Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

u mnie w regionie w tym roku obserwuję wzrost nasadzeń i to o nowych plantatorów. Pełnia plonowania w przyszły rok i... nno zobaczymy. Być może trend przez Ciebie opisany właśnie osiągnął swoje przełamanie?

Mniej truskawek i więcej borówek, czyli obszar upraw gatunków jagodowych w  Polsce - Sad24.pl

Ogólnie to wygląda to tak. W 2024 było około 27.000 hektarów czyli trochę to zwalnia. Na dane za 2025 trzeba jeszcze poczekać, ale wątpię, że będzie to więcej niż w 2024.

Opublikowano (edytowane)

zatem pogadamy w dwudziestym szóstym i nie żebym wiedział czy o spadku czy wzroście no ale wszystko kiedyś ma swój punkt krytyczny tak i w truskawkach nie kwestia czy a kiedy?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

zatem pogadamy w dwudziestym szóstym i nie żebym wiedział czy o spadku czy wzroście no ale wszystko kiedyś ma swój punkt krytyczny i w truskawkach nie kwestia czy a kiedy?

W truskawce kwestią krytyczną jest rwacz. A tych z roku na rok ubywa a nie przybywa ... 

Zasadzić to za przeproszeniem "każdy głupi potrafi", ale wyprowadzić plantację aby był dobry owoc to już nie każdy, do tego możesz mieć piękny owoc, ale jak nie ma go komu zebrać to możesz na niego tylko popatrzeć ...

Ja w tym roku jak zarobię, to jak za rok pojadę po kosztach nie będę płakał. Jak ktoś dopiero w to wchodzi i w pierwszym roku dostanie kijem po łbie to może już więcej nie zasadzić ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

W truskawce kwestią krytyczną jest rwacz. A tych z roku na rok ubywa a nie przybywa ... 

no skoro nawet @galan99 nie chce  nawet nie pyta o stawki to .... :D

czas odpowiedni pomyśleć o robotyzacji i zbioru truskawek i wcale nie jest w/g mnie ten postulat przedwczesny. Możliwości technologiczne już są; kwestia pospinać w jedno ustrojstwo a szczegóły techniczne też przerastają poziom politycznych forumów tak że no

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

Jest coraz więcej takich przydomowych , rodzinnych poletek z truskawkami po 300-500 sadzonek tego nie obejmują statystyki z tym że tak samo jak się pojawiły to i znikną podejrzewam 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jarecki napisał(a):

Jest coraz więcej takich przydomowych , rodzinnych poletek z truskawkami po 300-500 sadzonek tego nie obejmują statystyki z tym że tak samo jak się pojawiły to i znikną podejrzewam 

Opuchlak, Fytoftorozy, Kwieciak, i tych truskawek zostanie tyle co na kluski ... Do tego przędziorki, mączniaki, wciornastki i się okazuje że zamiast z przydomowego ogródka to się idzie po truskawki na bazar albo do sklepu ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

ja se malin raz "przydomowo" nasadziłem a że często fasole sieję czy inne np kapustne gdzie chlomazon jednym z podstawowych herbicydów a maliny na sam widok butelki z tym robią się takie
AP1GczPxz6fNZ_AtLRfX3eBwleUVDb0AKyE9ktFK

to nie trzeba było przędziorków, kwieciaków i innych opuchlaków... teraz w miejscu tych malin rośnie piękna Kontra (odmiana fasoli z typu wielokwiatowych półtyczek) :D

Te pewnie ten sam los czeka bo to akurat nie moje ale Kolejnego co fasolę do zmianowania wprowadził

ne trzeba pryskać od nawietrznej, nawet jeśli wiatr od malin w czas zabiegu a w ciągu 48-u godzin się odwróci i w międzyczasie deszcz nie popada to pobieleją od samych oparów a już na bank w takich warunkach gdy pryskane na suchą wierzchnią warstwę gleby zwłaszcza w ciepły czas tzn powyżej plus piętnaście maksymalne temp..

no tu akurat szkwał w czas oprysku zakręcił ale mam przypadek gdzie przy południowym wietrze pryskane a na wschód od pola z 50m dalej przytorowe dzikie maliny pobielały bo na drugi dzień i kilka następnych silnie wiało z zachodu a pole duże to miało skąd :P

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

ja mam akurat bób, niektórzy stosują w nim chlomazon, ale ja z wymienionych przez Ciebie powodów nie stosuje.

i tego się trzymaj

teraz w motylkowatych dodatek tak z 1,5l/ha Boxera chlomazon zastępuje a czy można więcej czy i te półtora za dużo w fasoli to jeszcze ze trzy lata testów abym mógł autorytatywnie napisać
do bobu to chyba wprost zalecany?

Opublikowano
27 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Opuchlak, Fytoftorozy, Kwieciak, i tych truskawek zostanie tyle co na kluski ... Do tego przędziorki, mączniaki, wciornastki i się okazuje że zamiast z przydomowego ogródka to się idzie po truskawki na bazar albo do sklepu ...

Poprzednie dwa sezony była susza to sobie dawały radę ale ten rok już jest gorszy , trochę przepasuje , rosa do południa 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

gdyby mogli udowodnić celowe działanie, już by był wariant rumuński

Duże prawdopodobieństwo celowego działania, asekurowali się w razie przegranej, tylko wszystko pokrzyżował Tramp, pogroził paluszkiem Niemiaszkom że ten numer z Polską nie wyjdzie i usiedli na dupkach. Jak ktoś przed wyborami trąbi że unieważni wybory jak wynik nie będzie satysfakcjonujący, no to wszystkiego można się spodziewać.

Edytowane przez Desperado
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, dysydent napisał(a):

do bobu to chyba wprost zalecany?

W etykiecie chyba nie ma ;) 

Ja daję 1.5 Bandura lub zamiennika i 2.5l na ha Stompu lub zamiennika. Na moje średnie ziemie jest akurat. Bób bardzo tego nie odczuwa jeszcze. Chwastu coś przepuści, ale to jak przyjadą na truskawki pracownice to mają wolne popołudnia, to po trochu i wyczyszcza z tego co przepuściło, a potem nawet jak coś urośnie, to bób już jest wtedy na tyle duży, że ten chwast nie ma szans.

4 minuty temu, Desperado napisał(a):

Duże prawdopodobieństwo celowego działania, asekurowali się w razie przegranej, tylko wszystko pokrzyżował Tramp, pogroził paluszkiem Niemiaszkom że ten numer z Polską nie wyjdzie i usiedli na dupkach.

Trump to ma teraz swoje problemy w kraju z BezMuskiem xD

18 minut temu, jarecki napisał(a):

Poprzednie dwa sezony była susza to sobie dawały radę ale ten rok już jest gorszy , trochę przepasuje , rosa do południa 

I zeszły rok nie był fajny ... Po zbiorach co 7-10 dni aż do połowy września pryskalem od mączniaka i go do końca nie opanowałem ... Kto nie dbał o tego mączniaka w zeszłym roku to teraz z wiosny licho to wygląda. Oj licho ...

Sam jak na swoje patrzę to z Rumby czy Verdi jestem zadowolony, a te włoskie odmiany podatne na mączniaka to już tak super nie wyglądają. Jest ok, ale mogło by być lepiej.

Opublikowano

Może i ma, ale też oglądałem gdzieś wywiad że tak właśnie było, zażądał wyjaśnień od von der Leien w sprawie finansowania kampanii Trzaskowskiego i różne kwiatki pewnie by wyszły.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Normalnie w tym momencie sezonu zbierałem po 3-4 tony dziennie, w tym roku to raczej 2-3 tony.

Normalnie Cię podziwiam, jak mając tyle roboty, masz jeszcze czas na siedzenie godzinami tutaj na forum i pier...lenie o d..ie Maryny🤔

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Normalnie Cię podziwiam, jak mając tyle roboty, masz jeszcze czas na siedzenie godzinami tutaj na forum i pier...lenie o d..ie Maryny🤔

Pada deszcz, nie ma roboty ;) U mnie nie Czerwińsk że foliaki na plecy i do roboty. U mnie jak pada schodzimy z pola.

A poza tym, tak jak pisałem, towaru mniej to i czasu więcej ;)

Opublikowano
36 minut temu, jarecki napisał(a):

W tej chwili PIS nie ma co podważać wyników wyboru bo wygrał Nawrocki gdyby przegrał to znaleźli by wiele pszykladow nieprawidłowości 

Nieprawidłowosci itp itd były zawsze, wystarczy poczytać w necie jakie były cuda przy urnach przy różnych wyborach, normalna sprawa. Część przypadkowa, część zamierzona z wiekszych afer to kojarze gdzieś co była ol rzymia ilość głosow nieważnych w jakis komisjach.

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, jarecki napisał(a):

W tej chwili PIS nie ma co podważać wyników wyboru bo wygrał Nawrocki gdyby przegrał to znaleźli by wiele pszykladow nieprawidłowości 

W tym tygodniu ktoś złożył protest na wybory z 1990 roku 🤣 jeszcze Tw Bolka anulują prezydentem 

Opublikowano

Jeden protest dotyczy tego że ktoś telepatycznie wpływał na głosujących. Grubo.

A to dotyczylo ilości głosów nieważnych w 2014 roku. 

https://niezalezna.pl/polska/61831-rekordy-glosow-niewaznych-tam-gdzie-wygrala-koalicja-po-psl-zobacz-mape/61831

Może trzeba by było tak jak proponował PIS wprowadzić obowiązkowy nadzór kamer w komisjach przynajmniej podczas liczenia głosów?

Zawsze co wybory są takie kwiatki.

Opublikowano
20 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nieprawidłowosci itp itd były zawsze, wystarczy poczytać w necie jakie były cuda przy urnach przy różnych wyborach, normalna sprawa. Część przypadkowa, część zamierzona z wiekszych afer to kojarze gdzieś co była ol rzymia ilość głosow nieważnych w jakis komisjach.

To chyba w Płocku,  gdzie społeczeństwo cudownie PSL wybrało dając mu około 20% głosów🤣

Opublikowano (edytowane)

Albo pretensje czemu Nawrocki miał nr 1 na karcie do głosowania bo oni myśleli że chodzi o Trzaskowskiego i stawiali krzyżyk przy Nawrockim🤣🤣🤣.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Haha 1
Opublikowano

Weź tak nie pisz, bo runie mit o inteligentnych i wykształconych🤣

Teraz już PP na pewno splajtuje. 🤣

Screenshot_20250522_220152_TikTok.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v