Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jahooo napisał(a):

widziałem, zanim pojawiło się w mediach

Ja nawet wcześniej, nie wiedziałem wtedy jeszcze co wydobyli, ale akurat w niedzielę przejeżdżałem motocyklem przez tą miejscowość i było właśnie jakieś wielkie poruszenie na polu.

Na jesieni "przeszukiwali" spalony szpital polowy z 39r. ale nic "ciekawego" nie znaleźli, teraz ta sama grupa ustrzeliła "perełkę".

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, jahooo napisał(a):

połowa tych "oligarchów" uciekła, bo jawnie lub mniej jawnie stanowi opcję "prorosyjską" , więc jakies rozliczenie jest tam potrzebne, poza tym, ten układ oligarchiczny jest źródłem układów korupcyjnych i defraudacji środków na wojnę

nie mówię tu o jednostkach takich jak Kliczko, ten akurat stoi politycznie i finansowo za ukrainą, przynajmniej oficjalnie, ale sam jest za demontażem układu oligarchicznego

bez zbędnego wnikania w szczegóły to m. in to co tu i wyżej postulujesz to jest przepis na rozwalenie jeszcze Ukrainy i od środka bo tam jeszcze socjalistycznej rewolucji brakuje. e tam socjalistycznej; w warunkach wojny szybko w komunistyczną się przekształci
Tam nie tylko kapitał własnej oligarchii gra o przeżycie ale i obcy co poinwestował

to nie takie proste bo putin tylko czeka by ukry zarżnęli swego cara to on już pomoże "proletariatowi" wszystkich "białych" dorżnąć.

teraz już raczej rozumiesz co usiłuję wytłumaczyć

Ukraina jest oligarchią i niczym ponadto, niszcząc tam oligarchię niszczysz Ukrainę i rzeczywiście nie dość że mamy rosję zaraz za Bugiem to jeszcze silniejszą o tę Ukrainę

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał(a):

bez zbędnego wnikania w szczegóły to m. in to co tu i wyżej postulujesz to jest przepis na rozwalenie jeszcze Ukrainy i od środka bo tam jeszcze socjalistycznej rewolucji brakuje.
Tam nie tylko kapitał własnej oligarchii gra o przeżycie ale i obcy co poinwestował

to nie takie proste bo putin tylko czeka by ukry zarżnęli swego cara to on już pomoże "proletariatowi" wszystkich "białych" dorżnąć.

teraz już raczej rozumiesz co usiłuję wytłumaczyć

ja nie proponuję wcale "rewolucji" tylko pilnowanie skrupulatnie prawa, które sami ustalili po 2022 roku

tam zresztą ten ukłąd oligarchiczny uległ znacznym przekształceniom, tyle, że prawo krajowe nie działa tak do końca sprawnie, mogliby to naprawić

Opublikowano

Właśnie wojna sprzyja takim posunięciom. 

U mnie w pracy przewineło się wielu ukraińców i na pytanie czemu nie walczą zawsze, była jedna odpowiedź- oni za ukraine oligarchów nie będą walczyć i umierać.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

oni za ukraine oligarchów nie będą walczyć i umierać.

A myślisz, że u nas na zachód by nie uciekali, i tam nie mówili, że nie mają zamiaru umierać za Kaczora, Tfuska czy innych ??

Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał(a):

w warunkach wojny prawo naprawiać? co najwyżej w zamordyzm tylko czy to jest naprawa?

przeciez tam już prawo naprawiono, tylko trzeba zacząć go egzekwować, nie mogą zatrzymac uciekających poborowych, niepotrafią zmusić oligarczów do płącenia podatków - to nie problem dziurawego prawa, tylko dziurawej egzekucji, a właśnie w stanie wojny państwo powinno działać sprawnie, a nie jak durszlak

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

A myślisz, że u nas na zachód by nie uciekali, i tam nie mówili, że nie mają zamiaru umierać za Kaczora, Tfuska czy innych ??

część się tu nawet na forum deklarowała, że jak tylko zacznie sie ruchawka, to spier... do niemiec

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

część się tu nawet na forum deklarowała, że jak tylko zacznie sie ruchawka, to spier... do niemiec

Bo i czego tu bronić ?? Tego burdelu który nami rządzi ?? Czy fabryk należących do zachodnich firm ?? A może magazynów Amazona czy DHL ? Dać się za to zabić ?

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jahooo napisał(a):

przeciez tam już prawo naprawiono, tylko trzeba zacząć go egzekwować, nie mogą zatrzymac uciekających poborowych, niepotrafią zmusić oligarczów do płącenia podatków - to nie problem dziurawego prawa, tylko dziurawej egzekucji, a właśnie w stanie wojny państwo powinno działać sprawnie, a nie jak durszlak

w Polsce nie ma wojny i masz literalną egzekucję prawa?

w warunkach wojennych ten ma więcej praw kto siłą je potrafi obronić nawet przed swoimi

jak ci kto lufę podstawi pod nos byś oddał wszystko co masz to będziesz mu swoje prawa obywatelskie czytał?

tam jest qwa wojna i zasada - ratuj się kto może a nie zasady równości i wraźliwości społecznej gdzie wszyscy bez wyjątku trzymaja się litery prawa
którego z resztą większość i tak nie zna to może im jeszcze prawników podeślij... w ramach pomocy wojennej :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

w Polsce nie ma wojny i masz literalną egzekucję prawa?

w warunkach wojennych ten ma więcej praw kto siłą je potrafi obronić nawet przed swoimi

jak ci kto lufę podstawi pod nos byś oddał wszystko co masz to będziesz mu swoje prawa obywatelskie czytał?

tam jest qwa wojna i zasada - ratuj się kto może a nie zasady równości i wraźliwości społecznej gdzie wszyscy bez wyjątku trzymaja się litery prawa

wojna obejmuje tylko jakiś procent kraju a reszta żyje na normalnych pokojowaych warunkach, a prawo jest dla wszytskich

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

no qwa jak bym deklarację jedności i równości obywateli wszystkich krajów xujni czytał :P

kto jak kto no ale... frazesami? przeciwko realnej logice?

no litości

xD

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, dysydent napisał(a):

no qwa jak bym deklarację jedności xujni czytał

kto jak kto no ale... frazesami? przeciwko realnej logice?

no litości

xD

normalne działaniapaństwa polega na tym, że na terenach nie objętych działaniami wojennymi prawo i administracja działają

jeśli nie działają, i nie działały bez wojny, to coś z tym państwem jest nie tak

i przypuszczam, że , nie usprawiedliwiając ukrainy, u nas sytuacja w razie "W" bedzie podobna

zabezpieczenie dla lewaków

https://www.facebook.com/reel/544903901961616

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

u nas sytuacja w razie "W" bedzie podobna

będzie jeszcze gorsza
bo nasze kacyki nie takie oligarchy jak ukraińskie a tylko popychadła innych- zewnętrznych oligarchów i prędzej pójdą na układy z oligarchami najeźdźcy niż staną do jakiejkolwiek obrony

parobkowi wszystko jedno kto mu pensję płaci

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

będzie jeszcze gorsza
bo nasze kacyki nie takie oligarchy jak ukraińskie a tylko popychadła innych- zewnętrznych oligarchów i prędzej pójdą na układy z oligarchami najeźdźcy niż staną do jakiejkolwiek obrony

parobkowi wszystko jedno kto mu pensję płaci

nasze oligarchy są "unijne" , oni zawsze podkreślają, że są "europejczykami"

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

nasze oligarchy są "unijne" , oni zawsze podkreślają, że są "europejczykami"

mój kot też europejczyk
ale jak mu u któregoś z sąsiadów żreć nie dali a u mnie dostał to dlatego teraz mój
dobrze że kocur to się nie rozmnoży :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

no ale chociaż ten wysłannik mądrzejszy od nich wszystkich bo nie udaje głupiego i trafnie to zinterpretował

"Zachowanie Putina, jak zauważa Bennett, było jasnym sygnałem dla Amerykanów: "Jestem szefem, ja ustalam harmonogram i nie mam żadnych zobowiązań wobec nikogo"."

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Po pierwsze -mniej hardości.

Po pierwsze pozwolić na ekshumacje.

Po drugie podpisać umowy gospodarcze np z Polską że spłacą uzbrojenie np prądem czy innymi dobrami gospodarczymi.

Publicznie podziękować polakom i innym za pomoc.

Iiiiii co to zmieni w sytuacji na froncie? Ruski przestanie tam walczyć?

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Zwiększony import jaj do Polski - głównie z Niemiec i Holandii - to efekt polityki sieci handlowych - uważa Paweł Podstawka, prezes KFHDiPJ. Według danych z MF, w ubiegłym roku import jaj z Holandii wzrósł o 46,6 proc., a z Niemiec 48,8 proc. w porównaniu do roku 2023. Polityka sieci handlowych sprawiła, że swoją nadwyżkę sprzedajemy z niższą marżą m.in. do Niemiec, gdzie są używane m.in. do produkcji makaronów czy ciast, a jednocześnie Polacy kupują w sklepach, nie zawsze chyba świadomie, jaja sprowadzane z zagranicy" - powiedział prezes drobiarzy.

"W ciągu ostatnich miesięcy kolejne sieci handlowe działające w Polsce, pod hasłami troski o dobrostan zwierząt, wycofywały z oferty jajka z chowu klatkowego, wprowadzając w ich miejsce jaja ściółkowe czy chowu na wolnym wybiegu. Jednak biorąc pod uwagę specyfikę hodowli w Polsce, opartej głównie na chowie klatkowym, do zaspokojenia popytu na jaja z chowu alternatywnego, konieczny okazał się import jaj spoza naszego kraju"

według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, w 2024 roku do Polski sprowadzono 30,3 tys. ton jaj o wartości 93,3 mln euro. W tym samym czasie z Polski wyeksportowano 238,6 tys. ton jaj za 471,9 mln euro.

ideologia ważniejsza niż ekonomia

-----------------------------------------------

Jak wynika z analizy EY, pomimo początkowego spadku w okresie pandemii, produktywność w naszym kraju w latach 2019 - 2024 wzrosła o 9,6 proc. Pod tym względem wypadamy "dużo lepiej" niż USA czy kraje Europy Zachodniej - ocenili. W tym samym czasie w Stanach Zjednoczonych produktywność wzrosła bowiem o 7,3 proc., w Niemczech o 0,7 proc., w Wielkiej Brytanii o 2 proc., a we Francji spadła o 1,5 proc - wynika z analizy.

po to przysłali tuska żeby to się nie powtórzyło

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Trzeba pamiętać jakie były czasy.

Nie no lepszy był geremek, balcerowicz, wałęsa i ten jego przydupas łącznik z UB - wachowski?

Gdyby nie kuroń czy olszewski to ten sk***ysyn balcerowicz z kolegami włącznie z młodym tuskiem zniszczył by ten kraj do zera.

A co powinni zrobić według ciebie. Jak ty byś to poprowadził?

Po pierwsze -mniej hardości.

Po pierwsze pozwolić na ekshumacje.

Po drugie podpisać umowy gospodarcze np z Polską że spłacą uzbrojenie np prądem czy innymi dobrami gospodarczymi.

Publicznie podziękować polakom i innym za pomoc.

Podpisać umowy że jak wojna sie skończy to nasze firmy będą miały udział w odbudowie kraju.

I tak z poszczególnymi krajami.

Pobór od 18 roku życia.

Do tego to od czego powinni zacząć - konfiskata majątku oligarchów i porządek z korupcją. - kula w łeb za korupcje na froncie.

Zakaz transferu pienuędzy za granice.

A nie tylko dejdejdejdejdejdej i straszenie ruskimi żołnierzami u granic.

Ostatnio żądania polskich migów.

Tu żeś zgłupiał do reszty? Banderowska upadlina to złodziejski bandycka korupcyjny twór. Oni to mają we krwi. Podłe zakłamane roszczeniowe od wieków. Niczego dobrego się od nich nie spodziewaj. Oni są naszymi wrogami i najlepiej byłoby to rozparcelować i trzymać za pysk bo inaczej będzie ciągle problem.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Ulman napisał(a):

co powinni zrobić według ciebie. Jak ty byś to poprowadził?

Bój się Boga z takimi pytaniami!

bo jeszcze spróbuje odpowiadać i wylądujemy po białoruskiej stronie:o

xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ale to jest najprostsze z możliwych pytań. Skoro było tak źle to niech kolega przedstawi swoją wizję. To proste zadanie dla człowieka sprawnego intelektualnie. 

Opublikowano

snieg sypie ,mokra onuca cuchnie. ruskie trolle pisza..

6 godzin temu, dysydent napisał(a):

no ale to żeby jankeski prezydent łgał jeszcze więcej jak ruski? tego nawet ja nie przewidziałem w "najodjechańszych" teoriach

widzisz @jacus; jakże Ty mnie przeceniasz ;)
xD

czy to piatek czy sobota dumpf to idiota...

ile razy to pisalem .. to chyba narkotyki czy starsc ze na drugi dzien nie wie co mowil dzien wczesniej. bredzi,klamie.

4 godziny temu, dysydent napisał(a):

ta banda klaunów co teraz rządzi nie tylko u nas a w całej xujni niczego nie zrobiła i niczego nie zrobi
nie ma co się łudzić bo od roszad prezesów niczego nie przybywa po za jeszcze większym bałaganem

że niby teraz mamy akcję na militaryzację? taki "zryw" ?

pamiętam czasy gdy sołtysi ganiali po wsi z nagonką na "dobrowolny" czyn społeczny najczęściej na budowy dróg

oczywiście żadnej drogi tak nie zbudowano a co najwyżej zasypano kałuże w jednym miejscu kopiąc dołki pod kolejne w innym

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/tak-radoslaw-sikorski-zareagowal-na-pomysl-premiera/cy9rpjf

tylko w czasie wolnym od pracy panie ministrze bo na tygodniu to ministerstwo ma raczej poważniejsze zadania jak pajacowanie po poligonach z pukawkami
te czyny społeczne co nam kazał sołtys się na ochotnika zgłaszać to my w niedziele bo na tygodniu robota w polu była ważniejsza  i jak by my na tygodniu yo nie dość że dróg nie było to jeszcze i chleb byłby na kartki

w mlodosci kazda dyskoteke konczyli tym utworem..

w tamtym roku tez tak robili...az sie zdziwilem ze tyle lat mineo a dalej to hula.

3 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Przecież premier ma czas prywatny. Na jego stanowisku zresztą jest to wszystko pomieszane ze sobą i czas coś tam sobie gdzieś napisać tez ma jak każdy. nie rozumiem problemu. Chłop dostał polskie obywatelstwo to będzie miał możliwość skorzystanie ze szkoleń jeśli zechce to mu Tusk napisał by się przygotował.

wiekszosc takich kont prowadza pomocnicy 

3 godziny temu, dysydent napisał(a):

nasz Premier zawsze miał czas na wszystko co miało jakikolwiek związek z Prezydentem Dudą

pisal z nim jako nocne ruchadlo ??

3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Przecież u nas jest to samo rozwalają się jeden po drugim

https://www.sadistic.pl/t/592170

A ten chyba chciał popełnić samobójstwo:

https://www.sadistic.pl/t/82384

Ja tam póki nie mam problemów z potencją motocykla nie kupuje. 

az zal ze tak zadko cos sensownego i prawdziwego napiszesz 😂

3 godziny temu, mirro napisał(a):

Druga żona Kuronia, była wcześniej pierwszą żoną mojego sąsiada. Jak mi się urodził syn, to tak się złoiliśmy z tej okazji że do dziś pamiętam. To były czasy. Facet był nieziemski. 

byl soba niezaleznie od miejsca i czasu..kononowicz umarl i juz takich nie bedzie.

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tak sobie musisz poprawić samopoczucie xD Normalnie drugi obatel Polski A xD Debile są wszędzie, i na motocyklach i w samochodach, problemem nie jest pojazd a to, że praktycznie każdy może dostać prawo jazdy ... Nawet chory umysłowo ...

miales takie szczescie ze ci dali ??

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Krzysztof81 masz swojego Kuronia w jednym rządzie z Balcerowiczem ;) Do tego Kuroń popierał plan Balcerowicza, co na to powiesz, to kłamstwa ?? Do tego Kiszczak w tym samym towarzystwie, jedno i to samo towarzystwo od Kiszczaka ...

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rząd_Tadeusza_Mazowieckiego

warto wspomniec ze adrian byl czlonkiem unii wolnosci..

Polska jako jedyny kraj postsowiecki nie dokonała rozliczenia z przeszłością.

Jedyny.

Wszędzie powypierdalali starych komuchów sędziów, prokuratorów itp.

U nas jak sądzili morderce polskich oficerów z AK to sędzia uniewinniał albo dawał wyrok w zawieszeniu 🤣🤣.

Jeden reżyser, zdrajca zabił strzałem w głowe żołnierza podziemia i jego ciężarną żone to "sąd" też uniewinnił.

Mało tego - dostali wysokie emerytury. Ja pier**le co za kraj - gówna i kartonu.

Teraz jak tusk wrócił do władzy to jedno z pierwszych rozporządzeń to przywrócenie emerytur ubekom i innym mordercom.

Ludzie to są tak głupi że aż boli jak się patrzy co piszą i mówią.

taki chichot historii ze to prokurator piotrowicz nadzorowal tamtejsza prokurature.

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak widać ZaRublika.tv ma nie gorsze efekty i tam samo pierze niektórym mózgi ...

A Ci AK-owcy po wojnie to też nie wszędzie tacy święci byli ... 

ak zostala rozwiazana w II 45 wiec po zakonczeniu wojny jej nie bylo.

Kliczko to tak. Walczy nawet za dobre morale tyle że bogoli w kijowie

https://www.magnapolonia.org/kliczko-uruchomil-w-swoim-domu-burdel-dostal-nagrode-im-adamowicza/

zupelnie jak krysztalowy marian ..

• Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, Ulman napisał(a):

Ale to jest najprostsze z możliwych pytań. Skoro było tak źle to niech kolega przedstawi swoją wizję. To proste zadanie dla człowieka sprawnego intelektualnie. 

może zbyt młody aby pamiętać tamte realia
co innego wyczytać w historycznych nigdy obiektywnych opracowaniach a co innego widzieć na własne oczy i jeszcze w tych realiach żyć

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v