Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

o tu masz trochę procentów 

https://innpoland.pl/142109,prof-robert-gwiazdowski-wypomina-ze-za-okupacji-podatki-byly-nizsze

Edytowane 48 minut temu przez jahooo

dobra robota
dzięki
w obliczu tego linka pełniejszego sensu nabiera i ten poprzedni

1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

konkluzja nasuwa się sama - nieważne czy pod obcą okupację trafi się po militarnej klęsce czy gospodarczej to objawy i skutki zawsze takie same a przynajmniej bardzo podobne; wyniszczenie rodzimego kapitału, ubezwłasnowolnienie swobód gospodarczych zwykłych obywateli i jeśli nawet jakiś biznes dostanie pozwole... "koncesję" na zaistnienie to tylko w branżach czy formach bez szans na powodzenie
https://kurierlubelski.pl/spolka-arthur-bus-zlozyla-wniosek-o-ogloszenie-upadlosci-co-oznacza-to-dla-lublina/ar/c1p2-28216421

• Like 2
Opublikowano
dysydent napisał:

i jeszcze do mojego poprzedniego posta - tego z cytatami z @DTaras i @Ulman

czy wiecie że obecnie podatki w Polsce co wcale nie są najwyższe z całej xujni; otóż podatki obecne na terytorium Polski pono są wyższe niż były podczas niemieckiej okupacji w czasie drugiej wojny?

być może padłem ofiarą fejku bo nie zweryfikowałem tej informacji z neta (już nie pamiętam skąd) tylko jakoś mi się nie chce weryfikować bo wydaje się nader prawdopodobna
no ale gdyby komu się kiedy zechciało to chętnie skorzystam i metodologii i samego wyniku ew badań

Jedno jest pewne - poszło w koszty. I to niekoniecznie za obecnych bęcwałów. Taka sytuacja nauczy i Konfederatów podatki podnosić.

Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Orlen nie ma zysków to PiS ryczy że Tusk chce zniszczyć potężny holding, Orlen generuje zyski to PiS ryczy że Orlen okrada Polaków, i weź tu spraw żeby PiSowskie debile były zadowolone ...

To przypomnij sobie jak debile platformerskie ( nie lubię obrażać ludzi za inne poglądy polityczne) nawoływały do bojkotu Orlenu bo okrada Polaków a następnie stali w kolejkach po paliwo

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, jarecki napisał(a):

to teraz kolej na banki , obniżka zysku żeby podatku nie płacić 🤣, paliwo orlen dziś na stacji 6,64 a dolar i baryłka wyjątkowo tania , zysk banków za ten rok netto przekroczy 50 mld zł , tak wybranców dyma PO . Nawet PIS tak nie okradał społeczeństwa 

Pis okradał lepiej tylko tylko jego ciemny elektorat mniej to rozumiał. W strefie Euro inflacja około 8 % była w takich krojach jak Kanada USA podobnie a u nas po16 czy 18 %/. Nikt tak nie umiał okradać jak pis. Łącznie ponad 40 % inflacji za rządów pisu przez kilka ostatnich lat.

6 godzin temu, nie napisał(a):

rząd wprowadził ustawę podwyższającą podatek CIT dla banków

gdzie są po-łgłówki krzyczące, że to hańba, że wszyscy za to zapłacimy? za poprzedniego rządu darli ryja przez tydzień, a teraz siedzą w norach jak szczury i boją się coś powiedzieć na swojego peowskiego guru

Rząd wprowadził Batyr podpisał. A ty siedzisz jak szczur w norze i o podpisie prezydenta milczysz. Widzisz jak nie umiesz być obiektywny. Znowu cię szmata przywitała. Boisz się coś powiedzieć na swojego pisowskiego guru? Zaorałeś się znowu pięknie.

Jeśli chodzi o sam podatek no cóż gdy wprowadzał go pis czasy były inne nawet na węgiel koniunktura byłą i kopalnie zarabiały. A teraz nakłady na wschodnią granicę inwestycje w armię no i gigantycznie wyższe w dużej mierze dzięki pisowi koszty w służbie zdrowia.

Chłopy z konfy już wykonują szpagaty intelektualne, że Batyr podpisując podatek nie złamał słowa, że nie podpisze żadnego podatku. Chociaż w kampanii obiecał, ze nie podpisze żadnej ustawy wprowadzającej lub podnoszącej podatek nawet chyba Mentzenowi podpisał.

3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dolar tani, ropa tania, koniec roku, kasy brak trzeba zgolić Polaków czy to jest coś nowego? Zaraz jakiś peowski debil napisze że trzeba sie cieszyć, że Orlen ma rekordowe zyski. Czy to jest jakaś nowość?

Na razie tu żaden debil się nie cieszy. Ale dla was to nic nowego. Jak za pisu Orlen kroił to jak to piszesz tych debili co tu się cieszyli z tych rekordowych marż było wielu.

1 godzinę temu, nie napisał(a):

po-paprańcy maja tyle sukcesów, że muszą chwalić się inwestycjami pisu :D 

Ale którymi dokładnie

- elektrownia w Ostrołęce miliard na zbudowanie miliard na zburzenie

- przekop mierzei który zwróci się za 200 lat?

- Fabryka Izery

- CPK pod które sprzedali kluczową działkę

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
mirro napisał:

2 minuty temu, jahooo napisał(a):

pedzenie bimbru nadal jest silnie ścigane,

Yyyy a picie? Bo jak też to chyba przestanę.

Właśnie trzeba wartko wypić co jeszcze jest....

Opublikowano (edytowane)

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wyciek-tajnego-planu-niemiec-szef-mon-reaguje-zapowiada-powazne-kroki/kpb0ccp

"Szef MON podkreślił przy tym, że wszelkie tego typu informacje "wymagają rzetelności w analizie i ocenie". Dodał, że "to dobrze", że Niemcy "biorą przykład z Polski" i planują wydawać więcej na zbrojenia. Na koniec Władysław Kosiniak-Kamysz stwierdził, że "Europa musi się obudzić"."

każdego polskiego kacyka od obronności jednako powinien niepokoić wzrost militaryzacji rosji jak i niemiec a ten się qwa cieszy i to publicznie
bo co? bo teraz niemcami rządzą (jeszcze) względnie cywilizowani demokraci? a rosją mafia kleptokratów z putinem na czele co dla zamaskowania na ile obkradli własny naród wojny terytorialne wszczynają i co bystrzejszych co się na tej kleptokracji skapli utylizują na frontach tych wojen?

a kto zagwarantuje żew niemcom kolejny raz nie odpi..oli i se wybiorą kogoś putinopodobnego akurat wtedy gdy skończą tę militaryzację z sukcesem? mają niemal genetyczne do tego predyspozycje

skoro Historia lubi się powtarzać to bardzo bym uważał z popieraniem rękami nogami kosiniakiem  nawet kamyszem niemieckich aspiracji do kolejnej odsłony "cywilizowania" Europy a coraz więcej wskazuje na nieuniknioność tego już wielokrotnego plagiatu scenariusza w/g którego zawsze - silne militarnie niemcy = rzeź Europejczyków w tym i samych niemców nieważne czy te niemcy feudalno cesarskie czy nazisocjalistyczne

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał(a):

Pis okradał lepiej tylko tylko jego ciemny elektorat mniej to rozumiał. W strefie Euro inflacja około 8 % była w takich krojach jak Kanada USA podobnie a u nas po16 czy 18 %/. Nikt tak nie umiał okradać jak pis. Łącznie ponad 40 % inflacji za rządów pisu przez kilka ostatnich lat.

No nieprawdopodobne rzeczy opowiadasz, tylko czemu jak w tedy było tak źle, to czemu teraz jest tragicznie?

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie nie jest tragicznie. Z jakiego powodu miało by być teraz tragicznie?

Patrząc na gospodarstwo to tragicznie było jak pis podnosił cenę nawozu o 50 % w jeden dzień.

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

skoro Historia lubi się powtarzać to bardzo bym uważał z popieraniem rękami nogami kosiniakiem  nawet kamyszem niemieckich aspiracji do kolejnej odsłony "cywilizowania" Europy a coraz więcej wskazuje na nieuniknioność tego już wielokrotnego plagiatu scenariusza w/g którego zawsze - silne militarnie niemcy = rzeź Europejczyków nieważne czy te niemcy feudalno cesarskie czy nazisocjalistyczne

Niemcom coraz bardziej wymyka się "federalizacja" europy pod rządami IV Rzeszy, więc chca miec w ręku straszak, przeciez już sobie załatwili bezkarne wejście swojej armii do Polski w ramach "utrzymywania porządku i praworządności"

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał(a):

Pis okradał lepiej tylko tylko jego ciemny elektorat mniej to rozumiał

to teraz ciemny elektorat też nie rozumie 

1 minutę temu, hubertuss napisał(a):

Dla mnie nie jest tragicznie.

Opublikowano (edytowane)

Teraz rząd inflacji nie pompuje. NO i dlaczego miało by mi być tragicznie napiszcie? Już tu pisałem od grudnia 2022 moja pensja na tym samym stanowisku wzrosła o prawie 5 tys. CO ma być dla mnie takie tragiczne co dla was jest takie tragiczne?

Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał(a):

Patrząc na gospodarstwo to tragicznie było jak pis podnosił cenę nawozu o 50 % w jeden dzień.

I powiedz że nie brałeś kasy do zboża, do nawozów.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

ekonomia to jest łatwa dziedzina jesli ktos ją rozumie , wiekszość krajów w których jest wysoka inflacja oznacza wzrost ubóstwa ,  wzrost bezrobocia , spadek pkb a w przypadku pis było zupełnie odwrotnie , za to teraz jest wzrost pkb , rosnie bezrobocie i rosnie bardzo szybko dług publiczny coś jest nie tak 

4 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Teraz rząd inflacji nie pompuje.

no i mld euro z KPO  płyną do Polski 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, hubertuss napisał(a):

Teraz rząd inflacji nie pompuje. NO i dlaczego miało by mi być tragicznie napiszcie?

Skoro jesteś w pracy i możesz w tym czasie na forum propagandę siać to znaczy że ktoś ma Ciebie za***prza. To tragicznie nie masz. Pewnie dlatego większość masz za debili. Ty po prostu pępek świata 

Podaj przykłady jak PiS napędzał inflację 

Edytowane przez saszeta
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

No nieprawdopodobne rzeczy opowiadasz, tylko czemu jak w tedy było tak źle, to czemu teraz jest tragicznie?

i tak dał się oszukać propagandzie pisowskiej bo inflacja za dwukadencji PiSu była trzycyfrowa i to grubo tylko że biedak nie potrafi policzyć "efektu kapitalizacji inflacji" w cyklu wieloletnim kiedy to realna utrata wartości pieniądza z jednego roku jest zerowana propagandowo dla punktu wyjścia roku kolejnego i tylko podał to do czego PiS musiał się przyznać

9 minut temu, hubertuss napisał(a):

Łącznie ponad 40 % inflacji za rządów pisu przez kilka ostatnich lat.

gdy ceny średnie ogólne wzrosły o kilkaset procent :D

różnymi argumentami można pisdzielców bronić bo i takowe są ale na pewno nie ich umiejętnością inflacji w ryzach bo to co pisdzielce rozdali pospólstwu i o ile to pospólstwo natychmiast tego nie zainwestowało to inflacja już dawno zjadła i żre nadal co nawet popaprańce skwapliwie wykorzystują bo mogą powiedzieć - to nie my nakręciliśmy tę spiralę a czy kiedyś uda nam się ją wyhamować to teraz w sumie nawet nie wiemy czy chcemy bo kiedy nam deflacja wyszła to pospólstwo se nas odegnało od władzy to pewnie nie ma po co się starać

ale to ostatnie to już inna historia i na pewno nie raz jeszcze tu powróci

Opublikowano
11 minut temu, hubertuss napisał(a):

Ciekawe jak by gaz jutro skoczył na 180 dol to ciekawe ile by nawozy skoczyły , a przypomnę że teraz gaz względem ówczesnej górki jest z 4-5 razy tańszy 

Nie wsppominając już że wówczas mimo rekordowo drogich nawozów ludzie poczuli że kawał grosza zarobili na zbożach czy rzepakach , jak ktoś w dobrym czasie kupił- sprzedał to na 1 ha upraw zbóż -rzepaków miał 10.000 zł na czysto 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, mysza103 napisał(a):

Jakie CPK ? przecież wszyscy peowce mówili że żadnego CPK czy PCK  nie będzie 

CI mówili a w tym czasie chłopaki z pisu sprzedawali kluczową działkę. Widać chcieli się przypodobać tym z ko co mówili, ze nie będzie.

13 minut temu, Desperado napisał(a):

I powiedz że nie brałeś kasy do zboża, do nawozów.

To były grosze wg tego jak wzrosły koszty. i jak pis zalał nasz rynek zbożem z UA.

12 minut temu, saszeta napisał(a):

Skoro jesteś w pracy i możesz w tym czasie na forum propagandę siać to znaczy że ktoś ma Ciebie za***prza. To tragicznie nie masz. Pewnie dlatego większość masz za debili. Ty po prostu pępek świata 

Podaj przykłady jak PiS napędzał inflację 

Nie jestem teraz w pracy. Na mnie ktoś za***prza ja zapieprzam na akcjonariuszy. Taki świat. Ty też możesz zapieprzać nikt ci nie broni i nie żałuje.

Jak pis pompował inflacje? Drukowanie kasy rozdawanie na tarcze kowidowe na socjal. Soboń wprost mówił 1 % inflacji to 1,7 mld do budżetu. Do tego minimalna podnoszona ustawowo a lekarzom w kowidzie to już sypali kasą ile wlezie.

4 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Ciekawe jak by gaz jutro skoczył na 180 dol to ciekawe ile by nawozy skoczyły , a przypomnę że teraz gaz względem ówczesnej górki jest z 4-5 razy tańszy 

Nie wsppominając już że wówczas mimo rekordowo drogich nawozów ludzie poczuli że kawał grosza zarobili na zbożach czy rzepakach , jak ktoś w dobrym czasie kupił- sprzedał to na 1 ha upraw zbóż -rzepaków miał 10.000 zł na czysto 

Haczyk jest w tym, że oni walnęli 50 % podwyżki na nawozy zrobione na tanim gazie.

Tak ludzie zarobili na rzepakach a potem oddali w nawozach w cenach innych środków i oddają do dziś.