Wolę zakuć 

Tu liny wytrzymywały a skręcania puszczały 

Dopiero wymiana wszystkich na syntetyczne pomogła 

A lekko usiadł 🤣

IMG20240424151445.jpg

Takie klaśnięcie w Fortschricie to się sam wyciągnę, jak się podniosę na pługu, siłownik dwustronnego działania to piękna opcja

Opublikowano (edytowane)

Mówisz?

Trafił na zarwaną dryne 

Im mocniej ciągnęli tym mocniej siadał 

Pług mocno trzymał. Dopiero odpięcie pługa i konkretne liny pomogły 

IMG20240424162452.jpg

IMG20240424154123.jpg

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

Ja wszystkie co miałem to zakułem a mam 3szt łącznie będzie że 20m w ubiegłym roku dwa razy mi się przydały, a skręcane miałem to albo zaciakalo sworznia albo lina się wysuwała, kiedyś kuzyna wyciągałem z rowu na torfowisku to wyślizgiwało się parę razy, teraz zaciśnięte z zakuwką i jest gites. 

Opublikowano
12 minut temu, jahooo napisał(a):

Mam linę kinetyczną już ze 20 lat, doholowania bardzo dobra, bo niweluje szarpanie przy zmianie prędkości, po prostu pojazd holowany delikatnie przyśpiesza. Dobra też do ciągnięcia drzew przy ścince (naciągania)

Do holowania to najlepszy jest hol sztywny, nie ma nic lepszego. Kiedyś nie byłem przekonany ale kilka razy ciągnołem samochód a raz prawie 50 km i to jest bajka. Widziałem nawet są takie z amortyzacją.

Opublikowano
12 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Do holowania to najlepszy jest hol sztywny, nie ma nic lepszego. Kiedyś nie byłem przekonany ale kilka razy ciągnołem samochód a raz prawie 50 km i to jest bajka. Widziałem nawet są takie z amortyzacją.

Do holowania samochodu 50 km najlepsza jest pomoc drogowa.

Biznesmeny psia jego mać, przechwałki jeden przez drugiego, ciągniki po setki tysięcy a na Assistance za 50 czy 100 zł nie stać

Opublikowano
12 minut temu, krilan06 napisał(a):

@Krzysztof81- możesz zapodać link na ten sztywny hol bo zawsze chciałem coś takiego kupić 

Używałem raz takiego, fajna sprawa, ten co miałem był na hak zakładany, nie szarpał w ogóle 

12 minut temu, krilan06 napisał(a):

@Krzysztof81- możesz zapodać link na ten sztywny hol bo zawsze chciałem coś takiego kupić 

Używałem raz takiego, fajna sprawa, ten co miałem był na hak zakładany, nie szarpał w ogóle 

Opublikowano
9 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Trzeba dobrze ustawić te mocowania żeby nie było za dużego luzu i wtedy jest ok.

Fajna rzecz. Na lince czy innym to tylko myślisz- "żeby tylko w dupe nie wjechać" 😀. Jeszcze jak silnik nie działa  i nie ma wspomagania hamulców i kierownicy to trzeba dobrego kierowce.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v