Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, MariuszDe napisał(a):

""I podziękuj, ponieważ bez Starlinka Ukraina dawno by przegrała tę wojnę, a Rosjanie byliby teraz na granicy z Polską" - dodał sekretarz stanu USA."

"Do dyskusji włączył się również Musk, który poparł wypowiedź Rubio. "To, co mówi Sekretarz Rubio, jest absolutnie prawdą" - stwierdził.

Odniósł się również bezpośrednio do wypowiedzi szefa polskiego MSZ. "Cicho bądź, mały człowieczku. Płacisz niewielką część kosztów. I nie ma zamiennika dla Starlinka" - oświadczył."

Ja pie.dolę. Niech tera wszyscy PiSowscy fanboye zobaczą komu lizali d*py i stopy. Polska ma być wdzięczna bo jeszcze istnieje. 

Amerykańskie pały zdaje sie nie kumają że ruscy są na granicy z Polską tak od strony Królewca, jak i samej Białorusi. Zjeby i nic więcej.

Edytowane przez mirro
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, mirro napisał(a):

Amerykańskie pały zdaje sie nie kumają że ruscy są na granicy z Polską tak od strony Królewca, jak i samej Białorusi. Zjeby i nic więcej.

kumają kumają i to doskonale
tylko popatrz jak mało się mylą że polaczyny w przeważającej większości całkiem szczerze se pomyślą na te ich wywody - "co racja to racja"

sztuka mieszania prawdy z fałszem bo rzeczywiście starlink póki co nie ma zamiennika no ale to tylko tyle znaczy i nic więcej bo czy bez starlnka Ukraina była by w gorszej sytuacji to tego nikt nie wie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

zaraz; że jak Go nazwał? (bo mi umknęło)

42 minuty temu, mirro napisał(a):

mały człowieczku.

?
to i tak lepiej niż ja

1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

za jakie grzechy"ś Panie Boże nas takimi idiotami pajacami u władzy pokarał?

a co jak to jakiś inny Bóg nam tu takich podsyła? ;)

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Jesli ktos nie jest biegły z historii, niech poczyta o Związku Miast Hanzy, takim protoplaście UE, a zwłaszcza - dla czego upadł

jedną z przyczyn upadku było uytrzymywanie monopoli handlowych, wysokich cen i ceł na produkty

spowodowało to odwrót obywateli od idei unii miast i zwrot ku państwom narodowym, co w efekcie spowodowało w niecałe 100 lat całkowity upadek tego związku gospodarczego

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

a rzeczywiście xD
nie wiedziałem

Screenshot 2025-03-09 at 19-13-00 rpa starlink - Szukaj w Google.png

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wybory-prezydenckie-w-rumunii-kandydatura-georgescu-zostala-uniewazniona/r7se5md

ciekawe czy; a jeśli, to jak zareaguje na to ekipa Trumpa?

ja mam mieszane odczucia bo nie ważne w jakim kontekście mamy jawną manipulację demokracją to wytworzono precedens i ci którzy teraz manipulują równie dobrze mogą paść ofiarą podobnej manipulacji a nawet kolejnego kroku w eskalacji precedensów bo dali sygnał dla ich opozycji że inaczej jak siłą nikomu się nie uda zmienić władzy w tym syfie w który coraz to bardziej się xujnia zamienia

powiem więcej - już sprowokowano reguły gry wobec których wszystkie strony europejskiej sceny politycznej zrozumiały że ten utrzyma się przy władzy kto pierwszy posunie się do dyktatury bezpośredniej, jawnej
bo pośrednią to już mamy
wiem - zła nazwa ale i tak lepsza jak jej synonimy typu "prawozadność", "racja stanu", "antypopulizm" itp

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Godzinę temu, dysydent napisał(a):

ja mam mieszane odczucia bo nie ważne w jakim kontekście mamy jawną manipulację demokracją to wytworzono precedens i ci którzy teraz manipulują równie dobrze mogą paść ofiarą podobnej manipulacji a nawet kolejnego kroku w eskalacji precedensów bo dali sygnał dla ich opozycji że inaczej jak siłą nikomu się nie uda zmienić władzy w tym syfie w który coraz to bardziej się xujnia zamienia

powiem więcej - już sprowokowano reguły gry wobec których wszystkie strony europejskiej sceny politycznej zrozumiały że ten utrzyma się przy władzy kto pierwszy posunie się do dyktatury bezpośredniej, jawnej
bo pośrednią to już mamy
wiem - zła nazwa ale i tak lepsza jak jej synonimy typu "praworzadność", "racja stanu", "antypopulizm" itp

źle rozumujesz - jest demokracja, wówczas, gdy jest zgodna z oczekiwaniami decydentów w Brukseli, oraz nacjonalizm, faszyzm, dyktatura, homofobia itp itp - gdy z tymi oczeiwaniami nie jest zgodna

natomiast sam fakt, że Bruksela to komunicm utopijny w czystej postaci, jest w mediach pomijany

dlatego dla mnie mówienie o dyktaturze czy nacjonalixmie w Polsce przez "elity" z Brukseli jest tak samo śmieszne, jak mówienie o faszyźmie na Ukrainie przez Putina,  a napewno bliżej ukraińcom do faszymzu niż Polakom do dyktatury

Opublikowano

weź mnie nie strasz bo na stare lata słabo mi to służy
tak z pierwszych słów

3 minuty temu, jahooo napisał(a):

źle rozumujesz

i aż bałem się czytać dalej
i co gdybym przewinął ze strachu i nie doczytał reszty? :o
xD

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

weź mnie nie strasz bo na stare lata słabo mi to służy
tak z pierwszych słów

i aż bałem się czytać dalej
i co gdybym przewinął ze strachu i nie doczytał reszty? :o
xD

wnioski poprawne były, tylko tłumaczenie z deka pokrętne i większość właśnie przewinie twoje wypociny

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

a kogo dzisiaj większość obchodzi?

ja mam być gorszy?
Ci co trzeba zrozumieli a reszta i tak stracona już dawno

i jeszcze w kwestii technicznej - zacytowałeś mnie z błędem literówką zanim ją poprawiłem
bo powinno być

Godzinę temu, dysydent napisał(a):

"prawozadność"

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Do komisji dotarł ponad 1 tys. sprzeciwów wobec kandydatury Georgescu, głównie związanych z jego antydemokratycznymi i ekstremistycznymi poglądami.

Decyzja o wyeliminowaniu Georgescu z planowanych na 4 maja wyborów prezydenckich prawdopodobnie pogłębi antyestablishmentowe nastroje w Rumunii i przyniesie korzyści skrajnej prawicy — stwierdziła agencja.

Sondaże wykazały, że gdyby Georgescu wystartował, zdobyłby 40-45 proc. głosów w pierwszej turze, co dałoby mu realną szansę na wygraną.

Do decyzji odniósł się Georgescu na portalu X. "To bezpośredni cios w serce demokracji na całym świecie" — napisał. "Została mi jedna wiadomość: jeśli demokracja w Rumunii upadnie, cały demokratyczny świat upadnie" — napisał i dodał "Europa jest teraz dyktaturą, a w Rumunii działa tyrania".

Kontrowersyjna kandydatura

Przypominamy, że politykowi zarzuca się próbę podważenia porządku konstytucyjnego, a także powiązania z radykalnymi ugrupowaniami.

Rumuńska prokuratura postawiła zarzuty sympatyzującemu z Putinem Georgescu. Dotyczą one rozpowszechniania nieprawdziwych informacji, wielokrotnego składanie fałszywych oświadczeń – m.in. dotyczących źródeł finansowania kampanii wyborczej i oświadczeń majątkowych – oraz udziału lub wspierania organizacji faszystowskich, rasistowskich lub ksenofobicznych.

Georgescu, który nie raz krytykował NATO i chwalił prezydenta Rosji Władimira Putina, a także rumuńskich faszystów z czasów II wojny światowej, zyskał dużą popularność na TikToku. Na krótko przed wyborami prezydenckimi dziesiątki tysięcy kont w aplikacji nagle się uaktywniło, a jedno z nich zainwestowało 381 tys. dol. (ok. 1,5 mln zł) w promocję kandydata. Według rumuńskiego wywiadu stała za tym Rosja.

Opublikowano (edytowane)

przechodzi gościo całą procedurę przedwyborczą, całą kampanię i nikt nie reaguje, nie zgłasza do prokuratury niczego, nie kwestionuje niczego w tej kandydaturze i dopiero jak okazało się że może wygrać to dopiero się obudzili i pojawia się masę oskarżeń?

po pierwsze - skąd ja mam wiedzieć że te oskarżenia nie sfingowane? te z tiktokiem jednoznacznie naciągane i głupie to i reszta może być taka

po drugie, alternatywne - jeśli te oskarżenia słuszne to sam szatan w xujni ma szansę demokratycznie wygrać wybory prześlizgując się przez pokrętne i nieruchawe procedury bo ofermiasty system zanim zadziała to cały ten system przejdzie do Historii

ta cała onetowa argumentacja przewraca się o własne nogi
z resztą sam ją wcześniej przecież linkowałem a ja czytam całość zanim podlinkuję przynajmniej wtedy gdy nie cytuję fragmentów

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

jaka procedure ?? utworzenie komitetu ,zebranie podpisow, rejestracja -chyba w rumunii nie jest inaczej niz u nas .

28 kandydatow sie zglosilo do tej pory w polsce-nie wiem ilu zarejestrowalo. 

ten kraj plynnie przeszedl z faszyzmu do kominizmu i pewnie droga w druga strone tez by poszlo..

rozstrzelanie caucesku to za malo  na rozliczenie z komunizmem..

armia rumunska dzielnie walczyla pod stalingradem ..

europa odrobila  lekcje sprzed II wojny. wam to slabo idzie ..

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jacus napisał(a):

europa odrobila  lekcje sprzed II wojny. wam to slabo idzie ..

tak odrobiła że walczy z rumuńskim faszyzmem jednocześnie relatywizując ukraiński?

to tylko pierwszy z brzegu przykład
z resztą inne mogą być dla Ciebie zbyt skomplikowane to tylko na tym jednym poprzestanę
bo kilka innych nawet z dzisiejszego dnia by nawet na tym temacie przytoczył

16 minut temu, jacus napisał(a):

chyba w rumunii nie jest inaczej niz u nas

no

rzeczywiście nie inaczej
nawet niebawem będziemy mieli okazję się przekonać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

w polsce i w rumuni, dwóch największych państwach wschodniej flanki nato, wywoływany jest chaos prawny i destabilizacja państwa, w obu państwach robione jest to przez władze eu, za którymi stoją niemcy, którzy dążą do zantagonizowania polski i rumuni z usa i wypchnięcia amerykanów z europy

----------------------

"Mamy dane wywiadowcze. Rosja się szykuje na kogoś większego niż Kijów" - Premier Tusk.

ciekawe kogo tan kretyn i kłamca ma na myśli?

głupi radzio też się popisał

najpierw wyzywał trumpa od psychopatów a teraz wdaje się z ludźmi trumpa w pyskówki, które jego nie dotyczą

ciekawe do czyjej bramki gra, bo na pewno nie do polskiej, ani nie do amerykańskiej?

Edytowane przez nie
Opublikowano

Jemu powinni na weekend odcinać internet bo wtedy na X  przemawia WD40 i Dżony Walker.

On jest głupszy niż był San Eskobar za pisu. Ten debil wyzywa najważniejszych ludzi w największym mocarstwie na świecie będąc równocześnie szefem dyplomacji. Kiedyś bardzo go ceniłem, wtedy tak nie słuchał żony i tyle nie chlał.

Opublikowano
6 godzin temu, nie napisał(a):

najpierw wyzywał trumpa od psychopatów a teraz wdaje się z ludźmi trumpa w pyskówki, które jego nie dotyczą

ciekawe do czyjej bramki gra, bo na pewno nie do polskiej, ani nie do amerykańskiej?

Edytowane 5 godzin temu przez nie

Aaaaa może Radzio jednak wie jak rozmawiać z tymi pajacami? Bo zdaje się że jednak zapewnienienie o nie wyłączaniu Starlinków padło?🤣 

https://wiadomosci.wp.pl/trzeba-bylo-byly-ambasador-stanowczo-o-reakcji-sikorskiego-7133361158674944a

"Jeszcze w niedzielę wieczorem polskiego czasu Musk stwierdził, że nie groził Ukrainie odcięciem od sieci satelitarnej. "Bez względu na to, jak bardzo nie zgadzam się z polityką Ukrainy, Starlink nigdy nie wyłączy swoich terminali" - napisał na platformie X.."

• Like 3
Opublikowano

Przy okazji wyszło że Polska płaci 50 milionów  dolarów rocznie  za ukraińskie starlinki.

Radziu to jest wyszczekany jak pierdolnie sobie 50 wieczorem. Na wiecu wyborczym trzaskowskiego organizowanym za państwowe-  campus polska, banderowiec mówił że wołyń to sprawy przeszłosci i trzeba to zostawić, to wtedy sikorski siedział patrzył w podłoge i nawet mordy nie otworzył, pewnie kac go yebał.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, nie napisał(a):

Radzio wie jak z nimi gadać nie z pozycji na kolanach jak wy w pise. Nawet Musk zamieścił wpis w którym potwierdził, ze nie wyłączy starlinka.  Potwierdził to Rubio za co Sikorski mu podziękował. Jednym wpisem Sikorski uzyskał poywierdzenie dwóch waznych osób w USA,że net będzie działała w UA> A Duda co uzyskał po 7 minutach rozmowy z Trumpem? 

Nawet ja tu pisałem wtedy, ze Trump poniżył Dudę. Polski rząd w tym Tusk tonowali emocje by z Dudy się nie śmiać. Ale wy pisiorki zdesperowani przebierając nogami do władzy zabraliście się do komentowanie pierdoły. Sikorski prawdę kiedyś powiedział wobec waszej postawy wobec USA murzyńskość i robienie laski. Ciekaw jestem ilu z was tak na żywo przynajmniej by Trumpa w rękę ucałowało jak by kazał? Myślę, że kolejka byłą by długa taka u was desperacja. 

3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jemu powinni na weekend odcinać internet bo wtedy na X  przemawia WD40 i Dżony Walker.

On jest głupszy niż był San Eskobar za pisu. Ten debil wyzywa najważniejszych ludzi w największym mocarstwie na świecie będąc równocześnie szefem dyplomacji. Kiedyś bardzo go ceniłem, wtedy tak nie słuchał żony i tyle nie chlał.

On jest ministrem spotyka się z najważniejszymi ludźmi na świecie a ty kim? Tym głupszym? Przynajmniej Musk i Rubio mu odpisali a tobie by odpisali? Przy okazji obaj potwierdzili, że nie wyłączą netu na UA. Nawet Musk na koniec zamieścił wpis w którym to potwierdził. Zaiskrzyło ale Sikorski uzyskał potwierdzenie dwóch ważnych ludzi w USA w sprawie star linka. A ty piszesz, że on głupszy ale od kogo? 

Nie rozumiem waszej postawy amerykanie poniżyli waszego Dudę co wielu z rządu czy jak to piszecie koalicji 13 grudnia skrytykowało. Tusk tonował emocje by się nie śmiać. Poniżają (Musk) naszego ministra jaki on by nie był to jednak polski minister. A wy dalej przed nimi na kolanach.

2 godziny temu, mirro napisał(a):

Aaaaa może Radzio jednak wie jak rozmawiać z tymi pajacami? Bo zdaje się że jednak zapewnienienie o nie wyłączaniu Starlinków padło?🤣 

https://wiadomosci.wp.pl/trzeba-bylo-byly-ambasador-stanowczo-o-reakcji-sikorskiego-7133361158674944a

"Jeszcze w niedzielę wieczorem polskiego czasu Musk stwierdził, że nie groził Ukrainie odcięciem od sieci satelitarnej. "Bez względu na to, jak bardzo nie zgadzam się z polityką Ukrainy, Starlink nigdy nie wyłączy swoich terminali" - napisał na platformie X.."

Nie dziw się ich to oburza. Pis jest zdumiony, ze ktoś może rozmawiać z amerykanami w pozycji wyprostowanej patrząc w oczy. Oni rozmawiali w pozycji na kolanach z otwartymi ustami gotowymi na..........

Kto kiedyś mówił o murzyńskości i robieniu laski?

@nieżycie znowu z ciebie wała zrobiło rozwrzeszczeliście uię a Mask was zaorał bo przyznał, że nie wyłączy netu. Klękajcie przed nimi dalej.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

wolyn to sprawa dla historykow i ruskich smierdzacych szmat..

dzisiaj to nie ma zadnego znaczenia..tylko potomkowie kalmukow tego nie rozumieja. przebieraja nogami  w oczekiwaniu na krewnych z armii czerwonej..

10 godzin temu, dysydent napisał(a):

tak odrobiła że walczy z rumuńskim faszyzmem jednocześnie relatywizując ukraiński?

to tylko pierwszy z brzegu przykład
z resztą inne mogą być dla Ciebie zbyt skomplikowane to tylko na tym jednym poprzestanę
bo kilka innych nawet z dzisiejszego dnia by nawet na tym temacie przytoczył

no

rzeczywiście nie inaczej
nawet niebawem będziemy mieli okazję się przekonać

a polski faszyzm ?? na u nas w cienu auschwitz i treblinki slabo stoi. w inych faszystkowskich panstwach typu wegier,rumunii, ukrainy,chorwacjii podnosil glowe..

co przewidujesz ?? jak galan wieszczysz bzdury ?? gdzie ta nowa jerozolima ?? juz 25 rok a jej nie ma. a galan w kaftanie skonczyl.

twoje poczucie wyzszosci nad innym jest symptomem -pewnie kazdy sie domysla czego .

3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

i tak trzeba z idotami rozmawiac- on nigdy nie kryl swojego realnego podejscia do usa..murzynskosc czy laska bylo tego najlepszym dowodem..

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v