Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie. Warto rozsiewacz dać do malowania czy lepiej się za jakim rozejrzeć. Obecnie mam Antka że Sipmy ale by trzeba go wypiaskowac i pomalować na nowo. Brak mu plandeki a by się czasem przydała i pytanie czy wymieniać czy robić starego. Rozsiewacz u mnie warunek żeby na 12m siał.

Opublikowano

Pytanie czy jak wypiaskujesz to będzie jeszcze co malować. Spytaj ile usługa piaskowania i malowania kosztuje i popatrz w ogłoszeniach czasem jakis amazone można w niedużych pieniądzach kupić 

Opublikowano
2 godziny temu, maroko napisał(a):

Jak wygląda sprawa z malowaniem blachy trapezowej na dach? Będzie to trwałe czy lepiej sporo dopłacić i kupić już taki kolor gotowy?

Ale ze jak? Chcesz kupić blachę ocynkowaną i pomalować ją na inny kolor? Z pewnością taniej Ci to nie wyjdzie. Ostatnio sporo robiłem u siebie dachów i wszystko brałem blachy powlekane. Miałem kawałek kurnika w ocynku to go przemalowałem na brąz zwykła śnieżką to coś tam się trzyma, ale jak bym miał wymieniać blachę to od razu kupiłbym w kolorze a nawet w macie.

• Like 1
Opublikowano

Tylko trochę lipa bo u mnie jest taki nietypowy kolor

Zielony połysk Ral6029 😀 

Mam już tak z 60 % pow dachów. Pamiętam że pierwsze były brane z blachy Prószyński. Część z filcem bo magazyn na zboże. 

Blisko jest skład gdzie mają w dobrych cenach najróżniejsze kolory ale nie ten :/

No ale faktycznie malowanie ocynku to słaby pomysł.

Opublikowano
50 minut temu, maroko napisał(a):

Tylko trochę lipa bo u mnie jest taki nietypowy kolor

Zielony połysk Ral6029 😀 

Mam już tak z 60 % pow dachów. Pamiętam że pierwsze były brane z blachy Prószyński. Część z filcem bo magazyn na zboże. 

Blisko jest skład gdzie mają w dobrych cenach najróżniejsze kolory ale nie ten :/

No ale faktycznie malowanie ocynku to słaby pomysł.

Mój szwagier pracuje w firmie co robią blachy to mówi że nawet ten sam ral różnych producentów rózni się między sobą, a nawet tego samego producenta z różnych kręgów odznacza się. Mi tez trochę jeszcze zostało do wymiany ok 400m², ale myślę że systematycznie uda mi się wymienić. Ja teraz robiłem wiatę we wrześniu, brałem blachy to płaciłem za 8017 mat 32zł, za połysk na ściany 29zł. 

20250921_184111.jpg

@maroko a po ile masz ten ocynk?

Opublikowano

Ile cenić? 

rozsiewacz sipma n-049 boryna 2011r łopatki te co ma 18-24m mam drugie od 12 do 18m komory hydraulicznie paka 1500kg ndastawke mozna zdjac przekaznik w komplecie bez dziur równo sieje

opryskiwacz pilmet 2000l beczka belka recznie skladana 18m sa 2 przedluzki po 1m  sterownik z sekcjami jest ich 5 wylaczanie mieszadla i regulacja cisnienia pompa 180 po regeneracji rozwadniacz belka gora/dol hydraulicznie 

atest na dwa lata wazny 

uzywane od nowosci w naszym gospodarstwie sprzedaz z powodu wymiany na nowy sprzęt

lokalizacja 06-126 mazowieckie 

image.jpeg

07f29438-cdb3-49ef-86c8-85f115c736e8.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Kup podobną i tyle. Te dzisiejsze blachy to nie nadają się do remontów i malowania. Cienkie jak z papieru.

Cienkie są bo tam najważniejszą rolę odgrywają warstwy zabezpieczające przeciw korozji.

Jak taka blacha nie jest uszkodzona i nie przycinana np. szlifierką to naprawdę poleży długie lata.

2 godziny temu, Grzechooo napisał(a):

Mój szwagier pracuje w firmie co robią blachy to mówi że nawet ten sam ral różnych producentów rózni się między sobą, a nawet tego samego producenta z różnych kręgów odznacza się. Mi tez trochę jeszcze zostało do wymiany ok 400m², ale myślę że systematycznie uda mi się wymienić. Ja teraz robiłem wiatę we wrześniu, brałem blachy to płaciłem za 8017 mat 32zł, za połysk na ściany 29zł. 

20250921_184111.jpg

@maroko a po ile masz ten ocynk?

Nic jeszcze konkretnie nie ustalaliśmy, ale facet mówił że może zejść poniżej 20 zł za n2 za t-35 w 2 gatunku. 

Ładny ten brąz. Garaż na samochody mam z takiej t-18. Też mnie podkusiło z tym zielonym ...:P

Opublikowano

Trzeba ciąć na zimno to fakt i zabezpieczać to ich farbą.

Kiedys u mnie kilka firm gieło blachy na dachy to tylko jedna miala porządny materiał, tyle że kosztowało to plus 50% co inni. Reszta to sam chiński badziew. Teraz nie wiem.

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Trzeba ciąć na zimno to fakt i zabezpieczać to ich farbą.

Kiedys u mnie kilka firm gieło blachy na dachy to tylko jedna miala porządny materiał, tyle że kosztowało to plus 50% co inni. Reszta to sam chiński badziew. Teraz nie wiem.

A skąd wiesz ze chiński? Tam gdzie pracuje mój szwagier mają Niemca, Belga, Włocha i Polską. Z tego co mówił najsłabszy jest Włoch.

Godzinę temu, maroko napisał(a):

Nic jeszcze konkretnie nie ustalaliśmy, ale facet mówił że może zejść poniżej 20 zł za n2 za t-35 w 2 gatunku. 

Ładny ten brąz. Garaż na samochody mam z takiej t-18. Też mnie podkusiło z tym zielonym ...:P

A mówił Ci na czym polega ten 2 gatunek? U mnie boki t14 dach t35

Opublikowano
6 minut temu, Grzechooo napisał(a):

A skąd wiesz ze chiński? Tam gdzie pracuje mój szwagier mają Niemca, Belga, Włocha i Polską. Z tego co mówił najsłabszy jest Włoch.

To u nas jeszcze istnieje jakaś walcownia blach cienkich?

Opublikowano
21 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Jakieś tam drobne wady, ale takie że jak na dachu to na pewno nie było by tego widać. Nie dopytywałem aż tak bo mi zależy żeby był ten sam kolor wszędzie oprócz domu. 

No nic ... trzeba będzie gdzieś poszukać tego.

Opublikowano

Też myślałem o drugim gatunku ale akurat nic nadającego się. Była jakaś z odparzeniami 10zł taniej ale takiej nie chciałem. Ja znów nie lubię wszystkich kolorów tęczy na podwórku, u mnie wszystko jest w brązie, oprócz dwóch budynków z eternitem.

Opublikowano
Godzinę temu, maroko napisał(a):

Jakieś tam drobne wady, ale takie że jak na dachu to na pewno nie było by tego widać. Nie dopytywałem aż tak bo mi zależy żeby był ten sam kolor wszędzie oprócz domu. 

No nic ... trzeba będzie gdzieś poszukać tego.

Na lokalnym składzie 2gi gatunek to przeważnie sporo cieńsza blacha niż jakieś tam wady powierzchni. Świeżego ocynku się nie maluje, zejdzie farba.

Opublikowano

zakładał ktoś taka zabudowę https://www.olx.pl/d/oferta/zabudowa-nowa-paka-skrzynia-hw-60-11-hl-60-ifa-niemka-burty-wywrotka-CID757-ID16FrxR.html albo taka https://www.olx.pl/d/oferta/zabudowa-do-przyczepy-hw-6011-hl-8011-d45-d47-d50-d55-brandys-CID757-IDR03Gp.html lub taka https://www.olx.pl/d/oferta/zabudowa-przyczepy-rolniczej-hw-6011-hl-8011-d50-d45-d35-brandyss-CID757-IDIZCQx.html

Opublikowano

Ładnie te zabudowy wyglądają. Ciekaw jestem ile one rzeczywiście kosztują. Może i bym mojej d47 taka założył. Przy okazji bym musiał ramę wyprostować i dać wywrot na kulach. Wreszcie bym ją wykorzystał w pełni do ziarna 

Opublikowano

Zima się zbliża i jeśli masz czas to taniej Ci wyjdzie kupić blachę na burty na metry i samemu pospawać. Kurde nie pamiętam ale miałem kiedyś ofertę remontu przyczepy i części plus chyba 5-7k za robociznę ale pewności nie mam bo to dawno było więc czasem taniej idzie kupić po odbudowie 

Opublikowano

Cena stali jest niższa niż 2 lata temu. 

1 godzinę temu, Janeczko napisał(a):

Zima się zbliża i jeśli masz czas to taniej Ci wyjdzie kupić blachę na burty na metry i samemu pospawać. 

W czasach drogiej siły roboczej z pewnością wyjdzie taniej zrobić samemu, ale nie każdy potrafi, nie każdy ma czym, nie każdy ma gdzie.