Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

jesli rzadowe organizacje olewaja temat, to ludzie robia to za nich. gdyby staneli na wysokosci zadania, takie organizacje nie musialyby powstawac. komu by sie chcialo. jak swiat swiatem, jesli panstwo zawodzi, potrzebne jest pospolite ruszenie.

Guzik wiesz jak w strefie Schengen pilnowane są granice a są. Podobnie kak te młoty co łażą w strefie nadgranicznej. Moja odpowiedź na kontrole tego typu brzmi: wypier**laj wraz z telefonem na pały o napaści.

Opublikowano

Skoro powstają takie samorzutne milicje, to znaczy, że państwo ma problem. Sa takimi ugrupowaniami pójdzie spora część społeczeństwa. Jeśli Państwo nie rowiąże problemu w sposób systemowy - to przy następnych wyborach spora część społeczeństwa zagłosuje na takie skrajne partie, co w dłuższej perspektywie może doprowadzić do cąłkowitej marginalizacji takich ugrupowań jak KO, bo jak pokazują ostatnie sondaże, to od nich najwięcej zwolenników odpływa

Czy ja jestem za takimi milicjami ? Ja mam swoje doświadczenia z różnych klęsk żywiołowych i wiem, że państwowe służby zazwyczaj niedomagają i tu jest tylko kwestia, kiedy, a nie czy, obyatele wezmą sprawy w swoje ręce. Tak jest, gdy śnieg zasypie drogi, woda zaleje wieś. Tyle, że w tych przypadkach państwo zwykle współdziała ręka w rękę z takimi samorzutnymi inicjatywami obywateli

Gorzej, gdy w grę wchodzi polityka, zwłaszcza, gdy jest to realizacja narzuconej przez obce państwo polityki. Ja to czarno widzę

• Like 2
Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

nie mozna policzyc glosow ponownie, byloby t9 zlamaniem prawa ustawowego, z automatu uniewazniajacego wybory. najdziewniejsze jest to, ze te pomylki byly tam gdzie nie zasiadal nikt z pisu. wydaje mi sie ,ze to zwykla ustawka, droga awaryjna KO jesliby rafal przegral. wymyślili sobie,ze w przypadku porazki podwaza wybory, bo w kilku komisjach udowodnia,ze zle policzono glosy. skad wladza wiedziala, ze akurat w tych komisjach zle policzono? jakim imbecylem trzeba byc by nie umiec dodawac? taki nieudolny sabotaż, bo nawet to spieprzyli 😂

Jakieś dziwne historie powielasz. Przecież liczy się głosy...

jahooo napisał:

Skoro powstają takie samorzutne milicje, to znaczy, że państwo ma problem. Sa takimi ugrupowaniami pójdzie spora część społeczeństwa. Jeśli Państwo nie rowiąże problemu w sposób systemowy - to przy następnych wyborach spora część społeczeństwa zagłosuje na takie skrajne partie, co w dłuższej perspektywie może doprowadzić do cąłkowitej marginalizacji takich ugrupowań jak KO, bo jak pokazują ostatnie sondaże, to od nich najwięcej zwolenników odpływa

Czy ja jestem za takimi milicjami ? Ja mam swoje doświadczenia z różnych klęsk żywiołowych i wiem, że państwowe służby zazwyczaj niedomagają i tu jest tylko kwestia, kiedy, a nie czy, obyatele wezmą sprawy w swoje ręce. Tak jest, gdy śnieg zasypie drogi, woda zaleje wieś. Tyle, że w tych przypadkach państwo zwykle współdziała ręka w rękę z takimi samorzutnymi inicjatywami obywateli

Gorzej, gdy w grę wchodzi polityka, zwłaszcza, gdy jest to realizacja narzuconej przez obce państwo polityki. Ja to czarno widzę

Służby są zawsze w zbyt małej ilości bo nie może na każdego pionka przypadać funkcjonariusz. Funkcjonariusz zaś jest wyposażony w wiedzę, prawa i obowiązki. W co jest wyposażony milicjant? To zwykły samosąd i winien być tak właśnie traktowany.

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

może właśnie lepiej jakaś jedna, kilka incydentalnych tragedii niż kiedyś w przyszłości zorganizowana eksterminacja z rodzaju holokaustu i to zorganizowana przez państwo w którym byle degenerat, nieudacznik czy innej maści kreatura ma większe prawa bo ma umowę o pracę z państwem?
Ty jesteś najczęściej popaprańskim klakierem (co zrozumiałe bo nie pluje się na łapę która karmi nawet jeśli jest szponiasta) a nie zauważyłeś że akurat tym razem popaprańcy zareagowali nad wyraz przytomnie jak na swe popapraństwo wprowadzając jednak te kontrole w formacie państwowym czyli de facto uznali ich potrzebę trafnie oceniając słuszność społecznego wzburzenia kiedy kolejny raz w Historii Niemcy zachowują się jak wprost świnie i jeszcze jakiś ryj ichni minister poucza Polków co winni traktować jako przestępstwo a co jako demokratyczną presję oddolną.
To że nosiłeś mundur nie czyni Cię mądrzejszym od Tych którzy tak samo uzurpują sobie prawo do obrony własnej przestrzeni i wcale nie oznacza że zrobią to gorzej od rozpijaczonego i odmóżdżonewgo żołdactwa czy scwaniaczonej i rozgnojaszonej nieróbstwem policji.
Może właśnie pora by cywilbanda wzięła więcej we własne ręce jeśli w obliczu wojny tuż za granicami żołdackie kacyki jedyne co potrafią to liczyć na pomoc "sojuszników"?

mam kontynuować czy wystarczy? bo dużo więcej i wyraziściej mogę wykazać degenerację aparatu państwa pod rządami pokomuszej swołoczy co się na demokratów przemianowała?

ostro pojechałeś

ale to co robią ludzie na granicy z niemcami to tylko dbanie o własne bezpieczeństwo, normalny prawidłowy odruch 

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał(a):

Jakieś dziwne historie powielasz. Przecież liczy się głosy...

Służby są zawsze w zbyt małej ilości bo nie może na każdego pionka przypadać funkcjonariusz. Funkcjonariusz zaś jest wyposażony w wiedzę, prawa i obowiązki. W co jest wyposażony milicjant? To zwykły samosąd i winien być tak właśnie traktowany.

sięgając historycznie - wiele państw powstało dzięki oddolnej inicjatywie obywateli oraz organizowaniu się w milicje, które miały bronić obywateli przed wyzyskiem czy nieudolnością państwa

tak w końcu powstało USA, w ten sposób obalono monarchię we Francji

Opublikowano
mirro napisał:

2 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

jesli panstwo zawodzi, potrzebne jest pospolite ruszenie.

To niech ruszą d*py i kopną się na białoruska granicę, Tam choć będą mieli kogo legitymować.  

Byle kogo tam nie wpuszczają. Chcą się włączyć do systemu? Jajca w garść i wstąpić do odpowiedniej służby i po roku może zgrywać komandosanta.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, nie napisał(a):

ostro pojechałeś

utrzymujemy to tałatajstwo kosztem coraz mniejszej własnej wydolności w miarę tałatajczego apetytu to powinno znać swoje miejsce ;)

czekaj; że co? ostro?
niemożebnością przeczytać czyjeś wszystkie teksty w tym i moje i zapewne'ś ... co Ty wiesz o moim - ostro :D

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
Teraz, DTaras napisał(a):

Ty jesteś przekonany, że to dobry przykład. Hostorycznie - nie obecnie.

Jeśli nie odrabia się zadań z historii - ta ta lubi się powtarzać. I nie chcę wspominać, że już kiedyś w Polsce była Konfederacja Barska, która miała przeciwdziałać ingerencji obcych państw w sprawy kraju. Wówczas także władze realizowały głownie interesy obcych mocarstw

Opublikowano

mam osobiscie do czynienia z urzednikami i urzedami. moze to nie w calej Polsce, ale jesli panstwo tak mysli jak ci , z ktorymi mam do czynienia, to nam wslolczuje. dlaczego oddolne i inicjatywy nie sa potrzebne? przeciez widzimy jak wydolny jest aparat panstwa, a po drugie teczowi klaskaja ,na wiesc o nadchodzacej multiculti! co maja zrobic normalni ludzie ,ktorzy tego nie chca? klaskac, jak Wy???? no k....a, czego trzeba byloby sie nawachac ? przyzwolenie rzadu, co dalo sie zuwazyc, brak reakcji na doniesienia o wyrzucaniu sniadych na granicy, a donald sie cieszy! dysydent trafnie zauwazyl, ze oddolna inicjatywa poparta dzialaniem rzadu, jest przyznaniem racji obywatelom. czy rzad moze sie mylic ,tak, czy zle siw do tego przyznac - nie. nie sadzilem, ze nawet po zmianie polityki rzadu, jego lidzie w terenie dalej beda stali przy swoim?!

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

dlaczego oddolne i inicjatywy nie sa potrzebne?

bo pokazują to co rząd chce ukryć

gdyby straż graniczna działała zgodnie ze swoimi zadaniami (a nie przeciwko nim) to skorzystałaby z pomocy takich ludzi (którzy poświęcają swój czas w dzień i w nocy) w celu wychwytywania nielegalnych migrantów

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie sadzilem, ze nawet po zmianie polityki rzadu, jego ludzie w terenie dalej beda stali przy swoim?!

zwykła bezwładność materii, akurat leminingi popaprańskie są szczególnie nieruchawe w nadążaniu za dynamiką rzeczywistości
żeby ciekawiej było to pisdzielskie z kolei są w stanie wyprzedzić najutopijniejszą fikcję zanim się skapną że zdało by się zawrócić ;)

xD

48 minut temu, DTaras napisał(a):

Byle kogo tam nie wpuszczają. Chcą się włączyć do systemu? Jajca w garść i wstąpić do odpowiedniej służby i po roku może zgrywać komandosanta.

spokojna Twoja rozczochrana (czy tam - wyłysiała); trzeba będzie to ... rzadko która nacja ma taką zdolność mobilizacyjną w kryzysach jak Polacy
inaczej Polski by dawno i na zawsze już nie było i póki co potrzebniejsi Ci najwartościowsi w innych dziedzinach głównie gospodarki i jak na razie to cywile osiągnęli największy sukces podnosząc kraj z posowieckiej ruiny i to pomimo pokomuszej nomenklatury u władzy a armia polska miała w tym czasie jakieś sukcesy? no tak; w Iraku czy Afganistanie trzymaliście jankesom piwo :P że już o bajzlu jaki tam pozostał; szkoda wspominać tyle że to jankesów bardziej obciąża niż .... 
"misjonarze"
może lepiej tu na miejscu prosił bym o więcej pozytywizmu a żadnej mi tu "misyjności" ;)

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

jest tego juz duzo, pis również ma za paznokciami. za ich czasow bylo przyzwolenie dla duzych firm, by sciagali obcokrajowcow do oracy. nasciagali filipinczykiw, czeczenów itp. ci teczowi, otwieraja granice, by kazdy mogl wejsc, nawet przestepca. ktos ,kto nie ma paszportu powinien byc deportowany, a juz na pewno nie wpuszczony. wszyscy popierający ta mase imigracyjna, bedziexie kiedys odszczekjwali co piszecie, gdy cos zlego spotka wasza rodzine, czego nikomu nie zycze. moj syn szedl ze szkoly, jakis ciapaty zaszedl mu droge, teraz mi to dopiero opowiadal. stal chwile, zmierzyl go wzrokiem ,ale odpuscil. moze nie spodziewal sie chlopaka, dzieciaka wiekszego od siebie. pewnie by go nie dogonil, ale to sa przyklady. ciesze sie tylko , ze od dziecka trenuje kyokushin, boks, zawsze to daje wieksze szanse w takich pojedynkach. oby nie byly potrzebne! wam tez tego zycze.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

od dziecka trenuje kyokushin, boks,

ja tam swoich nauczyłem jak się paralizatory a trzeba to i samopały robi

;)

już z własnej inicjatywy uczą się przeprogramowywać drony i podobne "zabawki" że nawet teraz to już nie wiem jak daleko zaszli

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

niestety, ciapaty gdy zadzga cie nozem, to taka kultura, ze sie przestraszyl,ze nie u siebie, jak w Polkowicach,wypuscili go. jak ty zadzgasz w samoobronie, to morderca, zwyrodnilec, zabiles biednego imigrantka 😂 zanim zaczal trenowac, 20 lat temu, nie bylo ciapatych i takich cudow. chcialem by moje dzieci nie baly sie w szkole, by nie ulegaly presji przemocy fizycznej. taki byl cel, a ze nauczyli sie fajnie walczyc, to taki dodatkowy bonus. nigdy nie wiadomo, co czlowieka spotka, a doswiadczenie na macie daje duzo spokoju.

Opublikowano

Roman to jest prawda co Tusk napisał. Pis wpuszczał więcej imigrantów niż obecny rząd niż Niemcy wtedy.

19 godzin temu, racyl napisał(a):

Pensja minimalna jest podnoszona to i podatki, składka zdrowotna automatycznie idzie do góry bo to jest procentowy udział .

Tak samo w przypadku emerytur . Co roku waloryzacja więc automatycznie podatki i składki idą do góry 

Brak elementarnej wiedzy ale to nic dziwnego u wyborców PO🤣

Masz racje brak ci elementarnej wiedzy albo celowo uciekasz od problemu i sedna sprawy jak to populista. Ja wiem co się z czego bierze powiedz mi lepiej. Czy to co robił pis czyli podniesienie pensji minimalnej a co za tym idzie składki zus. Podniesienie składki zdrowotnej to dobre dla przedsiębiorców? To jest proste pytanie po co idziesz w demagogię i troling?

13 godzin temu, witejus napisał(a):

I nie wymyśli, bo to tuskowa propaganda, jak rozginali tak rozginają, jak przecinali szlifierkami, tak dalej przecinają.

A co tu wymyślać wy wyjecie i wyć będziecie. Tusk naprawił pisowski bubel na granicy który dało się sforsować lewarkiem lub saperką w kilkadziesiąt sekund. Pewnie teraz też przechodzą ale raz płot wzmocniono a dwa dodano elektronikę więc nawet gdy ktoś się zbliża z zamiarem przecięcia to SG już widzi to z daleka i może udać się w to miejsce co nie raz widzimy w tv czy necie że ledwo przetną i przechodzą a już auto SG podjeżdża. 

11 godzin temu, nie napisał(a):

Zielonego Ładu tak bardzo nie ma, mili Państwo, że Komisja Europejska zaproponowała nowy cel w jego zakresie: 90% redukcji emisji gazów cieplarnianych w UE w porównaniu do 1990 r.

pis to nawet eu rządzi :D 

A weź no napisz kto ten zielony ład wprowadzał i kto się na to zgadzał na szczytach i kogo Ziobro nazywał miękiszonem?

1 godzinę temu, nie napisał(a):

kolejny niemiecki kundel 🤮

minister Mroczek: "Obywatelski Ruch Obrony Granic to jest większe zagrożenie dla mieszkańców, niż nielegalna migracja."

polacy są groźniejsi niż przestępcy, których pozbywają się niemcy

pogarda dla polski i polaków to ich natura 🤮

tusk powinien gnić w więzieniu, ale może by tak wymienić go na moście w gubinie (jak to robią niemcy obecnie) za zrabowane polsce, przez niemców, dzieła sztuki lub za część odszkodowań za zniszczenia wojenne?

Przecież ci ludzie nic nie robią a tylko zamieszanie i problemy. Po kilku dniach ich bytności na granicy wrzuciłeś filmik jak jednego człowieka zawrócili. 

W tym samym czasie Tusk, Siemoniak, Sikorski i Bodnar pomawiają i kłamią, że #RuchObronyGranic to „paramilitarne bojówki”, że „łamiemy prawo”, że „podszywamy się pod Straż Graniczną”, a oni rzekomo mają wszystko „pod kontrolą”…

Prawda jest taka, że kiedy te zdradzieckie mordy śpią – to Obrońcy Granic strzegą Polski. Stoimy tam, gdzie trzeba.

Tym razem Niemcy będą musieli zabrać migranta z powrotem.

Jedne człowiek na ponad 600 km granicy na kilka dni. Przecież nawet w oficjalnych komunikatach jest, ze zwracają  Ale gdzie są te bandy?

dane Eurostatu (2023), łatwo zrozumieć, czemu Niemcy tak bardzo chcą nam przysyłać swoich "lekarzy i inżynierów":

♦Napaści (na 100 tys. mieszkańców):
Polska - 17
Niemcy - 165

♦Kradzieże:
Polska - 260
Niemcy - 1307

♦Gwałty:
Polska - 1.99
Niemcy - 10.91

A teraz weź napisz ilu imigrantów sprowadził pis a ilu Niemcy. Nie jest to 40 razy więcej?

main_07s_awomir_tym_razem_mocno_po_pisie.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał(a):

A teraz weź napisz ilu imigrantów sprowadził pis a ilu Niemcy. Nie jest to 40 razy więcej?

main_07s_awomir_tym_razem_mocno_po_pisie.jpg

ty jesteś upośledzony  kłamiesz jesteś idiotą 

ja mu daje ze strony konfy a on ze to kłamstwo 

on mi daje mema z wykop i kwejk sok z buraka i wmawia nam ze to prawda 🤣

jesteś największym idiotą 

idiota roku ciągle sie zaoruje jedyny słuszne wiarygodne info 

https://www.facebook.com/sokzburaka/posts/a-ku-ku-/761110723140621/

dlatego wyborca rudego jest taki głupi nie przyjmuje faktów  

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

masz racje, ze pis sprowadzil ich duzo, z filipin, czeczenii itp. nie oznacza to ze mamy chwalic tuska, ze sprowadza ich mniej! w sprawie imigracji jest takim samym dnem, jak KO! bylo przyzwolenie, ze przedsiebiorcy mogli ich przywozi , teraz jest przyzwolenie by ich wpuszczac przez granice z niemcami bez kontroli, czyli mety moge do nas wejsc kiedy chca. nawet brac socjal w germani, a do nas przyjechac na maly wypad z gwałtem. ogarnijcie sie w tym uwielbieniem, bo az nie dobrze sie robi!

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, hubertuss napisał(a):

Jedne człowiek na ponad 600 km granicy na kilka dni. Przecież nawet w oficjalnych komunikatach jest, ze zwracają  Ale gdzie są te bandy?

akurat filmik który tak skomentowałeś pokazuje co innego; jak działa świnia, niemiecka - tym razem - świnia a nawet trzy

no chyba że Niemcy potrafią udowodnić że tylko zawrócili tego delikwenta który usiłował wejść do nich z Polski
wtedy to może nawet i tych trzech przeproszę
co nawet i w tym przypadku powinni zatrzymać i wydać odpowiednim służbom polskim w/g stosownych procedur, no dobra - państwowym służbom ;)

polska władza dała się zrobić w wała, i to komu? Bąkiewiczowi :P

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

main_05ciekawy_pomys_proponujemy_aby_ministrem_zosta_pan_wawrzyk_ny_donald.jpg

main_21to_by_o_wyj_tkowo_ciche_10_lat_ny_sarka.jpg

ff216c29e13cc8c0c50837978b9d4209.jpg

3 minuty temu, dysydent napisał(a):

akurat filmik który tak skomentowałeś pokazuje co innego; jak działa świnia, niemiecka - tym razem - świnia a nawet trzy

no chyba że Niemcy potrafią udowodnić że tylko zawrócili tego delikwenta który usiłował wejść do nich z Polski
wtedy to może nawet i tych trzech przeproszę

Ale ja nie twierdzę że Niemcy robią wszystko uczciwie pewnie zdarzają się przypadki gdzie sobie ułatwiają pracę. Zwracają tez ludzi oficjalnie. Ale to nie jest jakaś wielka fala która zalewa Polskę jak tłoczy się ciemnocie. Masa ludzi na granicy i po kilku dniach jest to pierwsza osoba która nagrali. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, hubertuss napisał(a):

póki co to Tusk jest premierem nie Morawiecki a takie Bąkiewicze se kręcą takie filmiki z całkiem słusznym odniesieniem historycznym w konkluzji końcowej

propagandowo miazga obecnej władzy i tego już SIĘ NIE DA ODKRĘCIĆ  i nawet nie próbuj bo tylko siebie jeszcze prywatnie pogrążasz walcząc o już przegraną sprawę

przekaz poszedł i efekt propagandowy piorunujący o dłuższych konsekwencjach historycznych niż Ty czy ja jesteśmy w stanie sobie wyobrazić

no chyba że chcesz tak jak Polsat przemycić pewne niuanse niby to negatywną oceną a jednak

rzecz tyczy Polaka walczącego po kacapskiej stronie na Ukrainie
mam poszukać linka czy wiesz... wiecie o co chodzi?

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale to jeden przypadek a nie cała masa która zalewa Polskę. Za chwile taki sam problem będziemy mieli na granicy z LT i tam tez będą próby robienia tego na skory z naszej strony. A Morawiecki i pis wpuszczali tych ludzi do Polski bez tołku a teraz krzyczą jakie to zło.

11 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

chwalisz ko, ze sprowadz ciapatych mniej niz pis!!! tego wiekszosc nie moze zrozumiec, wytlumacz nam to.

Ja nikogo nie chwalę takie są fakty. Pis był liderem w Europie jeśli chodzi o wydawanie wiz Czaputowicz były minister rządu pis  wprost to przyznaje mieli jechać do Niemiec więc wydawali wizy z górką  Jak to określił. Takie sa fakty to kilka minut zajmuje grzebanie w necie by sprawdzić sobie kto wydał najwięcej wiz W UE dla mieszkańców krajów z Azji i Afryki i że był to rząd pis. 

https://www.money.pl/gospodarka/polska-liderem-ue-jesli-chodzi-o-wydawanie-wiz-zostawiamy-niemcow-w-tyle-6941488375466624a.html

Artykuł wrzesień 2023.

Polska w ciągu trzech lat wydała blisko 2 miliony wiz nowym pracownikom spoza Unii Europejskiej. To rekord, jeśli chodzi o wszystkie państwa członkowskie UE. W rok wydaliśmy przeszło 40 razy więcej wiz niż Niemcy, co jasno pokazują dane Eurostatu.

Edytowane przez hubertuss
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v