Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
daron64 napisał:

51 minut temu, wlamaj1 napisał(a):

Dopiero teraz do mnie dotarło: Ty chyba nie masz oryginalnego rozrusznika skoro piszesz o R11 - w takim razie nie potrafię powiedzieć czy będzie pokrywa pasowała. Gdzieś w recenzjach na Allegro ktoś pisał że trzeba ją stoczyć, przetoczyć żeby pasowała do rozrusznika od C-360...

Mam elmotu założony. Miałem jeszcze 60, to tam te rozruszniki z jednego do drugiego były przekładane. Eeeee jak przetaczać, to już kupię całość.

51 minut temu, wlamaj1 napisał(a):

Co do zetorka: jak nie masz go gdzie schować to rzeczywiście rozstanie z nim to dobry pomysł - chociaż niełatwy jeśli był od nowości w gospodarstwie. Ja też się przywiązuję do rzeczy...

Kawałek dachu się znajdzie, problemem była awaria.

49 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

on stoi kilka, kilkanaście lat na dworze odpalany raz na rok albo i nie to po cholerę go trzymasz

Nie no on do 2012 zapierdalal jako główny. Już dobity był fest, ojciec chciał go nie robić, a sprzedać. Ale ojcu się zmarło, ja z początku zamiast od razu kupić większy, to temu zrobilo się skrzynie, silnik, tylni most przejrzało, opony nowe. Został do zrobienia przód (ze wspomaganiem) + blacharka. No i tak z początku nim robiłem, potem się okazało, że coś w skrzyni było ch*jowo złożone. Ale wtedy kupiłem już dużego zetorka, to ten chwilę stał. Zebrałem się i ze znajomym (mechanikiem) zrobiliśmy jeszcze raz te skrzynie. No i tam jakieś drobne rzeczy robił - koszenie, grabienie etc. Ale się okazało, że drugi fachowiec co składał skrzynie, to źle złożył przekładnie kierownicza (ta nakrętkę) no i w efekcie zablokowało mi układ kierowniczy. Stać tak długo to stał teraz. Poprzednio, to na żniwa wyjeżdżałem z nim z garażu, a po sprzedaży zboża wjeżdżałem znowu. Tak to zimę zawsze pod dachem, a dopóki układ kierowniczy działał, to i poza zima pod dachem. Tak naprawdę że całkowicie jest nieużywany, to myślę, że chyba 3 lata gdzieś będzie - tylko przepalany. Chciałem orbitrol założyć i się to przeciągało, bo zawsze te 3k gdzieś indziej są bardziej potrzebne. Dałem sobie na spokój narazie ze wspomaganiem, kupiłem druga nakrętkę z wałkiem, złożyłem i chce go wstawić pod dach i powoli sobie grzebać. 

Niby coś tam wart, ale z drugiej strony chyba wartość sentymentalna ma większą - ojciec kupił nówkę. 

Chcesz sprzedać tego zetora małego?

Opublikowano (edytowane)

Panowie i Panie, taki problem z rozdzielaczem Badestnost. Ma on sekcję pływającą z zatrzaskiem, i po pół roku zniknęło z niego pływanie, zatrzaskuje się w pozycji opuszczanie i nie da się dalej dźwigni ruszyć aby dostać się do pływania, tzn działa jak zwykła sekcja z zatrzaskiem w jedną stronę. Mieliście taki przypadek? Regulacje nic nie dają, zatrzask wygląda ok,  i już kończą mi się pomysły 

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano

Był kolekcjonerski u dziadka. Wszystkie opony od nowości , lakier stan bdb. Bez kabiny z  turem wolmet. Za 22 tys. 

Ojciec jeszcze żył i mówił "weź go na tym nie stracisz" a ja mówię ma co mi on siuntka jest a to to samo. 

Opublikowano
4 godziny temu, ZetorMisio napisał(a):

Masz na ropę

bagażnik 

W dniu 5.07.2025 o 17:21, daron64 napisał(a):

mam kolano wylot na piecu 150 i szukam czegoś co by na wierzch wlazło , jakieś 17cm zewnątrz , u znajomego kształtki zostały z kanalizacji ale 10cm , ta twoja szeroka z ostatniego zdjęcia to ta co się z drugiej strony zwęża? 

P_20250706_172043.jpg

W dniu 12.07.2025 o 07:59, wlamaj1 napisał(a):

Paręnaście lat temu też uszkodziłem ten "plastik" i kupiłem cały elektromagnes. Nie wiedziałem że można kupić samą "kopułkę".

https://allegro.pl/oferta/kopulka-elektromagnesu-rozrusznika-magneton-zetor-17554370193?reco_id=6dbccf32-5ee4-11f0-aa83-f66c7a57bb17&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

tylko cewke starą trzeba odlutować

• Haha 1
Opublikowano
20 godzin temu, ZetorMisio napisał(a):

Panie Ryszardzie @Rolnik1973 to takie wozidło jak u Ciebie w szopie stoi? Masz na ropę czy Pb? Weź no co powiedz o tym samochodzie. Nie o tym z linka wyżej tylko o swoim.

No mój diesel 185 konia 2007 r

Fajna bryka

Zostanie zemnă na wiele lat

Nic przez 2 lata się nie P0psuło i nic nie dołożył

Spalenie 7-8 l na zbiorniku

Skrzynia automat bez zarzutu fajnie dobrane przełożenia

Jedynny słaby punkt to hamulec P0stojowy

Za mała regulacja linki

I jak słabo trzyma to trzeba dokupić regulatory w koła zamiast rozpieraka i tam rozkręcić by szczęki rozszeżyło

Bo to hamulce tarczowa nębmowe

Tarcza do hamowania a bęben P0stojowy

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 18:49, MF675ursus napisał(a):

Panowie i Panie, taki problem z rozdzielaczem Badestnost. Ma on sekcję pływającą z zatrzaskiem, i po pół roku zniknęło z niego pływanie, zatrzaskuje się w pozycji opuszczanie i nie da się dalej dźwigni ruszyć aby dostać się do pływania, tzn działa jak zwykła sekcja z zatrzaskiem w jedną stronę. Mieliście taki przypadek? Regulacje nic nie dają, zatrzask wygląda ok,  i już kończą mi się pomysły 

Gdzie masz ten rozdzielacz ? U mnie kiedyś cyrki były przez szybko złącza, też cały rozdzielacz rozebrałem, a okazało się że szybko złączki się zacinały. 

Opublikowano
26 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

No mój diesel 185 konia 2007 r

Fajna bryka

Zostanie zemnă na wiele lat

Nic przez 2 lata się nie P0psuło i nic nie dołożył

Spalenie 7-8 l na zbiorniku

Skrzynia automat bez zarzutu fajnie dobrane przełożenia

Jedynny słaby punkt to hamulec P0stojowy

Za mała regulacja linki

I jak słabo trzyma to trzeba dokupić regulatory w koła zamiast rozpieraka i tam rozkręcić by szczęki rozszeżyło

Bo to hamulce tarczowa nębmowe

Tarcza do hamowania a bęben P0stojowy

Jakiś mam na razie odrazę do ropniaków. Tam w benzynie to chyba 2,5 dopiero jest? Czyli ogólnie fajny samochód mówisz? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v