Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, marks50 napisał(a):

Te urwiszcze niemieckie 

Słyszałeś co to urwiszcze zamierza?zagarnąć pieniądze z prywatnych kont w Europie i utopić w jakichś mitycznych inwestycjach, z pewnością niemieckich.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, dysydent napisał(a):

Kanada jest podobnym pryszczem na jankeskiej gospodarce jak Polska na niemieckiej i se możemy nacwaniakować

szkoda czasu i uwagi na takie rewelacje prasowe bo to nie konflikt usa vs kanada a globalizm vs nacjonalizm i podział nie idzie dokładnie po granicach państw

tyle powiem
a gdybym nie pił kawy jak Ty (tak; przeczytałem) to i tyle bym nie napisał bo ostatni ciepły dzień na czas jakiś i...

Nie wiem czy to aż taki pryszcz. Bo z swoich ceł na Kanadę Trump szybko się wycofuje a już parę razy próbował. Chiny Kanada i Meksyk to kraje najwięcej handlujące z USA. Tak więc nie wiem czy to taki pryszcz. Pomijam już to, że USA kupuje w Kanadzie 20 % swojego zapotrzebowania na ropę naftową. podobnie jest z gazem. Tak więc z tym pryszczem jednak gruba przesada. USA wysyłają do tycz trzech krajów 40 % swojego ekspotru a kupują u nich 50 % importu.

Wojna celna ze wszystkimi dookoła źle USA wyjdzie. Te kraje zacieśnią współpracę a na końcu Trumpa oszuka Putin o którego względy Trump teraz zabiega w kontekście stworzenia przeciwwagi Chinom. Trump to przegra. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

USA wysyłają do tycz trzech krajów 40 % swojego ekspotru a kupują u nich 50 % importu.

te cyferki (skąd mam wiedzieć ze prawdziwe) niczego nie znaczą bez zestawienia wielkości całego obrotu (i zewn i wewn) gospodarek a to że coś jest uznawane za import zy eksport bo granicę przejechało może być tylko wewn logistyką jakiejś jednej firmy która ma filie po obu stronach tej ranicy i ważniejsze jest czyja jest ta firma

użyłem skrótu w pojęciach "globalizm, nacjonalizm" i fusów z kawy nie jadam to co było na wierzchu już wypiłem a dolewek to już i ja nie pijam tak że nie mam wytłumaczenia przed samym sobą aby tu wdawać się akurat teraz we wykłady 

tak że - nie zrozumiałeś? trudno
pewnie nie potrafię perfekcyjnie wytłumaczyć

może Jemu lepiej pójdzie choć marzyciel ten Bartosiak ale i tak niemal do płaczu Pospieszalskiego doprowadzał kiedy mówił rzeczy oczywiste o których wszyscy wiemy tylko nikt nie dopuszcza ze tak jest naprawdę

na ra

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Cyferki znajdziesz w necie to raz dwa to chyba logiczne, że najwięcej handluje się z sąsiadami. tym bardziej takimi jak Kanada która ma ropę i gaz. Gdyby Kanada była takim pryszczem to już dawno by ulegli Trump owi a na razie to oni go stawiają do pionu jak zaczyna fikać tak jak z tym prądem. To chyba też powinno być logiczne obserwując akcje i reakcje. Zobaczymy jak długo pobędą cła nałożone na UE. Bo na razie wszyscy Trumpa olewają. nawet przytłoczony wojną Zalenski nie dał się do końca złamać. 

Olewają oczywiście gdy ten podchodzi do nich z chamstwem i butą. Bo wiele krajów w tym Kanada wciąż chce uczciwie i na partnerskich zasadach z USA współpracować.

Opublikowano (edytowane)

Zaraz żydki pokażą Iranowi jak się przeprowadza prawidłowo atak rakietowy. I tak w koło.

Chyba że na ukrainie skończy się wojenka to wtedy i USA pomogą wprowadzić w Iranie demokracje.

307448_stare-amerykanskie-przyslowie.jpg

Edytowane przez Krzysztof81
  • Haha 3
Opublikowano

Tusk: Przygotujemy projekt podatku cyfrowego, ale nie ma decyzji, czy go wdrożymy

"Jak państwo wiecie, mamy dzisiaj do czynienia na świecie z pewnymi nowymi trendami, jeśli chodzi o politykę celną, podatkową. Więc zgodnie z tym nowym trendem mogę powiedzieć: te podatki nałożymy, a może nie nałożymy. Na razie w rządzie nie ma pracy nad takim projektem, ale premier Gawkowski przygotowuje ewentualne projekty".

banda kretynów udająca rząd

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, nie napisał(a):

Tusk: Przygotujemy projekt podatku cyfrowego, ale nie ma decyzji, czy go wdrożymy

tu akurat dobrze robią

w razie yankie dowala cła na nasze to się ten podatek wprowadzi bo jak oclić w rewanżu takiego np gugla czy azure?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
31 minut temu, nie napisał(a):

"Jak państwo wiecie, mamy dzisiaj do czynienia na świecie z pewnymi nowymi trendami, jeśli chodzi o politykę celną, podatkową. Więc zgodnie z tym nowym trendem mogę powiedzieć: te podatki nałożymy, a może nie nałożymy. Na razie w rządzie nie ma pracy nad takim projektem, ale premier Gawkowski przygotowuje ewentualne projekty".

banda kretynów udająca rząd

Morawiecki też ten podatek obiecywał i też go wprowadzał by nie wprowadzić więc wyluzuj bo ci żyłka pęknie. Za mocno się tym wszystkim grzejesz. Nie wprowadzają podatku źle bo rząd nie rządzi wprowadzają źle bo narażają się amerykanom. Szczują was jak takie małe pieski a wy skaczecie szczekacie który głośniej.

Opublikowano

Podatek powinna wprowadzić UE a po drugie w Polsce swoje biura mają firmy gogle i inne firmy , zatrudniają pracowników więc jako Polska w tej chwili raczej nie powinna wprowadzić ale przygotować projekt można 

Opublikowano
6 minut temu, MariuszDe napisał(a):

Jak myślicie postawią się USA czy podkulą ogon i się wycofają?

A kto wie ;) Ich się trzeba spytać, zobaczymy czy będą tak posłuszni jak PiS wobec Mosbacher xD 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

Podatek powinna wprowadzić UE a po drugie w Polsce swoje biura mają firmy gogle i inne firmy , zatrudniają pracowników więc jako Polska w tej chwili raczej nie powinna wprowadzić ale przygotować projekt można 

a co jeśli Trump wybiórczo bedzie cłami walił po poszczególnych krajach tej ChuE?

Póki co xujnia nie ma jednolitej polityki fiskalnej

w sumie to żadnej wspólnej nie ma po za teoretycznymi

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Narazie Polsce żadne utarczki z USA nie są potrzebne , a i USA na co mogą nam cła nałożyć Polsce jako pojedynczemu krajowi ? na meble ? bo reszta to chyba jestesmy podwykonawcami dla firm globalnych i to te firmy eksportują 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

Narazie Polsce żadne utarczki z USA nie są potrzebne 

Utarczki są nie potrzebne, ale nasza polityka wobec USA nie może wyglądać tak, że klęczymy przed nimi i robimy co chcą, tak jak by chciała PiSowska mafia ...

Może nasi tutaj obrońcy Samoopalacza powiedzą, co powinniśmy zrobić gdyby Samoopalacz powiedział, że w imię pokoju Polska ma oddać Rusowi przesmyk Suwalski ?? Oddawać czy nie oddawać ?? A jak nie oddamy to co, samoopalacz powie że wojna to nasza wina ??

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał(a):

tu akurat dobrze robią

robią, ale idiotów z siebie, bo albo wprowadzają albo nie, a takie gadanie pokazuje tylko, że nie nadają się nawet na oborowego w pgr-ach

we francji, włoszech, portugali i chyba uk już jest cyfrowy i rządy nie robią z siebie głupich

należy wprowadzić podatek przychodowy i wtedy amerykanie nie będą krzyczeć, że to jest podatek przeciwko nim, bo de facto cyfrowy uderzy głownie w spółki amerykańskie

Opublikowano

Polska wyrosła na potentata ferm drobiu i np takie jaja kurze... a czekaj ;)

xD

no ale parę by asortymentów wymienił które trochę mniejszym dowcipem a całkiem realną groźbą

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, dysydent napisał(a):

a co jeśli Trump wybiórczo bedzie cłami walił po poszczególnych krajach tej ChuE?

Póki co xujnia nie ma jednolitej polityki fiskalnej

w sumie to żadnej wspólnej nie ma po za teoretycznymi

A to akurat w ujni nie problem ominą przez inne kraje. Walną cła na Niemcy to pójdzie przez Polskę lub Hiszpanię. 

4 minuty temu, nie napisał(a):

robią, ale idiotów z siebie, bo albo wprowadzają albo nie, a takie gadanie pokazuje tylko, że nie nadają się nawet na oborowego w pgr-ach

we francji, włoszech, portugali i chyba uk już jest cyfrowy i rządy nie robią z siebie głupich

należy wprowadzić podatek przychodowy i wtedy amerykanie nie będą krzyczeć, że to jest podatek przeciwko nim, bo de facto cyfrowy uderzy głownie w spółki amerykańskie

A jak Morawiecki wprowadzał albo nie to z kogo robił idiotę?

Opublikowano
18 minut temu, jarecki napisał(a):

Niektóre państwa w UE mają. Ile tam oni osób zatrudniają.Śmieszne ilości w porównaniu do wpływów

Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał(a):

A to akurat w ujni nie problem ominą przez inne kraje. Walną cła na Niemcy to pójdzie przez Polskę lub Hiszpanię. 

A jak Morawiecki wprowadzał albo nie to z kogo robił idiotę?

sugerujesz, że nie ma takiego państwa jak UE ??

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

niektórzylizali rowa USA o czołgi

Tylko jak to robili skoro podobno wstali z kolan ?? xD może nam @nie wytłumaczy, on specjalista w tych sprawach xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Niektóre państwa w UE mają. Ile tam oni osób zatrudniają.Śmieszne ilości w porównaniu do wpływów

ZALEZY JAK NA TO SPOJŻĘĆ np taki Amazon który z centrum w Polsce wysyła towary do UE czy też go opodatkować ? Nie wiem czy taki gogle wiecej w Polsce wydaje na wypłaty dla pracowników niż ma zysków , gogle zatrudnia ponad 2 tys osób na niezle płatnych stanowiskach itd .